10 bästa ekonomibloggarna i Sverige 2022

25 december 2021

Jag slukar dagligen flera svenska ekonomibloggar. De hjälper oss att ta bättre beslut kring sparande och investeringar.

Här ger vi dig listan över de 10 bästa ekonomibloggarna i Sverige 2022. Jag har studerat ekonomi vid Handelshögskolan och troget följt flera svenska ekonomibloggar i över 10 år. Urvalet baseras på min subjektiva bedömning av deras innehåll. För att komma med på listan måste bloggen ha en lägsta kritisk nivå av antal läsare.

Parapedias #1 bästa tips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort

1. Rikatillsammans

Vad: “Sveriges största blogg inom privatekonomi”
Webbadress: www.rikatillsammans.se
Av: Jan Bolmesson
Startade:
2007

Sveriges största blogg om privatekonomi. Bra blogg för dig som är intresserad av privatekonomi, fonder, pengar och sparande. 

Jan Bolmesson erbjuder vid sidan av bloggen föreläsningar inom privatekonomi och är författare till boken ”Gör ditt barn rikt”. Han driver numera bloggen tillsammans med sin fru Caroline Bolmesson. De har även en Youtube-kanal och en podd med matigt innehåll. Totalt har bloggen samlat fler än 1 000 artiklar. En stor kunskapsbank med massor av nyttigt innehåll. Jag baseras min egna portfölj på strategier och innehåll från den här bloggen.

2. Småspararguiden

Vad: “Räddar svenska folkets sparande och pensioner från luriga säljare och höga avgifter med hjälp av vetenskapliga och oberoende råd”
Webbadress: www.smaspararguiden.se
Av: Andreas Runnemo, Patrick Siegbahn och Elisabeth Wass
Startade:
2015

Andreas och Patrick startade Småspararguiden som en motreaktion till den stora skillnaden mellan vilka råd experter i finansbranschen ger till sina vänner och de råd de ger till sina kunder. 

I bloggen delar de med sig kring tips hur småsparare kan investera smartare och slippa undan dyra och onödiga avgifter. Under 2020 släppte de boken “mer pengar för pengarna”, som jag läst. En mycket bra bok som går igenom hur du kan lägga upp ditt sparande på ett smart sätt. En stor fördel med Småspararguiden är att de förklarar svåra saker på ett lättbegripligt sätt. Författarna förespårkar oberoende rådgivning och delar ofta ut kängor till banker och dess rådgivare. Många svenska småsparare skulle spara mycket pengar genom att följa Småspararguidens kloka råd. Skriver ofta korta blogginlägg och det är lätt att ta till sig deras tips.

3. Västkustinvesteraren

Vad: “En av Sveriges största aktiebloggar”
Webbadress: www.västkustinvesteraren.se
Av: Anton Gustafsson
Startade:
2015

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största aktiebloggar och drivs av Anton Gustafsson. Bloggen startade 2015 med syftet att skriva en investeringsdagbok till vägen mot en miljon kronor. Bloggen har därefter utvecklats och är nu en sajt med tips inom privatekonomi, investeringar och finans. Bloggen är uppdelad i tre delar, investera pengar, spara pengar och tjäna pengar. Anton som driver bloggen har förutom den här sajten flera andra populära sajter inom ekonomi. Extra plus för en trevligt visuell sajt.

4. Framtidsfeministen

Vad: “Jämställda investeringar”
Webbadress: www.framtidsfeministen.se
Av: Sandra Bourbon
Startade: 2015

Udda fågel på den här topplistan. Sandra Bourbon startade initiativet framtidsfeministen för att genom investeringar vara med och bidra till en jämställd värld. Sandra investerar i jämställda bolag, verkar för fler kvinnor till börsen och hjälper andra att lära sig hur de kan spara i jämställda bolag. Färre kvinnor än män investerar i aktier och fonder, något som Sandra försöker ändra på. Framtidsfeministen har fått mycket utrymme i media och bland annat varit med i Sveriges Radio, DN och SvD. Förutom sin blogg håller hon även föreläsningar samt har startat en sajt där man kan gå onlinekurser. Intressant att följa hennes jämställda aktieportfölj och få nya perspektiv på investeringar.

5. Miljonär innan 30

Vad: “Följ resan och se hur jag blev miljonär innan 30 och pensionär innan 40”.
Webbadress: https://tradevenue.se/miljonarinnan30
Av: Anonym
Startade: 2015

Bloggen grundades med idén om att pensionera sig tidigt och leva på avkastningen. Drivs av författaren till boken ”Så kan du också bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40”. 2018 släppte han även boken “Den enkla vägen till ekonomisk frihet”. Bloggen handlar om sparande, investeringar och här kan man följa hans resa. Han gjorde sin sista arbetsdag i december 2017 men bloggen lever vidare. Mannen bakom bloggen är anonym. Intressant läsning om något som många drömmer om, att bli ekonomiskt fri.

6. Z2036

Vad: “En blogg om aktiesparande”
Webbadress: www.z2036.blogspot.com/
Av: Stefan Thelenius
Startade: 2014

Det mest oklara namnet på listan, Z2036. Bloggaren skriver löpande om aktiesparande med tankar kring strategier och andra ämnen inom området. Han har även byggt nyttiga verktyg för att kalkylera förväntade slutvärden, genomsnittlig avkastning mm. Stefan jobbar till vardags med konsumentvägledning inom pension och försäkring hos Konsumenternas Försäkringsbyrå. På bloggen kan du följa Stefans innehav och se hur hans portfölj utvecklas.

7. Gustavs aktieblogg

Vad: “Global aktieportfölj med exotiska inslag”
Webbadress:
www.gustavsaktieblogg.blogspot.com/
Av: Gustav
Startade: 2011

Roligt inslag bland svenska ekonomibloggar! Gustav är en jurist och småbarnsförälder som skriver om hur han bygger sin globala aktieportfölj med exotiska inslag. Han fokuserar på små- och medelstora tillväxtbolag. I portföljen hittar du bland annat bolag från Nya Zeeland, Australien, Singapore, Sydafrika och Indonesien. Gustav ser starkt på okända marknadsledare med starka konkurrensfördelar och har drömmen att leva på aktieutdelningar. Bloggen startade år 2011 med det rekordkorta inlägget: “För att lära mig mer om bloggande och om aktier, så har jag nu startat en blogg. Trevlig läsning!”

8. Aktieskolan

Vad: “Aktier, fonder och privatekonomi.”
Webbadress: https://aktieskolan.se/
Av: Consilium Online AB
Startade: 2006

Aktieskolan.se grundades 2006 och har sedan dess hjälpt tusentals människor bli bättre på aktier, fonder och privatekonomi. Bra sajt för nybörjare.

9. Ekonomistas

Vad: “Nationalekonomer om samhället, politiken och vetenskapen”
Webbadress: www.ekonomistas.se
Av: Flera forskare
Startade: 2008

En blogg inom nationalekonomi som drivs av sex olika forskare. Den behandlar samhällsdebatter samt forskning inom nationalekonomin. Om du är intresserad av nationalekonomi så är det här en blogg du borde läsa. Inläggen är varierande och behandlar aktuella och intressanta ämnen i Sverige. Bloggen startade så tidigt som 2008 och några utav skribenterna har bytts ut under åren. 

10. Cornucopia

Vad: “Sveriges största oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö.”
Webbadress: www.cornucopia.cornubot.se/
Av: Lars Wilderäng
Startade: 2008

Det går inte att göra den här listan utan att ta med Cornucopia. Författaren Lars Wilderäng driver Sveriges största oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö. Skriver ofta, ibland flera gånger per dag och är en av Sveriges mest inflytelserika finansbloggar. Hit ska du vända dig om du vill läsa om bostadsbubblor, skatter och politiska skandaler. Lars har bakgrund som IT-konsult och har sysslat med olika former av privata investeringar sedan 1993. Han är numera även författare och ger ut deckare som sålt i stora volymer. 

Det här är min lista över de 10 bästa ekonomibloggarna i Sverige 2022. Kommentera gärna om du tycker att jag missat någon.

Parapedias #1 bästa tips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort

Läs mer: Tjäna pengar på blogg


Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 25 december 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × två =


Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.