Opti, Lysa eller Avanza – Bästa valet 2023

13 juli 2023

Opti, Lysa och Avanza är populära val för ett enkelt månadssparande. Vi går igenom för- och nackdelar med respektive tjänst.

  • Avanza är det bästa valet om du själv vill välja fonder att spara i.
  • Lysa är det bättre valet om du vill få hjälp att välja fonder.
  • Opti är det sämsta valet eftersom att fondroboten har högre avgifter än Lysa.

Sponsrade länkar förekommer.

OptiLysaAvanza
Typ av tjänstFondrobotFondrobotNätbank
Avgift0,82 – 0,88 % / årcirka 0,40 % / årFrån 0,00 % avgift (indexfonder)
Grundades201720171999

Avkastning: Opti vs Lysa vs Avanza (Länsförsäkringar Global Indexnära)

OptiLysa (annonslänk)Länsförsäkringar Global Indexnära (Avanza)
2017+13,50 %+9,42 %+10,56 %
2018-4,30 %-2,91 %−0,80 %
2019+29,80 %+30,50 %+33,22 %
2020+3,50 %+1.91 %+2,36 %

Källa: opti.se, lysa.se, avanza.se

Det är omöjligt att säga om Opti, Lysa eller Länsförsäkringar Global Indexnära kommer ge bäst avkastning över tid. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Vi har valt att jämföra Opti och Lysa med fonden Länsförsäkringar Global Indexnära (går att spara i på Avanza) eftersom att det är en bra global indexfond med låg avgift. Fonden har lägre avgift än båda Opti och Lysa och är därför ett bra val istället för fondrobotar när man sparar på lång sikt.

Hur Opti och Lysa fungerar

Opti och Lysa är fondrobotar som hjälper dig välja och spara i fonder. Du får förslag på en portfölj som passar målen med ditt sparande efter att du svarat på några inledande frågor.

Både Opti och Lysa är enkla tjänster att använda, även för nybörjare. Förutom att hjälpa dig välja fonder ser Opti och Lysa även till att du har en fördelning mellan aktier och räntor som passar dina mål och din sparhorisont.

Om du sparar på Avanza istället för Opti eller Lysa och själv väljer fonder att spara i så behöver du hålla koll på fördelningen mellan aktier och räntor på egen hand, till exempel genom att ha en viss andel av ditt sparande i räntefonder eller på ett sparkonto.

Hur Avanza fungerar

Avanza är en digital nischbank där du kan spara i aktier, räntor och fonder. Avanza erbjuder flera fonder som ger dig lägre totala avgifter än både Opti och Lysa.

Tabellöversikt av Opti

Minsta insättning200 kr
Total avgift0,82 – 0,88 % / år
Förvaltningsavgift0,5 % per år
Insättningsavgift0 kr
PortföljOpti ger dig ett förslag på fördelning mellan aktiefonder, räntefonder samt råvaror.

Högsta risk (9/9) ger dig 100 % aktier.

Opti analyserar ett stort urval av fonder (cirka 4000) innan de ger en rekommendation.

Opti investerar i svenska såväl som globala fonder.

Exempel på aktiefonder som Opti investerar i: Swedbank Robur Access Global, SPP Emerging Markets, SEB Hållbar Sverige Indexnära, Handelsbanken Global Småbolag Index.

Exempel på räntefonder som Opti investerar i: Öhman Obligationsfond, Danske Invest Globala Realräntor, JPMorgan Funds – Global Corporate, Goldman Sachs Global High Yield.

Exempel på råvarufond som Opti investerar i: Vontobel Fund – Commodity HI.
Typer av kontonHos Opti får du som privatperson ett investeringssparkonto (ISK). Det är ett smidigt konto för långsiktigt sparande.
SkatterOpti ger dig ett investeringssparkonto (ISK) där du enbart betalar 0,375 % i skatt och slipper dessutom krångel med deklarationen.
Automatisk balanseringAktier och räntor balanseras om månadsvis så att önskad fördelning hålls över tid.
Mänsklig rådgivning som valOpti tjänst sker utan val till mänsklig rådgivning. Opti erbjuder dock en Wealth Management-tjänst för de med minst fem miljoner kronor i investerat kapital.

Tabellöversikt av Lysa

Minsta insättning1 000 kr
Total avgiftCirka 0,4 % per år
Förvaltningsavgift0,24 % per år
Insättningsavgift0 kr
PortföljLysa ger dig ett förslag på fördelning mellan aktie- och räntefonder.

Fördelningen sträcker sig mellan 100% räntefonder och 100% aktiefonder.

Lysa investerar i sina egna fonder: Lysa Aktier, Lysa Räntor, Lysa Sverige Aktier, Lysa Global Aktier Hållbar och Lysa Räntor Hållbar. 

Lysas egna fonder investerar i sin tur i andra fonder. Exempel på fonder som Lysa placerar i: Öhman, Vanguard, iShares Core och Lyxor Core.
Typer av kontonHos Lysa får du som privatperson ett investeringssparkonto (ISK). Det är ett smidigt konto för långsiktigt sparande.
SkatterLysa ger dig ett investeringssparkonto (ISK) där du enbart betalar 0,375 % i skatt och slipper dessutom krångel med deklarationen.
Automatisk balanseringAktier och räntor balanseras om månadsvis så att önskad fördelning hålls över tid.
Mänsklig rådgivning som valDet går ej att välja mänsklig rådgivning.

Avgifter

Avgifter är en nyckelfaktor för dig som sparar. Morningstars granskningar har visat att låga avgifter är en pålitlig strategi för att öka chansen till hög framtida avkastning, relativt andra alternativ.

  • Opti cirka 0,82 – 0,88 % / år
  • Lysa cirka 0,40 % / år
  • Avanza (från 0,00 % / år, varierar beroende på vilken/vilka fonder du väljer)

Exempel på fonder med låga avgifter hos Avanza: Svenska indexfonden Avanza Zero med 0,00 % i avgift samt globala indexfonden Länsförsäkringar Global Indexnära med total avgift om 0,22 % / år.

Läs mer: 20 bästa fonderna med låg avgift

Sammanfattning

  • Avanza är det bästa valet om du själv vill välja fonder att spara i eftersom att du får lägre avgifter.
  • Lysa (annonslänk) är det bästa valet om du inte själv vill välja fonder.

Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 13 juli 2023
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.