Lysa Omdöme & Recension 2023

13 juli 2023
wp-content/uploads/2020/08/lysa-omdöme-o-recension.png

Lysa omdöme & recension

Lysa är en fondrobot som automatiskt investerar dina pengar baserat på dina mål. Låga avgifter och ett brett utbud av fonder gör Lysa till en av Sveriges mest använda fondrobotar.

Betyg5/5
Totala avgifterCirka 0,4 % per år
PortföljAktiefonder, Räntefonder och ETF:er

Läs mer på Lysa.se. (annonslänk)

I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.

Sammanfattning

Lysa är en smidig fondrobot med låga avgifter. Det är enkelt att komma igång och du får ett automatiskt sparande baserat på dina mål.

Fördelar och nackdelar

 Fördelar

 • Låga avgifter
 • Smidigt att komma igång
 • Över 6 000 aktiebolag och 5 000 ränteinstrument
 • En av Sveriges mest använda fondrobot
 • Passar bra för månadssparande
 • Innehavet balanseras om automatiskt

Nackdelar

 • Svårt att hitta vilka fonder som ingår
 • Går inte göra egna val av fonder då Lysa är helt automatiskt

Jämfört med andra fondrobotar

LysaFundler
Betyg5/55/5
Totala avgifterCirka 0,4 %0,32 – 0,98 %
PortföljAktiefonder, räntefonder & ETF:erAktiefonder, räntefonder & råvaror

Lysa omdöme & recension

Lysa passar dig som vill ha ett smidigt månadssparande i fonder med låga avgifter. Utifrån målet med ditt sparande rekommenderar Lysa en portfölj. Med ett utbud på över 6 000 aktiebolag och 5 000 ränteinstrument rekommenderar tjänsten bra och billiga fonder. Med Lysa får du automatiska balanseringar vilket ser till att fördelningen mellan aktie- och räntefonder håller sig över tid.

Lysa är bäst för

 • Automatiskt sparande
 • Långsiktigt sparande
 • Målbaserat sparande

Tabellöversikt av Lysa

Minsta insättning1 000 kr
Total avgiftCirka 0,4 % per år
Förvaltningsavgift0,24 % per år
Insättningsavgift0 kr
PortföljLysa ger dig ett förslag på fördelning mellan aktie- och räntefonder.

Fördelningen sträcker sig mellan 100% räntefonder och 100% aktiefonder.

Lysa investerar i sina egna fonder: Lysa Aktier, Lysa Räntor, Lysa Sverige Aktier, Lysa Global Aktier Hållbar och Lysa Räntor Hållbar. 

Lysas egna fonder investerar i sin tur i andra fonder. Exempel på fonder som Lysa placerar i: Öhman, Vanguard, iShares Core och Lyxor Core.
Typer av kontonHos Lysa får du som privatperson ett investeringssparkonto (ISK). Det är ett smidigt konto för långsiktigt sparande.
SkatterLysa ger dig ett investeringssparkonto (ISK) där du enbart betalar 0,375 % i skatt och slipper dessutom krångel med deklarationen.
Automatisk balanseringAktier och räntor balanseras om månadsvis så att önskad fördelning hålls över tid.
Mänsklig rådgivning som valDet går ej att välja mänsklig rådgivning.
KundsupportLysa erbjuder support över mail och telefon.

Vad som är bra med Lysa

1. Låga avgifter

När det kommer till att redovisa avgifter så är finansbranschen ofta otydlig. Det slipper du hos Lysa. Inga kickbacks eller dolda avgifter förekommer. 

Den totala avgiften består av tre delar – avgiften som går till Lysa som kallas förvaltningsavgift, avgiften som går till de fonder som dina pengar investeras i som kallas fondavgifter, samt avgiften för att köpa de fonderna som kallas transaktionsavgifter. De totala avgifterna på Lysa är som mest 0,397 %, vilket är bland de lägsta avgifterna för svenska fondrobotar.

Lysa kan erbjuda låga avgifter eftersom att tjänsten främst investerar i indexfonder som i sin tur har låga avgifter. Den avgift du betalar till Lysa beror på hur mycket du investerar och din målfördelning. Desto mer du sparar hos Lysa desto lägre blir procentuella avgiften. Avgiften till Lysa kommer aldrig överstiga 0,24 %. Därutöver tillkommer avgifter för underliggande fonder och transaktionsavgifter.

Ytterligare en anledning till att Lysa kan erbjuda låga avgifter är för att de använder provisioner de får från fonder för att sänka kundernas avgifter. Om en fondleverantör t.ex. erbjuder 50 % provision på en årlig avgift om 0,2 % blir den effektiva avgiften för Lysas kund 0,1 % i den fonden.

Med vår exempelportfölj för sparande på lång sikt med fördelningen 90 % aktier och 10 % räntor får vi en total avgift om 0,396 % per år. För att sätta avgiften i perspektiv så innebär det att tjänsten med ovan nämnda portfölj kostar totalt 396 kr om året om du har 100 000 kr investerat. Avgiften dras automatiskt från ditt konto på Lysa.

2. Enkelheten

Det är enkelt att öppna konto då registrering sker med BankID. Lysa skapades för att göra sparande enkelt och det märks i tjänsten. Fondroboten börjar med att ställa frågor om din ekonomi och dina sparmål. I Lysas fall svarar du enbart på sex frågor för att få ett förslag på din portfölj.

Första frågorna rör på hur lång sikt du sparar och hur sannolikt det är att du får behov av mer än hälften av pengarna tidigare än planerat. Därefter frågar Lysa vad syftet är med ditt konto och hur ofta insättningar och uttag ska göras. Sista steget är att välja investeringsinriktning där du får välja mellan bred och hållbar inriktning. Frågorna är flervalsfrågor och enkla att svara på. Utformningen av tjänsten gör att du snabbt kan vara igång med ditt sparande. 

3. Stort utbud av fonder

Lysa har ett av marknadens bredaste utbud av fonder. Genom löpande analyser av fonder och ETF:er väljer tjänsten ut de som bäst representerar de önskade tillgångsklasserna. Lysa undviker för det mesta aktivt förvaltade fonder eftersom att forskning visat att majoriteten av aktivt förvaltade fonder underpresterar mot sitt jämförelseindex varje år.

Lysa har tillgång till över 6 000 aktiebolag och 5 000 olika ränteinstrument över hela världen. Sverige och USA är de största marknaderna i Lysas fonder. 

I Lysas portfölj ingår fonder såväl som ETF:er. ETF:er är börshandlade fonder som är noterade på börsen, de handlas precis som en aktie. 

Lysa investerar i följande aktier: svenska, europeiska, amerikanska, andra mogna länders, tillväxtländer samt småbolag samt följande räntor: svenska stats- och bostadsobligationer, svenska realobligationer, svenska räntebärande företagsobligationer, utländska statsobligationer, utländska företagsobligationer samt utländska högavkastande företagsobligationer.

En stor del av Lysas investeringar görs i fonder och ETF:er från Öhman, Vanguard, XACT, AMF, SPP, iShares och Deutsche Bank. 

4. Lysas investeringsmetod

Lysas investeringsmetod är till skillnad från många andra finanstjänster, enkel att förstå. Investeringsmetoden är baserad på statistik, historisk data samt ekonomisk forskning. Den bygger på fyra principer: låga avgifter, sprid dina investeringar, ta risker som du kan hantera och fullfölj din sparstrategi. 

Hela Lysas tjänst handlar om den här investeringsmetoden och de gör allt för att du ska kunna följa den så enkelt som möjligt. När du blir kund hos Lysa investeras därför dina pengar automatiskt enligt dessa principer. Du får låga avgifter eftersom att Lysa främst investerar i indexfonder som i sin tur har låga avgifter.

Lysa hjälper dig att sprida dina investeringar eftersom att dina pengar investeras i både aktier och räntor över hela världen. Du får hjälp att lägga din investering på en risknivå som passar dig genom att besvara ett antal frågor när du skapar ditt konto. Och gällande den sista principen, att fullfölja sin sparstrategi, så hjälper Lysa dig genom ett smidigt månadssparande. När du väl har satt upp ditt månadssparande investeras dina pengar automatiskt varje månad utan att du behöver logga in i tjänsten. Filosofin går ut på att smart sparande inte är spännande. 

5. Bra för målsparande och sparande på lång sikt

Målsparande är många gånger det enklaste sparandet att lyckas med. Eftersom att du vet vad du sparar till är det lätt att hitta motivation. Vanliga anledningar till målsparande är bostadsköp, bröllop och bilköp. På Lysa kan du skapa ett särskilt konto för målsparande och ytterligare konton för t.ex. sparande på lång sikt. Det gör att du kan spara till flera olika mål samtidigt. Tjänsten ser till att du tar lagom med risk baserat på dina mål. Det är inte lämpligt att spara till t.ex. pension och hus på samma konto då tidshorisonten skiljer sig så kraftigt åt. 

Att vara konsekvent och spara regelbundet är avgörande för ett sparande på lång sikt. Lysa hjälper dig att spara konsekvent varje månad och lämpar sig därför bra för pensionssparande och annat sparande på lång sikt. Du väljer risknivå och inriktning på ditt sparande en gång. Dina pengar investeras sedan automatiskt efter ditt val varje månad.

Med låga avgifter får dina pengar bra förutsättningar för att växa över tid. Desto tidigare du börjar spara desto mer hinner dina pengar växa till sig. Detta tack vare ränta-på-ränta effekten. Små belopp som du börjar lägga undan idag växer sig stora över tid.

Mindre bra med Lysa

1. Svårt att hitta fonderna

Lysa är på de flesta punkter en bra och mycket transparent tjänst. Det är för det mesta lätt att hitta information och den beskrivs i de flesta fall på ett enkelt sätt. Märkligt då att det är krångligt att hitta information om vilka fonder som Lysa faktiskt investerar i. 

Lysa investerar i fonderna Lysa Aktier, Lysa Räntor, Lysa Sverige Aktier, Lysa Global Aktier Hållbar och Lysa Räntor Hållbar. Vilka fonder de i sin tur investerar i är inte helt enkelt att hitta. Informationen finns i Lysas Whitepaper som inte ligger länkat i huvudmenyn. I detta Whitepaper hittar du en tabell med fonderna som Lysas fonder i sin tur investerar i. Det här är viktig information som bör lyftas fram på ett tydligare sätt.

2. Går ej anpassa

Lysa är en helt automatiserad tjänst. Det ligger i en fondrobots natur att inte erbjuda anpassningar. Du matar in information och algoritmer ger dig förslag på placeringar. En automatiserad tjänst passar inte för alla. Nackdelen med en automatiserad fondrobot är att du inte kan anpassa själv vilka fonder eller marknader du vill investera i. Det är att ta Lysas förslag eller inget alls som gäller. Du kan t.ex. inte utesluta investeringar på tillväxtmarknader om du önskar göra så. I vissa lägen vill sparare exkludera särskilda marknader eller branscher från sitt sparande. Den möjligheten finns alltså inte hos Lysa.

3. Ingen mobilapp

Lysa har valt att enbart erbjuda en webbtjänst och ingen mobilapp för iOS eller Android. Givetvis så kan du nå Lysa genom webbläsaren på mobilen men det ger inte samma användarupplevelse som t.ex. fondroboten Opti erbjuder i sin mobilapp. 

Många sparare vill hålla koll på sina investeringar i sin mobil och det är därför synd att Lysa ännu inte erbjuder någon mobilapp.

Är Lysa rätt för dig?

Lysa är en av fondrobotarna med lägst avgift på marknaden. Lysas tjänst är smidig och hjälper dig spara till dina mål på ett automatiskt sätt. För kunder som vill ha ett smidigt sparande till låg avgift så är Lysa ett utmärkt val.

Nyckeltermer i den här recensionen

Fondrobot

En fondrobot är en tjänst som automatiserar ditt fondsparande. De kallas även robotrådgivare. Fondroboten hjälper dig att fördela dina investeringar i fonder baserat på den inriktning och risknivå du väljer genom att besvara ett antal frågor. Det ger dig ett automatiserat sparande på ett smidigt sätt.

Automatisk balansering

Problemet med att välja en fördelning av aktier och räntor är att den förändras över tid på grund av att marknaden rör på sig. Om dina aktiefonder går upp och dina räntefonder går ner leder det till att du får större andel aktiefonder än planerat vid start. För att se till att du håller önskad fördelning över tid jobbar fondrobotar med automatisk balansering. Det gör så att du slipper tänka på att balansera om din portfölj.

Läs mer och kom igång på Lysa.se (annonslänk)


Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 13 juli 2023
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.