10 bästa filmerna om börsen och ekonomi

12 juli 2021

Uppgångar och fall, rikedomar och girighet, scams och otroliga livsöden.

Listan över de bästa filmerna om börsen och ekonomi innehåller alltifrån dokumentärer och sanna berättelser till spännande action.

Lär av, bli inspirerad och i vissa fall äcklad av beteendet av hungriga personer som försökt tjäna en förmögenhet på börsen. Du kommer bli shockad av verkliga historier såväl som underhållen av Hollywoodfilmer.

Parapedias #1 bästa spartips – Lär dig spara i fonder

1. The Big Short: Sann berättelse om finanskrisen 

År: 2015
Genre: Biografi, Drama, Komedi
IMDB: 7.8

År 2006-2007 bettade en liten grupp investerare mot Amerikanska investmentbanker på husmarknaden. I deras research förstod de hur bristfällig och korrupt marknaden var. En sann berättelse som vann 1 Oscar, 37 andra priser och fick 79 nomineringar.

Storyn berättas på ett underhållande sätt i högt tempo och ger en intressant inblick i vad som hände före, under och efter finanskrisen 2007-2008. En fantastisk film som belyser investmentbankernas misslyckanden med att själva förstå de avancerade produkterna de skapade. Christian Bale, Steve Carell och Ryan Gosling i huvdrollerna. 

Guide från Parapedia: Sätt ditt sparande på autopilot

2. Margin Call: Om aktier och trading

År: 2011
Genre: Drama, Thriller
IMDB: 7.1

Följer nyckelpersoner på en investmentbank över en 24-timmars period, under de tidiga stadiet av finanskrisen 2008.

Vad händer när en investmentbank som dragit på sig för mycket skuld får ett margin call? Filmen ger oss en inblick i hur skört vårt finansiella system är och vad som kan hända när marknaden chockas av rädsla. Högt tempo och spänning.

3. The Wolf of Wall Street: Sann berättelse om Wall Street

År: 2013
Genre: Biografi, Kriminalfilm, Drama
IMDB: 8.2

Baseras på den sanna berättelsen om Jordan Belfort. Huvudrollen spelas av Leonardo DiCaprio och vi får följa Jordans resa från botten till en framgångsrik börsmäklare på Wall Street. 

Jetplan, lyxbåt, mansion, fester och personlig tragedi i en salig blandning. Högt tempo genom hela filmen som kammat hem flera priser och fick 5 Oscarnomineringar.

4. Wall Street: Klassiker om Wall Street

År: 1987
Genre: Kriminalfilm, Drama
IMDB: 7.4

En riktig klassiker! Oliver Stone och Michael Douglas gör starka roller i den populära filmen om Wall Street. Vi får ta del av sann hedonism och överflöd i jakten på framgång. Filmen gör sig förmodligen skyldig till flera karriärval inom finans.

Här får vi följa insider trading och kultkaraktären Gordan Gekko som myntar begreppet “Greed is good”.

5. Boiler Room: Om trading på Wall Street

År: 2000
Genre: Kriminalfilm, Drama, Thriller
IMDB: 7.0

En yngling som hoppar av college kämpar för att leva upp till sin fars höga förväntningar, skaffar ett jobb som börsmäklare på en investmentbank och skördar snabbt framgångar. Problemet är bara att jobbet inte är så lagligt som det verkar…

En film om scams och börsmäklare som blåser människor. Ger en bra inblick i den mörka delen av finansvärlden.

6. Rogue Trader: Om trading och banker

År: 1999
Genre: Kriminalfilm, Drama, Historia
IMDB: 6.4

Baserad på boken med samma namn. I filmen får vi följa karaktären Nick Leeson som drar ner en av Englands största och mest viktiga bank genom att ta stora risker. Huvudrollen spelas av Ewan McGregor.

Filmen visar på en av bankernas stora svagheter. En bra inblick i hur någon som jobbar med trading kan tänka och varför finansvärlden behöver övervakning och regleringar.

7. Inside Job: Dokumentär om Finanskrisen 2008

År: 2011
Genre: Dokumentär, Kriminalfilm
IMDB: 8.2

Kallas den bästa filmen som någonsin gjorts om Wall Street. Har vunnit flera priser. Filmen berättar i ett högt tempo om vad som ledde till finanskrisen 2008. Intervjuer med mängder av kända profiler.

Det här är ingen tråkig dokumentär. En fascinerande film om girighet i ekonomin.

8. The China Hustle: Finans – Dokumentär om scam

År: 2018
Genre: Dokumentär
IMDB: 7.2

Om en scam som drogs igång efter finanskrisen 2007. En riktig rysare och sann berättelse om Wall Street och kinesiska företag. Det här är förmodligen den största scammen som du aldrig hört om.

Det är en scam som bedöms större än något annat vi sett de senaste 25 åren och estimeras vara värd mer än 200 miljarder dollar. Intressant dokumentär om ett aktuellt, stort problem.

9. Chasing Madoff: Sann berättelse om scam på börsen

År: 2010
Genre: Dokumentär
IMDB: 6.3

Handlar om ännu en scam på börsen. Baseras på boken “No one would Listen” av Harry Markopolos. I filmen får vi följa Bernie Madoffs uppgång och fall samt hur svårt det var för Markopolos att få institutioner att agera. En bra story.

10. Too Big to Fail: Finans – Dokumentär om USA:s finanssystem

År: 2011
Genre: Biografi, Drama, Historia
IMDB: 7.3

Om hur det Amerikanska finansiella systemet är på bristningsgränsen. Baseras på boken med samma namn. Dokumentären är kritisk mot Wall Street och att USA inte reglerar på ett bättre sätt.

Filmen tar dig med på en resa om varför institutioner misslyckas med att reglera den finansiella marknaden.

Parapedias #1 Spartips – Lär dig spara i fonder
Parapedias #2 Spartips – Sätt ditt sparande på autopilot
Parapedias #3 Spartips – Köp fonder till lägre avgift


Artikel skapad: 28 november 2020
Senast uppdaterad: 12 juli 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.