Fonder eller aktier? Bästa valet för nybörjare

wp-content/uploads/2020/08/Aktier.png

Fonder eller aktier

En gång i tiden ägde jag stolt aktier i Tesla och Netflix. Idag är det fonder för hela slanten. Varför blev det så?

Min impulsiva ådra passade helt enkelt inte för att spara i aktier. Jag köpte och sålde för ofta och hade svårt att hålla mig till en långsiktig strategi. 

Så vad är bäst för dig, fonder eller aktier?

I den här artikeln går vi igenom skillnaden på fonder och aktier och ger dig svaret på vilken sparform som passar bäst för dig.

Aktier vs Fonder

AktierFonder
Vad är det?En andel i ett företag.En portfolio av investeringar i flera värdepapper.
Bäst omVill bygga egen portfolio genom att analysera specifika bolag.Vill ägna mindre tid åt investeringar, få bra riskspridning och investera i flera bolag genom ett köp.
Bäst förAvancerade sparareNybörjare
AvgifterCourtage när du köper eller säljer aktier. Årlig avgift till fonden. 

Vad är skillnaden på fonder och aktier? 

Aktier är en investering i ett enskilt bolag. Fonder är en investering i flera olika värdepapper.

De vanligaste formerna av fonder är aktiefonder och räntefonder. En aktiefond ger dig innehav i flera olika aktier. En aktiefond måste innehålla minst 16 olika innehav för att få kallas en fond. Vissa fonder, t.ex. många globalfonder, har innehav i så många som 1500 bolag. 

Fonder lämpar sig för både nybörjare och avancerade sparare. En fond hjälper dig sprida risk eftersom att den investerar i flera olika tillgångar. Det finns över 1400 fonder att välja på hos Avanza och det går snabbt att få en översikt över de bästa fonderna.

För dig som är djupt intresserad av börsen, vill läsa på om specifika bolag och göra analyser, så kan aktier vara det bättre valet. Generellt sett så kräver aktier mer tid och kunskap än fonder, även om aktier inte är svårt att lära sig eller att särskilt svårt komma igång med.

En bra variant är att ha en majoritet av sitt sparande i fonder och komplettera med en liten andel aktier för att krydda portföljen. På så vis får du tryggheten med fonder och spänningen med aktier. Det bästa av två världar.

När ska jag spara i fonder?

Ett sparande i fonder passar dig som vill:

 • Investera på ett enkelt sätt.
 • Sprida dina risker men ändå få chans till bra avkastning.

När du köper fonder sprider du risken för hur du placerar dina pengar. Eftersom att en fond innehåller flera olika bolag investerar du inte i ett enda bolag, utan får innehav i flera.

Det finns fonder med aktiv och passiv förvaltning. Aktiv förvaltning har i regel högre avgifter än passiva fonder och har visat sig ha svårt att slå passivt förvaltade fonder över tid. Det finns flera bra passivt förvaltade fonder med låga avgifter under 0,40% per år. 

Det finns fonder i olika kategorier för olika marknader. Ett exempel på en bra nybörjarportfölj är följande sammansättning: 

 • En globalfond
 • En Sverigefond
 • En tillväxtmarknadsfond 
 • En småbolagsfond. 

Portföljen ger dig bra spridning. Om du väljer passivt förvaltade fonder kan du komma undan med låga avgifter.

Läs mer: Se våra artiklar om att flytta fonder mellan banker:
Flytta från SEB till Avanza
Flytta från Swedbank till Avanza
Flytta från Nordea till Avanza

3 tips till dig som vill spara i fonder

 1. Börja med en globalfond, en sverigefond, en tillväxtmarknadsfond och en småbolagsfond.
 2. Välj passiva fonder med låg avgift.
 3. Köp fonder för sparande på lång sikt och ha tålamod.

Läs vår guide för nybörjare – börja spara i fonder.

När ska jag spara i aktier?

Ett sparande i aktier passar dig som vill:

 • Lägga mycket tid på att analysera aktier.
 • Välja dina specifika bolag själv.
 • Ta mer risk och få chans till högre avkastning än genomsnittliga fonden.

Med fonder får du innehav i flera olika bolag. När du investerar i aktier så väljer du själv vilka specifika bolag du vill investera i. Viktigt blir då att köpa aktier i flera olika bolag så att du inte har alla ägg i samma korg. Att spara i aktier kräver mer tid av dig. Det krävs både tid och kunskap för att välja ut specifika bolag att investera i.

En fördel med att själv köpa aktier är att du slipper fondernas avgifter. Du betalar istället en avgift varje gång du köper en aktie, avgiften kallas för courtage. 

Aktier passar dig som vill lägga mer tid på ditt sparande och själv välja specifika bolag att investera i.

Läs mer: 5 anledningar att spara i investmentbolag

3 tips till dig som vill spara i aktier

 1. Köp aktier i bolag där du förstår deras produkter och tjänster.
 2. Köp aktier för sparande på lång sikt och ha tålamod.
 3. Sprid risken genom att köpa aktier i bolag från flera olika branscher och marknader. En bra tumregel är att minst köpa aktier i 10-15 olika bolag.

När ska jag spara i både fonder och aktier?

Ett sparande i aktier och fonder passar dig som vill:

 • Kombinera tryggheten i fonder med spänningen i aktier.
 • Få en bra riskspridning.
 • Välja några enstaka aktier själv.

Självklart så går det bra att kombinera fonder och aktier. Ett bra upplägg är att ha majoriteten av sin portfölj i fonder, t.ex. 80%. För att addera krydda har du sedan 20% av portföljen i aktier som du själv väljer ut. Det ger dig en bra kombination av tryggheten med fonderna och spänningen med aktier.

Bäst avkastning fonder eller aktier

Den stora frågan. Vad ger bäst avkastning mellan aktier och fonder?

Aktier innebär generellt högre risk och kan därmed på ett visst sätt ge större chans till högre avkastning.

Majoriteten av de som investerar i aktier slår index över tid – därför förespråkar många indexfonder. Fonder med låg avgifter som följer index.

Aktier innebär högre risk än fonder och det handlar främst om att en fond ger dig bättre diversifiering. Du kan t.ex. köpa en globalfond och få innehav i 1500 bolag och för att få samma riskspridning med aktier behöver du i princip köpa 1500 olika aktier. Diversifiering är en viktig faktor för att minimera risk. Men faktum är att lägre risk ofta innebär lägre chans till avkastning. 

Inte ens de bästa fonderna kommer öka så mycket i värde som de bästa enskilda aktierna. Ett exempel är Amazons aktie som gått upp med över 1300% från året 2010 till 2020. 

Om du hade köpt aktier för 100,000 kr i Amazon 2010 och sålt 2020 så hade du sålt aktier till ett värde av 1,400,000 kr. En bra resa! 

Om du hade haft en aktieportfölj med enbart Amazon så hade du dock tagit en enormt stor risk, med alla ägg i samma korg. Du hade i gengäld fått bra betalt för ditt risktagande. Om samma 100,000 kr hade placerats i något mindre känt bolag som istället gått knackigt hade din investering istället kunnat minskat under en tioårsperiod. Genom att istället välja en globalfond under samma period så hade du fått en stabil årlig tillväxt med lägre risk men inte alls samma förtjänst som med Amazon.

Som exempel så har populära globalfonden DNB Global Indeks stigit 230% från 2010 till 2020. En investering på 100 000 kr där år 2010 hade gett dig 330 000 kr år 2020.

Det svåra med aktier

Det svåra med att välja ut aktier är att samtidigt som du har några bolag som går riktigt bra i portföljen så kommer du förmodligen välja några som går dåligt också. Flera studier visar på att få experter slår index över tid och därför förespråkar många att välja indexfonder istället för aktier och nöja sig med den avkastningen. 

Den totala avkastningen på Stockholmsbörsen har de senaste åren varit cirka 8 procent per år i snitt. Lyckas du få bättre avkastning än så över tid så gör du ett riktigt bra jobb. Tänk dock på att många av experterna som lägger mycket tid på att analysera börsen och aktier inte lyckas med att slå index.

Hur mycket tid vill du lägga?

Tid är en viktig faktor när du väljer mellan aktier eller fonder. Hur mycket tid är du villig att lägga på dina investeringar? Om du inte vill lägga mycket tid så är fonder det bättre valet.

Du som vill spara i aktier behöver göra research i varje enskilt bolag du överväger att investera i. Det är bra om du lär dig läsa finansiella rapporter. Rapporterna berättar bland annat hur mycket pengar bolaget tjänar och hur bolaget planerar att öka sin förtjänst i framtiden.

Du som väljer att spara i aktier behöver även hålla koll på hur världsekonomin går och hur olika marknader förändras. Ska du investera i amerikanska bolag? Då behöver du läsa in dig på den amerikanska ekonomin. Även om du läst in dig på ett bra bolag så kan det vara så att den amerikanska ekonomin är på väg rakt ner i en lågkonjunktur, då kanske du vill undvika bolaget.

Om du vill ge dig in på aktier så får du räkna med att investera tid på att förstå flera olika marknader och industrier. Det är viktigt för att du ska kunna skapa dig en diversifierad portfölj. 

Om du istället väljer fonder, behöver du fortfarande göra research innan ditt första köp, men du behöver inte alls lägga samma tid på dina investeringar som om du köper aktier. Efter att du valt vilka fonder du vill köpa så räcker det med att kolla över din portfölj ett par gånger om året.

Kostnader och avgifter – Fonder vs Aktier

Om du vill komma åt så låga kostnader och avgifter som möjligt så är aktier det bästa valet. När du köper aktier så betalar du en avgift vid köp och den avgiften är ofta lägre än för fonder där du betalar en årlig avgift i en procentsats. 

På senare år har dock avgifterna på fonder minskat till vår fördel. Numera finns det många bra indexfonder med avgifter under 0,40%. Avanza och Nordnet har tillochmed gått så långt att de lanserat fonder helt utan avgifter. Avanza Zero, en fond med 30 svenska bolag, är den mest kända fonden utan avgift.

I takt med att avgifter för fonder går ner ökar incitamenten för att välja fonder framför aktier.

8 tips på bra fonder 

Fonder är ett utmärkt sätt att spara i. Ett exempel på bra nybörjarportfölj är att köpa fonder i följande kategorier: globalfond, sverigefond, småbolagsfond och en tillväxtmarknadsfond.

Med portföljen får du innehav i några utav de största bolagen i världen såsom Amazon, Apple och Microsoft, tillsammans med svenska bolag som Volvo, H&M samtidigt som du får extra krydda i portföljen med småbolag och bolag från tillväxtmarknader. Forskning har visat att passivt förvaltade fonder med låg avgift är svårslagna över tid. Här kommer 8 tips på bra fonder utan inbördes ordning.

Bästa Globalfonderna

1. Avanza Global 0,10% avgift

2. Länsförsäkringar Global Indexnära 0,22% avgift

En globalfond investerar i världens ca 1 500 största bolag. Med en globalfond får du innehav i bolag som Apple, Microsoft och Amazon. 

Bästa Sverigefonderna

3. SPP Aktiefond Sverige A 0,22% avgift

4. Länsförsäkringar Sverige Indexnära 0,22% avgift

Sverigefonder är perfekt för exponering mot svenska bolag. Du får en bra spridning och fonderna ovan har riktigt låg avgift.

Bästa fonder tillväxtmarknad

5. Avanza Emerging Markets 0,29% avgift

6. Swedbank Robur Access Asien 0,35% avgift

Till tillväxtmarknadsländerna räknas de sydamerikanska länderna, Östeuropa, Mellanöstern, Kina samt Sydoastasien. Fonderna har hög risk men chans till god avkastning.

Bäst småbolagsfonder

7. PLUS Småbolag Sverige Index 0,44% avgift

8. Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK 0,71% avgift

Småbolag har haft bra avkastning de senaste åren och många sparare vill därför krydda sin portfölj med sådana.

Läs mer och köp fonderna på avanza.se

Tips på bra aktier

Vilka aktier är köpvärda just nu och vilka ska du sälja? 

Det är svårare att ge tips om aktier än om fonder då det i regel svänger snabbare bland aktier.

Fonders innehav ändras över tid utan att du behöver göra något, antingen då förvaltaren ändrar innehavet eller genom att förändringar sker på ett index som fonden följer.

Samma sak är inte fallet med aktier. Här väljer du själv bolag att investera i och därför behöver du ha bra koll på bolaget du vill investera i. Det är även bra att hålla koll på hur ekonomin går på de marknader bolaget är verksamt. Här kan du hålla dig uppdaterad med tidningar och poddar.

För att ta del av aktuella aktietips kan du läsa mer på följande sajter:

Så köper du fonder och aktier

Börja med att göra din research, oavsett om du ska köpa aktier eller fonder. Om du bestämt dig för att spara i fonder rekommenderar jag den här artikeln där jag listar de 20 bästa fonderna med låg avgift. 

Du kan fondspara och aktiespara på flera olika sätt. Du kan köpa fonder och aktier vid enstaka tillfällen eller sätta upp ett månadsspar. 

Med ett månadsspar väljer du fonder eller aktier och sätter upp autogiro så genomförs köpen automatiskt varje månad. Fördelen med ett månadssparande är att det blir av utan att du behöver göra något. 

Avanza är i vår bok den bästa nätmäklaren i Sverige. Låga avgifter och enkelt att använda. Det går snabbt att registrera ett konto och du kan handla dina första aktier eller fonder samma dag:

 1. Registrera ditt konto hos Avanza
 2. Skapa ett ISK-konto
 3. Välj dina aktier eller fonder och genomför ditt första köp

Artikel skapad: 03 februari 2021
Senast uppdaterad: 26 juli 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.