Fem bästa globalfonderna 2022

25 december 2021

En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning.

I den här artikeln listar vi de fem bästa globalfonderna och förklarar varför det är viktigare att kolla på avgiften än hur fonden presterat historiskt när du väljer fond.

Avkastning per år – Topp fem globalfonder

Total avgiftAvkastning 2018Avkastning 2019Avkastning 2020
1. Länsförsäkringar Global Indexnära0,22%-0,80%33,22%2,36%
2. Nordnet Indexfond Global ESG0,20 + transaktionsavgifterLanserades 2020
3. Avanza Global0,10%33,29%2,02%
4. Swedbank Robur Access Global0,26%-0,39%33,07%2,19%
5. DNB Global Indeks0,27%-0,61%33,79%1,82%

Fem bästa globalfonderna

Det finns över 270 globalfonder att välja på för svenska småsparare. Nedan listar vi de fem bästa globalfonderna. Fonderna på topp fem-listan är mycket lika varandra. Du kan vara trygg med att du gjort ett bra val vilken av fonderna du än väljer på listan. Avgifterna redovisas som totala avgifter om inget annat anges.

1. Länsförsäkringar Global Indexnära 0,22%

Index: MSCI World Total Net Return 
Avkastning i genomsnitt senaste fem åren: 15,22% per år (2016-09-16 – 2021-09-15)

Bästa globalfonden på marknaden. Följer indexet MSCI World Total Net Return till en låg avgift. Fonden har cirka 1500 innehav på 23 marknader. Slår Avanza Global på grund av skatteregler trots att den fonden har lägre avgift.

Fonden är likvärdig tvåan på listan men vi placerar den före Nordnet Indexfond Global eftersom att Länsförsäkringars fond går köpa hos såväl Avanza som Nordnet. Det innebär större valmöjlighet för dig som sparar.

Länsförsäkringar Global Indexnära 10 största innehav

Uppdaterat: 2021-08-31

Läs mer om Länsförsäkringar Global Indexnära på avanza.se

Läs mer: Jämförelse mellan Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära.

2. Nordnet Indexfond Global ESG 0,20% (+ transaktionsavgifter*)

Index: MSCI World ESG Leaders 
Avkastning i genomsnitt senaste fem åren: Startade 2020

Följer ett index med över 1 500 företag i 23 utvecklade länder över hela världen. Större delen av innehaven finns liksom de andra fonderna på listan, i USA, stora delar av Europa och Asien. Indexet har fokus på hållbara bolag. Det omfattar företag som ingår i MSCI World Index som har höga miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade betyg (ESG) i förhållande till sina sektorsgrupper.

*Transaktionsavgift tillkommer. Nordnet redovisar inte transaktionsavgifter likt Avanza. Nordnets kommunikationschef Johan Tidestad uppskattar transaktionsavgifter för fonden till cirka 0,01%. Fondens totala avgifter hamnar då på 0,21%.

Nordnet Indexfond Global ESG 10 största innehav

Uppdaterad 2021-07-31

Läs mer om Nordnet Indexfond Global ESG på nordnet.se

3. Avanza Global 0,10%

Index: MSCI World 
Avkastning i genomsnitt senaste fem åren: Startade 2018

Sveriges billigaste globalfond. Skatteregler gör dock Länsförsäkringar Global Indexnära till ett något bättre val. Fonden är en så kallad matarfond, vilket innebär att den investerar i en annan fond som i sin tur följer indexet MSCI World.

Avanza Globals 10 största innehav

Uppdaterat: 2021-08-31

Läs mer om Avanza Global på avanza.se

Läs mer: Avanza Global vs Länsförsäkringar Global Indexnära

4. Swedbank Robur Access Global 0,26%

Index: MSCI World Net
Avkastning i genomsnitt senaste fem åren: 15,46% per år (2016-09-16 – 2021-09-15)

Swedbanks billigaste globalfond heter Swedbank Robur Access Global och är med sina 0,26% i avgift ett gott alternativ för Swedbank-kunder som vill ha hela sin ekonomi på samma ställe. Fonden följer indexet MSCI World Net.

Swedbank Robur Access Global 10 största innehav

Uppdaterat: 2021-08-31

Läs mer om Swedbank Robur Access Global på avanza.se

5. DNB Global Indeks 0,27%

Index: MSCI World Net
Avkastning i genomsnitt senaste fem åren: 15,18% per år (2016-09-16 – 2021-09-15)

Följer indexet MSCI World Net. Exkluderar aktier som inte uppfyller DNB:s etiska minimistandard.

DNB Global Indeks 10 största innehav

Uppdaterat: 2021-08-31

Läs mer om DNB Global Indeks på avanza.se

Vilken av fonderna har presterat bäst senaste året?

Källa: avanza.se
Tidsperiod: 2020-09-14 – 2021-09-14

Nordnet Indexfond Global ESG har under samma tidsperiod gett en avkastning om 30,10%. Som ni ser skiljer det oerhört lite mellan fonderna på topp fem-listan.

MSCI World ESG Leaders vs MSCI World

Nordnet Indexfond Global ESG följer ett annat index än de andra fonderna på listan ovan.

Nordnets globalfond följer MSCI World ESG Leaders som har presterat något bättre än MSCI World sedan det lanserades år 2007. Att ESG-indexet har presterat bättre historiskt är ingen garanti för att det kommer fortsätta prestera bättre. 

MSCI World ESG Leaders är ett aktieindex som är representativt för marknaderna med stora och medelstora bolag i 23 utvecklade länder. Det innehåller företag som ingår i MSCI World Index som har höga miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade betyg (ESG) i förhållande till sina sektorsgrupper. 

Vad är en globalfond?

En globalfond är en aktiefond som investerar i bolag runtom i hela världen. I många globalfonder placeras en stor del av kapitalet i globala storföretag. Till exempel Microsoft och Apple. Det är vanligt att över 60% av innehaven i en globalfond utgörs av amerikanska bolag.

Det kan skilja en del mellan olika globalfonder, särskilt om de är aktivt förvaltade. Den stora skillnaden mellan globala indexfonder, är vilket index de följer, samt deras avgift. Samtliga fonder kommer med ett fondfaktablad där du kan läsa mer om fondens strategi och placeringsinriktning.

Globalfonder är den populäraste typen av aktiefonder i Sverige. Tvåa på listan är Sverigefonder. Det finns över 270 globalfonder att välja på för svenska småsparare.

Varför spara i en globalfond?

  • Hög avkastning
  • Låg kostnad (när du väljer en global indexfond)
  • Sprider risk på flera marknader i flera olika branscher

MSCI World Index, ett vanligt index för globala indexfonder att följa, har gett en genomsnittlig avkastning om 11,13% per år från 1978 till 2021. För att sätta det i relation till ett sparande så ger ett månadssparande på 5 000 kr / månad i 30 år över 12 MSEK med en sådan avkastning.

Globala indexfonder går att spara i till låga kostnader. Länsförsäkringar Global Indexnära kostar bara 0,22% i totala avgifter. Det innebär 220 kr i avgift för varje 100 000 kr du sparar.

Med en globalfond sprider du risken eftersom att innehaven fördelas på olika geografiska marknader och i flera olika branscher. En globalfond med låg avgift är en bra bas för ett långsiktigt sparande.

Globalfond – Aktivt förvaltad eller indexfond?

Aktivt förvaltad globalfond = Förvaltare gör aktiva val kring vilka bolag fonden ska investera i. Har i regel högre avgifter.
Global indexfond = Följer ett visst index utan att förvaltare tar aktiva beslut om vilka investeringar som skall göras. Har i regel lägre avgifter.

Det finns mängder med aktivt förvaltade globalfonder med varierande strategier som förvaltas av professionella investerare. I genomsnitt levererar dessa fonder inte högre avkastning än indexfonder med låga avgifter. Därför är det bättre att välja en global indexfond med låg avgift.

Avgift är viktigare än historisk prestation

Många väljer fonder efter hur de presterat historiskt. De kollar på en lista och väljer fonden som presterat bäst de senaste åren. Det är bättre att välja fonder baserat på deras avgift.

Avgifter är nämligen en nyckelfaktor för dig som investerare. Morningstars granskningar har visat att låga avgifter är en pålitlig strategi att öka chansen till hög framtida avkastning, relativt andra alternativ. Det är bättre att kolla på vilka globalfonder som har låga avgifter än att kolla på hur fonderna presterat historiskt. Det finns nämligen inget som säger att de fonder som presterat bäst de senaste åren kommer fortsätta prestera bäst kommande år.

Aktivt förvaltad globalfond vs global indexfond

Som exempel, anta att en global indexfond har en avgift om 0,20% samtidigt som en aktivt förvaltad fond har en avgift om 1,20%. Anta att börsen ger en genomsnittlig avkastning om 10% per år. Med indexfonden är det sannolikt att du kommer få en avkastning om 9,8% per år (10,0 – 0,20 = 9,8). Nu kollar vi på den aktivt förvaltade fonden, även om den slår marknaden år efter år – vilket är väldigt ovanligt – och ger dig runt 10.5% i avkastning per år så blir din faktiska avkastning endast 9,3% efter avgift (10,5% – 1,20% i avgift). Du får lägre avkastning trots att den aktivt förvaltade fonden slår marknaden, på grund av avgifterna. Lägg där även till risken att aktivt förvaltade fonder underpresterar marknaden. Den risken finns inte för indexfonder eftersom att de följer marknaden. 

Exempel – Så påverkar avgifterna avkastningen

Aktivt förvaltad globalfondGlobal indexfond
Avgift1,20%0,20%
Prestation på marknaden10,5%10%
Avkastning efter avgifter9,30%9,80%

Det bästa valet är alltså passivt förvaltade indexfonder med låga avgifter.

Sammanfattning

  • Välj en global indexfond med låg avgift
  • Avgift är viktigare än historisk prestation när du väljer fonder

Läs mer om globalfonder på avanza.se


Artikel skapad: 16 september 2021
Senast uppdaterad: 25 december 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + tre =


Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.