10 ovanliga affärsidéer att starta i Sverige 2022

01 januari 2022
wp-content/uploads/2021/02/Ovanliga-affärsidéer.png

Gör inte som alla andra.

Starta ett företag som inget annat i din stad. Sno idéer som fungerar i andra länder och gör till dina egna.

Här är 10 ovanliga affärsidéer att starta i Sverige 2022.

Läs merSå tjänar du pengar på att blogga

10 ovanliga affärsidéer

1. Virtuell restaurang

Marknaden för hemkörd mat har exploderat. Foodora, Über Eats och Wolt är bara några av företagen som erbjuder hemkörd mat från restauranger i din närhet. 

En viktig faktor för att en restaurang ska få många beställningar är betyget i appen du beställer med. Så varför inte starta en restaurang som bara erbjuder hemkörd mat och maxa betyget? 

Hyr ett kök i random billig fastighet och laga fantastisk mat. Kan du inte laga mat? Anställ någon som kan.

Koppla upp dig på de stora utkörnings-apparna och skaffa fantastiska betyg. Du slipper höga hyror och personal som restauranger måste ha för att servera maten på plats. Ett fancy ord för det är virtuell restaurang och det finns flera företag att inspireras från i USA.

Så mycket kan du tjäna: 100 luncher x 100 kr, 300 dagar om året ger dig 3 MSEK omsättning.
Skill set: Laga mat
Inspiration: www.cloudkitchens.com

2. Meditation online i grupp

Antal människor som mediterar skjuter i höjden och med så många rapporterade fördelar är det ingen överaskning. 

Meditation är inte längre bara något för de som söker spirutuell mening. Uppskattningsvis mediterar över 200 miljoner människor globalt. Meditation har blivit trendigt och mainstream och slagt stort i Sverige.

Gruppmeditation online som leds av erfarna instruköter är en affärsidé att testa om du är intresserad av hälsa och välbefinnande.

Låt medlemmar betala en fast kostnad varje månad för att ta del av passen. Hjälp människor slappna av och komma in i ett positivt mindset. Konkurrensen på svenska marknaden är inte blodig. Anlita de bästa instruktörerna i din stad och du har en business.

Så mycket kan du tjäna: 500 personer som betalar 500 kr / månad ger dig 3 MSEK om året.
Skill set: Marknadsföring och/eller meditation
Inspiration: https://chorusmeditation.com/

3. Dog Walking

Det finns över 700 000 registrerade hundägare i Sverige. Många av dem önskar hjälp med att rasta sin hund. 

Du kan hjälpa hundägare så att de slipper åka hem på lunchen för att gå ut med hunden. Att lämna in på hunddagis är ofta dyrt och tar tid eftersom att hundägaren måste ta sig dit och sedan hem. Skönare då om du får nyckel till boendet och kan gå dit och rasta deras hund en eller två gånger per dag.

Sälj hundrastning på abonnemang till hundägare i ditt område. Med bra planering kan du rasta många hundar på en dag. Exempel på priser för månadsabonnemang:

  • Heltid, 5 dagar / vecka 2500 kr / månad
  • Deltid, 3 dagar / vecka 1500 kr / månad

Så mycket kan du tjäna: 30 hundägare som betalar 2500 per månad ger dig 75 000 kr / månad och 900 000 kr per år.
Skill set: Hundar
Inspiration: https://www.rover.com/se/ 

4. Podcast business

Podcast-lyssnandet har ökat stadigt de senaste åren. Marknaden har exploderat. Många vill spela in sin egna podd, både företag och privatpersoner. Du kan hjälpa dem med det!

Köp eller hyr en studio och köp in mikrofon. Ett ljudisolerat rum med rätt utrustning är allt du behöver för att komma igång.

Hyr ut studion och låt andra komma dit och spela in sina podcasts. Lägg på tjänster såsom klippning av podcast-avsnitten. Om du inte vill lära dig klippa själv så kan du köpa in tjänsten av en frilansare.

Så mycket kan du tjäna: Om du hyr ut 4 timmar om dagen á 1500 kr, 300 dagar om året får du in 1,8 MSEK in per år.
Skill set: Uthyrning och/eller ljudklippare
Inspiration: https://fredag.se/poddstudio/

5. Uthyrning av bastuflotte

Bastu och badtunna på en flotte fungerar på vintern såväl som på sommaren. Folk suktar efter annorlunda upplevelser.

En bastu med badtunna kan rymma upp till 20 pers. Hyr ut till både privatpersoner och företag för fester och event. Driftkostnaderna är låga då du bara behöver ved för att elda igång tunnan och bastun.

En färdig bastuflotte med badtunna kan du köpa för drygt 100 000 kr. Den händiga bygger delar eller hela flotten själv. Du kan ta betalt från cirka 3000 kr för 2 timmar och uppåt.

Lämpar sig perfekt som sidoverksamhet. Om det går bra och du vill göra det på heltid kan du växla upp till att äga två flottar.

Så mycket kan du tjäna: Om du hyr ut 10 tillfällen per månad á 4000 kr får du in 40 000 kr per månad och 480 000 kr per år.
Skill set: Uthyrning
Inspiration: https://www.bastuflotten.com/

6. Hemma-kontor-uthyrare

För många svenskar har köksbordet blivit till hemmakontor. Ofrivlligt eller inte. Mycket tyder på att många kommer fortsätta jobba hemifrån deltid eller heltid även i framtiden. 

En risig köksstol och ett köksbord är inte drömmen för ergonomin. Det är här du kommer in i bilden.

Hyr ut kontorsmöbler till svenskar som jobbar hemifrån. Kör ut kontorsmöblerna och ta en fast summa varje månad. Många kan förmodligen få kostnaden betalad av sin arbetsgivare som är mån om att deras anställda ska jobba i en bra miljö.

Köp in begagnade kontorsmöbler i bra kvalitet och börja i liten skala. 

Så mycket kan du tjäna: Om du tar 800 kr per månad och hyr ut till 50 pers får du in 40 000 kr per månad och 480 000 kr på året.
Skill set: Hyr ut möbler
Inspiration: https://www.inhabitr.com/collections/home-office

7. Dejtingkonsult

Mellan 16 och 25 år använder mer än var fjärde man (27%) och mer än var femte kvinna (21%) Tinder i Sverige. Även i högre åldrar är användandet stort. 

Varje år tillkommer tusentals nybörjare till onlinedejting-scenen. Många behöver hjälp för att komma igång. Det som är självklart för dig behöver inte vara lika självklart för någon som använder Tinder för första gången. 

Hjälp singlar att skapa fantastiska profiler på tinder. Hjälp dem välja rätt bilder, beskriva sig själva på ett bra sätt i en profil och coacha dem i hur de ska få till sin drömdejt.

Den äldre generationen är mer kapitalstark och förmodligen en bra målgrupp att rikta in sig på.

Så mycket kan du tjäna: Om du tar 600 kr per coachingtimma och säljer 80 timmar per månad får du in 48 000 kr per månad och 576 000 kr på året.
Skill set: Romantiker
Inspiration: https://www.dateworking.com/

8. Villaskötsel as a service

Alla som köper hus har inte kunskapen och tiden för att ta hand om huset. Det är en stor möjlighet. 

Många som bott i lägenhet får en smärre chock av att flytta in i sitt första egna hus. Gräs som ska klippas, terass som ska oljas in och saker som går sönder. Helt plötsligt kommer ingen fastighetsskötare som i hyreslägenheten de tidigare bodde i.

Hyr ut dig själv som fastighetsskötare till villaägare. Ta betalt med en fast summa per månad med extra tillägg för stora insatser. Är du själv inte händig? Anlita någon som är och fokusera på att sälja abonnemang till villa-ägare.

Här är förmodligen en yngre målgrupp som saknar erfarenhet av att sköta om ett hus intressant att gå efter.

Så mycket kan du tjäna: Om du säljer 50 abonnemang för 1000 kr per månad får du in 50 000 kr per månad och 600 000 kr på året.
Skill set: Händig
Inspiration: Taktvätt i Tyresö

9. Cityguide

Inhemskt turistande i Sverige ökar. Kan du din hemstad utan och innan och finns det turistattraktioner att visa upp? Du kanske känner till de där gömda pärlorna som du bara skulle älska att visa upp för turister som är på besök?

Bli stadens egna cityguide.

Du kan börja enkelt och utan startkapital genom att lägga upp en citytour på AirBnb. Om det går bra kan du längre fram skapa en egen webbplats där du marknadsför dina tjänster.

Så mycket kan du tjäna: Om du tar betalt 1000 kr per tour och håller 20 tourer i månaden får du in 20 000 kr per månad och 240 000 kr på året.
Skill set: Guide
Inspiration: https://www.airbnb.se/host/experiences

10. Hyr ut campervans

Många svenskar drömmer om att hyra en färgglad campervan och ge sig ut i det fria. Smidigare än husvagn och coolare än husbil. Här kan du locka den yngre generationen med pimpade campervans. Den riktigt händiga bygger om sina egna campervans och hyr ut.

Affärsidén fungerar bra på vår såväl som sommar och höst. Ta bra betalt och hyr ut per vecka.

Så mycket kan du tjäna: Om du tar i snitt 10 000 kr per vecka och hyr ut en bil 30 veckor om året får du in 300 000 kr.
Skill set: Uthyrning och/eller bilmekaniker
Inspiration: https://www.hippiecamper.com/

Så kommer du igång med eget företag

Att starta själva företaget är inte det svåra. Utmaningen är att få in tillräckligt med kunder för att det ska rulla. Så kommer du igång med ditt egna företag.

1. Välj affärsidé

Välj något som verkar skoj och något du kan tjäna pengar på. Den kombinationen ger dig goda förutsättningar att lyckas. Hitta spännande företag att inspireras av.

2. Starta som en sidoverksamhet

Börja smått så slipper du ta stor risk. Steget blir enklare att ta om du behåller ditt jobb och startar ditt nya företag som en sidoverksamhet. Du får tid att känna på det och kan gå över till heltid på det nya om det fungerar bra.

3. Gör en grov plan

Sätt en grov plan för första året. Sätt en plan för intäkter och kostnader. Fastna inte i detaljerna. Mycket kommer ändras längs vägen.

4. Skaffa bankkonto och registrera företaget

Det tråkiga. Det mesta går lösa relativt smidigt på nätet. Använd verksamt.se. Bankkonto behöver du ofta lösa på plats på ett bankkontor.

5. Kör igång

Det är grymt kul att driva sitt eget företag. Ge dig själv den chansen.

Läs mer: Så tjänar du pengar på att blogga


Artikel skapad: 27 februari 2021
Senast uppdaterad: 01 januari 2022
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − tre =


Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.