SAVR Omdöme & Recension 2022

25 december 2021
wp-content/uploads/2021/05/savr-omdöme-recension.png

SAVR omdöme & recension

SAVR är en fondplattform där du kan köpa fonder med rabatt. Det finns över 1 400 fonder i utbudet och du kan spara stora pengar på lägre avgifter.

Betyg5/5
Typ av tjänstFondplattform
Utbud1 400+ fonder med upp till 50 % lägre avgift

Läs mer på savr.se

Avgifter – SAVR vs Avanza

FondSAVRAvanza
Tin Ny Teknik1,07 %1,60 %
AuAG Silver Bullet0,89 %1,50 %
Länsförsäkringar Fastighetsfond0,88 %1,49 %

Avgifter för populära fonder hos SAVR i jämförelse med Avanza.

Sammanfattning

SAVR är en rebell på svenska fondmarknaden. Företaget erbjuder upp till 50 % lägre avgift på utvalda fonder. Hos SAVR kan du köpa samma fonder som finns hos storbanker, Avanza och Nordnet, fast till lägre priser. SAVR kan ge rabatter på fonder eftersom att de betalar tillbaka provisioner de får från fondbolagen till sina kunder.

Fördelar och nackdelar

 Fördelar

  • Upp till 50 % lägre avgift på fonder
  • Välj mellan 1 400+ fonder
  • Provisioner återbetalas oavkortat
  • Enkelt att månadsspara
  • Bra för långsiktigt sparande

Nackdelar

  • Plattformsavgift om 0,09 % per år 
  • Låga rabatter på indexfonder
  • Går ej köpa aktier
  • Hög växlingsavgift utländska valutor

Jämfört med andra fondplattformar

SAVRFondo
Betyg5/54/5
RabattUpp till 50 %Upp till 50 %
UtbudÖver 1 400 fonderÖver 100 fonder

SAVR omdöme & recension

SAVR är en fondplattform som erbjuder över 1 400 fonder med upp till 50 % rabatt på avgiften. SAVR är billigare eftersom att de återbetalar hela provisionen de får från fondbolagen direkt till sina kunder. SAVR erbjuder alltså fonder som finns hos Avanza, Nordnet och de traditionella bankerna, fast till lägre avgift. SAVR tar ut en årlig plattformsavgift om 0,09 %.

Det är störst rabatt på aktivt förvaltade fonder på SAVRs fondplattform. SAVR ger inga stora rabatter på indexfonder.

SAVR är bäst för

  • Nybörjare såväl som erfarna sparare
  • Fondsparande på lång sikt
  • Aktivt förvaltade fonder

Tabellöversikt av SAVR

Minsta insättning100 kr
Rabatt på fondavgiftUpp till 50 %
Plattformsavgift0,09 % per år
Insättningsavgift0 kr
FondlistaDet finns över 1 400 fonder att välja på i SAVRs fondbutik.

Du kan köpa svenska såväl som globala fonder.

De stora rabatterna finns att hämta på aktivt förvaltade fonder eftersom att det är i dessa som fondbolagen betalar ut stora provisioner. SAVR betalar tillbaka provisionerna till kunderna i form av rabatt vilket trycker ner priset.

Indexfonderna som finns listade hos SAVR handlas i de flesta fall inte med stora rabatter. Indexfonderna har ofta samma avgifter som hos storbankerna, Avanza och Nordnet.
Typer av kontonHos SAVR får du som privatperson ett investeringssparkonto (ISK). Det är ett smidigt konto för långsiktigt sparande.
SkatterSAVR ger dig ett investeringssparkonto (ISK) där du enbart betalar 0,375 % i skatt och slipper dessutom krångel med deklarationen.
Automatisk ombalanseringNej. Du måste själv se till att sköta omfördelning mellan aktier och räntor i din portfölj.
Mänsklig rådgivning som valSAVR tjänst sker utan val till mänsklig rådgivning.
KundsupportMail, chatt & telefon.

Vad som är bra med SAVR

1. Samma fonder – lägre avgifter

Finansvärlden kan vara märklig ibland. Hos SAVR kan du köpa fonder som finns listade hos Avanza, Nordnet och storbankerna, fast med upp till 50 % rabatt på avgiften.

Populära fonden TIN Ny Teknik kostar t.ex. 1,08% hos SAVR, samma fond kostar 1,60 % hos Avanza. Och då ska man veta att Avanza gjort sig kända som nätmäklaren med låga avgifter.

SAVR erbjuder över 1 400 fonder med rabatt. Störst rabatt får du på aktivt förvaltade fonder. Indexfonder listade hos SAVR handlas oftast till samma pris som hos Avanza, Nordnet och storbankerna. Även indexfonder kan ges med rabatt hos SAVR men rabatten är då inte alls lika stor som med de aktivt förvaltade fonderna.  

Att SAVR kan erbjuda samma fonder fast till lägre avgift är plattformens absolut största styrka. Med ett månadsspar på 3 000 kr så kan du spara över 270 000 kr på att använda SAVR över 30 års tid jämfört med en annan bank tack vare de lägre avgifterna. Beräkningen bygger på att SAVR i genomsnitt ger en nettoavgiftsrabatt om 36 % jämfört med samma fonders ordinarie avgifter.

Läs jämförelsen SAVR vs Avanza.

2. Utbudet

SAVR har på kort tid skapat ett stort utbud av fonder och kan nu erbjuda över 1 400 fonder till sina användare. Det finns både svenska och utländska fonder i fondbutiken.

Exempel på populära Sverigefonder hos SAVR

SEB Sverige Småbolag0,92 % avgift (ord. 1,58 %)
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige1,10 % avgift (ord. 1,42 %)
Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,25 % avgift (ord. 0,26 %)

Exempel på populära indexfonder hos SAVR

SEB USA Indexnära0,30 % avgift (ord. 0,33 %)
Öhman Etisk Index USA0,44 % avgift (ord. 0,67 %)
Vanguard US 500 Stock Index0,20 % avgift (finns bara på SAVR i Sverige)
Danske Invest Global Index0,43 % avgift (ord. 0,56 %)

Exempel på populära teknikfonder hos SAVR

Swedbank Robur Ny Teknik1,12 % avgift (ord. 1,44 %)
Thematica – Future Mobility Retl5,39 % avgift (ord. 6,00 %)
BGF Next Generation Technology1,82 % avgift (ord. 2,33 %)
TIN Ny Teknik1,08 % avgift (ord. 1,60 %)
BGF World Technology1,97 % avgift (ord. 2,48 %)
Allianz Global Artfcl Intlgc1,49 % avgift (ord. 2,28 %)
JPM US Technology1,25 % avgift (ord. 1,91 %)
Öhman Global Growth1,18 % avgift (ord. 1,99 %)
Franklin Technology A Acc1,36 % avgift (ord. 2,02%)
Swedbank Robur Technology1,13 % avgift (ord. 1,46 %)

Exempel på populära småbolagsfonder hos SAVR

Enter Småbolagsfond1,27 % avgift (ord. 1,78 %)
Spiltan Småbolagsfond0,98 % avgift (ord. 1,64 %)
Aktia Nordic Small Cap1,20 % avgift (ord. 2,08 %)
Swedbank Robur Småbolagsfond1,08 % avgift (ord. 1,40 %)
Evli Sverige Småbolag1,02 % avgift (ord. 1,75 %)
Länsförsäkringar Småbolag Sverige1,04 % avgift (ord. 1,75 %)
C Worldwide Sweden Small Cap1,08 % avgift (ord. 1,79 %)
AMF Aktiefond Småbolag0,38 % avgift (ord. 0,45 %)

3. Bra mobilapp

SAVR finns som mobilapp för både iOS eller Android. Givetvis kan du även använda SAVR genom webbläsaren på datorn. Användarupplevelsen i mobilappen är god och det gör att SAVR användare kan sköta sitt sparande både på mobilen och på datorn på ett smidigt sätt.

4. Automatisk flyttfunktion

Med SAVRs automatiska flyttfunktion kan du flytta in dina fonder från din nuvarande bank och spara stora pengar i avgifter. Tack vare flyttfunktionen så behöver inte dina fonder säljas av under flytten, utan de flyttas automatiskt över till SAVR från din bank. Det betyder att du inte kommer stå utanför marknaden under en pågående flytt och kan därför ta del av fondernas utveckling under tiden.

Flyttfunktionen gör att du slipper den skatteeffekt som uppstår på ett ISK-konto när du sätter in och tar ut pengar. Du signerar flytten med BankID och det tar cirka 3-6 veckor för en flytt att färdigställas. En bra tjänst även om det hade varit önskvärt med en snabbare hanteringstid.

5. Enkelt att komma igång

SAVR är en smidig tjänst såväl som på mobilen som i webbläsaren. Du kan vara igång på fem minuter med Bank ID. I fondbutiken väljer du bland över 1 400 fonder och du kan göra ett engångsköp såväl som att sätta upp månadssparande. SAVR har skapat en användarvänlig tjänst som är enkel att använda även för nybörjare.

Mindre bra med SAVR

1. Plattformsavgiften

SAVR tar ut en plattformsavgift om 0,09 % per år. Den här avgiften ingår när de redovisar din avgift. Plattformsavgiften går till att täcka SAVRs kostnader. 

Givetvis så måste SAVR ta betalt på något sätt men en plattformsavgift kan vara förvirrande för sparare. Ett alternativ hade varit att SAVR t.ex. tar betalt X antal kr per månad av alla sina användare, vilket hade gjort det enklare för alla att förstå vad man betalar för. 

Det ska sägas att du tjänar igen plattformsavgiften snabbt om du köper några av de kraftigt rabatterade fonderna på plattformen. Det här är snarare en kritik mot att SAVR kan göra avgiften ännu enklare att förstå, särskilt för nybörjare som sparar för första gången.

2. Växlingsavgift utländska fonder

SAVR tar ut en växlingsavgift för handel i fonder i utländska valutor. Avgiften ligger på 0,5 % och tas ut både vid köp och sälj i fonden. Avgiften är relativt hög då 0,5 % av ditt sparade kapital försvinner redan vid transaktionen. De flesta andra aktörer tar 0,25 % i växlingsavgift för utländska fonder. 

Ska du köpa utländska fonder för stora belopp är det värt att räkna på hur mycket det lönar sig att köpa dem på SAVR jämfört med t.ex. Avanza och Nordnet. Problemet med den höga växlingsavgiften på utländska fonder är att en fond faktiskt kan bli dyrare om du köper den på SAVR än hos Avanza. Om det blir värt att köpa fonden styrs av hur mycket rabatt SAVR ger.

3. Låga rabatter på indexfonder

SAVRs styrka ligger i att erbjuda rabatter på aktivt förvaltade fonder. Där har fondbolagen ofta stora provisioner som SAVR kan återbetala till kunderna vilket leder till de sänkta avgifterna. Samma provisioner utgår inte på indexfonder och därför kan SAVR sällan erbjuda lägre avgift på sådana fonder.

Det finns dock en bra indexfond hos SAVR som inte går att köpa hos någon annan nätmäklare i Sverige, Vanguard 500 Index Fund. Fonden följer S&P 500 som utgör cirka 80 % av marknadsvärdet på hela den amerikanska aktiemarknaden. Totala avgiften för fonden är 0,20 % hos SAVR. 

4. Går ej köpa aktier

Det går inte att köpa aktier på SAVRs plattform. Det innebär att du som handlar med både aktier och fonder inte kan sköta all din handel hos SAVR. Ett alternativ för dig som handlar med både aktier och fonder är att använda två tjänster, t.ex. Avanza eller Nordnet för dina aktier och SAVR för dina fonder.

Är SAVR rätt för dig?

Om du vill köpa fonder till lägsta möjliga avgift så är SAVR ett bra val. SAVR erbjuder över 1 400 fonder med upp till 50 % rabatt. Tjänsten är smidig att använda och det är enkelt att sätta upp ett månadssparande.

Nyckeltermer i den här recensionen

Fondplattform

En fondplattform är en marknadsplats där du köper fonder. SAVR är en sådan fondplattform och där kan du köpa över 1 400 fonder med upp till 50 % rabatt. De flesta sparare har traditionellt köpt sina fonder hos storbanker som Handelsbanken och Nordea eller hos nätmäklare som Avanza och Nordnet. Fördelen med att köpa dina fonder på en fondplattform som SAVR är att de erbjuder fonder med rabatt. Nackdelen med en fondplattform som SAVR är att de inte erbjuder aktier. Du kan alltså inte köpa både fonder och aktier hos SAVR.

Plattformsavgift

Plattformsavgiften går till SAVR och ska täcka deras kostnader för transaktioner och kundernas depåer. Plattformsavgiften hos SAVR är 0,09 %. Avgiften beräknas på det totala värde som finns på din depå. Plattformsavgiften dras en gång per kvartal i samband med att SAVR betalar ut provisionen för fonderna du har (rabatten). Med 100 000 kr i din depå betalar du med en plattformsavgift om 0,09% 90 kr per år till SAVR. 

Aktivt förvaltad fond

En aktivt förvaltad fond har som uppgift att prestera bättre än ett visst index. Förvaltarna i en aktivt förvaltad fond väljer ut de bolag som de tror kommer prestera bättre än snittet. Här behöver alltså inte ett visst bolag utgöra en viss del av fonden, bara för att den aktien har en viss storlek på t.ex. Stockholmsbörsen, som är fallet med indexfonder. Hos SAVR kan du få upp till 50 % rabatt på aktivt förvaltade fonder.

Indexfond

Passivt förvaltade fonder kallas även för indexfonder eftersom att de följer ett visst index. Ett aktieindex är en sammansättning av olika aktier. Ett index kan gälla en specifik bransch, de mest handlade aktierna på en viss börs eller kanske de största aktierna på börsen. När man säger att OMXS30 har stigit med två procent innebär det att aktierna som ingår i det indexet sammantaget har ökat sitt värde med just två procent, även om enskilda aktier har stigit mer eller mindre än index. Det intressanta är snittet, d.v.s. index. En fond som följer ett visst index ska investera i bolagen som ingår i det indexet och inte ta några aktiva val om att investera i ytterligare bolag. 

Läs mer och kom igång på savr.se


Artikel skapad: 02 maj 2021
Senast uppdaterad: 25 december 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.