Så tjänar du pengar på att blogga (10 000 kr / mån)

Bloggande är den perfekta sidoinkomsten.

Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år. 

Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att blogga genom att använda exempel från min egna blogg.

Läs mer: Tjäna pengar på affiliatemarknadsföring med adrecord.se

I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.

Den perfekta sidoinkomsten

Bloggande är den perfekta sidoinkomsten eftersom att du kan skriva precis när du vill, vart du vill. 

Vissa månader skriver jag tio artiklar, andra bara en eller två. Den här hösten satt jag på en balkong i Spanien och skrev på bloggen. En härlig känsla. 

Calahonda, Spanien – september 2021

Nu ska vi gå igenom de vanligaste metoderna för att tjäna pengar på en blogg. Siffror och exempel utgår från att du bloggar på svenska.

Hur du tjänar pengar på att blogga

1. Annonser

Så mycket kan du tjäna: Från cirka 5 öre till 25 öre per sidvisning.

Annonser är en vanlig intäktskälla för bloggar. Genom att låta annonsnätverk som till exempel Google Adsense visa annonser på din blogg tjänar du pengar. Annonsnätverken betalar per klick eller per visning.

På bilden nedan ser du hur en annons från Google Adsense kan se ut på en blogg.

Fördelen med annonser är att det är passivt, när du startat annonserna börjar intäkterna komma och du behöver inte göra något mer.

Nackdelen med annonser är att du behöver många läsare för att det ska bli en rejäl intäktskälla. 

I många fall ger några tusen läsare per månad enbart några hundralappar. Annonser används därför ofta som ett komplement tillsammans med andra intäktskällor på den här listan. Ytterligare en nackdel med annonser är att de försämrar upplevelsen för besökaren. En blogg utan annonser upplevs ofta som mer stilren och kan upplevas som mer trovärdig.

Hur mycket du tjänar på annonser skiljer sig kraftigt åt mellan olika nischer. Du får till exempel mer betalt för annonser på en blogg som handlar om försäkringar än en blogg om växter. 

Nedan följer estimerade intäkter per månad med Google Adsense för en blogg med 50 000 sidvisningar per månad i Sverige:

 • Resor – 4 000 kr / månad
 • Shopping – 4 000 kr / månad
 • Bilar och fordon – 3 000 kr / månad

Siffror är hämtade från Googles Adsense-kalkylator. Där kan du beräkna potentiella intäkter för olika nischer.

2. Affiliatemarknadsföring

Så mycket kan du tjäna: Från cirka 1 kr till 100 kr per klick.

En av de bästa metoderna för att tjäna pengar på din blogg. Genom att rekommendera produkter och tjänster tjänar du pengar varje gång en person klickar på länken och genomför ett köp. 

Affiliatemarknadsföring ger bra betalt eftersom att företagen betalar när du hjälper dem skaffa en ny kund. Nya kunder är av stort värde för företag och de använder sig av affiliatemarknadsföring för att nå ut på bloggar inom alla möjliga kategorier. 

På bilden nedan ser du hur en affiliatelänk kan se ut på en blogg.

Här på Parapedia tjänar vi flera tusen kronor per månad på affiliatemarknadsföring. Vi rekommenderar produkter och tjänster som vi själva använder som till exempel fondroboten Lysa och nätmäklaren Avanza. Varje gång en läsare klickar på en av våra länkar och blir kund hos företaget så får vi betalt.

Att gå med i ett affiliatenätverk är ett av de bästa sätten för att börja tjäna pengar på din blogg. Adtraction och Adrecord är de största affiliatenätverken i Sverige.

Nedan följer exempel på vad du tjänar av olika företag som finns listade hos Adtraction:

 • Mat – 250 kr per ny kund till Linas Matkasse
 • Hälsa och skönhet – Kicks.se – 7 % per köp (exempel 70 kr vid köp på 1 000 kr)
 • Barn och famil – Jollyroom – 7 % per köp (exempel 70 kr vid köp på 1 000 kr)
 • Elektronik – NetOnNet – 2,2% per köp (exempel 88 kr vid köp på 4 000 kr)

Läs mer om affiliatemarknadsföring på Neil Patels blogg: What is Affiliate Marketing (and How to Get Started)

Läs mer: Tjäna pengar på affiliatemarknadsföring med adrecord.se

3. Onlinekurser

Så mycket kan du tjäna: Från några hundra kronor till flera tusen kronor per såld kurs.

Att skapa egna onlinekurser som man säljer på sin blogg har blivit en populär källa för intäkter. Onlinekurser kan bestå av video såväl som text.

Många bloggare som tjänar riktigt stora summor säljer sina egna kurser. Exempel är amerikanska bloggaren Ramit Sethi med bloggen Iwillteachyoutoberich.com som säljer kurser för över 100 miljoner kronor per år. 

Ett annat exempel på en blogg som tjänar stora summor på sina kurser är Smartblogger.com. Smartbloggers kurser hjälper folk som vill bli bättre på att skriva och som vill lära sig frilansa. Här är deras kurs Freedom Machine:

Du kan skapa kurser inom vilken niche som helst. Det finns bloggare som tjänar pengar på onlinekurser i allt ifrån hundträning till målarkurser. Thinkific och Teachable är två populära plattformar för att skapa dina egna onlinekurser.

Det är tidskrävande att skapa kurser och särskilt din första kurs kommer ta lång tid att skapa. De potentiella intäkterna för kurserna du skapar är dock stora.

4. E-böcker och böcker

Så mycket kan du tjäna: Från cirka 10 kr till 200 kr per såld bok.

Många bloggare har tjänat stora pengar på e-böcker och genom att ge ut sina egna böcker.

Mark Manson började blogga och fick sedan ett bokkontrakt för sin bok The Subtle Art of Not Giving a F*ck. Boken har sålt över 3 000 000 ex bara i USA. 

Även e-böcker kan ge bra intäkter och är lättare att komma igång med. Bloggaren James Altucher har till exempel sålt över 500 000 ex av sin e-bok Choose Yourself. 

Med en stadig ström återkommande läsare på din blogg har du den perfekta målgruppen att sälja din första bok till. 

5. Tala på konferenser

Så mycket kan du tjäna: Från cirka 5 000 kr till 100 000 kr per konferens.

Om du blir erkänd som en expert i din niche kan möjligheten att tala på konferenser dyka upp. Det kan vara ett bra sätt att tjäna pengar på din blogg. Att tala på en konferens kan betala alltifrån några tusenlappar till över 100 000 kr för riktigt eftertraktade experter. 

Exempel på en känd bloggare/författare/marknadsförare som talar på konferenser är Seth Godin som skrivit över 7 000 blogginlägg på sin blogg seth.blog.

6. Coachning

Så mycket kan du tjäna: Från cirka 500 kr till 2 000 kr per timma.

Bloggar du om något som andra vill lära sig bemästra? Coachning kan betala bra. 

Coachning kan fungera även i början när du har få läsare på din blogg. Det fina med coachning-samtal är att det räcker ofta med några få kunder per månad för att det ska bli flera tusen i intäkter. 

Du kan coacha i princip inom vilken niche som helst. Du behöver vara en riktig expert och paketera timmarna på ett bra sätt för att kunna ta betalt för dina coachning-tjänster.

7. Frilanstjänster

Så mycket kan du tjäna: Från cirka 500 kr till 2 000 kr per timma.

Nästa steg från coachning är att faktiskt utföra tjänsterna åt dina kunder. Du kan tjäna mycket på att frilansa men det är tidskrävande och kräver hög expertis inom ditt område.

Många bloggare tjänar stora pengar på att använda bloggen för att få in nya kunder. Vanliga områden att frilansa inom är skrivande, design, programmering och fotografering. Lägg till ett kontaktformulär på din blogg och börja ta emot inkommande förfrågningar.

Läs mer: 5 tips på side hustles

Hur mycket kan man tjäna på att blogga

Grovt räknat så är det vanligt att tjäna mellan 10 öre och 2,50 kr per sidvisning på en svensk blogg. I undantagsfall tjänar folk både mer och mindre än det.

Uppskattning av vad en svensk blogg kan tjäna

Sidvisningar / månadIntäkt / månad
10 0001 000 kr – 25 000 kr
50 0005 000 kr – 125 000 kr

Med 1 000 sidvisningar (vilket är enkelt att få) och siffrorna ovan kan du alltså tjäna från 100 kr till 2 500 kr per månad.

Med 50 000 sidvisningar blir intäkterna från 5 000 kr till 125 000 kr per månad. 

De flesta som jobbar hårt klarar att tjäna från 5 000 kr till cirka 20 000 kr per månad på att blogga det första året. 

Andra året, när du har många besökare kan intäkterna öka ordentligt.

Jag känner till flera bloggare i Sverige som tjänar en bra bit över 100 000 kr per månad på sina svenska bloggar. De är duktiga och lägger ner massor med tid då det är deras heltidssysslor. 

För att lära mig blogga gick jag en kurs som heter Project 24. I kursen får du bland annat lära dig:

 • Hur du skriver bra blogginlägg
 • SEO – för att driva trafik till bloggen
 • Hur du tjänar pengar på bloggen genom annonser och afilliate

Kursen har hjälpt mig mycket.

Hur du startar en blogg

Du har två val när du startar en blogg. Du kan använda en kostnadsfri bloggplattform, eller så kan du skapa en blogg på din egna webbplats. Det finns fördelar och nackdelar med båda metoderna.

Kostnadsfria bloggplattformar

Enkla att komma igång med och oftast utan kostnad. Nackdelen är att du ofta blir begränsad kring annonser och affiliate-länkar vilket begränsar eller stryper intäktsmöjligheter. 

Ytterligare en nackdel med bloggplattformar är att du inte får din egna URL som kommer vara något i stil med bloggplattform.se/din-blogg. Det hämmar dina möjligheter att bygga ett starkt varumärke kring din blogg.

Exempel på kostnadsfria bloggplattformar:

Om du bara vill ha en enkel blogg och inte bryr dig om att tjäna pengar så är en kostnadsfri bloggplattform en bra start. 

Egen webbplats

Ger dig frihet och goda möjligheter för att tjäna pengar på din blogg. Du får total kontroll över webbplatsen, din egna URL och möjligheten att använda annonser och affiliatelänkar så som du önskar.

Nackdelar med att ha en egen webbplats är hostingen av servern kostar (från cirka 50 kr per månad) samt att det kan vara svårt att sköta om en egen webbplats om du helt saknar erfarenhet. 

WordPress har dock massor med färdiga teman som gör det enkelt att komma igång med en blogg även på en egen webbplats. Även om det är första gången så kan du vara igång med en blogg på din egna webbplats på 30 minuter.

Jag har goda erfarenheter från både Siteground och Loopia vad det gäller hosting. Bra teman till WordPress hittar du på Themeforest.

Hur du väljer niche

Det här kan vara det lättaste eller det svåraste steget i att starta en blogg.

Det viktigaste är att du väljer en niche som du är eller kan bli expert inom. Det behöver vara ett område som du tycker är intressant och där du kan dela med dig av din kunskap. 

Du kan välja ett område där du inte är expert ännu så länge du är villig att investera tiden som krävs för att bli expert i nischen.

Jag har gjort misstaget att starta bloggar inom nischar som jag inte är 100% intresserade av. Det fungerar inte. Det blir för tråkigt att skriva texterna och bloggen kommer dö en långsam död.

Ett annat vanligt misstag är att skapa en blogg inom ett ämne med hög konkurrens, till exempel mode och att där skriva bloggposter som liknar det som redan finns. 

Gör något nytt, ta en ny vinkel och gör din egna grej. Det ökar chanserna för att lyckas med din blogg. Istället för att starta ytterligare en generell modeblogg för tjejer så kan du till exempel kombinera ditt intresse för Italien med ditt intresse för mode och starta en blogg om Italienskt mode för tjejer. 

Här är de bästa metoderna för att välja ämne för din blogg:

 • Dina egna intressen – Vad gillar du själv att läsa och lära dig mer om? Det bästa bloggämnet är ofta det området som du kan mest om. Eller ett område där du vill lära dig mer.
 • Leta bland befintliga bloggar – Kanske kan du inspireras av två bloggar och skapa din egna unika blogg genom att mixa dem. 
 • Använd Google – Kolla upp vad folk söker efter. Gör sökningar inom ämnen du är intresserad av och kolla efter Google suggested searches. Om många söker inom ett ämne är förutsättningarna goda.
 • Forum och Facebook-grupper – Vad frågar folk om i forum och Facebook-grupper som du besöker? Om du är expert inom ett visst ämne och kan hjälpa dem ge svar på sina frågor så kan det vara rätt ämne för din blogg.

Exempel på nischer att skriva om:

 • Mode
 • Sport
 • Träning
 • Resor
 • Elektronik
 • Djur
 • Fordon

Hur du ökar trafiken till din blogg

Du har startat din blogg och skrivit dina första inlägg. Hur gör du nu för att få läsare?

10 000 läsare per månad på Parapedia.se

Det tog mig 10 månader att nå 10 000 läsare på en enskild månad. Jag startade Parapedia i augusti 2020 och nådde 10 000 läsare i maj 2021. 

92 % av min trafik kommer från organiska sökningar och jag har fördjupat mig i SEO (Search Engine Optimization) för att få fler läsare till min blogg.

På vägen har jag gjort många misstag och lärt mig massor. Nedan följer de viktigaste sakerna att tänka på för att öka trafiken till din blogg.

1. Skriv riktigt bra innehåll

Kärnan för att driva trafik till din blogg är så klart att skriva riktigt bra blogginlägg. Ha något att säga. Skriv de bästa inläggen i din niche så lägger du grunden för att få många besökare. 

Tänk inte för mycket på hur du ska få läsare till din blogg innan du skrivit några inlägg som du är nöjd med. Inläggen kommer bli bättre med träning så var inte för hård mot dig själv i början. 

Många gör misstaget att fokusera för mycket på hur de ska få läsare till bloggen innan de har riktigt bra innehåll. Börja i rätt ände och fokusera på att skriva bra innehåll först.

2. SEO

När du skrivit bra innehåll är ett bra steg att lära dig grunderna i SEO (search engine optimization). 

Genom att lära dig grunderna inom SEO så lär du dig skriva bloggposter som kommer högt upp i träfflistan när folk googlar inom ditt ämne. Organisk trafik är en mycket bra källa eftersom att den inte kostar dig något. Majoriteten av trafiken till Parapedia kommer genom organiskt sök, mycket tack vare SEO.

Det finns mängder med artiklar och videos som förklarar SEO på bra sätt. Neil Patel har många bra artiklar som till exempel SEO Basics: The Ultimate Beginner’s Guide to SEO.

3. Sociala medier

Den organiska räckvidden är god på LinkedIn, TikTok och Twitter. Det innebär att du kan få hög räckvidd utan att annonsera. Kanalerna går utmärkt att använda för att driva trafik till din blogg.

Även andra kanaler med sämre organisk räckvidd som till exempel Instagram kan användas för att driva trafik till bloggen. Det förutsätter dock att du har en god följarskara.

Har du frågor om hur man kommer igång med en blogg?
Maila mig på hej@parapedia.se.


Artikel skapad: 04 oktober 2021
Senast uppdaterad: 16 juni 2023
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × fyra =


Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.