Lysa är en av de mest populära fondrobotarna i Sverige. Tjänsten investerar automatiskt dina pengar till låga avgifter och gör det enkelt för dig som sparar.
Vad har Lysa för omdömen och är det den bästa fondroboten?
Parapedia har gjort ett djupdyk och testat alla fondrobotar på den svenska marknaden. Lysa är enligt oss bäst tack vare låga avgifter och hur enkel tjänsten är att använda.
Läs den här sammanställningen där vi går igenom fördelar och nackdelar med Lysa.
Läs mer och kom igång på Lysa.se
Lysas största fördelar är de låga avgifterna samt att det är enkelt att komma igång och börja använda tjänsten. De totala avgifterna uppgår till 0.30 – 0.41%.
Sparformen är inte optimal för företag. Hos Lysa hamnar företags sparande i en vanlig depå istället för en kapitalförsäkring.
Lysa har goda omdömen och flera rekommendationer från experter samt erfarna ekonomibloggare.
En av många som rekommenderar Lysa är ekonomibloggaren Jan Bolmesson. Bolmesson driver Sveriges största ekonomiblogg, Rikatillsammans, han har bloggat om ekonomi sedan 2007 och investerar själv i Lysa.
“Jag har personligen fastnat för Lysa, framförallt för att deras investeringsfilosofi är i princip identisk med min egen.”
– Jan Bolmesson, Rikatillsammans
Lysa har betyget Utmärkt på Trustpilot. Betyg: 4.9 av 5.
Läs mer och kom igång på Lysa.se
Lysa är en spartjänst som automatiskt investerar dina pengar till låga avgifter. Det är enkelt att komma igång.
Lysa rekommenderar olika portföljer beroende på vilka mål du har med ditt sparande och beroende på vilken risk du är beredd att ta. Lysa hjälper dig skapa ett regelbundet månadssparande och det är enkelt att komma igång.
Efter att du svarat på några frågor om mål och risk ger Lysa en fördelning mellan aktie- och räntefonder. Lysa väljer bra och billiga räntefonder och balanserar om så att fördelningen hålls över tid.
Du kan vara igång på 5 minuter.
Guide från Parapedia: Sätt ditt sparande på autopilot
Hur enkelt är det att använda Lysa?
Du loggar in med mobilt bank-id. Det går snabbt att registrera sig och du får förslag på en portfölj som passar dig efter att ha svarat på några frågor. Du kan vara igång med ditt sparande på 5 minuter.
Med autogirobetalningar har du ett månadssparande som i princip sköter sig själv.
Parapedias #1 bästa tips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort
Lysa har gett en avkastning om 11.39% i genomsnitt per år mellan åren 2010 och 2020.
Siffrorna gäller för fördelningen 100% aktier och baseras på en simulering utförd av Lysa själva. Simuleringen är utförd eftersom att fondroboten startade först 2017 och man vill visa historisk data längre tillbaka än så.
Förväntad avkastning hör ihop med hur mycket risk du är beredd att ta.
Om du söker hög avkastning tar du högre risk och får en större fördelning aktiefonder hos Lysa.
Avkastning beror på många faktorer och det är svårt att ange förväntad avkastning för Lysa. Generellt sett så kan man säga att en avkastning på 8 % per år är bra avkastning över tid för en portfölj med stor andel aktiefonder. Med låg risk och större andel räntefonder så kan du förvänta dig lägre avkastning.
Tänk på att avkastning per år varierar stort. Värdet på din portfölj kan minska med 30% ena året och öka i värde med 30% året efter.
Över tid kan du räkna med att din portfölj presterar bra om den ger 8% avkastning per år.
Läs mer om Lysas avkastning.
Din totala avgift hos Lysa beror på hur mycket du investerar och din målfördelning.
Lysa erbjuder lägre avgifter än de flesta av sina konkurrenter. Det företag som utmanar Lysa om låga avgifter är Fundler. Läs mer om Lysa vs Fundler.
Med vår exempelportfölj (hög risk: 90% aktier, 10% räntor) får vi följande avgifter hos Lysa:
Tänk på att avgifter på ditt sparande spelar stor roll över tid. Lysa ligger i topp vad det gäller låga avgifter.
Vilka fonder får man när man sparar med Lysa?
Lysa har ett brett urvql och kan investera i samtliga fonder och ETF:er som handlas på etablerade marknader.
Lysa genomför löpande analyser av fonder och ETF:er för att välja ut de fonder som bäst passar deras investeringsfilosofi.
Lysas analys omfattar följande kriterier:
Lysa ger dig ett förslag på fördelning mellan aktier och räntor.
100% räntor innebär lägsta risk och 100% aktier innebär högsta möjliga risk.
Lysa kommer med ett förslag på din portfölj efter att du svarat på några frågor. Du kan alltid ändra om i din portfölj över tid.
Du kan även ha flera olika portföljer med olika mål. t.ex. en portfölj för pensionen, en för dina barn och en för ditt framtida husköp.
Det finns flera alternativ till Lysa på den Svenska marknaden:
Det låter som att Fundler är billigare – och visst Fundler har en förvaltningsavgift från 0,15% om du har 25 miljoner kr, men vem har så mycket pengar? Faktum är att Lysa faktiskt är marginellt billigare i många exempelportföljer.
Lysa är enligt oss den bästa fondroboten i Sverige tack vare låga avgifter och hur enkelt det är att komma igång.
Läs vår jämförelse mellan Opti och Lysa samt jämförelsen mellan Lysa och Fundler.
Läs mer och kom igång på Lysa.se
Hur är Lysa om det kör ihop sig?
Lysa har kundtjänst via mail och telefon. Jag har fått bra hjälp via mail när jag haft frågor till dem. De är snabba på svara och enkla att ha att göra med. Jag har ingen erfarenhet av deras kundtjänst över telefon.
Lysa grundades 2015 av trion Emilie Andersson, tidigare advokat vid Mannheimer Swartling, Patrik Adamson, tidigare Investment Manager Nordstjernan och Henrik Littecke, tidigare utvecklare vid Avanza bank.
Lysa backas bland annat av Anders Borg, Christer Gardell och Karl-Johan Persson. År 2019 passerade Lysa 3 miljarder kronor i förvaltat kapital.
Läs mer och kom igång på Lysa.se
Parapedias #1 Spartips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort
Parapedias #2 Spartips – Sätt ditt sparande på autopilot
Parapedias #3 Spartips – Köp fonder till lägre avgift
Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.