Fundler Omdöme – Bästa fondroboten 2021?

07 september
wp-content/uploads/2020/09/Namnlös-design-12.png

Test och recension av Fundler

Parapedia har testat fondroboten Fundler, både genom webb och mobil. Fundler lanserades 2017 och sänkte nyligen sina avgifter. Är du nyfiken på Fundler och undrar om det är ett bra val? Då är den här artikeln för dig.

När jag själv valde fondrobot att investera i gjorde jag ett djupdyk på den svenska marknaden. Här går vi igenom fördelar och nackdelar med Fundler och jämför den med andra alternativ.

Hur fungerar Fundler?

Fundler är en fondrobot som hjälper dig välja bra fonder till en låg avgift. De har valt ut passande fonder för olika sparmål och hjälper dig välja den som bäst passar din risknivå och investeringshorisont. Du använder Fundler på webben eller i deras mobilapp.

Fundler har tillgång till över 36 000 fonder och använder sin investeringsmetod för att skapa de bästa fondportföljerna. Du kan välja risknivå själv eller svara på några frågor för att få en rekommenderad risknivå. 

Fördelar

  • Låga avgifter på sina Smart Index-portföljer
  • Enkelt att komma igång
  • Finns som både webb och mobilapp

Nackdelar

  • Hög förvaltningsavgift på sina avancerade portföljer (0,49%)

Så kommer du igång med Fundler

Du är igång på under 10 minuter.

1. Logga in med BankID

2. Välj mål för ditt sparande. Exempel: bostad, buffert, pension, resor

3. Välj risknivå: Låg risk / ganska låg risk / medelrisk / hög risk.

4. Välj bland föreslagna strategier

5. Godkänn och sätt in pengar

Avkastning Fundler

Flera av Fundlers portföljer har genererat imponerande avkastning de senaste 1-3 åren. Tänk dock på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Uppdaterad september 2020.

Portföljer

Fundler har tillgång till över 36 000 fonder på marknaden. Utifrån dessa fonder har deras förvaltare satt ihop sju olika portföljer som är anpassade för olika sparmål och risknivåer. Du får tips om vilken portfölj som passar dig när du registerar dig och svarar på några enkla frågor.

Smart Index – Försiktig

90% obligationer och 10% aktier i främst nordiska och amerikanska företag. Lämpar sig bäst för korta investeringar på max 1 år.

Smart Index – Stabil

65% obligationer och 35% aktier i främst nordiska och amerikanska företag. Lämpar sig bäst för investeringar på minst 3 år.

Smart Index – Tillväxt

30% obligationer och 70% aktier i stora företag från hela världen. Lämpar sig bäst för placeringar på minst 5 år.

Smart Index – Potential

100% aktier i tillväxt- och teknikföretag från hela världen. Lämpar sig bäst för placeringar på minst 7 år.

Real Vision – Stabil

65% obligationer, 30% aktier och 5% optioner. Placeringar sprids primärt över företag som äger reala tillgångar som skog, fastigheter och infrastruktur. Lämpar sig bäst för placeringar på minst 3 år.

Högutdelande – Potential

100% aktier med fokus på företag som ger höga utdelningar eller har hög tillväxtpotential. Främst storbolag, lönsamma teknikföretag och företag med sin primära marknad i tillväxtländer. Lämpar sig bäst för placeringar på minst 7 år.

Global Framtid – Potential

100% aktier med fokus på den globala framtiden. Lönsamma teknikföretag, småbolag och företag med sin primära marknad i tillväxtländer. Lämpar sig bäst för placeringar på minst 7 år där man är beredd på att ta hög risk.

Avgifter

Fundler har nyligen sänkt sin förvaltningsavgift för deras Smart Index-portföljer. Avgiften var tidigare 0,49% och är nu sänkt till 0,20%. Avgiften om 0,20% gäller upp till 25 ’’, om du har ett högre belopp insatt så betalar du 0,15% från första kronan.

Det gör att Fundler nu kan konkurrera med Lysa, som har Sveriges lägsta avgifter bland fondrobotarna. Läs mer om Fundler eller Lysa.

Total avgift med Fundler blir mellan 0,36% – 0,65% beroende på vilken portfölj du väljer.

  • Förvaltningsavgift på insatt kapital, Smart Index portföljer 0,20% upp till 25”, om du har ett högre belopp insatt så betalar du 0,15% från första kronan.
  • Förvaltningsavgift på insatt kapital över 25 miljoner, Smart Index portföljer 0,15%
  • Förvaltningsavgift på insatt kapital, Avancerade portföljer 0,49%

Utöver Fundlers avgift tillkommer en fondförvaltningsavgift som tas ut av respektive förvaltare på mellan 0,07 – 0,64% beroende på portfölj.

Alternativ till Fundler

Lysa och Opti är de mest populära fondrobotarna på den svenska marknaden. Lysa är vår favorit då den har lägst avgift med sina 0.30% – 0.41%. Här kan du läsa mer om de bästa fondrobotarna på den svenska marknaden.

Sammanfattning

Fundler är en spännande fondrobot med lite annorlunda fokus jämfört med Sveriges populäraste fondrobot Lysa. Fundler erbjuder annorlunda portföljer som t.ex. innehåller investeringar i fastigheter och skog. Totala avgiften varierar mellan ca 0,36% och 0,65% beroende på vald portfölj.

Vi tycker att avgiften på deras avanerade portföljer är aningen för hög, 0,49% i förvaltningsavgift. Fundlers smart index-portföljer är dock ett bra val för den som vill ha ett enkelt sparande och inte själv vill välja ut fonder att investera i.


Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Vad kostar hemförsäkring för en student? En hemförsäkring för en student kostar mellan 500 kr och 1500 kr per år. Det skiljer stort i pris mellan olika hemförsäkringar för studenter. Men pri…
Bästa studentförsäkringen 2021 Vattenskada, stulen cykel eller tappad mobil. En bra studentförsäkring täcker sådana skador. En studentförsäkring ser till att både du och dina ägodelar är försäk…
Gör inte som alla andra. Starta ett företag som inget annat i din stad. Sno idéer som fungerar i andra länder och gör till dina egna.Här är 10 ovanliga affärsidéer att starta i Sverige 2021. …

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.