Fondrobot eller inte – Experternas val 2021

En fondrobot som t.ex. Lysa gör det enkelt för dig som inte vill lägga tid på ditt sparande.

En fondrobot väljer smidigt fonder och rebalanserar dina pengar. Samtidigt så utstår fondorobotar kritik från vissa experter.

Stora frågan är, fondrobot eller inte?

Vad är en fondrobot

En fondrobot hjälper sparare att automatisera sitt fondsparande. Du börjar med att svara på frågor om målen med ditt sparande och vilken risk du är benägen att ta. Därefter får du förslag på innehav. Med autogiro överförs pengarna varje månad och placeras automatiskt utifrån fondrobotens förslag. 

En fondrobot gör det enkelt för de som inte vill lägga tid på sitt sparande. Så varför är vissa kritiska mot dem?

Vi vänder oss till experterna.

Vad säger experterna om fondrobotar

Åsikterna går isär bland svenska experter.

“För långsiktigt sparande till pension blir en robotrådgivare onödig.”
– Pensionsmyndighetens rapport om robotrådgivare

“Vi tycker att robotrådgivning är en helt onödig produkt för de allra flesta och att Nordnet och Avanza har en svansföring i marknadsföringen som är helt omotiverad.”
– Småspararguiden.se

Å andra sidan lyfter andra fram fondrobotar som mycket smidiga och något som hjälper småsparare. 

“Fondrobotar är bra, alla borde ha en. En fondrobot hjälper dig att få rätt på de viktigaste sakerna i sparandet.”
– Jan Bolmesson, Rikatillsammans.se

De som förespråkar fondrobotar lyfter ofta fram att de är smidiga och hjälper småsparare som annars kanske inte hade sparat alls.

De som kritiserar fondrobotar attackerar ofta deras avgifter och pekar på att billiga globala aktiefonder gör ett bättre jobb.

Så vad är egentligen fördelarna med en fondrobot?

Fördelar med fondrobot

  • Enkelheten
  • Ombalanserar automatiskt

Enkelt att komma igång. Det här är något som jag tror att många småsparare lockas av. Svara på några frågor när du signar upp på ett konto och få en rekommendation som passar dig. Sätt inbetalningar på autogiro och du har ett automatiskt sparande.

En fondrobot sköter ombalanseringen åt dig så att du hela tiden har en lagom andel aktier och räntor.

En tumregel är att ha en så stor del i aktier som du har sparhorisont (i år), i tiotal procent. Så om du ska använda pengarna om 7 år ska du ha 70 % i aktier och således 30 % i räntor. En fondrobot sköter den omfördelningen åt dig.

Nackdelar med fondrobot

  • Avgifter
  • Du får inte välja

Du betalar högre avgifter än om du själv köper de underliggande aktierna eller fonderna. Du betalar alltså fondroboten för att välja åt dig. Avgifter spelar stor roll över tid. Även om skillnaden mellan t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnäras 0,22% och Optis fondrobot 0.82 – 0.88 % inte låter så stor, så blir det stor skillnad över tid.

Om du är intresserad av investeringar så kan det vara tråkigt att inte bestämma hur dina pengar ska placeras. 

Alternativ till fondrobot

För att kunna ge ett bra svar på frågan fondrobot eller inte måste vi först gå igenom de bästa alternativen.

Ett mycket bra alternativ till fondorobat är att köpa en global aktiefond med låg avgift.

För sparande på under 10 års sikt kan du kombinera innehavet i din globala aktiefond med en räntefond. 

Påminner om ovan nämnda tumregel. Ha en så stor del i aktier som du har sparhorisont (i år), i tiotal procent. Så om du ska använda pengarna om 9 år ska du ha 90 % i aktier och således 10 % i räntor. 

Bra alternativ på globala aktiefonder med låga avgifter är Avanza Global (0,11 % avgift) och Länsförsäkringar Global Indexnära (0,22 % avgift). 

Bästa svenska fondroboten

Lysa är den svenska fondroboten med lägst avgift. 

De har en avgift på cirka 0.30-0.41 % / år vilket gör att de bara blir marginellt dyrare än om du väljer räntefond + global aktiefond.

Sammanfattning – fondrobot eller inte

  • Fonderna Avanza Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära tillsammans med en räntefond innebär lägre avgift än en fondrobot.
  • Fondrobot är bra om du inte vill lägga någon tid på ditt sparande.
  • Lysas fondrobot har lägst avgift i Sverigeom du inte vill lägga någon tid på ditt sparande och inte bryr dig om att du betalar marginellt högre avgift.

Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Vad kostar hemförsäkring för en student? En hemförsäkring för en student kostar mellan 500 kr och 1500 kr per år. Det skiljer stort i pris mellan olika hemförsäkringar för studenter. Men pri…
Bästa studentförsäkringen 2021 Vattenskada, stulen cykel eller tappad mobil. En bra studentförsäkring täcker sådana skador. En studentförsäkring ser till att både du och dina ägodelar är försäk…
Gör inte som alla andra. Starta ett företag som inget annat i din stad. Sno idéer som fungerar i andra länder och gör till dina egna.Här är 10 ovanliga affärsidéer att starta i Sverige 2021. …

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.