Avanza Auto – Omdöme – Fördelar och nackdelar

wp-content/uploads/2020/08/Spring-Seasonal-Outfits-41.png

Vill du spara pengar på ett enkelt sätt och funderar på Avanza Auto? Då har du kommit rätt. Jag har gjort ett utförligt test av Avanza Auto och jämfört den me de bästa tjänsterna i Sverige.

Avanza Auto hjälper dig investera i aktiefonder, räntefonder och råvaror och det går snabbt att komma igång. Innan du investerar med Avanza Auto så är det några saker du behöver ha koll på.

Vad är Avanza Auto?

Avanza har gjort analysen att många av deras kunder sakar tid, kunskap och intresse för att själva välja ut aktier och fonder. Av den anledningen skapades Avanza Auto, som är ett samlingsnamn på sex specialfonder, Avanza Auto 1-6. Risk och förväntad avkastning ökar för varje nivå. Fonderna investerar i sin tur i andra fonder med låg avgift. 

Avanza Auto är en så kallad “fond-i-fond”, eftersom att du köper en fond som i sin tur investerar i andra fonder. Fonderna som Avanza Auto investerar i kan bestå av aktier, räntor och råvaror. Du får en exakt beskrivning av fonderna i varje Auto innan du börjar spara i produkten. Total avgift för Avanza Auto är 0,50% – 0,55% per år, det motsvarar 500-550 kr om året vid ett investerat kapital om 100 000 kr.

Hur fungerar Avanza Auto?

Avanza Auto gör huvudsakligen två saker:
1. Väljer ut bra och billiga fonder

2. Balanserar om din portfölj mellan aktier, räntor och råvaror


Det här är två saker som de flesta med lite kunskap kan göra själva. Avanza har dock gjort analysen att många svenska småsparare behöver hjälp med det här – därav skapade de produkten. 

Avanza Auto är mycket enkel att börja använda:

1. Välj hur länge du vill spara: Kortsiktigt sparande (2-5 år) alternativt långsiktigt sparande (längre än 5 år)

2. Välj risknivå: försiktig, balanserad eller offensiv

3. Välj hur mycket du vill sätta in / månadsspara

Omdöme och recension av Avanza Auto

Avanza Auto lämpar sig för nybörjare som inte själva vill välja vilka fonder de ska spara i. Produkten är framtagen utifrån analysen att en stor andel svenska småsparare saknar tid, kunskap eller intresse för att själva läsa på om och välja ut fonder att investera i. 

Jag tror en stor andel svenska småsparare vill ha ett enkelt och tryggt sätt att spara pengar varje månad. För den målgruppen är Avanza Auto en funktionell produkt. 

Avanza Auto har en total avgift om cirka 0,50% per år, vilket är bland de lägsta avgifterna för liknande tjänster i Sverige. Det slår dock inte fondroboten Lysa som har låga 0,30% – 0,41% i avgift per år. Av den anledningen placerar jag Avanza Auto precis efter Lysa på listan över bästa robotrådgivare/fondrobotar i Sverige.

Innehåll

Avanza Auto består utav sex specialfonder som i sin tur investerar i aktiefonder, räntefonder och råvaror.

Avanza Auto 1

En “lägga pengarna i madrassen-fond”. Innehåller till största delen räntefonder vilket ger en låg risknivå. Låg förväntad avkastning. Den här fonden är helt värdelös i mina ögon. Bättre att lägga pengarna på ett sparkonto med insättningsgaranti och ränta nära 1%.

Avanza Auto 2

En balanserad fördelning med cirka 50% aktiefonder och 50% räntefonder. 

Avanza Auto 3

Lite mer aktiefonder vilket ökar chansen till högre avkastning.

Avanza Auto 4

Övervägande del med aktiefonder som kompletteras med räntefonder för att minska risken.

Avanza Auto 5

Stor del aktiefonder för att öka chansen till hög avkastning. 

Avanza Auto 6

Den mest offensiva av fonderna. Cirka 96% aktiefonder som kompletteras med cirka 4% råvaror. Bäsa valet bland de här fonderna för ett sparande på 10+ års sikt.

Vilka fonder innehåller Avanza Auto?

Avanza Auto 1-6 investerar i sin tur i andra fonder.

Exempel på fonder som du får med Avanza Auto:

 • SPP Aktiefond USA
 • Swedbank Robur Access USA
 • Öhman Etisk Emerging Markets
 • Swedbank Robur Access Europa
 • SPP Aktiefond Europa
 • Swedbank Robur Access Japan
 • Öhman Etisk Index Pacific
 • Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige
 • Swedbank Robur Access Sverige
 • SPP Aktiefond Sverige
 • Handelsbanken Råvarufond

Det här är fonder som du kan köpa som Avanza-kund utan att använda Avanza Auto. Många av fonderna har högre avgifter än 0,50% men Avanza har förhandlat ner förvaltningsavgifterna och därför får du fonderna billigare genom Avanza Auto, jämfört med om du skulle köpt dem på egen hand.

För vem passar Avanza Auto?

Avanza Auto passar för den som saknar tid, kunskap eller intresse för att själv välja ut fonder. Du har tre val om du vill spara i fonder hos Avanza:

 1. Välj ut fonder själv. Här https://freeville.se/fonder-lag-avgift/ kan du läsa om de 20 bästa fonderna med låg avgift, alla fonder finns hos Avanza. Det här ger dig lägre avgift än Avanza Auto.
 2. Använd Avanzas portföljgenerator för att få tips på fonder.
 3. Använd Avanza Auto där du inte behöver välja några fonder själv. Smidigt men du får betala en liten avgift.

Fördelen med att själv välja ut fonder är att du får lägre avgift, så länge du väljer fonder med lägre avgift än Avanza Auto (0,50%). Fördelen med Avanza Auto är att det är ett enkelt sätt att spara på. Du behöver inte göra några egna val av fonder vilket kan kännas tryggt för nybörjare.

Avanza Auto avgifter

Förvaltningsavgift är den avgift Avanza tar ut för att förvalta, förvara och administerera Avanza Auto 1-6. Avgiften är 0,35% och utöver den tillkommer avgifter för de underliggande fonderna om max 0,15%. Den totala avgiften för Avanza Auto är 0,50% – 0,50% per år.

En avgift på 0,50% motsvarar 500 kr om året om du har 100 000 kr i investerat kapital.

Avanza har förhandlat ner förvaltningsavgifterna för de underliggande fonderna kraftigt och satt en gräns så att de aldrig får överstiga 0,15%. Du kan inte köpa samma fonder som ingår i Avanza Auto för samma låga kostnad på egen hand. Det du däremot kan göra är att välja indexfonder med låg avgift, vilket kan ge dig en portfölj med lägre avgift än Avanza Autos 0,50%. 

Finns det bättre val?

Avanza Auto har funnits i tre år och vänder sig till svenska småsparare som vill ha hjälp att välja ut bra fonder samt balansera om portföljen. Men finns det bättre val?

Lysa är Sveriges populäraste fondrobot och har lägre avgift med sina 0,30% – 0,41% per år. När man väljer fondrobot tycker jag man ska kolla på låga avgifter och därför är i min bok Lysa den bästa fondroboten i Sverige, även om Avanza Auto inte ligger långt efter. Här kan du läsa en jämförelse mellan Avanza Auto och Lysa.


Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Vad kostar hemförsäkring för en student? En hemförsäkring för en student kostar mellan 500 kr och 1500 kr per år. Det skiljer stort i pris mellan olika hemförsäkringar för studenter. Men pri…
Bästa studentförsäkringen 2021 Vattenskada, stulen cykel eller tappad mobil. En bra studentförsäkring täcker sådana skador. En studentförsäkring ser till att både du och dina ägodelar är försäk…
Gör inte som alla andra. Starta ett företag som inget annat i din stad. Sno idéer som fungerar i andra länder och gör till dina egna.Här är 10 ovanliga affärsidéer att starta i Sverige 2021. …

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.