Fundler Omdöme & Recension 2023

13 juli 2023
wp-content/uploads/2020/09/fundler-omdöme-recension.png

Fundler omdöme & recension

Fundler är en fondrobot som hjälper dig välja bra fonder till en låg avgift. Fundler har tillgång till över 36 000 fonder och använder sin investeringsmetod för att skapa de bästa fondportföljerna. De har valt ut passande fonder för olika sparmål och hjälper dig välja den som bäst passar din risknivå och investeringshorisont. 

Betyg5/5
Totala avgifter0,32 – 0,98 % beroende på portfölj
PortföljAktiefonder, räntefonder & råvaror

Läs mer på www.fundler.se.

I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.

Sammanfattning

Fundler är en spännande fondrobot som skiljer sig från konkurrenterna i Sverige. Fundler erbjuder annorlunda portföljer som t.ex. innehåller investeringar i fastigheter och skog. Avgiften varierar mellan ca 0,32 % – 0,98 % beroende på vald portfölj.

Fördelar och nackdelar

 Fördelar

  • Låga avgifter på sina Smart Index-portföljer
  • Enkelt att komma igång
  • Finns som både webb och mobilapp
  • Passar bra för månadssparande
  • Innehavet balanseras om automatiskt

Nackdelar

  • Hög förvaltningsavgift på sina avancerade portföljer (0,49%)

Jämfört med andra fondrobotar

LysaFundler
Betyg5/55/5
Totala avgifterCirka 0,4 %0,32 – 0,98 %
PortföljAktiefonder, räntefonder & ETF:erAktiefonder, räntefonder & råvaror

Läs vår jämförelse Fundler vs Lysa.

Fundler omdöme & recension

Fundler är en bra fondrobot för dig som vill ha lite fler val jämfört med t.ex. Lysas fondrobot. Fundler erbjuder annorlunda portföljer som t.ex. innehåller investeringar i fastigheter och skog. Total avgift varierar mellan ca 0,32 % – 0,98 % beroende på vald portfölj. Fundlers smart index-portföljer är ett bra val för den som vill ha ett enkelt sparande och inte själv vill välja ut fonder att investera i.

Fundler passar dig som

  • Vill ha automatiskt sparande med valmöjligheter
  • Vill kunna investera i råvaror
  • Vill ha ett långsiktigt sparande
  • Vill ha ett målbaserat sparande

Tabellöversikt av Fundler

Minsta insättning500 kr
Total avgift0,32 % – 0,98 %
Förvaltningsavgift0,20 % – 0,49 %
Insättningsavgift0 kr
PortföljerFundler har tillgång till över 36 000 fonder på marknaden. 

Deras förvaltare har satt ihop sju olika portföljer som är anpassade för olika sparmål och risknivåer.

Smart index försiktig – 90% obligationer och 10% aktier i främst nordiska och amerikanska företag.

Smart Index – Stabil – 65% obligationer och 35% aktier i främst nordiska och amerikanska företag.
 
Smart Index – Tillväxt – 30% obligationer och 70% aktier i stora företag från hela världen. 

Smart Index – Potential – 100% aktier i tillväxt- och teknikföretag från hela världen.

Real Vision – Stabil – 65% obligationer, 30% aktier och 5% optioner. Placeringar sprids primärt över företag som äger reala tillgångar som skog, fastigheter och infrastruktur.

Högutdelande – Potential – 100% aktier med fokus på företag som ger höga utdelningar eller har hög tillväxtpotential. 

Global Framtid – Potential – 100% aktier med fokus på den globala framtiden.
Typer av kontonHos Fundler får du som privatperson ett investeringssparkonto (ISK). Det är ett smidigt konto för långsiktigt sparande. Du kan ha flera konton där du t.ex. har ett konto för sparande till pensionen och ett annat konto för sparande till hus.
SkatterFundler ger dig ett investeringssparkonto (ISK) där du enbart betalar 0,375 % i skatt och slipper dessutom krångel med deklarationen.
Automatisk balanseringAktier och räntor balanseras om så att önskad fördelning hålls över tid.
Mänsklig rådgivning som valFundlers tjänst sker utan val till mänsklig rådgivning.
KundsupportFundler erbjuder kundsupport via chatt.

Vad som är bra med Fundler

1. Låga avgifter på indexportföljer

Totala avgifter för Fundlers Smart Indexportföljer sträcker sig från låga 0,32 % till 0,39 %. De kan därmed erbjuda en av marknadens lägsta avgifter.

Avgifter är viktigt att kolla på, särskilt när det gäller långsiktigt sparande då små skillnader i avgifter blir mycket pengar över tid. Hur värdet på din portfölj utvecklas är omöjligt att säga på förhand, men avgiften vet man. 

Fundlers fyra Smart Indexportföljer: försiktig, stabil, tillväxt och potential har låga 0,20 % i förvaltningsavgift. Bland de lägsta förvaltningsavgifterna bland fondrobotarna på marknaden. 

Fundler redovisar sina avgifter på ett tydligt sätt, på webbplatsen kan du enkelt hitta både total avgift samt förvaltningsavgift för varje portfölj. 

Fundler kan erbjuda låga avgifter i sina Smart Indexportföljer eftersom att de investerar i indexfonder som i sin tur har låga avgifter. Ytterligare en anledning till att Fundler kan erbjuda låga avgifter är för att de använder kickback de får från fonder för att sänka kundernas avgifter. De tar alltså inte mot provisioner från fonder de investerar i på samma sätt som t.ex. bankerna gör.

2. Oberoende rådgivning

Fundler är en oberoende rådgivare. Enligt Finansinspektionens föreskrifter får oberoende rådgivare enbart lämna rådgivning på oberoende grund och får inte heller rekommendera och lämna råd till dig om egna eller närstående företags produkter. En oberoende rådgivare får inte heller ta emot provisioner från företag vars produkter de ger råd om.

Till skillnad från banker driver Fundler inga egna fonder. De tjänar inga pengar på att du placerar i den ena fonden istället för den andra. Därför kan deras portföljförvaltare välja helt fritt mellan fonderna när de sätter ihop portföljer. Fundler tar inte heller emot några provisioner och kan därför kalla sig oberoende rådgivare. 

Många av bankernas rådgivare är egentligen säljare som rekommenderar sina egna fonder. Så är inte fallet med Fundler.

3. Valfrihet

Många fondrobotar ger dig bara ett förslag på portfölj att välja på, efter att du svarat på inledande frågor om ditt sparande. Hos Fundler kan du välja mellan sju olika portföljer. 

Fundler erbjuder dig som sparare fyra indexporföljer och tre avancerade portföljer. De avancerade portföljerna är skapade för de som sparar på lång sikt eller för de som vill spara lite mer offensivt. Risken är något högre, den förväntade avkastningen bättre än i indexportföljerna. Förvaltningsavgiften är tyvärr hög i de avancerade portföljerna, 0,49 %. I indexportföljerna uppgår förvaltningsavgiften till 0,20 % och där kan du välja mellan fyra olika portföljer.

4. Högst avkastning bland fondrobotarna

De senaste tre åren har Fundler redovisat högst riskjusterad avkastning bland de svenska fondrobotarna. 

När det gäller avkastning så är det mest relevant att titta på avkastning i förhållande till risknivå. Det innebär att man jämför portföljer eller fonder i samma riskklass.

För att göra det används den så kallade Sharpekvoten, efter William Sharpe som fick Nobelpriset i ekonomi 1990. Sharpekvoten talar om hur mycket avkastning du har fått i förhållande till den risk du har utsatt din investering för. Ju högre Sharpekvot, desto bättre.

Du som sparare vill förstås ha högsta möjliga avkastning utifrån den risknivå som du valt. Och även om historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning så är det intressant att Fundler lyckats nå högst avkastning bland svenska fondrobotar de senaste tre åren.

Fundlers portfölj Smart Hedge – Tillväxt jämfört med jämförelseindex som har skapats genom att blanda Stockholmsbörsen (OMXS30GR) med riskfri ränta (OMRXTBILL).

5. Enkelheten

En av Fundlers stora fördelar är att tjänsten är enkel att använda. En fondrobot ska man använda för att ta bort så mycket som möjligt av det manuella jobbet i att sätta ihop sitt sparande. En fondrobot som Fundler minimerar risken för att mänskliga misstag påverkar ditt sparande negativt.

Det är smidigt att öppna konto då registrering sker med BankID. När du skapat ett konto får du svara på frågor inom tre olika områden: om dina sparmål, din risknivå och i sista steget väljer du strategi. Fundlers smidiga utformning av tjänsten gör att du snabbt kan vara igång med ditt sparande.

6. Bra för målsparande

Målsparande är många gånger det enklaste sparandet att lyckas med. Eftersom att du vet vad du sparar till är det lätt att hitta motivationen. 

Hos Fundler kan du välja mellan följande sparmål: buffert, bostad, fritidsbostad, startkapital, pension, barn, husdjur, resor och fordon.

På Fundler kan du skapa ett särskilt sparande för t.ex. bostad och ytterligare sparande för t.ex. pension. Det gör att du kan spara till flera olika mål samtidigt. Fundler ser till att du tar lagom med risk baserat på dina mål. Det är inte lämpligt att spara till t.ex. pension och hus i samma portfölj då tidshorisonten skiljer sig så kraftigt åt. 

Att vara konsekvent och spara regelbundet är avgörande för ett sparande på lång sikt. Fundler hjälper dig att spara konsekvent varje månad och lämpar sig mycket bra för pensionssparande och annat sparande på lång sikt. Du väljer risknivå och inriktning på ditt sparande en gång. Dina pengar investeras sedan automatiskt efter ditt val varje månad.

Med låga avgifter får dina pengar bra förutsättningar för att växa över tid. Desto tidigare du börjar spara desto mer hinner dina pengar växa till sig. Detta tack vare ränta-på-ränta effekten. Små belopp som du börjar lägga undan idag växer sig stora över tid. 

7. Användarvänlig mobilapp

Fundler finns som mobilapp för både iOS eller Android. Givetvis kan du även använda Fundler genom webbläsaren på datorn. Användarupplevelsen i mobilappen är god och det gör att Fundlers användare kan följa sitt sparande både på mobilen och på datorn på ett smidigt sätt.

Mindre bra med Fundler

Dyra avgifter på avancerade portföljer

Tre av tio svenskar kollar inte på avgifter när de väljer fonder till pensionen enligt Collectum och det kan få stora konsekvenser den dag det är dags att ta ut pengarna.

Avgiften är en av de absolut viktigaste faktorerna för att ge dina pengar möjlighet att växa över tid. Ju lägre avgift desto mer avkastning till dig. 

Totala avgifter för Fundlers avancerade portföljer sträcker sig från höga 0,63% till 0,98%. Förvaltningsavgiften är 0,49% i de här portföljerna jämfört med en förvaltningsavgit på 0,20 % i indexportföljerna. Forskning har visat att majoriteten av aktivt förvaltade fonder (som har höga avgifter) underpresterar mot sitt jämförelseindex varje år. Det talar mot att välja Fundlers avancerade portföljer med hög avgift.

Är Fundler rätt för dig?

Fundler är en av fondrobotarna med lägst avgift på marknaden. För dig som själv vill kunna välja bland flera portföljer så är Fundler ett bra val. Valfriheten är större hos Fundler än t.ex. hos Lysa där du inte själv får välja portfölj. 

Nyckeltermer i den här recensionen

Fondrobot

En fondrobot är en tjänst som automatiserar ditt fondsparande. Det kallas även robotrådgivare. Fondroboten hjälper dig att fördela dina investeringar i fonder baserat på den inriktning och risknivå du väljer genom att besvara ett antal frågor. Det ger dig ett automatiserat sparande på ett smidigt sätt.

Förvaltningsavgifter

Förvaltningsavgift är den avgift som fondrobotar tar för att bland annat administrera sparandet, informa sina sparare, göra analyser av marknader och företag, placera pengarna, sköta depå samt tillsyn. Förvaltningsavgiften anges på årsbasis, men tas ut dagligen och räknas av från fondens andelsvärde. 

Riskjusterad avkastning

Genom att titta på hur hög avkastning är i förhållande till portföljens risk får man fram den riskjusterade avkastningen. Sparare vill uppnå en så hög avkastning som möjligt, till så låg risk som möjligt. Riskjusterad avkastning kan mätas i vad som kallas sharpekvot. Hög avkastning och låg risk ger en hög sharpekvot. När du vill mäta hur en fondrobot lyckats med sina placeringar så är det den riskjusterade avkastningen som är intressant och alltså inte enbart fondrobotens avkastning.

Automatisk balansering

Problemet med att välja en fördelning av aktier och räntor är att den förändras över tid på grund av att marknaden rör på sig. Om dina aktiefonder går upp och dina räntefonder går ner leder det till att du får större andel aktiefonder än planerat vid start. För att se till att du håller önskad fördelning över tid jobbar fondrobotar med automatisk balansering. Det gör att du slipper tänka på att balansera om din portfölj.

Läs mer och kom igång på www.fundler.se


Artikel skapad: 07 september 2020
Senast uppdaterad: 13 juli 2023
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.