Skaffa en Side Hustle – 5 bästa idéerna

01 januari 2022
wp-content/uploads/2020/08/Skärmavbild-2020-08-16-kl.-17.06.27.png

En side hustle – eller sidoinkomst som det heter på svenska – drygar ut kassan och ger dig chansen att göra något roligt vid sidan av jobbet eller studierna. Jag drog igång mitt första sidoprojekt för 10 år sedan och har hunnit med flera stycken sedan dess.

Att starta en egen hemsida är en perfekt side hustle. Skriv om ett ämne som du tycker är roligt och tjäna pengar på att länka till produkter och tjänster du själv använder.

Jag har haft flera olika sidoinkomster, alltifrån att driva en bastuflotte till att tjäna pengar på en hemsida. Här är 5 idéer som alla kan lära sig och som du kan köra igång med idag.

Parapedias #1 bästa tips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort

1. Bygg en egen hemsida

Min absoluta favorit. Här kan du bygga en sidoinkomst som på sikt kan bli riktigt stor.

Att bygga en egen hemsida är en bra möjlighet för dig att skaffa en sidoinkomst. Faktum är att det finns så många bra kurser och så mycket bra hjälp där ute att alla idag kan lära sig att tjäna pengar på en egen hemsida.

Välj ett ämne du brinner för och kör igång. Fokusera på att skriva innehåll som folk söker efter på Google så att du får besökare till sidan. När du har byggt upp en sida med bra innehåll kan du tjäna pengar på annonser och affilliate-länkar till produkter och tjänster som du rekommenderar. 

Den stora fördelen med att bygga en egen hemsida är att du kan sköta den på distans exakt när du själv vill. Välj ett ämne som du brinner för. Du behöver i stort sätt ingen kunskap i design för att komma igång. Jag har byggt min hemsida i WordPress och genom att använda färdiga teman behöver du inte designa något själv.

En annan fördel med att bygga en egen hemsida är att det kan förvandlas till en passiv inkoms. Med det menas att du kan tjäna pengar på hemsidan även när du inte jobbar med den. 

Jag har byggt massor med hemsidor genom åren. Det har varit roligt men ibland även jobbig såklart och jag har lärt mig massor. Min första hemsida där jag tjänade en liten sidoinkomst var en hemsida som hjälpte folk köpa Bitcoin. Folk hamnade på hemsidan när de googlade “köpa bitcoin sverige” t.ex. och kom till mina guider där jag enkelt visade med bilder och text hur de köper Bitcoin. Du behöver inte skapa mängder med innehåll och hålla på i år innan du får igång en sidoinkomst genom en hemsida.

Om du vill lära dig hur du bygger en egen hemsida som du tjänar pengar på så kan jag varmt rekommendera Income Schools kurs Project 24. Det är en bra kurs som lär dig hur du ersätter din vanliga lön med intäkterna från en egen hemsida på 24 månader.

Kursen kostar mycket men är värd varenda krona. Om du verkligen vill skaffa dig en stadig sidoinkomst så hade jag börjat där.

2. Hyr ut en bastuflotte

En riktig bubblare! Men en rolig sådan. Köp eller bygg en egen bastuflotte och hyr ut till kompisgäng i staden där du bor. 

Den här idéen är inte för alla men jag har faktiskt genomfört den och det var fantastiskt roligt samtidigt som det tjänade oss en bra sidoinkomst. Den här idéen går helt klart att genomföra samtidigt som du har ett annat heltidsjobb eller samtidigt som du pluggar.

För 10 år sedan köpte jag och en kompis en flotte på 10 x 4 meter med bastu och badtunna. Vi satte på en skylt med telefonnummer på flotten, körde upp en hemsida och började hyra ut den till kompisgäng. Vi tog 2500 kr för två timmar på flotten och de flesta som besökte oss var kompisgäng som ville festa eller ha en trevlig stund.


Det var ett riktigt roligt sidoprojekt, det tog inte alltför mycket tid och kostnaderna för att hålla igång själva flotten var låga. Det var i princip bara ved som kostade oss pengar vid varje uthyrning. Den stora nackdelen är den initiala kostnaden då en bastuflotte kan kosta en rejäl slant att köpa in.

Kika runt på blocket efter en begagnad bastuflotte och gå ihop med en vän så behöver det inte bli alltför dyrt. En stor fördel med att hyra ut en bastuflotte är att du kan ha den igång året runt. Vi hade bokningar även på vintern. 

3. Starta en egen kurs

Erbjöd andra en kurs i något du gillar. Antingen digitalt eller fysiskt. Det här går perfekt att kombinera med att bygga en egen hemsida. Om du inte vill skapa en kurs online går det lika bra i fysisk form. Saknar du kurser inom något i staden du bor? Kanske är det precis den kursen du själv ska skapa.

För tre år sedan startade jag och några vänner kurser i Yoga för män, trots att vi knappt hade någon vana alls från yoga. Vi hyrde in en yogalärare, marknadsförde kurserna på Facebook och lyckades fylla flera kurser. Ett roligt och betydelsefullt projekt! Vi hyrde in oss i en yogalokal så kostnaderna för att komma igång var minimala.

4. Starta en egen YouTube-kanal

På samma tema som att starta en egen hemsida. Ta ett ämne du är verkligt intresserad av och lär ut till andra. Startkostnaderna är relativt låga då du kan köpa en bra kamera billigt idag. 

Intäkter på en YouTube-kanal kommer ifrån samarbeten och rekommendationer av produkter och tjänster du gillar. I början bör du enbart fokusera på att skapa bra innehåll som folk vill ta del av. Om du vill lära dig hur du tjänar pengar på en YouTube-kanal kan jag återigen varmt rekommendera Income Schools Project 24. De har förutom kursen om att tjäna pengar på en hemsida även en kurs som lär dig hur du ersätter din vanliga lön med intäkterna från en YouTube-kanal. Du får tillgång till både kursen om hur du bygger en hemsida och kursen om hur du tjänar pengar på en YouTube-kanal i samma paket.

5. Bli en dog-walker

Ytterligare en bubblare!

Gillar du hundar? Varför inte skaffa dig en sidoinkomst genom att hjälpa andra människor gå ut med deras hundar?

Det här är en joker, jag vet. Men faktum är att du kan tjäna en bra sidoinkomst på att gå ut med folks hundar. Om du pluggar eller har möjligheten att gå ut med folks hundar på dagtid så kan du erbjuda hundpromenader flera gånger i veckan till samma ägare. Andra behöver hjälp med att gå ut med hunden på morgonen eller kvällen. Sätt upp lappar där du bor, skriv i Facebook-grupper eller ladda hem appen DogBuddy så är du igång på nolltid.

Vill du ha mer tips? Läs artikeln 10 ovanliga affärsidéer.

Vad är en bra inkomst för en side hustle?

Det beror helt på din situation och vad målet med din sidoinkomst är. För någon som pluggar och vill dryga ut kassan kan 5,000 kr / månaden vara kanon som sidoinkomst. Andra letar efter att skapa sidoinkomster som på sikt ska utgöra hela deras inkomst. 

För mig har sidoprojekt alltid handlat om att få testa roliga saker som man på sikt kan tjäna pengar på. Sätt ett mål för din sidoinkomst, välj projekt och kör igång.

Parapedias #1 bästa tips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort


Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 01 januari 2022
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.