Avanza Zero eller Global

20 augusti 2020
wp-content/uploads/2020/08/Spring-Seasonal-Outfits-38.png

Avanza Zero och Avanza Global är två populära fonder bland svenska sparare.

Med Avanza Zero får du en svensk indexfond utan avgift och i Avanza Global får du en global indexfond med mycket låg avgift om 0,11%.

Båda fonderna är mycket bra val i din portfölj för sparande på lång sikt. Här reder vi ut skillnaderna mellan fonderna.

Avanza Zero eller Global – kort svar

Om du bara ska välja en av fonderna så rekommenderar jag Avanza Global eftersom att den har högre riskspridning i många olika bolag på 23 olika marknader. Avanza Zero innehåller enbart 30 svenska bolag.

Vad är Avanza Zero

Avanza Zero är en indexfond utan avgift som följer de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Fonden lanserades 2006 och var en revolution på den svenska marknaden. Fonden fick in 680 miljoner på mindre än ett år och har idag över 20 miljarder i förvaltat kapital. 

Fonden går bara att köpa på Avanza.se.

Vad är Avanza Global

Avanza Global är en global indexfond med 0,11% avgift som följer MSCI World Index. Fondens placeringar speglar över 1500 värdepapper och marknader som USA, Kanada, Europa och Asien. 

Fonden går bara att köpa på Avanza.se. 

Portfölj Avanza Zero vs Global

Avanza Zero följer de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Aktierna i fonden varierar därmed.

Aktier du kan räkna med i fonden är bland annat Hennes & Mauritz, Volvo, Ericsson, ASSA ABLOY, Investor, Sandvik, SEB, Handelsbanken, Essity. Går det bra för de svenska bolagen som värdemässigt omsätts mest på Stockholmsbörsen så går det bra för Avanza Zero. 

Avanza Global följer MSCI World Index via masterfonden Amundi Global Index. Avanza Global investerar 70 % av pengarna i stora bolag, 20 % i mellanstora och 10 % i små bolag. 60 % av pengarna placeras i USA, ca 10 % i Japan, ca 15 % i Europa och resterande i övriga länder. Enbart 0,8% placeras i Sverige.

Branschmässigt placeras 20 % i teknik och IT, 20 % i finansiella bolag, 10 % i konsument, industri respektive hälsovård. 

Avgift Avanza Zero vs Global

Avanza Zero har ingen avgift. Det är den enda svenska indexfonden utan avgift. 

Avgiften för Avanza Global är 0,11 %. Det är lägst i Sverige för en global indexfond.

Avkastning Avanza Zero vs Global

Avkastningen för Avanza Zero följer OMX30. OMX Stockholm 30 är ett index över de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Avkastningen för Avanza Global följer MSCI World Index. MSCI World Index är ett globalt index som representerar bolag på 23 marknader.

För vem passar Avanza Zero?

Avanza Zero är ett bra alternativ om du vill ha en svensk indexfond med stora bolag, utan avgift. Om du söker ett långsiktigt sparande där pengarna har möjlighet att växa över tid så är Avanza Zero ett mycket bra alternativ att ha med i portföljen.

Tänk dock på att komplettera med en globalfond och/eller en europafond så att du inte lägger alla ägg i den svenska korgen.

För vem passar Global

Avanza Global är ett bra alternativ om du vill ha en global indexfond med mycket låg avgift.

Tänk på att komplettera med en svensk fond om du vill ha mer exponering mot den svenska marknaden och du kan även komplettera med en småbolagsfond om du vill ha mer exponering mot mindre bolag i din portfölj. 

Nackdelar Avanza Zero

Avanza Zero följer ett smalt index då fonden bara har de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Det får följden att enbart stora svenska bolag ingår i fonden. Du får alltså inte med småbolag i Avanza Zero.

Nackdelar Avanza Global

Avanza Global är registrerad i Luxemburg som inte har något avtal med USA och skatten blir därför något högre än t.ex. Länsförsäkringar Global som är en annan mycket populär globalfond i Sverige. Skattesituationen kompenseras dock med Avanza Globals låga avgift så Avanza Global är fortfarande ett mycket bra val för en globalfond.

Alternativ till Avanza Zero

Spiltan Aktiefond Investmentbolag med högre risk och en avgift på 0,26% är ett alternativ till Avanza Zero. Målet med fonden är att ge en bättre avkastning över tid än Stockholmsbörsen till en lägre kostnad än den genomsnittliga indexfonden.

Alternativ till Avanza Global

Länsförsäkringar Global Indexnära med en avgift på 0,22%. Fonden har lägre skatt på utdelningar från amerikanska bolag än Avanza Global. Räknat med avgifter och skatter så är det i stort sett jämnt strå mellan Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära.

Sammanfattning

  • Avanza Zero och Avanza Global är två riktigt bra fonder att ha i sin portfölj för sparande på lång sikt. 
  • Avanza Zero och Avanza Global har lägst avgifter i respektive kategori på svenska marknaden.

Ska du välja Avanza Zero eller Global

Om du bara vill välja en av fonderna så rekommenderar jag Avanza Global eftersom att den har högre riskspridning i många olika bolag på 23 olika marknader.


Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 20 augusti 2020
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.