Avanza Auto Omdöme & Recension 2023

13 juli 2023
wp-content/uploads/2021/05/avanza-auto.png

Avanza Auto Omdöme & Recension

Avanza Auto är sex specialfonder som i sin tur investerar i underliggande fonder. Fonderna optimeras och rebalanseras automatiskt. I oktober 2021 sänkte Avanza avgifterna vilket gör att produkten nu på allvar konkurrerar med ledande fondrobotar som Lysa (annonslänk) och Fundler.

I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.

Betyg4/5
Totala avgifterCirka 0,33 – 0,37 % per år
PortföljSex fonder som i sin tur investerar i andra aktiefonder, räntefonder & råvaror

Läs mer om Avanza Auto på avanza.se

Sammanfattning

Avanza Auto består utav sex specialfonder: Avanza Auto 1-6. Specialfonderna investerar i underliggande fonder som består av aktier, räntor och råvaror. Totala avgifter uppgår till cirka 0,33 – 0,37 % per år.

Fördelar och nackdelar

 Fördelar

 • Enkelt att komma igång
 • Rabatt på underliggande fonder
 • Du slipper välja fonder själv
 • Innehavet fördelas om automatiskt
 • Sänkta avgifter (oktober 2021)

Nackdelar

 • Fond-i-fond gör det onödigt krångligt

Jämfört med fondrobotar

Avanza AutoLysa
Betyg4/55/5
Totala avgifterCirka 0,33 – 0,37 % per årCirka 0,34 – 0,37 % per år
PortföljAktiefonder, räntefonder & råvarorAktiefonder, räntefonder & ETF:er

Läs mer om fondroboten Lysa på lysa.se (annonslänk)

Avanza Auto omdöme & recension

Avanza Auto hjälper dig att välja fonder. Produkten är framtagen utifrån analysen att en stor andel svenska småsparare saknar tid, kunskap eller intresse för att själva läsa på om och välja ut fonder att investera i. 

Avanza Auto är bäst för

Avanza Auto passar bäst för dig som saknar tid, kunskap eller intresse för att själv välja ut fonder.

Tabellöversikt av Avanza Auto

Minsta insättning1 kr
Total avgiftCirka 0,33 – 0,37 % per år
Förvaltningsavgift0,20 % (sänkt i oktober 2021)
Insättningsavgift0 kr
PortföljAvanza Auto består utav sex fonder som i sin tur investerar i andra aktiefonder, räntefonder och råvaror.

Avanza Auto 1: En “lägga pengarna i madrassen-fond”. Innehåller till största delen räntefonder vilket ger en låg risknivå. Låg förväntad avkastning. 

Avanza Auto 2: En balanserad fördelning med cirka 50 % aktiefonder och 50 % räntefonder. 

Avanza Auto 3: Lite mer aktiefonder vilket ökar chansen till högre avkastning.

Avanza Auto 4: Övervägande del med aktiefonder som kompletteras med räntefonder för att minska risken.

Avanza Auto 5: Stor del aktiefonder för att öka chansen till hög avkastning.

Avanza Auto 6: Den mest offensiva av fonderna. Cirka 96 % aktiefonder som kompletteras med cirka 4 % råvaror.
Typer av kontonHos Avanza får du som privatperson ett investeringssparkonto (ISK). Det är ett smidigt konto för långsiktigt sparande.
SkatterHos Avanza kan du välja ett investeringssparkonto (ISK) där du enbart betalar 0,375 % i skatt och slipper dessutom krångel med deklarationen.
Automatisk rebalanseringAktier och räntor balanseras om månadsvis så att fördelningen passar utifrån dina satta mål. 
Mänsklig rådgivning som valAvanza Autos tjänst sker utan val till mänsklig rådgivning.
KundsupportAvanza erbjuder support över mail och telefon.

Vad som är bra med Avanza Auto

1. Valfrihet

Många fondrobotar (t.ex. Lysa) ger dig en färdig portfölj där du inte kan göra egna val kring hur portföljen utformas. Med Avanza Auto får du själv välja mellan tre olika portföljer efter att du svarat på frågan om du sparar på kort sikt (2-5 år) eller om du sparar på lång sikt (mer än 5 år). Det ger dig större valfrihet jämfört med andra tjänster som ger dig en färdig portfölj.

2. Slipper välja fonder själv

Det finns över 1300 fonder att välja på hos Avanza. Många sparare saknar tid, intresse och kunskap för att själva välja vilka fonder de ska investera i. Därför finns produkter som Avanza Auto.

Med Avanza Auto tar du ställning till hur länge du vill spara och väljer sedan den Auto-portfölj som passar dig och din spartyp bäst. Du kan köpa vid ett tillfälle eller sätta upp ett månadssparande. Det märks att Avanza Auto skapades för att göra det enkelt för dig som sparare. När du valt din Avanza Auto 1-6 så sköter Avanza förvaltningen åt dig. Fonder i din portfölj byts ut automatisk och portföljen balanseras så att fördelning mellan aktier och räntor håller sig över tid.

3. Rabatt på fonder

Avanza Auto investerar i sin tur i andra fonder. Du kan inte köpa samma underliggande fonder för samma låga kostnad på egen hand. 

Avanza har förhandlat ned förvaltningsavgifterna för de underliggande fonderna, och har dessutom satt en gräns för att förvaltningsavgiften för dessa aldrig får överstiga 0,15 %. Rabatter från underliggande fonderna återinvesteras i respektive Auto, vilket innebär att kostnaderna för dig som sparare blir motsvarande lägre. 

Exempel på fonder som du får med Avanza Auto:

 • SPP Aktiefond USA
 • Swedbank Robur Access USA
 • Öhman Etisk Emerging Markets
 • Swedbank Robur Access Europa
 • SPP Aktiefond Europa
 • Swedbank Robur Access Japan
 • Öhman Etisk Index Pacific
 • Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige
 • Swedbank Robur Access Sverige
 • SPP Aktiefond Sverige
 • Handelsbanken Råvarufond

Fonder i Avanza Auto 6

4. Automatisk rebalansering

Avanza Auto utför automatiska omfördelning mellan räntor och aktier. Det innebär helt enkelt att tjänsten hjälper dig behålla önskad fördelning mellan räntor och aktier i din portfölj. 

Fördelning av aktier och räntor förändras över tid på grund av att marknaden rör på sig. Om aktiefonder går upp och räntefonder går ner leder det till att du får större andel aktiefonder än planerat vid start. För att se till att du håller önskad fördelning över tid jobbar Avanza Auto och fondrobotar som t.ex. Lysa med automatisk rebalansering.

Mindre bra med Avanza Auto

1. Förstorar upp produkten

Avanza Auto marknadsför sig som något nytt och revolutionerande, men är en helt vanlig fond-i-fond. En fond-i-fond är helt enkelt en fond som investerar i andra fonder.

Avanza Auto är – från spararens perspektiv – varken mer eller mindre automatisk än någon annan fond eller fond-i-fond. Avanza Auto skriver på sin webbplats att produkten är enkel, automatisk och billig. Visst är det enkelt att använda produkten eftersom att du som sparare bara behöver svara på två frågor för att få din portfölj, men samtidigt är det lika enkelt att använda Avanzas portföljgenerator där du lika enkelt kan få likvärdiga portföljer till lägre avgift. Skillnaden om du använder Avanzas portföljgenerator är att du själv behöver vikta om fördelningen mellan räntor och aktier då och då för att hålla önskad balans i portföljen.

2. Fond-i-fond

Att välja sina egna aktier uppfattas av många som svårt. Därför kom någon på idén att göra det enklare att investera i aktier genom att skapa fonder. Det betyder att någon annan bestämmer vilka aktier som ska köpas, hanterar utdelningar, viktar om portföljen när det behövs och annat som kan vara svårt. Fonder sköter sig själva och du behöver inte göra något med en fond. 

Avanza Auto i sin tur är en fond-i-fond. Avanza Auto består utav sex fonder som i sin tur investerar i andra fonder. Konceptet fond-i-fond är krångligare och låter mer avancerat, men det finns inget som säger att det nödvändigtvis skulle bli bättre än vanliga fonder.

Är Avanza Auto rätt för dig?

Avanza Autos totala avgifter uppgår till 0,33 – 0,37 % per år vilket är likvärdigt med Fundler och Lysa som är de ledande fondrobotarna i Sverige.

Läs mer: Lysa omdöme

Nyckeltermer i den här recensionen

Fond-i-fond

En fond-i-fond investerar i andra fonder istället för att som en fond investera direkt i värdepapper. Fond-i-fond skapades för att du själv ska slippa välja vilka fonder du ska investera i och för att bankerna kan tjäna extra pengar på produkten. Nackdelen med en fond-i-fond är att avgiften för dig som sparare ofta bli högre eftersom det oftast finns en förvaltningsavgift i såväl fond-i-fonden samt även i de underliggande fonderna.

Förvaltningsavgift

Förvaltningsavgift är den avgift som fondrobotar tar för att bland annat administrera sparandet, informa sina sparare, göra analyser av marknader och företag, placera pengarna, sköta depå samt tillsyn. Förvaltningsavgiften anges på årsbasis, men tas ut dagligen och räknas av från fondens andelsvärde. 

Fondrobot

En fondrobot är en tjänst som automatiserar ditt fondsparande. De kallas även robotrådgivare. Fondroboten hjälper dig att fördela dina investeringar i fonder baserat på den inriktning och risknivå du väljer genom att besvara ett antal frågor. Det ger dig ett automatiserat sparande på ett smidigt sätt.

Automatisk rebalansering

Problemet med att välja en fördelning av aktier och räntor är att den förändras över tid på grund av att marknaden rör på sig. Om dina aktiefonder går upp och dina räntefonder går ner leder det till att du får större andel aktiefonder än planerat vid start. För att se till att du håller önskad fördelning över tid jobbar fondrobotar med automatisk balansering. Det gör så att du slipper tänka på att balansera om din portfölj.

Riskjusterad avkastning

Genom att titta på hur hög avkastning är i förhållande till portföljens risk får man fram den riskjusterade avkastningen. Sparare vill uppnå en så hög avkastning som möjligt, till så låg risk som möjligt. Riskjusterad avkastning kan mätas i vad som kallas sharpekvot. Hög avkastning och låg risk ger en hög sharpekvot. När du vill mäta hur en fondrobot lyckats med sina placeringar så är det den riskjusterade avkastningen som är intressant och alltså inte enbart fondrobotens avkastning.

Läs mer om Avanza Auto på avanza.se
Läs mer om fondroboten Lysa på lysa.se (annonslänk)


Artikel skapad: 16 augusti 2020
Senast uppdaterad: 13 juli 2023
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.