5 anledningar att investera i investmentbolag

16 augusti 2021
wp-content/uploads/2021/07/Kopia-av-Kopia-av-Kopia-av-Bästa-Valet-3.png

Varför investera i investmentbolag?

Utvecklingen för svenska investmentbolag har varit god. Den som 1986 köpte aktier i Latour för 10 000 kr har idag ett värde på 8 miljoner kronor.

Hög avkastning är inte den enda anledningen att investera i investmentbolag. Vi listar fem anledningar samt tipsar om de tio bästa bolagen att investera i.

Den gyllene medelvägen

Ett investmentbolag har som affärsidé att investera i andra aktiebolag. Att investera i investmentbolag har kallats den gyllene medelvägen. Det är mindre tidskrävande än aktier och skiljer sig från fonder.

Svenska investmentbolag har haft en fantastisk utveckling de senaste 30 åren. Latour nämns ofta som exempel. Den som 1986 köpte en aktiepost i Latour för 10 000 kr har idag ett värde på 8 miljoner kronor. 

Att investmentbolag har gått bra historiskt är inte den enda anledningen att kolla extra på dem. Vi ger dig fem anledningar att investera i investmentbolag.

5 anledningar att investera i investmentbolag

1. Hög avkastning

Vi börjar med det uppenbara. De som investerat i investmentbolag de senaste åren har i de flesta bolag fått hög avkastning. Investmentbolag som grupp har varit en klart bättre sparform än Sverigefonder under de senaste åren. En undersökning från Uppsala Universitet visar att investmentbolagen gav 600 procent i avkastning, jämfört med Sverigefonderna som gav 150 procent i avkastning under en 15-årsperiod. 

Avkastning senaste 5 åren – Investmentbolagen vs Index

Bure Equity+387%
Latour+273%
Investor+190%
Industrivärden+123%
OMXS30 (index – 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen)+69%
Kinnevik+60%

De som för tio år sedan köpte aktier i investmentbolaget Bure Equity för 10 000 kr har idag ett värde av 48 700 kr. De som istället köpte en indexfond som följer OMXS30 som t.ex. Avanza Zero har ett värde av 16 900 kr.

Investmentbolag har gett bra avkastning. Det är den största anledningen till att de blivit så populära att investera i. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida sådan. Men det är värt att kolla in bolag som år efter år ökar i värde, det betyder ofta att det gör något bra.

2. Ta rygg på några av Sveriges bästa investerare

Svenska investmentbolagen styrs av några av Sveriges mäktigaste familjer. Investor kontrolleras av familjen Wallenberg, familjen Lundberg är storägare i Industrivärden, Latour ägs av familjen Douglas och familjen Stenbeck är storägare i Kinnevik. Mäktiga familjer som har stort inflytande, något bolagen de äger såklart tjänar på.

När du köper aktier i investmentbolag tar du rygg på några av Sveriges bästa investerare. Investmentbolag har som affärsidé att köpa aktier i andra företag. Genom att köpa aktier i investmentbolagen sätter du dig därför i samma båt som några av Sveriges bästa investerare. Om det går bra för investmentbolagens ägare så går det bra för dig. 

3. Riskspridning

Ett investmentbolag äger aktier i flera olika bolag. Genom att köpa aktier i ett investmentbolag får du riskspridning på köpet. Du får exponering mot olika typer av företag, med olika förutsättningar, som går bra i olika tider. I perioder kan vissa sektorer drabbas hårdare än andra och då är det bra att ha en bred portfölj där du sprider dina risker.

Om du t.ex. köper aktier i Volvo får du bara aktier i det bolaget. Köper du istället aktier i Latour får du exponering mot flera olika företag eftersom att Latour äger aktier i flera andra bolag. Investmentbolagen på Stockholmsbörsen är oftast ägare i flera globala bolag inom flera olika sektorer.

Köper du dessutom aktier i flera olika investmentbolag så får du ännu bättre riskspridning. ​​Industrivärden är exponerat mot svenska industribolag. Latour har, utöver sin börsportfölj, en helägd onoterad industrirörelse. Kinnevik fokuserar på att hitta succéer i den digitala ekonomin, Lundbergföretagen investerar i fastigheter och Svolder letar spännande småbolag

4. Låga avgifter

Eftersom att enorma summor investeras i investmentbolag behöver de bara ta en låg avgift för att täcka sina kostnader och tjäna pengar, med råge.

Förvaltningsavgifterna i ett investmentbolag är oftast mycket lägre än avgifterna i en fond. En passivt förvaltad fond kostar oftast mellan 0,20 – 0,40% i totala avgifter. En aktivt förvaltad fond har i många fall avgifter på cirka 1,5%. Avgifterna i stora investmentbolag som Latour, Investor och Industrivärden är ofta omkring låga 0,1%. Du får både aktiv förvaltning och riskspridning men till en mycket lägre avgift jämfört med en fond. 

5. Tillgång till onoterade bolag

Onoterade bolag är i många fall svårt att investera i för småsparare. Ett bra sätt att investera i onoterade bolag är att köpa aktier i investmentbolag som investerar i sådana.

Investmentbolag har möjligheten att investera i onoterade bolag. Kinnevik har t.ex. satsat på mindre onoterade bolag såsom Babylon, Vivino och MatHem. Ett annat exempel är Creades som satsat på bolag såsom Apotea, Instabox och Tink.

En av fördelarna med att investera i onoterade bolag är att tillväxttakten för unga bolag ofta kan vara extremt hög. Får bolagen in tillräckligt med kapital vid rätt tidpunkt är det inte ovanligt att de växer med 50-100% första åren.

Bästa svenska investmentbolagen 

Nedan följer en lista över de tio bästa investmentbolagen i Sverige. Listan är sorterad på antal ägare hos Avanza och bolagen presenteras utan inbördes ordning.

10 bästa svenska investmentbolagen

1. Investor

Avkastning 3 år: 127,86 %

Bildades av familjen Wallenberg 1916 och ägare av en rad svenska storbolag. Störst av alla investmentbolag i Sverige med ett substansvärde på över 600 miljarder. Investor satsar på bolag inom telekom, industri, elektronik samt fordonsindustri.

Läs mer om Investor på avanza.se

2. Kinnevik 

Avkastning 3 år: 25,52%

Grundades 1936 av familjerna Stenbeck, Klingspor och von Horn. Kinnevik fokuserar på bolag inom digitala konsumentverksamheter. Aktiv och långsiktig ägare i cirka 30 bolag som är verksamma på fem kontinenter i över 80 länder. Storägare i Zalando och Tele2.

Läs mer om Kinnevik på avanza.se



3. Latour

Avkastning 3 år: 242,69%

Grundades 1985. Bedriver verksamhet i två grenar, en helägd industrirörelse och en portfölj med börsnoterade innehav. Har som strategi att investera i bolag med egna produkter och varumärken, en stor utvecklingspotential som stöds av globala megatrender och som har goda chanser att etablera sig på en global marknad.

Läs mer om Latour på avanza.se

4. Industrivärden

Avkastning 3 år: 79,08 %

Grundades av Handelsbanken redan 1944. Storägare i en rad klassiska svenska företag inom industri, telekom, finans och fordonsindustri. 

Läs mer om Industrivärden på avanza.se

5. Bure Equity 

Avkastning 3 år: 364,15%

Bure bildades 1992 ur de avvecklade löntagarfonderna och noterades på Nasdaq Stockholm året efter. Har som strategi att gå in som långsiktig och aktiv ägare i sina bolag. Har nio bolag i portföljen.

Läs mer om Bure Equity på avanza.se

6. Svolder

Avkastning 3 år: 199,30 %

Noterades 1993. Har som strategi att investera i lågt värderade svenska småbolag med långsiktig tillväxtpotential. 

Läs mer om Svolder på avanza.se

7. Ratos 

Avkastning 3 år: 94,05%

Riskkapitalbolag som huvudsakligen fokuserar på aktiva och långsiktiga innehav i onoterade bolag. Deras bolag är uppdelade i tre olika affärsområden: Construction & Services, Consumer och Industry.

Exempel på bolag: Vestia och KVD.

Läs mer om Ratos på avanza.se

8. EQT

Avkastning 3 år: Ingen data (grundades 2019)

Riskkapitalbolag som grundades 2019. EQT investerar i en bred portfölj företag över hela världen med uppdraget att hjälpa dem att utvecklas till enastående och hållbara verksamheter.

Exempel på bolag: Anticimex, Bluestep Bank och Epidemic Sound.

Läs mer om EQT på avanza.se

9. Lundbergföretagen 

Avkastning 3 år: 112,44%

Innehar helägda rörelsen Lundbergs Fastigheter, de börsnoterade dotterföretagen Hufvudstaden och Holmen liksom intressebolagen Industrivärden, Indutrade och Husqvarna. Lundbergföretagen har även stora innehav i Handelsbanken, Sandvik och Skanska.

Läs mer om Lundbergföretagen på avanza.se

10. Öresund

Avkastning 3 år: 12,55%

Fokuserar på en rad olika bolag på den nordiska marknaden. Investerar brett i allt från fordons- och tillverkningsindustrin, till media- och spelbranschen.

Läs mer om Öresund på avanza.se

5 bästa amerikanska investmentbolagen

Även i USA är investmentbolag mycket populära att investera i. Amerikanska Berkshire Hathaway är ett av världens mest kända investmentbolag. Bolaget grundades av Warren Buffett och har gett en avkastning om över 800% från 2001 till 2021. Berkshire Hathaway är dock inte det enda stora investmentbolaget i USA. Nedan följer en lista över de fem bästa amerikanska investmentbolagen utan inbördes ordning.

1. Berkshire Hathaway

Största innehav: Bank of America, Apple, Coca-Cola, Kraft Heinz, Verizon.

Ett av de mest kända investmentbolagen i hela världen. Grundat av Warren Buffet. Äger företag inom en rad olika branscher såsom försäkringar, järnväg, tillverkning, handel och energi. 

2. BlackRock

Största innehav: Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet.

Grundades 1988 i New York. Strävar på senare år efter en grönare företagsprofil. Idel techbolag bland de största innehaven.

3. Brookfield

Största innehav: Brookfield Renewable Partner, Brookfield Property Partner, Brookfield Renewable Corporation, GrafTech International, Brookfield Business Partners.

Fokuserar på investeringar i fastigheter, förnybar energi, infrastruktur samt onoterade bolag. Grundades redan 1899.

4. Markel Corporation

Största innehav: Berkshire Hathaway, Brookfield Asset Management, Walt Disney, Amazon, Alphabet.

Stort fokus på försäkringsbolag. Har breddat verksamheten och investerar även i bolag inom tillverkningsindustrin, konsumentprodukter, sjukvård, företagstjänster samt finans. Grundades 1930. 

5. Danaher

Största innehav: Äger en rad icke noterade bolag.

Amerikanskt konglomerat med global diversifiering. Grundades 1969. Stort fokus på forskning och teknik. 

Fonder som investerar i investmentbolag

Hur gör man om man vill investera i investmentbolag men har svårt att välja vilka man ska investera i?

Förutom att köpa aktier direkt i bolagen så kan du spara i fonder som investerar i investmentbolag. Spiltan står bakom Sveriges populäraste fonder med investmentbolag. Spiltan har en fond i Sverige och en globalfond som båda investerar i investmentbolag.

Spiltan aktiefond investmentbolag

Sveriges populäraste fond inriktad på investmentbolag. När du sparar i Spiltan aktiefond investmentbolag får du innehav i flera investmentbolag. Låg förvaltningsavgift om 0,20% gör det till en populär fond. Avgiften kan hållas nere tack vare att fonden förvaltas passivt. Det innebär att förvaltarna valt ut ett slags index och sedan låter fonden vara passiv över tid. Fonden har gett god avkastning om över 600% sedan starten 2011.

Spiltan globalfond investmentbolag

Spiltans globala variant med fokus på internationella investmentbolag. Fonden investerar i cirka 30 investmentbolag globalt. Störst fokus rent geografiskt ligger på Nordamerika som utgör över 60% av innehaven. Har gett avkastning om 70% sedan starten 2016.

Största riskerna

Vi har nämnt fem goda anledningar att investera i investmentbolag. Men som med alla investeringar finns givetvis risker.

1. Skev portfölj

Portföljviktningen kan bli skev. Kinnevik har t.ex. cirka 40% av sina innehav i Zalando. Köper du enbart aktier i Kinnevik får du därför en skev portföljviktning med en stor andel Zalando. Något som är riskfyllt. Det är därför viktigt att du kollar upp vilka bolag investmentbolagen investerar i. Många investmentbolag investerar i flera olika bolag med mindre innehav i varje bolag, i de fallen är portföljviktningen inte ett problem. 

2. Kan falla mer än index vid börsnedgång

Det finns en extra risk med investmentbolag vid stora börsnedgångar. Vid en stor börsnedgång kommer aktier generellt att sjunka och investmentbolag riskerar då falla mer än bolagen de äger. Det kan anses mer riskfyllt och mer spekulativt att äga investmentbolag jämfört med att ha direkt ägande i bolagen de investerar i. Något som kan visa sig vid stora börsnedgångar.

3. Dyra när det gått bra

De senaste åren har många svenska investmentbolag gått bra. Det leder till att priset på investmentbolagens aktier stiger. När investmentbolag handlas för ett högre pris än deras underliggande innehav kallas det att man köper aktien med en premie. Du betalar alltså mer för aktien i investmentbolagen än om du hade köpt deras innehav direkt. Det innebär en risk.

De som förespråkar att det är värt att köpa investmentbolag till en premie menar på att det helt enkelt är värt att betala för investmentbolagens expertis. Vissa investmentbolag äger dessutom onoterade bolag och i de fallen kan de vara svårt att fastställa de faktiska värdet på bolagen.

Så kommer du igång

Att investera i investmentbolag är som att köpa vilken aktie som helst.

1. Öppna konto hos Avanza

2. Välj investmentbolag att investera i

3. Köp aktier i valt investmentbolag

Läs mer om investmentbolag och kom igång på avanza.se


Artikel skapad: 26 juli 2021
Senast uppdaterad: 16 augusti 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × ett =


Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.