SAVR eller Avanza – Bästa valet 2021

wp-content/uploads/2020/10/EcYTq93px20ptlPRSq1C.png

SAVR och Avanza är två rebeller i svenska finansbranschen. Båda företagen jobbar för att sänka avgifterna som storbankerna tar av småspararna. 

SAVR är en plattform med över 1 300 fonder med rabatt.

Avanza erbjuder både aktier och fonder och har vunnit Sveriges nöjdaste sparare 10 år i rad.

Är det värt att köpa sina fonder på SAVR eller ska man nöja sig med Avanza?

SAVR vs Avanza

SAVRAvanza
UtbudFonderFonder, aktier, sparkonton
FördelRabatt på aktivt förvaltade fonderBredd
Bäst förAktivt förvaltade fonderIndexfonder & Aktier
ExempelTin Ny Teknik 1,08% avgiftTin Ny Teknik 1,59% avgift

Bästa valet

SAVR och Avanza är bra på olika saker.

SAVR ger rabatt på aktivt förvaltade fonder såsom TIN Ny Teknik, SEB Hållbarhetsfond Sverige och Coeli Global Selektiv.

Avanza är bredare och erbjuder både aktier, fonder och andra produkter. Valet är därför oftast inte SAVR eller Avanza, utan många använder båda företagen för sitt sparande.

Läs mer och köp fonder till lägre avgift på savr.se

Så fungerar SAVR

SAVR erbjuder över 1 300 fonder till lägre avgifter. SAVR utmanar därmed Avanza och Nordnet med billigare fondavgifter.

SAVR är en handelsplattform, likt andra handelsplattformar som Avanza och Nordnet, men skillnaden är att de bara förmedlar fonder. Fördelen med SAVR är de erbjuder rabatter på fondavgifterna. Du kan alltså äga samma fond via SAVR men betala en lägre avgift. Det här är möjligt eftersom att SAVR inte tar ut någon förmedlingsprovision för att de sålt en fond, som nästan alla andra aktörer gör. 

SAVR tjänar istället sina pengar på en plattformsavgift som ligger på 0,09%. Om du är ute efter aktivt förvaltade fonder och inte indexfonder så är alltså SAVR oftast billigare än Avanza.

Exempel SAVR

Den populära fonden Tin Ny Teknik kostar 1,59% om du köper hos Avanza. Eftersom att SAVR inte tar ut någon förmedlingsavgift så kan de erbjuda samma fond med rabatt vilket ger dig en avgift på 1,08%. 

När är SAVR bäst?

SAVR är bäst när du vill spara i aktivt förvaltade fonder såsom TIN Ny Teknik, SEB Hållbarhetsfond Sverige och Coeli Global Selektiv. 

Aktivt förvaltade fonder

En aktivt förvaltad fond har högre avgift än en indexfond – med målet att slå index. Förvaltarnas arbetsuppgift är att välja ut just de bolag som de tror kommer prestera bättre än snittet. Här behöver t.ex. inte H&M utgöra 5% av fonden som kan vara fallet i en fond som följer OMXS30. Här kan H&M pendla mellan att utgöra t.ex. noll eller tio procent beroende på vad fondförvaltarna tror om bolagets utveckling.

Den aktiva förvaltningen betalar du för och en aktivt förvaltad fond kostar därför i regel mer än en indexfond. Vanliga avgifter för en aktivt förvaltad Sverigefond är cirka 1,2% medan en passivt förvaltad Sverigefond bör kosta max 0,3-0,4%.

En aktivt förvaltad fond kan gå bättre, såväl som sämre jämfört med indexfonder.

Indexfonder har i regel lägre förmedlingsavgift vilket oftast gör att det inte blir lönt att köpa fonden hos SAVR, om den ens finns där. Populära indexfonden SEB Sverige Indexfond kostar t.ex. 0,24% hos SAVR och 0,26% hos Avanza. Två andra populära indexfonder är Länsförsäkringar Global Indexnära (0,22% avgift hos Avanza) och Avanza Zero (0,00% avgift hos Avanza) och de fonderna finns inte hos SAVR. 

Om du är ute efter aktivt förvaltade fonder så är SAVR bäst, såvida fonderna du är ute efter finns i SAVRS utbud (1300 fonder) förstås.

Bästa fonderna hos SAVR

Det finns över 1 300 fonder att välja på hos SAVR, både svenska och utländska sådana. Även om utbudet inte är lika stort som Avanzas så erbjuder SAVR fonder med lägre avgift vilket ger handelsplattformen en fördel i det segmentet.

I listan nedanför ser du de tio mest ägda aktivt förvaltade fonderna hos Avanza.

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 0,27% avgift (0,28 hos Avanza)
  1. Swedbank Robur Ny Teknik A – 1,02% avgift (1,34 hos Avanza)
  1. TIN Ny Teknik A – 1,07% avgift (1,59% hos Avanza)
  1. Avanza World Tech by TIN – finns ej hos SAVR
  1. AMF Aktiefond Europa – 0,44% avgift (0,51% hos Avanza)
  1. AMF Räntefond Lång – finns ej hos SAVR
  1. Spiltan Räntefond Sverige – finns ej hos SAVR
  1. Länsförsäkringar Fastighetsfond A – 0,90% avgift (1,51% hos Avanza)
  1. Spiltan Högräntefond – 0,67% avgift (0,96% hos Avanza)
  1. AMF Aktiefond Global – 0,37% avgift (0,44% hos Avanza)

När är Avanza bäst?

Som sagt så kan du mycket väl använda både SAVR och Avanza. SAVR för dina aktivt förvaltade fonder såsom Tin Ny Teknik, Länsförsäkringar Fastighetsfond och Swedbank Robur Ny Teknik och Avanza för dina indexfonder eller aktier. 

Avanza har vunnit Sveriges nöjdaste sparare 10 år i rad och har gjort sig kända för att de förenklar sparandet för svenskar. Med låga avgifter och en bra tjänst som är enkel att använda har de utvecklat en annars stel marknad. 

Att Avanza som gjort sig kända för att erbjuda just låga avgifter blir utmanad av en handelsplattform som erbjuder just lägre avgifter är bra för den svenska fondmarknaden.

Välj Avanza när du är ute efter indexfonder och aktier och välj SAVR när du är ute efter aktivt förvaltade fonder så har du de bästa förutsättningar för att spara till så låga avgifter som möjligt.

Hur mycket sparar man med SAVR?

SAVR erbjuder alltså lägre avgifter på förvaltade fonder såsom Tin Ny Teknik, Länsförsäkringar Fastighetsfond och Swedbank Robur Ny Teknik. Men hur mycket sparar man egentligen på att köpa fonderna via SAVR istället för Avanza?

TIN Ny Teknik är en av Sveriges hetaste fonder just nu. Förvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt har med fonden fokus på tillväxt i Nordiska bolag. Tron är att världen blir allt mer digital och att man därför ska lägga sina investeringar i sådana bolag. Samtidigt letar de efter lönsamhet och starkt kassaflöde så det är inga förhoppningsbolag de investerar i. Receptet har lockat mängder med svenska småsparare till fonden.

Fonden har 1,07% i avgift hos SAVR och du betalar 1,59% i avgift för samma fond hos Avanza. Nedan följer ett räkneexempel där du investerar 1 000 000 kr i fonden och får i genomsnitt 8% avkastning per år i 20 år. 

I räkneexemplet är din investering värd hela 376 009 kr mer om du köper fonden hos SAVR än om du skulle köpt samma fond hos Avanza. 

Även om du bara köper fonder för några hundralappar eller enstaka tusenlappar i månaden nu så blir det mycket pengar över tid och då är det definitivt värt att köpa samma fond hos SAVR istället för hos Avanza. 

Använda både SAVR och Avanza?

Måste man välja mellan SAVR och Avanza? Absolut inte. 

Vår rekommendation är att använda SAVR för aktivt förvaltade fonder såsom Tin Ny Teknik, Länsförsäkringar Fastighetsfond och Swedbank Robur Ny Teknik samt att använda Avanza för andra investeringar såsom indexfonder, fonder som inte finns hos SAVR samt aktier.

SAVR är bäst för aktivt förvaltade fonder. Avanza är bäst för indexfonder och aktier. Genom att sätta upp ett konto hos både SAVR och Avanza får du lägsta möjliga avgifter på dina investeringar.

Läs mer och köp fonder till lägre avgift på savr.se


Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Vad kostar hemförsäkring för en student? En hemförsäkring för en student kostar mellan 500 kr och 1500 kr per år. Det skiljer stort i pris mellan olika hemförsäkringar för studenter. Men pri…
Bästa studentförsäkringen 2021 Vattenskada, stulen cykel eller tappad mobil. En bra studentförsäkring täcker sådana skador. En studentförsäkring ser till att både du och dina ägodelar är försäk…
Gör inte som alla andra. Starta ett företag som inget annat i din stad. Sno idéer som fungerar i andra länder och gör till dina egna.Här är 10 ovanliga affärsidéer att starta i Sverige 2021. …

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.