20 bästa fonderna med låg avgift 2021

wp-content/uploads/2020/08/Pastel-Colored-Eggs-Easter-Card-15.png

Syftet med den här listan är att ge dig tips på bra fonder till ditt sparande. Vi har fokuserat på att hitta fonder som enligt forskning ger bäst avkastning. Det innebär fokus på låg avgift, passiv förvaltning, global spridning och en mix med olika typer av fonder. 

De bästa globalfonderna med låg avgift är Avanza Global (0,10% avgift) och Länsförsäkringar Global Indexnära (0,22% i avgift).

Parapedias Spartips – Köp fonder till lägre avgift

KategoriFondAvgift
Billigaste globalfondenAvanza Global0,29%
Billigaste svenska indexfondenAvanza Zero0,00%
Billigaste tillväxtmarknadsfondenAvanza Emerging Markets0,29%
Billigaste småbolagsfondenPLUS Småbolag Sverige Index0,44%

Varför ska man ha en fond med låg avgift?

Warren Buffett som är en av världens bästa investerare rekommenderar sparande i indexfonder över lång tid och menar att dessa fonder slår fondförvaltare på lång sikt. Passiva indexfonder har lägre avgifter än aktivt förvaltade fonder.

Fondavgifter urholkar värdet på dina investeringar. Flera studier visar att upp till 75 % av fonder inte slår sitt jämförelseindex eller har en risknivå som överstiger den vanliga börsens. De fonderna förtjänar sällan sin avgift eftersom en investering i en passiv fond med lägre avgift är bättre i de fallen.

Här kommer en lista på de 20 bästa fonderna med låg avgift utan inbördes ordning. Alla fonder går att köpa på Avanza.

Guide från Parapedia: Sätt ditt sparande på autopilot

Vart köper man fonderna till lägst avgift? Läs artikeln SAVR vs Avanza.

Bästa Globalfonderna med låg avgift

En globalfond investerar i världens ca 1 500 största bolag. Du får därmed bolag som Apple, Microsoft och Amazon. 

Vi ser en billig globalfond som basen i ett sparandet på lång sikt. Globalfonder som är indexnära ska ha en låg avgift då förvaltningen är passiv. En globalfond är en typ av indexfond som följer världens samlade ekonomi. En globalfond ger dig lägre volatilitet än andra indexfonder som t.ex. en svensk indexfond då innehaven är utspridda på bolag i många olika länder. Börser i enstaka länder har inte lika stor påverkan på en globalfond. Däremot är en hög andel av innehaven i en globalfond i amerikanska bolag, ofta över 60%.

Fonderna i listan följer samma index. Välj den med lägst avgift.

1. Avanza Global 0,10%

Sveriges billigaste globalfond. Avanza Global är inte, men beter sig som en indexfond. Avanza Global är en så kallad matarfond som i sin tur investerar i den globala indexfonden Amundi Index MSCI World som följer indexet MSCI World Index. Genom Avanza får du alltså Amundi Index MSCI World, som du inte kan köpa hos Avanza eller till samma pris hos någon annan bank.

Med Avanza Global får du placeringar i drygt 1500 värdepapper världen över. Över 60% av innehaven är i Amerikanska bolag, följt av Japanska och Brittiska. 

2. Länsförsäkringar Global Indexnära 0,22%

Var länge Sveriges billigaste globalfond. Följer indexet MSCI World Total Net Return men gör avvikelser för fondens principer för ansvarsfulla investeringar. Det innebär att fonden kan utesluta aktier som ingår i indexet.

Här kan du läsa vår jämförelse mellan Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära.

3. DNB Global Indeks 0,23%

DNB är en norsk bank. Ønsker du eksponering i globale aksjer, til lave kostnader? Då skall du välja DNB Global Indeks. Ja, iallafall enligt norrmännen själva. Och det är lätt att förstå. DNB Global Indeks är en populär globalfond med låg avgift om 0,23%. Håller precis som Länsförsäkringar Global Indexnära sig borta från aktier som inte uppfyller DNB:s etiska minimistandard som det så fint heter.

4. Swedbank Robur Access Global 0,34%

Swedbanks billigaste globalfond heter Swedbank Robur Access Global och är med sina 0,34% i avgift ett gott alternativ för Swedbank-kunder som vill ha hela sin ekonomi på andra ställen. För oss andra ser jag ingen anledningen att inte välja Avanza Global eller Länsförsäkringar Global indexnära istället. Fonden följer indexet MSCI World Net.

5. SPP Aktiefond Global 0,34%

SPP är ett svenskt försäkringsbolag som jobbar med rådgivning och spar- och pensionslösningar. Ägs i sin tur av den norska finans- och försäkringskoncernen Storebrand. Sticker ut lite från de andra globalfonderna på listan då den även inkluderar tillväxtmarknader. Det syns då innehav i kinesiska bolag är högt upp bland länderna i portföljen. Avgift på 0,34% och investerar i cirka 1800 – 2300 bolag över hela världen. Bra val om du vill ha med tillväxtmarknader i din globalfond. Man kan argumentera för att det här är den mest globala fonden på listan då den även inkluderar tillväxtmarknader.

Bästa svenska fonderna med låg avgift

Globalfonder har låg exponering mot Sverige. Den svenska börsen står enbart för 1 procent av det globala börsvärdet. Många svenska sparare vill ha större exponering mot Sverige än så. Vissa argumenterar för att man bör ha 10-20% av sitt kapital i svenska bolag. Andra argumenterar att man bör ha mindre exponering än så eftersom att om du bor i Sverige redan har stor exponering med jobb och boende här.

Om du vill ha exponering mot svenska bolag så är svenska indexfonder perfekt att ha i portföljen. Du får en bra spridning på flera olika bolag och det finns fonder med ingen eller låg avgift.

6. Avanza Zero 0,00%

En favorit bland Avanza-sparare. 0% i avgift. Blev en sensation när den lanserades redan år 2006. Fonden är en indexfond som följer utvecklingen för SIX30RX-indexet. Det motsvarar de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. En nackdel är att högsta engångsinsättning är 25,000 kr i Avanza Zero. Vill du köpa mer så får du sprida ut köpen över flera dagar.

7. SPP Aktiefond Sverige A 0,22%

Innehåller cirka 80-110 bolag fördelade på en rad olika branscher. Försöker efterlikna utvecklingen på Stockholmsbörsen. Fonden exkluderar bolag vars omsättning till mer än 5 procent kommer ifrån områden fonden ej klassar som hållbara. 

8. Länsförsäkringar Sverige Indexnära 0,22%

Följer indexet OMX Stockholm Benchmark Cap med avvikelser för hållbara riktlinjer. Liksom SPP Aktiefond Sverige A ett bra alternativ till Avanza Zero om du tycker att Avanza Zero som bara har 30 innehav är lite för smal.

9. SEB Sverige Indexfond 0,26%

Ett mycket bra alternativ om du är kund hos SEB och vill ha hela din ekomomi på samma ställe. Placerar för att följa indexet SIX Return Index. 

10. Swedbank Robur Access Sverige 0,38%

Kan vara ett ok val om du vill ha hela din ekonomi på Swedbank. Vi rekommenderar dock att kolla närmare på en sverigefond med låg avgift som t.ex. Avanza Zero eller Länsförsäkrigar Sverige Indexnära. Följer indexet OMX Stockholm Benchmark Cap GI. 

Bästa fonderna tillväxtmarknader med låg avgift

Till tillväxtmarknadsländerna räknas de sydamerikanska länderna, Östeuropa, Mellanöstern, Kina samt Sydoastasien. Problemet med globalfonder är att de är underexponerade mot Asien. Om du vill diversifiera din globala portfölj så kan en fond med placeringar i tillväxtmarknader hjälpa dig. Anledningen till att Japan exkluderas från Asien-fonderna är att Japan redan har en stor viktning i  det globala MSCI World-indexet (cirka 7%). 

11. Avanza Emerging Markets 0,29%

Självklart så har Avanza även en fond med låg avgift för tillväxtmarknader. Fungerar precis som Avanza Global som en matarfond. Fonden placerar sina medel i mottagarfondföretaget Amundi Index MSCI Emerging Markets. Lägst avgift bland fonderna på tillväxtmarknader. 

Fonden har stora överlapp med den bästa Asien-fonden, då 50% investeras i Kina, Taiwan och Sydkorea. Stora skillnaden mot Asien-fonden är att Avanza Emergin Markets investerar resten av kapitalet i Indien (8%), Brasilien (5%), Sydafrika (3%), Ryssland (3%), (Saudarabien 3%) osv.

12. Swedbank Robur Access Asien 0,35%

Placerar i Asien men exkluderar Japan. Försöker efterlikna sammansättningen av indexet MSCI AC Asia Ex Japan Net. Bästa valet för den som vill få en passiv och bred exponering mot Asien. Största exponeringen är mot Kina (49%), Taiwan (15%), Sydkorea (15%) och Hong Kong (9%), Singapore (4%) osv. Förvaltningen är indexnära och kan avvika från index till följd av krav på hållbarhet.

Är en bra kombination tillsammans med Avanza Emergin Markets och ett bra komplement till globalfonderna.

13. AMF Aktiefond Asien Stilla havet 0,47%

Placerar i Asien och Stillahavsområdet, varav en stor del i Japan. Aktivt förvaltad fond.

14. DNB Global Emerging Markets Indeks A 0,49%

Norska bankens bidrag till listan. Bra alterantiv om du inte är kund hos Avanza och därmed inte kan handla Avanza Emerging Markets.

15.Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A 0,50%

Fonden försöker efterlikna utvecklingen av indexet MSCI Emerging Markets. Även det här ett bra alterantiv om du inte är kund hos Avanza.

Bästa småbolagsfonderna med låg avgift

Ett problem med de andra fonderna i den här listan är att de inte täcker småbolag. Genom att komplettera globalfonder, svenska fonder eller fonder på tillväxtmarknader med småbolagsfonder får du bättre riskspridning.  Vissa experter menar även att du får bättre möjlighet till högre avkastning då små bolag tenderar att gå lite bättre på lång sikt. 

Värt att veta är att småbolag enbart är små i jämförelse med de största bolagen på börsen. Småbolag omsätter ofta miljarder kronor men är alltså små jämfört med de största bolagen på sina marknader.

16. PLUS Småbolag Sverige Index 0,44% 

Låg avgift och exponering mot 250 bolag. Mycket bra val om du är ute efter en svensk småbolagsfond med låg avgift.

17. AMF Aktiefond Småbolag 0,45%

Även här låg avgift men investerar i 80 bolag istället för 250.

18. Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK 0,71% 

Startade 2017. En indexfond som följer Solactive ISS ESG Screened Developed Markets Small Cap Index. Vi hittar ingen global småbolagsfond med lägre avgift tyvärr.

19. PLUS Mikrobolag Sverige Index 0,48%

Småbolag kan ha ett börsvärde på upp till 50 miljarder. Med den här fonden får du bolag som max har ett börsvärde på 3 miljarder kronor. Även om vi pratar om mikrobolag kan de alltså omsätta flera hundra miljoner kronor.

20. XACT Svenska Smabolag 0,30%

En börshandlad fond med låg avgift. Ett alternativ för den avancerade spararen.

Läs vår guide som lär nybörjare spara i fonder. Nyfiken på aktier? Läs artikeln fonder eller aktier.

Parapedias #1 Spartips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort
Parapedias #2 Spartips – Sätt ditt sparande på autopilot

Parapedias #3 Spartips – Köp fonder till lägre avgift


Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 16 maj 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =


Läs mer
Opti omdöme & recension Opti är en fondrobot som hjälper dig välja ut fonder. Efter att ha svarat på frågor om din ekonomi så ger Opti dig ett förslag på en portfölj som passar dig. Opti fi…
SAVR omdöme & recension SAVR är en fondplattform där du kan köpa fonder med rabatt. Det finns över 1 400 fonder i utbudet och du kan spara stora pengar på lägre avgifter. Betyg5/5Typ…
Vad kostar hemförsäkring för en student? En hemförsäkring för en student kostar mellan 500 kr och 1500 kr per år. Det skiljer stort i pris mellan olika hemförsäkringar för studenter. Men pri…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.