5 Bästa Teknikfonderna 2022

wp-content/uploads/2021/07/teknikfonder.png

Bästa teknikfonderna att börja investera i

Teknikfonder har presterat bra de senaste åren. Med hög avkastning tillhör flera teknikfonder de senaste årens absoluta fondvinnare. Många teknikfonder har de senaste åren haft en avkastning på över 30% per år. 

Här är allt du behöver veta om teknikfonder, inklusive de fem bästa teknikfonderna 2022.

5 bästa teknikfonderna 2022

Listan nedan innehåller teknikfonder med olika inriktningar som alla presterat bra de senaste åren. När vi väljer ut teknikfonder lägger vi stor vikt vid den riskjusterade avkastningen samt förvaltarnas historik, eftersom att de väljer vilka bolag fonderna investerar i. 

1. Swedbank Robur Ny Teknik

Avkastning 2020: +84,59%
​​Total avgift: 1,44%. Innebär att 100 000 kr investerat kostar 1 440 kr per år.
Störst exponering: Sverige, cirka 50%

Brutal avkastning 2020, 84,59%! Teknikfond med fokus på Norden. Den teknikfond som har flest antal ägare på Avanza. Över 200 000 personer äger fonden hos Avanza och det är lätt att förstå varför. Fonden har gett en fantastisk avkastning sedan starten år 1996. En aktivt förvaltad aktiefond som placerar i små och medelstora bolag i Sverige och Norden. Kan även placera upp till 40% av fondens tillgångar i bolag utanför Norden.

Till Swedbank Robur Ny Teknik på avanza.se

Innehav:


2. Tin Ny Teknik

Avkastning 2020: +69,88%
Total avgift: 1,60%. Innebär att 100 000 kr investerat kostar 1 600 kr per år.
Störst exponering: Sverige, cirka 50%

Investerar i teknik, hälsa och digitala varumärken. Fonden investerar i teknikdrivna tillväxtbolag med fokus på Norden. Tung exponering mot svenska bolag. Fokus är på småbolag med lönsam tillväxt och starka kassaflöden. 30% av fonden får placeras globalt utanför Norden. Förvaltas av stjärnduon Erik Sprinchorn och Carl Armfelt som tidigare förvaltade populära fonden Swedbank Robur Ny Teknik. 

Till Tin Ny Teknik på avanza.se

Innehav:

3. Avanza World Tech By Tin

Avkastning 2020: +28,68% (fonden startade juni 2020)
Total avgift: 1,34%. Innebär att 100 000 kr investerat kostar 1 340 kr per år.
Störst exponering: USA, cirka 50%

Investerar globalt i teknik, hälsa och hållbarhet. Tung exponering mot USA. Fokus är på medelstora bolag med lönsam tillväxt och starka kassaflöden. Målet är att minst 50 procent av portföljen ska vara produkter eller tjänster som gör världen bättre. TIN letar efter bolag som gör världen bättre inom främst förnyelsebar energi, miljöteknik, datasäkerhet, elektrifiering och digitalisering. Låg avgift för att vara en teknikfond är ett stort plus!

Till Avanza World Tech By Tin på avanza.se

Innehav:


4. Lannebo Teknik Småbolag

Avkastning 2020: +42,09%
Total avgift: 1,95%. Innebär att 100 000 kr investerat kostar 1 950 kr per år.
Störst exponering: Sverige, cirka 40%

Lannebo Fonder grundades år 2000 och förvaltar idag över 80 miljarder kr. Grundarna hade en bakgrund på Swedbank Robur och syftet var att erbjuda en helt fristående äkta aktiv fondförvaltning som kunde agera oberoende av en storbank. Fonden Lannebo Teknik Småbolag investerar i nischade, snabbväxande teknikbolag globalt. Förvaltarna fokuserar på att hitta de bästa investeringsmöjligheterna bland tusentals småbolag. Investeringar görs globalt inom områden såsom hälsa, säkerhet, resurseffektivisering och digitalt innehåll.

Till Lannebo Teknik Småbolag på avanza.se

Innehav:

5. Swedbank Robur Technology A

Avkastning 2020: +36,21%
Total avgift: 1,46%. Innebär att 100 000 kr investerat kostar 1 460 kr per år.
Störst exponering: USA, cirka 70%

Swedbank Robur Technology Investerar globalt i stora och medelstora bolag inom IT-sektorn. I sektorn ingår till exempel bolag som jobbar med mjukvara, datortillverkning, kommunikationsutrustning, halvledare och IT-tjänster. Stort fokus på Amerikanska bolag.

Till Swedbank Robur Technology A på avanza.se

Innehav:

Urval: Det finns mängder med teknikfonder på marknaden. För att ta fram den här listan använde vi följande kriterier: Morningstars fondbetyg, fondförvaltarnas historik, fondavgifter, historisk avkastning och antal ägare på Avanza.

Avanza har ett erbjudande där du får tillbaka alla fondavgifter tills du kommit över 50 000 kr i totalt sparande. I slutet av året så räknar Avanza ihop vad du har betalat i avgifter och sätter tillbaka pengarna på ditt konto. Allt sker automatiskt, du behöver inte göra någonting själv. Du får tillbaka alla fondavgifter tills du har kommit över 50 000 kr i totalt sparande hos Avanza.

Läs mer och börja spara i fonder på avanza.se.

Läs mer: Bästa småbolagsfonderna

Teknikfonder med låg avgift 

Teknikfonder och låga avgifter går inte hand i hand då de flesta teknikfonder är aktivt förvaltade. 

I Sverige finns idag drygt 50 teknikfonder. Den genomsnittliga årliga avgiften för dessa fonder är 1,84%. De flesta teknikfonderna har således avgifter på en bra bit över 1%.

Aktivt förvaltade fonder innebär att förvaltare aktivt väljer ut vilka bolag fonden investerar i. Aktiv förvaltning är dyrare än passiv förvaltning där fonden eftersträvar att följa ett visst index utan att förvaltarna gör aktiva investeringar. 

Om du är ute efter en teknikfond med låg avgift ska du kolla på en passivt förvaltad fond. Utbudet av passivt förvaltade teknikfonder är i dagsläget litet. Det bästa alternativet följer nedan.

Läs mer: 20 bästa indexfonderna 2022

Nordnet Indexfond Teknologi

Avkastning 2020: Ingen data (grundades 2021)
Total avgift: 0,40%. Innebär att 100 000 kr investerat kostar 400 kr per år.

Nordnets indexfond lanserades våren 2021. Fonden följer utvecklingen hos världens största teknikbolag genom välkända indexet “MSCI World Information Technology”. Indexet är sammansatt av 185 teknikbolag. De största sektorerna är hårdvara, mjukvara och halvledare. Välkommet nytillskott på svenska fondmarknaden! Kombinationen teknik och indexfond har efterfrågats.

Vad är en teknikfond?

En teknikfond är en fond som främst investerar i tekniksektorn. Hur stor andel av fonden som investerar i tekniksektorn varierar. En teknikfond inkluderar bolag från branscher såsom: 

  • Tillverkare av hårdvara
  • Tillverkare av mjukvara
  • Elektronikbolag
  • Teknikbolag
  • Affärsdata-bolag
  • IT-bolag
  • Streaming-bolag

Eftersom att teknikbolag utgör en allt större del av den globala börsmarknaden så blir globalfonder allt likare teknikfonder. De fem största bolagen i globalfonden Avanza Global är t.ex. Apple, Microsoft, Amazon, Facebook och Alphabet, alla fem teknikbolag som återfinns i många teknikfonder.

Globalfonder blir alltså allt mer lika teknikfonder. Något som kan komma att ändras om andra sektorer går bättre kommande år.

Varför är teknikfonder populära?

Snittavkastning 2011-2020
Teknikindex 19,9% per år
Brett index10,6% per år

Teknikbolag har generellt sett presterat bra under många år. Snittavkastningen för det berömda teknikindexet ”MSCI World Information Technology” ligger under perioden 2011-2020 på höga 19,9% per år. Den årliga snittavkastningen för MSCI World – ett bredare index som följer världens aktiemarknader och inte bara teknikbolag – är 10,6%. Den starka historiken är ingen garanti för framtida positiv avkastning, men det finns många trender som talar i positiv riktning för teknikfonder.

Ytterligare en anledning till att teknikfonder är populära är för att en teknikfond ger dig tillgång till flera teknikbolag genom en enda investering. Du behöver inte lägga samma tid på att göra research som om du köper varje enskild aktie i fonden. Tekniksektorn har gått bättre än den breda marknaden de senaste åren. Sektorn innehåller teknikjättar som Apple, Facebook, Microsoft och Amazon, bolag som gått som tåget de senaste åren. 

Så köper du teknikfonder med rabatt

Hos SAVR finns över 1400 fonder som du kan handla till rabatt. Du köper alltså samma fond som finns hos Avanza eller Nordnet men till lägre avgift. SAVR gör det möjligt genom att betala tillbaka provisonen från fondbolagen till dig som sparar. 

Exempel på populära teknikfonder hos SAVR

Swedbank Robur Ny Teknik1,12 % avgift (ord. 1,44 %)
Thematica – Future Mobility Retl5,39 % avgift (ord. 6,00 %)
BGF Next Generation Technology1,82 % avgift (ord. 2,33 %)
TIN Ny Teknik1,08 % avgift (ord. 1,60 %)
BGF World Technology1,97 % avgift (ord. 2,48 %)
Allianz Global Artfcl Intlgc1,49 % avgift (ord. 2,28 %)
JPM US Technology1,25 % avgift (ord. 1,91 %)
Öhman Global Growth1,18 % avgift (ord. 1,99 %)
Franklin Technology A Acc1,36 % avgift (ord. 2,02%)
Swedbank Robur Technology1,13 % avgift (ord. 1,46 %)

Fördelen med att köpa teknikfonder hos Avanza och Nordnet är att de har sina egna populära fonder samt att du även kan köpa aktier där, något som inte är möjligt hos SAVR.

Sammanfattning

Tekniksektorn har gått bra de senaste åren vilket har lett till ökat intresse för teknikfonder. Teknikfonder kan vara ett bra val för långsiktiga investeringar när du har hög risktolerans. Tekniksektorn är aggressiv och rör sig snabbt upp och ner. Du som investerar i teknikfonder bör därför vara bekväm med svängningar. Teknikfonder svänger i regel snabbare än en bredare globalfond som t.ex. Avanza Global. Hos SAVR kan du köpa teknikfonder med rabatt.

Läs mer och se vilka rabatter du kan få på teknikfonder på savr.se


Artikel skapad: 21 juli 2021
Senast uppdaterad: 25 december 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton + tio =


Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.