Opti eller Avanza – Bästa valet 2021

30 december 2020
wp-content/uploads/2020/08/opti-avanza.png

Opti vs Avanza

Opti och Avanza är två populära alternativ för att enkelt komma igång med sitt sparande. Jag har använt Avanza i många år och har tagit chansen att testa Opti för att jämföra de båda tjänsterna på djupet.

Avanza är det bättre valet. Avanza har ett större utbud, lägre avgift och kan användas på mobil såväl som på dator. Opti finns enbart som mobilapp och har onödigt höga avgifter.

Innan du väljer mellan Opti eller Avanza så är det några grundläggande saker du bör känna till. Jag har djupdykt i tjänsterna och kommer på ett enkelt sätt förklara skillnaderna mellan Opti och Avanza.

Guide från Parapedia – Sätt ditt sparande på autopilot

OptiAvanza Auto
PlattformMobilWebb & mobil
FunktionerPlacerar pengar, rebalanserar & utvärderar fonderPlacerar pengar & rebalanserar
PortföljAktier, räntor & råvarorAktier, räntor & råvaror
Kapital placeras iNio portföljer med
olika risknivåer
Fonder med låg avgift
Underliggande instrumentFonderFonder
Avgift0,82 – 0,88 % / årcirka 0,48 – 0,55 % / år
Lanserades20172017

Hur Opti fungerar

Opti är en fondrobot som via en mobilapp hjälper dit att spara pengar varje månad. Det är enkelt att komma igång och du behöver inga förkunskaper för att börja spara. Opti ger ett förslag på en lämplig portfölj efter att du svarat på frågor om risk och mål med ditt sparande. Du får en portfölj med aktier, råvaror och räntor. Opti finns för både iOS och Android, fokuserar på enkelhet och du kan vara igång på 5 minuter.

Hur Avanza fungerar

Avanza är en digital nischbank där du kan spara i aktier, räntor och fonder. Avanza fokuserar på hjälpa dig spara pengar enkelt och billigt och finns både som mobilapp och på webben. Här kan du spara i fonder och köpa aktier. Om du inte vill sätta ihop din egna portfölj så kan du använda Avanza Auto som är specialfonder med automatisk förvaltning. Avanza Auto är den produkten hos Avanza som mest liknar Opti. Tjänsten är enkel och du behöver bara göra två val; hur lång tidshorisont du sparar på och vilken risk du vill ta.

Avanza Auto

Avanza Auto är sex olika specialfonder där risk och förväntad avkastning ökar med varje nivå. Du väljer hur länge du vill spara, hur hög risk du vill ta och hur mycket du vill spara varje månad. 

Du kan även välja att sätta ihop din egna portfölj med fonder på Avanza. Det ger dig lägre avgift än såväl Avanza Auto som Opti.

Portföljer

Det kan vara svårt och tidskrävande att själv bestämma vilka fonder och aktier man ska investera i, det slipper du med Opti som ger dig en rekommendation på sammansättning av en portfölj. Beroende på hur lång sikt du sparar och hur hög risk du är villig att ta får du en viss fördelning mellan aktier, räntor och råvaror. Hög risk innebär högre förväntad avkastning och en större fördelning mot aktier. En av fördelarna med Opti är att den investerar brett, med fondroboten kan du få aktier i företag från 47 olika länder. Det ger dig en portfölj som sprider risk på ett bra sätt. Lägg till det faktum att Opti även erbjuder råvaror så får du en ännu bättre spridning av risk. 

Opti portfölj

Avanza Auto består utav sex specialfonder, Avanza Auto 1-6. De i sin tur består utav fonder som t.ex. SPP Aktiefond USA, Swedbank Robur Access USA och SPP Aktiefond Sverige. Precis som Opti så består Avanza Autos portfölj av aktier, råvaror och räntor. 

Avanza Auto 6 portfölj

Målsättning

Vad du har för mål med ditt sparande avgör vilka förslag du får från Opti och Avanza Auto. Om du sparar på kort sikt och inte vill ta hög risk så kommer du få ett förslag med stor andel räntor och låg andel aktier. Om du vill maximera avkastning och sparar på lång sikt så kommer du få en fördelning med stor andel aktier.

Det är vanligt att ha flera olika mål med sitt sparande. Du kanske t.ex. har ett mål om att spara ihop till kontantinsatsen för ett hus och ett annat mål att spara ihop till en bra pension. Av den anledningen är det bra att du hos både Opti och Avanza Auto kan ha två eller flera olika sparande igång. När du svarar på frågorna som Opti eller Avanza Auto ställer kan du helt enkelt börja med att tänka på ditt långsiktiga sparande till pensionen och vad du har för mål med det. Döp kontot till pension och gå sedan igenom samma frågor igen, men den här gången tänker du på ditt sparande till huset. 

Du kommer få olika förslag på portfölj baserat på målen med ditt sparande. För att du ska få portföljer som motsvarar dina förväntningar är det därför viktigt att börja i slutet och funderar på vad du vill uppnå med ditt sparande.

Enkelhet

Både Opti och Avanza Auto skapades för att göra det enkelt att komma igång med sitt sparande. Många tycker att det är krångligt eller saknar intresse för att själva välja ut sina aktier. 

Optis mobilapp är användarvänlig och sålänge du tycker det är ok att spara på mobilen istället för på webben så är det enkelt att komma igång. Det tar max 5 minuter att svara på frågorna du får i början och när du väl har fått din fördelning på portfölj och aktiverat automatiska överföringar varje månad så behöver du inte lägga någon tid alls.

Avanza Auto är otroligt enkelt. Gör två val; hur länge du vill spara och hur hög risk du är villig och ta. Välj månadsbelopp som du vill spara och du är igång.

Det märks tydligt att både Opti och Avanza Auto fokuserat på att skapa tjänster som är enkla att använda. Det märks framförallt första gången man använder tjänsterna. Du guidas igenom, får hjälp och stöter inte på svåra termer eller val. Enkelheten är helt klart en av både Opti och Avanza Autos stora fördelar.

Avgifter

Avanza Auto har lägre avgift än Opti. Du betalar både Opti och Avanza Auto för att sätta ihop portföljer till dig.

Avgifter Opti

Med Opti får jag med min högrisk-portfölj (75% aktier, 15% räntor, 10% råvaror) följande avgifter:

Totala avgifter: 0,82% per år:

  • Fondernas avgifter: 0,38%
  • Förvaltningsavgift: 0,40%
  • -0,15 återbetalda provisioner
  • Moms 0,10%
  • ISK hos Fondab 0,09%
  • Fondernas transaktionskostnader 0,08% 

Avgifter Avanza Auto

Med Avanza Auto 6, högriskportföljen, får jag följande avgifter:

Totala avgifter: 0,48 % per år:

  • Förvaltningsavgift: 0,35 %
  • Underliggande avgifter: 0,13 %

Så med Opti får jag alltså 0,82 % avgift per år och med Avanza Auto 6 så får jag 0,48 % i avgift. Det är en skillnad på 0,34 % per år. Ska man ens bry sig om den skillnaden kanske du tänker? Svaret är helt klart JA! Små skillnader i avgifter spelar stor roll över tid. 

Ett enkelt räkneexempel: Om du sätter in 1 miljon kronor och låter pengarna vara i 30 år så växer pengarna till cirka 8,7 miljoner kr med 0,48 % i avgift. Samma pengar växer bara till cirka 7,9 miljoner kronor med en avgift på 0,82 % per år. Det är alltså en skillnad på 800,000 kr. Även om du bara sparar mindre belopp varje månad så ska du vara vaksam på avgifterna.

Avkastning

Det är omöjligt att säga om Opti eller Avanza Auto kommer ge bäst avkastning över tid. I mina ögon talar det för Avanza Auto då den har lägre avgift. 

Generellt så kan man säga att en avkastning på 8 % per år är en bra avkastning på en portfölj med hög fördelning mot aktier över tid. Stockholmsbörsen har avkastat cirka 7-8 % de senaste åren. 

Viktigt att tänka på när du sätter upp ditt sparande med Opti eller Avanza Auto är att inte stirra dig blind på hur portföljen går en viss månad eller ens ett visst år. Ett dåligt år kommer din portfölj gå ner kraftigt, kanske ner mot 20 %. Ett annat år kan portföljen gå otroligt bra och kanske öka i värde med 20 %. Det är ett vanligt misstag att stirra sig blind på avkastningen på kort sikt. Håll kvar vid din målsättning och bli inte alltför orolig om din portfölj tappar i värde under kort tid.

Nedan följer ett exempel på hur stor din portfölj kan växa med stort startbelopp och en ambitiös sparkvot.

Nedan följer ett exempel på hur mycket dina pengar kan växa om du börjar med 50,000 kr och sparar 5,000 kr varje månad.

Hållbart

Med Opti kan du investera hållbart. De bedömer fonderna utifrån påverkan på miljö, samhälle och bolagsstyrning och innebär t.ex. att fonderna väljer bort bolag som jobbar med vapen, alkohol, tobak, spel och fossila bränslen. Du kan välja att din portfölj hos Opti ska vara normal, extra eller maximalt hållbar. Optis maximala hållbarhet ger dig fonder som är helt fossilfria samt utesluter råvaror. Dessutom har det gjorts extra hållbara fondval samt inkluderat gröna obligationer.

Även Avanza Auto är i viss mån en hållbar investering, även om det inte är lika tydligt. Avanza har något som de kallar en hållbarhetsinstruktion för sina fonders investeringar. Det innebär att de inte investerar i kontroversiella vapen, vad som inte är kontroversiella vapen i den här kontexten blir jag nyfiken på. Nästa nivå av restriktioner är att de inte heller investerar i vapen, alkohol, tobak, komersiell spelverksamhet eller kol. Avanza Auto investerar alltså fortfarande i råvaror även om de viktat ner olja.

Kundtjänst

Opti når du enklast på mailen och du kan även ringa mellan 9-17 på vardagar.

Avanza har en mer generös kundtjänst med telefontid mellan 08.30 och 20.00 måndag – fredag samt 08.30 – 17.30 på fredagar. 

Många av de grundläggande frågorna besvaras på Opti och Avanzas hemsidor. Om du behöver komma i kontakt med något utav bolagen så är de lätta att nå och hjälpsamma. 

Alternativ till Opti och Avanza

Opti och Avanza Auto är två smidiga tjänster för att enkelt komma igång med sitt månadssparande.

Om du vill ägna lite tid åt att sätta dig in i dina val så tycker jag helt klart att du ska skapa din egna portfölj på Avanza. Det ger dig lägre avgifter och tar inte lång tid.

Om du är ute efter smidigast möjliga sparande och letar efter ett alternativ till Opti eller Avanza så föredrar jag Lysa. Lysa är Sveriges billigaste och mest använda fondrobot. Den är enkel att använda och kommer inte göra dig besviken.

Vårt val

Jag väljer Avanza framför Opti. Du får lägre avgift och ett större utbud. Om du vill ha något som är lika smidigt som Opti så kan du välja Avanza Auto där du får ett förslag på en portfölj genom att svara på två enkla frågor. Om du är ute efter bästa möjliga sparande till en låg avgift så rekommenderar jag att sätta ihop en egen portfölj hos Avanza.

Såhär ser min portfölj ut på Avanza för långsiktigt sparande:

Tänk på ett månadssparande kan ge dig mycket pengar över tid. Genom ränta-på-ränta effekten växer din investering. En bra början är att använda Avanzas sparkalkylator som räknar ut hur mycket dina pengar blir över tid. 

Guide från Parapedia – Sätt ditt sparande på autopilot


Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 30 december 2020
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Opti omdöme & recension Opti är en fondrobot som hjälper dig välja ut fonder. Efter att ha svarat på frågor om din ekonomi så ger Opti dig ett förslag på en portfölj som passar dig. Opti fi…
SAVR omdöme & recension SAVR är en fondplattform där du kan köpa fonder med rabatt. Det finns över 1 400 fonder i utbudet och du kan spara stora pengar på lägre avgifter. Betyg5/5Typ…
Vad kostar hemförsäkring för en student? En hemförsäkring för en student kostar mellan 500 kr och 1500 kr per år. Det skiljer stort i pris mellan olika hemförsäkringar för studenter. Men pri…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.