Aktier eller fonder – Vad är bästa valet för dig?

wp-content/uploads/yootheme/projects-blue-fire-concepts.jpg

Aktier är utmärkt för sparande på lång sikt. Alla svenska sparare är dock inte sugna på att lägga mängder med tid på att analysera bolag och välja ut aktier. Tur då att fonder finns! Med fonder får du innehav i flera olika bolag genom ett enda köp. Men vad är egentligen bäst mellan aktier och fonder?

Fonder är det bästa valet om du vill ha ett passivt sparande där du inte behöver lägga mycket tid. Aktier är det bästa valet om du vill lägga mycket tid på att analysera olika bolag och djupdyka i börsen. En bra variant är även en kombination av fonder och aktier där majoriteten av innehaven utgörs av fonder och några enstaka aktier kryddar portföljen.

Innan du väljer om du ska spara i aktier eller fonder så är det några saker du behöver ha koll på.

Aktier vs fonder

Vad är skillnaden på aktier och fonder? Aktier är en investering i ett enskilt bolag medans fonder har innehav i flera olika bolag. När du köper en fond får du alltså aktier i flera olika bolag. En aktiefond måste innehålla minst 16 olika innehav för att få kallas en fond och vissa fonder har innehav i så många som 1500 bolag. 

Den stora majoriteten av svenska småsparare kommer väldigt långt med fonder i sin portfölj. För de som är djupt intresserade av börsen, vill läsa på om specifika bolag och göra analyser, så kan aktier vara det bättre valet. En bra variant är att ha en majoritet av sitt sparande i fonder och komplettera med en liten andel aktier för att krydda portföljen. På så vis får du spänningen med aktier och tryggheten med fonder.

AktierFonder
Vad är det?En andel i ett företag.En portfolio av investeringar i flera bolag.
Bäst omDu vill bygga din egna portfolio genom att analysera och köpa innehav i specifika bolag.Om du vill ägna mindre tid åt investeringar, få bra riskspridning och investera i flera bolag genom ett enda köp.
Bäst förAvancerade sparareNybörjare
AvgifterCourtage när du köper eller säljer aktier. Årlig avgift till fonden. 

Aktier vs Fonder

När ska jag spara i fonder?

Ett sparande i fonder passar dig som vill:

 • Investera på ett enkelt sätt.
 • Sprida dina risker men ändå få chans till bra avkastning.

När du köper fonder sprider du risken för hur du placerar dina pengar. Eftersom att en fond innehåller flera olika bolag investerar du inte i ett enda bolag, utan får innehav i flera.

Det finns fonder med aktiv och passiv förvaltning. Aktiv förvaltning kostar mycket och har svårt att slå passivt förvaltade fonder över tid. Det finns flera bra passivt förvaltade fonder med låga avgifter under 0,40% per år. 

Det finns fonder i olika kategorier för olika marknader. En bra nybörjarportfölj är att ha en globalfond, en sverigefond, en tillväxtmarknadsfond och en småbolagsfond. Det ger dig bra spridning och om du väljer passivt förvaltade fonder kan du komma undan med låga avgifter.

3 tips till dig som vill spara i fonder

 • Börja med en globalfond, en sverigefond, en tillväxtmarknadsfond och en småbolagsfond.
 • Välj passiva fonder med låg avgift.
 • Köp fonder för sparande på lång sikt och ha tålamod.

När ska jag spara i aktier?

Ett sparande i aktier passar dig som vill:

 • Lägga mycket tid på att analysera aktier.
 • Välja dina specifika bolag själv.
 • Ta mer risk och få chans till högre avkastning.

Med fonder får du innehav i flera olika bolag. Om du köper aktier så måste du själv välja vilka specifika bolag du vill investera i. Viktigt blir då att köpa aktier i flera olika bolag så att du inte har alla ägg i samma korg. Att spara i aktier kräver mer tid av dig. Det krävs både tid och kunskap för att välja ut specifika bolag att investera i.

En fördel med att själv köpa aktier är att du slipper fondernas avgifter. Du betalar istället en avgift varje gång du köper en aktie, avgiften kallas för courtage. 

Aktier passar dig som vill lägga mer tid på ditt sparande, tycker om att välja aktier själv och kan vara bra om du vill ta mer risk än med fonder.

3 tips till dig som vill spara i aktier

 • Köp aktier i bolag där du förstår företagets produkter och tjänster.
 • Köp aktier för sparande på lång sikt och ha tålamod.
 • Sprid risken genom att köpa aktier i bolag från flera olika branscher och marknader.

När ska jag spara i aktier och fonder?

Ett sparande i aktier och fonder passar dig som vill:

 • Kombinera tryggheten i fonder med spänningen i aktier.
 • Få en bra diversifiering.
 • Välja några enstaka aktier själv.

Självklart så går det bra att kombinera fonder och aktier. Ett bra upplägg är att ha majoriteten av sin portfölj i fonder, t.ex. 80%. För att addera krydda har du sedan 20% av portföljen i aktier som du själv väljer ut. Det ger dig en bra kombination av tryggheten med fonderna och spänningen med aktier.

Bäst avkastning aktier eller fonder

10.000-kronorsfrågan. Vad ger bäst avkastning mellan aktier och fonder?

 • Aktier innebär generellt högre risk och därmed större chans till högre avkastning.
 • Få experter som väljer ut aktier slår index över tid – därför förespråkar många indexfonder.

Aktier innebär högre risk än fonder och det handlar främst om att en fond ger dig bättre diversifiering. Du kan t.ex. köpa en globalfond och få innehav i 1500 bolag och för att få samma riskspridning med aktier behöver du i princip köpa 1500 olika aktier. Diversifering är en viktig faktor för att minimera risk. Men faktum är att lägre risk ofta innebär lägre chans till avkastning. 

Inte ens de bästa fonderna kommer öka så mycket i värde som de bästa enskilda aktierna. Ett exempel är Amazons aktie som gått upp med över 1300% från året 2010 till 2020. Om du hade köpt aktier för 100,000 kr i Amazon 2010 och sålt 2020 så hade du sålt aktier till ett värde av 1,400,000 kr. En bra resa! Om du hade haft en portfölj med enbart Amazon så hade du dock tagit en enormt stor risk, med alla ägg i samma korg. Du hade i gengäld fått bra betalt för ditt risktagande. Om samma 100,000 kr hade placerats i något mindre känt bolag som istället gått knackigt hade din investering istället kunnat minskat under en tioårsperiod. Genom att istället välja en globalfond under samma period så hade du fått en stabil årlig tillväxt med lägre risk men inte alls samma förtjänst som med Amazon.

Det svåra med att välja ut aktier är att samtidigt som du har några bolag som går riktigt bra i portföljen så kommer du förmodligen välja några som går dåligt också. Flera studier visar på att få experter slår index över tid och därför förespråkar många att välja indexfonder istället för aktier och nöja sig med den avkastningen. 

Den totala avkastningen på Stockholmsbörsen har de senaste åren varit cirka 8 procent per år i snitt. Lyckas du få bättre avkastning än så över tid så gör du ett riktigt bra jobb. Tänk dock på att många av experterna som lägger mycket tid på att analysera börsen och aktier inte lyckas med att slå index. 

Hur mycket tid vill du lägga?

Tid är en viktig faktor när du väljer mellan aktier eller fonder. Hur mycket tid är du villig att lägga på dina investeringar? Om du inte vill lägga mycket tid så är fonder det bättre valet.

De som sparar i aktier behöver göra research i varje enskilt bolag de överväger att investera i. Du behöver lära dig hur man läser finansiella rapporter. Rapporterna berättar bland annat hur mycket pengar bolaget tjänar och hur bolaget planerar att öka sin förtjänst i framtiden.

De som sparar i aktier behöver även hålla koll på hur världsekonomin går och hur olika marknader förändras. Ska du investera i amerikanska bolag? Då behöver du läsa in dig på den amerikanska ekonomin. Även om du läst in dig på ett bra bolag så kan det vara så att den amerikanska ekonomin är påväg rakt ner i en lågkonjunktur och då kanske du vill undvika bolaget.

Om du vill ge dig in på aktier så får du räkna med att investera tid på att förstå flera olika marknader och industrier. Det är viktigt för att du ska kunna skapa dig en diversifierad portfölj. 

Om du istället väljer fonder, måste du fortfarande göra research innan ditt första köp, men du behöver inte alls lägga samma tid på dina investeringar som om du köper aktier. En strategi som jag följer är att köpa och hålla indexfonder över lång tid. Efter att du valt vilka fonder du vill köpa så räcker det med att kolla över din portfölj ett par gånger om året.

Kostnader och avgifter – aktier vs fonder

Om du vill komma åt så låga kostnader och avgifter som möjligt så är aktier det bästa valet. När du köper aktier så betalar du en avgift vid köp och den avgiften är ofta lägre än för fonder där du betalar en årlig avgift i en procentsats. 

På senare år har dock avgifterna på fonder minskat till vår fördel. Numera finns det många bra indexfonder med avgifter under 0,40%. Avanza och Nordnet har tillochmed gått så långt att de lanserat fonder helt utan avgifter. Avanza Zero, en fond med 30 svenska bolag, är den mest kända fonden utan avgift.

I takt med att avgifter för fonder går ner ökar incitamenten ytterligare för att välja fonder framför aktier.

8 tips på bra fonder 

Fonder är ett utmärkt sätt att spara i. För en bra nybörjarportfölj rekommenderar jag att köpa fonder i följande kategorier: globalfond, sverigefond, småbolagsfond och en tillväxtmarknadsfond. Med portföljen får du innehav i några utav de största bolagen i världen såsom Amazon, Apple och Microsoft, tillsammans med svenska bolag som Volvo, H&M samtidigt som du får extra krydda i portföljen med småbolag och bolag från tillväxtmarknader. Forskning har visat att passivt förvaltade fonder med låg avgift är svårslagna över tid. Här kommer 8 tips på bra fonder utan inbördes ordning.

Bästa Globalfonderna

1. Avanza Global 0,10% avgift

2. Länsförsäkringar Global Indexnära 0,22% avgift

En globalfond investerar i världens ca 1 500 största bolag. Med en globalfond får du bolag som Apple, Microsoft och Amazon. 

Bästa Sverigefonderna

3. SPP Aktiefond Sverige A 0,22% avgift

4. Länsförsäkringar Sverige Indexnära 0,22% avgift

Sverigefonder är perfekt för exponering mot svenska bolag. Du får en bra spridning och fonderna ovan har riktigt låg avgift.

Bästa fonder tillväxtmarknad

5. Avanza Emerging Markets 0,29% avgift

6. Swedbank Robur Access Asien 0,35% avgift

Till tillväxtmarknadsländerna räknas de sydamerikanska länderna, Östeuropa, Mellanöstern, Kina samt Sydoastasien. Fonderna har hög risk men chans till god avkastning.

Bäst småbolagsfonder

7. PLUS Småbolag Sverige Index 0,44% avgift

8. Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK 0,71% avgift

Småbolag har haft bra avkastning de senaste åren och många sparare vill därför krydda sin portfölj med sådana.

Tips på bra aktier

Vilka aktier är köpvärda just nu och vilka ska du sälja? 

Medans mina fondtips består över tid är jag mer försiktig att ge tips om aktier då förändringar i bolagen snabbt kan ändra sådana tips. För att ta del av aktuella aktietips rekommenderar jag följande källor:

Så köper du aktier och fonder

Börja med att göra din research, oavsett om du ska köpa aktier eller fonder. Om du bestämt dig för att spara i fonder rekommenderar jag den här artikeln där jag listar de 20 bästa fonderna med låg avgift

Du kan fondspara och aktiespara på flera olika sätt. Du kan både köpa fonder och aktier vid enstaka tillfällen eller sätta upp ett månadsspar. Med ett månadsspar väljer du fonder eller aktier och sätter upp autogiro så genomförs köpen automatiskt varje månad. Fördelen med ett månadssparande är att det blir av utan att du behöver göra något. 

Avanza är i min bok den bästa nätmäklaren i Sverige. Låga avgifter och enkelt att använda. Det går snabbt att registera ett konto och du kan handla dina första aktier eller fonder samma dag:

 1. Registrera ditt konto
 2. Skapa ett ISK-konto
 3. Välj dina aktier eller fonder och genomför ditt första köp

Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Spara i fonder – Guide för nybörjare Över 5,5 miljoner svenskar sparar i fonder varje månad. Fonder är ett enkelt sätt att spara på den globala aktie- och räntemarknaden. Oavsett om du spara…
Billigaste kattförsäkringen Det skiljer stort i pris på kattförsäkringar mellan olika försäkringsbolag. Mellan vissa bolag skiljer det över 200 kronor per månad för att försäkra samma katt till…
Billigaste hundförsäkringen Det skiljer stort i pris på hundförsäkringar mellan olika försäkringsbolag. Mellan vissa bolag kan det skilja flera hundra kronor per månad.  ManyPets erbju…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.