Har du svårt att spara pengar varje månad? Sparar du pengar vissa månader och andra inte alls?
I den här guiden ska jag lära dig hur du sätter ditt sparande på autopilot med fondroboten Lysa (annonslänk). Det hjälper dig att automatiskt investera pengar varje månad – utan att lyfta ett finger.
I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.
Tänk på alla beslut kopplat till att spara pengar du tar under ett år: Hur mycket ska du spara? Borde summan vara större? Hur ska du investera pengarna? Köpa aktier eller fonder?
De flesta som drunknar i val, gör ingenting.
På Avanza finns det över 1200 fonder. Vilka fonder ska du välja? Blir det aktier istället? Enbart på Stockholmsbörsen finns över 300 bolag att investera i. Vilka av dem ska du investera i?
Fördelen med att automatisera ditt sparande är att du tar ett stort beslut som gör att du slipper ta flera små.
Du vet vilken summa du sparar varje månad. Dina pengar växer i stadig takt mot ditt långsiktiga mål.
Att behöva göra ett aktivt val för att inte investera pengar en månad gör stor skillnad.
Läs våra omdömen av fondrobotar:
– Lysa Omdöme
– Opti Omdöme
– Fundler Omdöme
– Avanza Auto Omdöme
Fondrobotar skapades för att göra det enkelt för dig att spara pengar på ett bra sätt.
En fondrobot hjälper dig med följande:
En fondrobot hjälper sparare att automatisera sina investeringar.
Du börjar med att svara på frågor om målen med ditt sparande och vilken risk du är benägen att ta. Därefter får du förslag på innehav. Med autogiro överförs pengarna varje månad och placeras automatiskt utifrån fondrobotens förslag.
En fondrobot gör det enkelt för dig som inte vill lägga tid på ditt sparande.
Läs mer: Fondrobot eller inte
Lysa (annonslänk) har låga avgifter och är i vår bok den bästa fondroboten på svenska marknaden.
Lysa har låga avgifter om cirka 0.30-0.41% per år och dessutom har avkastningen varit god. Avgifterna bestäms av din fördelning mellan aktier och räntor samt hur mycket du sparar. Jag har 0,397% i avgift med en portfölj med 100% aktier hos Lysa.
Du kan vara igång med dina automatiska investeringar på Lysa på 5 minuter.
Lysa ger dig som sparare en väl sammansatt portfölj i förhållande till dina mål.
Lysa rekommenderar olika portföljer beroende på vilka mål du har med ditt sparande och beroende på vilken risk du är beredd att ta. Lysa hjälper dig skapa ett regelbundet månadssparande och det är enkelt att komma igång.
Efter att du svarat på några frågor om mål och risk ger Lysa en fördelning mellan aktie- och räntefonder. Lysa väljer bra och billiga räntefonder och balanserar om så att fördelningen hålls över tid.
Läs jämförelser av fondrobotar:
– Lysa vs Opti
– Avanza Auto vs Lysa
Om du sparar 5 000 kr / månad och får 7 % avkastning så har du efter 20 år sparat ihop över 2 500 000 kr.
Innan du sätter ditt sparande på autopilot behöver du ett långsiktigt mål för ditt sparande. Sparar du till ett husköp om fem år? Sparar du för att bli ekonomiskt fri? Sparar du för att kunna gå i pension när du är 50?
Om du saknar ett tydligt mål så är det lätt hänt att avbryta sitt sparande. Det är okej att revidera mål längs vägen. Men börja med att skriva ned ett.
Målet du sätter avgör hur du ska lägga upp ditt sparande. Målet bör vara både monetärt och tidsbestämt. T.ex: spara ihop 3 MSEK på 10 år.
Hur ska fördelningen mellan fonder, aktier och räntor se ut? Lysa hjälper dig med detta och ger dig förslag på upplägg baserat på målet med ditt sparande.
Många småsparare är alldeles för defensiva i sin placeringar även för investeringar på lång sikt och månadssparar på sparkontot eller i räntefonder. Lysa ser till att du placerar dina pengar på ett bra sätt i förhållande till ditt mål.
Spara ett belopp som känns ordentligt varje månad. Klarar du 5000 kr varje månad? Eller ännu mer? Desto högre belopp desto snabbare kan du nå ditt mål.
Läs mer: Vårt omdöme om fondplattformen SAVR
Med ett sparande på autopilot får du:
Konsten ligger i att investera regelbundet, varje månad. Sätt dina investeringar på autopilot hos Lysa.
Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.