Avanza och Handelsbanken är två populära banker med olika inriktningar. Digital nischbank vs traditionell storbank. Vilken bank ska man välja?
Avanza är en bättre bank när det kommer till att spara i aktier och fonder. Avanza har större utbud, lägre avgifter och erbjuder ett bättre webbverktyg. Handelsbanken är i många fall bättre på bolån och erbjuder traditionella banktjänster som Avanza inte har som t.ex. bankkort.
Jag har djupdykt i Avanza och Handelsbankens tjänster för att reda ut vilket som är det bästa valet för dig.
Avanza grundades 1999 och Handelsbanken grundades 1871. Det märks. Avanza är en digital nischbank med syftet att göra det enkelt och billigt för dig att spara och investera dina pengar. Avanza har en internettjänst som är enkel att använda. Handelsbanken är en traditionell storbank som vill att du ska komma in till deras kontor för att göra dina affärer på plats med deras rådgivare. Bankerna erbjuder vissa tjänster som överlappar varandra, men det är två väldigt olika företag för dig som kund.
Jag har varit kund hos både Avanza och Handelsbanken i över 10 år. När jag fick bättre ränta på mitt bolån hos en annan bank så valde jag att avsluta mina konton hos Handelsbanken. För att avsluta mina konton hos Handelsbanken så var jag tvungen att besöka ett av deras kontor för att skriva på pappren på plats. Det är en traditionell bank och det märks i allt dem gör. Året var 2020 och det gick alltså inte avsluta sina konton online. Med det sagt så finns det vissa tjänster som Handelsbanken erbjuder som Avanza faktiskt inte har.
Avanza är starka på sparande och investeringar medans Handelsbanken är starka på bolån och för bankkort.
Så ska man då välja Avanza eller Handelsbanken? Det beror på vilka tjänster du är ute efter. Nu ska vi gå igenom vilken bank som är bäst på respektive område.
Läs mer och öppna konto kostnadsfritt på avanza.se
Avanza månadsspar:
Handelsbanken månadsspar:
Det bästa valet för att månadsspara är Avanza. Avanza har bra utbud på både aktier och fonder. Banken har låga avgifter och en tjänst som är enkel att använda. Du kan använda Avanzas portföljgenerator och få ett förslag på de fonder som passar bäst för målen med ditt sparande. Välj om du vill ha fonder med lägst avgift eller om du vill ha fonder med bäst rating från Morningstar.
Om du vill plocka ihop din egna portfölj så gör du enkelt det i Avanzas internettjänst eller i deras mobilapp. Om du inte vill välja fonder själv kan du använda tjänsten Avanza Auto som väljer fonder åt dig.
Många svenska småsparare investerar varje månad en summa i aktier och fonder. Du vill ha en tjänst som är smidig och du vill ha låga avgifter. Avanzas internetjänst är smidigare än Handelsbanken och här kan du enkelt komma igång med ett bra månadsspar till en låg avgift.
Avanza har bättre utbud av både aktier och fonder. Avanza har över 1200 fonder att välja på. Hos Handelsbanken är det mer begränsat och du kan t.ex. inte handla amerikanska aktier i Handelsbankens internettjänst. Avanza har dessutom sina egna indexfonder som Avanza Zero och Avanza Global som har låg avgift och är populära.
Ett månadsspar hos Handelsbanken börjar ofta med att du träffar en rådgivare på ett av deras bankkontor. De rekommenderar ett antal fonder utifrån hur du svarar på frågor om mål med ditt sparande och vilka risker du är beredd att ta. En nackdel är att du ofta blir rekommenderad fonder med onödigt hög avgift, som t.ex. Handelsbankens egna fonder.
Hos Avanza kan du sätta ihop din egen portfölj av fonder för ett månadssparande. Om du vill ha hjälp att välja fonder för ett månadsspar så kan du använda portföljgeneratorn eller Avanza Auto. Portföljgeneratorn ger dig ett förslag på en sammansättning av olika fonder baserat på målen med ditt sparande. Avanza Auto är sex olika specialfonder. Avanza Auto är enkelt att använda, du svarar på två frågor, hur lång tidshorisont du sparar på och hur hög risk du är villig och ta, därefter får du en av fonderna rekommenderade till dig.
Oavsett om du sätter ihop din egna portfölj eller använder någon av Avanzas tjänster för att sätta ihop en portfölj åt dig så håller jag Avanza framför Handelsbanken när det kommer till månadsspar.
Hur du väljer att planera din pension gör stor skillnad, särskilt om du börjar pensionsspara tidigt. Visste du t.ex. att vid 1 000 sparade kronor i månaden kan:
För pensionssparande föredrar jag globala indexfonder med låg avgift, där är Avanza utmärkta. Återigen, välj själv om du vill sätta ihop din egna portfölj eller om du vill använda portföljgeneratorn eller Avanza Auto för att få hjälp att välja de fonderna som passar bäst.
Om du vill pensionsspara hos Handelsbanken så bokar du ett rådgivingsmöte, antingen på ett kontor eller över telefon. Återigen så vill jag ha rådgivare som är objektiva och inte tjänar på att rekommendera vissa fonder och placeringar, det är en av flera anledningar till att jag föredrar Avanza framför Handelsbanken.
En bra start för att planera ditt pensionssparande är att gå in på tjänsten minpension.se. Där kan du göra en pensionsprognos som hjälper dig beräkna hur mycket du behöver spara varje månad. Många tror att pensionssparande är krångligt och andra vill inte ens tänka på sin pension för att det ligger så långt bort i tid. Men om du så bara tar 30 minuter att sätta dig in i din pension så gör det stor skillnad.
Är du osäker på när du ska börja pensionsspara? Läs artikeln om när man ska börja pensionsspara.
Bostadsköp är ofta ditt största köp i livet. Här är Handelsbanken ofta bättre än Avanza. Avanza erbjuder bara bolån upp till 60% av bostadens värde samt till befintliga bostäder. Du kan alltså inte komma till Avanza och ta ett bolån om du ska köpa en ny bostad. Avanza vill bara att du flyttar ditt befintliga bolån till banken. Den rörliga räntan hos Avanza är 1,34% och du kan binda den på 1,25%.
Handelsbanken rörliga listade ränta är cirka 1,60%. Vad du får för ränta på ditt bolån hos Handelsbanken avgörs dock av flera faktorer. Om du har ett stort sparande i banken kan du ofta få lägre ränta med ränterabatter. Handelsbanken erbjuder dock bolån upp till 85% av bostadens värde och det är en stor skillnad mot Avanzas 60%.
I de fallen då du bara behöver låna upp till 60% av bostadens värde så kan du ofta få lägre ränta hos Avanza. Om du vill låna upp till 85% av bostadens värde så är Handelsbanken ditt enda val här.
Avanza erbjuder i dagsläget inget bankkort. Såhär svarade Avanza år 2020 på frågan varför de inte erbjuder bankkort:
“Det skulle innebära en helt annan verksamhet än den vi har idag. Det skulle även vara ett väldigt stort projekt för oss då det skulle kräva en enorm utveckling samt uppkoppling till alla bankomater som finns (vilket är rätt så kostsamt). Vi skulle även behöva alla bakomliggande tjänster som krävs för en bank med betalkort/lönekonto.
I dagsläget är bedömningen att vi inte kan skapa en mycket bättre/billigare lösning för detta än den som andra aktörer redan erbjuder.”
Handelsbanken är alltså det bäsa valet för ett bankkort. Det kan också vara en av anledningarna att du som kund inte helt kan lämna din traditionella bank för Avanza.
Avanza erbjuder bättre villkor för sparkonton än Handelsbanken. Ett sparkonto är bra för ett buffertsparande eller för att spara en mindre summa med låg risk. Ekonomer rekommenderar i regel att du sparar ihop en buffert om minst två månadslöner att använda för oförutsedda utgifter.
Avanza erbjuder sparkonto genom sina partners. Lägst ränta är cirka 0,55% med fria uttag. Tillåten insättning är mellan 0 kr och 10 000 000 kr.
Handelsbanken har 0,00% ränta på sparkonton med fria uttag. Du får alltså inget för att ha dina pengar på ett sparkonto hos Handelsbanken i det fallet.
I regel så ser jag inte varför man ska ha mer pengar än sin buffert på ett sparkonto och då kanske du inte bryr dig om räntan men det kan ändå vara värt att tänka på. 50,000 kr, som är en ganska vanlig buffert, ger dig med 0,55% ränta 275 kr per år. Inga stora slantar men det kan vara bra att veta.
Om du av någon anledning har mer pengar än vad som motsvarar en vanlig buffert på ditt sparkonto så ska du absolut välja ett sparkonto där du får ränta.
Jag har varit i kontakt med såväl Avanza som Handelsbankens kundtjänst flera gånger. Både via mail och telefon. Jag anser att båda bankerna erbjuder bra kundtjänst. Det som stör mig är att Handelsbanken bara erbjuder vissa av sina tjänster på sina fysiska kontor. Det kan vara tidskrävande och kännas onödigt att behöva ta sig till ett kontor för att skriva på ett papper.
Handelsbankens kundtjänst är öppet dygnet runt.
Avanzas kundtjänst är öppen måndag – fredag 08:30 – 17:30.
En vanlig fråga är hur man flyttar sitt sparande från Handelsbanken till Avanza. Handelsbanken låter dig flytta ditt innahav till annan bank utan någon avgift.
Läs mer: Flytta från Handelsbanken till avanza
Kan man inte ha både Handelsbanken och Avanza? Jo det kan faktiskt vara en bra lösning för många. Sparande och investeringar på Avanza och bankkort och kanske bolån hos Handelsbanken.
Många banker vill att du ska ha allt på samma ställe. Ditt bolån, ditt sparande, ditt bankkort och kanske tom dina försäkringar. Det är en skön känsla att bara behöva vända sig till ett företag om man har några frågor. Här ställer Avanza till det som inte erbjuder bankkort och lönekonto till sina kunder. Jag tycker det är synd då jag tror att många av Avanzas kunder hade uppskattat att kunna ha allt på ett och samma ställe. Om du nödvändigtvis vill ha hela din ekonomi på samma bank måste du alltså välja Handelsbanken framför Avanza i det här fallet.
Avanza erbjuder bättre tjänster för sparande och investeringar. Handelsbanken erbjuder bättre tjänster för bolån och bankkort. Om du har ditt sparande hos Handelsbanken så tycker jag det är värt att flytta den delen till Avanza.
Att jämföra Handelsbanken med Avanza är inte helt enkelt då de erbjuder olika tjänster. Jag har därför gått igenom vilken bank som är bäst för varje specifikt ändamål. Om du idag har Handelsbanken och vill flytta till Avanza så kan du ha kvar ditt bankkort hos Handelsbanken och flytta dina investeringar till Avanza. Flytten är inte tidskrävande och du kommer få en bättre upplevelse hos Avanza.
Parapedias bästa spartips – Så köper du fonder till lägre avgift
Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.