Bästa sparappen 2021 – Stort test

17 februari 2021
wp-content/uploads/2020/08/bästa-sparappen.png

Bästa sparappen – Parapedia testar

De sensate åren har det kommit flera sparappar vars syfte är att göra sparande och ekonomi roligt och inspirerande. Vi har testat och listat de 10 bästa sparapparna som hjälper dig att spara pengar och få ordning på din privatekonomi. 

Parapedias #1 bästa spartips – Lär dig spara i fonder

Bästa sparapparna i Sverige

En sparapp är en app som hjälper dig att spara pengar. Några appar på listan hjälper dig att investera dina pengar i aktier och fonder, andra hjälper dig få bättre översikt på din ekonomi och några hjälper dig att nå dina sparmål. Nedan följer de bästa sparapparna med en förklaring om vem appen passar bäst för. 

1. Avanza

Om vi bara får välja en sparapp så är det Avanzas. Sveriges bästa nätbank som har gjort sparande i aktier och fonder billigt och enkelt. Här kan du sätta upp ett månadssparande på autogiro och enkelt kontrollera hur det går i appen. I appen kan du följa dina aktier och fonders utveckling och se hur dina pengar växer.

Du kan bli kund genom appen på 3 minuter och portföljgeneratorn hjälper dig som är nybörjare att välja bra fonder med låga avgifter. Sätt upp ett automatiskt månadssparande med Avanza och lägg en viktig grund för en god privatekonomi. Stora fördelar med Avanza är att det går snabbt att komma igång och att du får tillgång till fonder med riktigt låga avgifter.

Passar: Dig som vill investera i aktier eller fonder.

2. Dreams

Dreams gör det enkelt att spara till dina drömmar. I appen kan du sätta upp ett sparmål där du väljer vad du ska köpa, hur mycket du behöver spara ihop och hur lång tid du ska ha på dig att spara ihop pengarna. Du kan spara tillsammans med andra genom funktionen gruppmål, vilket är perfekt för att t.ex. spara ihop till en resa. Med Dreams kan du även investera i fonder. 

Appen peppar dig och ger dig smarta spartips som ska hjälpa dig att spara pengar. Dreams bygger på tesen om att sparande är rationellt men att människor är emotionella. Företaget har därför genom beteendevetenskap skapat en metod som gör det lätt att spara. Dreams är gratis i 30 dagar och kostar därefter 10 kr / månad.

Passar: Dig som vill komma igång med att börja spara pengar.

3. Tink

Tink samlar alla banker och kort på ett ställe. Appen hjälper dit ta smarta beslut för din privatekonomi. I Tink kan du göra en budget, sätta upp sparmål och få en översikt över alla dina utgifter. Du kan betala räkningar och e-fakturor samt göra överföringar. Vi gillar Tinks helhetslösning och appen får ett stort plus för att den är lätt att använda och har snygg design. 

Passar: Dig som vill få en bra översikt över din privatekonomi.

4. Opti

Opti är en fondrobot som hjälper dig att spara dina pengar i fonder. Du laddar hem appen och skapar en profil genom Mobilt BankID och får sedan hjälp att välja fonder utifrån svaren på frågor om målen med ditt sparande. 

Opti får ett stort plus för sin mobilapp som är snyggt designad och enkel att använda. Ett minus är dock de onödigt höga avgifterna på fonderna. För dig som vill ha ett sparande med lägre avgift rekommenderar vi Avanza.

Passar: Dig som vill få hjälp att välja fonder och spara i mobilen.

5. Nordnet

Nordnet erbjuder i stort sätt samma funktioner som Avanza. Nordnets app ger dig alla verktyg, tjänster och produkter du behöver för att investera och följa finansmarknaden vart du än befinner dig. Du kan skapa dina egna bevakningslistor och se utvecklingen för din portfölj. 

Passar: Dig som vill investera i aktier eller fonder.

6. Gimi

Gimi ger finansiella superskills till barn och ungdomar. Med appen kommer ett kort som passar perfekt när barn och ungdomar ska handla för sin veckopeng eller månadspeng. Kortet och appen är helt gratis. Du kan schemalägga veckopengen och belöna sysslor i hemmet. 

Passar: Dig som har barn och vill lära dom hantera pengar.

7. Nowo

En stor utmaning för många är att komma igång och spara pengar. Nowos lösning är att man skickar en liten del av varje köp man gör till en särskild Nowo-fond. Det är ett smart sätt att hjälpa folk börja spara pengar. 

Nowo erbjuder även funktionerna dagspar – där du sparar valfritt belopp varje dag, snabbspar – där du sparar valfritt belopp med ett par klick i appen samt kickback från utvalda butiker där du får en liten summa för varje köp du gör. Ett minus för Nowo är att deras fond har vad som kallas en prestationsbaserad avgift, vilket gör att avgiften för fonden blir onödigt hög, vilket blir särskilt kännbart om du sparar stora belopp. Värt att lägga till är att avgiften enbart utgår om fonden presterar bättre än valda jämförelseindex. Vi gillar att Nowo hjälper folk spara pengar på ett nytt och smart sätt. Nowo är gratis att använda.

Passar: Dig som behöver ett smart sätt för att börja spara pengar

8. PFC

PFC är en mobilapp med tillhörande debitkort. Appen hjälper dig få koll på dina betalningar genom att du får en översikt på alla dina köp.

Kortet som följer med appen är gratis och du för över pengar dit för att betala med det, ungefär som ett kontantkort för mobilen. Fördelarna med kortet är att det inte har någon årsavgift, som de flesta korten hos storbankerna har, samt att kortet är bra att använda utomlands då det inte har något valutapåslag. Appen och kortet kostar inget.

Passar: Dig som vill ha en sparapp med ett debitkort utan årsavgift, som du kan använda utomlands.

9. Revolut

Revolut har sedan starten 2015 vuxit snabbt och har nu över 12 miljoner kunder. 

Revolut är en sparapp med tillhörande debitkort, ungefär som PFC fast med fler funktioner. Med Revolut kan betala med Apple Pay och Google Pay samt handla med kryptovalutor som Bitcoin. Du kan handla i över 150 valutor utan valutapåslag, både utomlands och på nätet. Standard-kortet från Revolut är gratis.

Passar: Dig som vill ha en sparapp samt ett debitkort som är bra att använda utomlands.

10. Zlantar

Zlantar hjälper dig få koll på din ekonomi och samlar dina prenumerationer på ett och samma ställe. Du får en ekonomisk överblick som visar hur du spenderar dina pengar. I appen kan du jämföra befintliga avtal som t.ex. ditt mobilabonnemang och jämföra med vad som finns på marknaden just nu.

Passar: Dig som vill få bättre koll på dina abonnemang. 

Parapedias #1 bästa spartips – Lär dig spara i fonder


Artikel skapad: 24 augusti 2020
Senast uppdaterad: 17 februari 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…
Alternativa investeringar har blivit mer tillgängliga för småsparare. För några år sedan var det svårt att investera i fastigheter, kryptovalutor och privatlån. Nya plattformar har ändrat på det. …
Bästa småbolagsfonderna Småbolagsfonder har gett högre avkastning än storbolagsfonder i genomsnitt historiskt. Jämfört med stora företag är små företag generellt mer riskfyllda vilket kan bidra…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.