10 bästa böckerna om privatekonomi

wp-content/uploads/2020/08/croods-4.png

De 10 bästa böckerna om privatekonomi

Vill du bli bättre på att spara pengar, lära dig mer om börsen eller kanske bli bättre på stora ekonomiska beslut? Då ska du djupdyka i böcker inom privatekonomi. Vi har satt ihop en lista med de 10 bästa böckerna i ämnet.

1. Den enkla vägen: Bli rik och fri med aktier

Författarna avslöjar sin väg till rikedom från noll till ekonomiskt fria. Två experter delar med sig av sina bästa tips om hur du också kan bygga en förmögenhet genom att investera i aktier. Budskapet är tydligt: Alla kan bli miljonärer och det är inte alls så svårt som du tror. Marcus och Arne bjuder på sina personliga framgångshistorier blandat med sina bästa spartips och strategier på börsen. Förutom att skriva böcker så driver Marcus Hernhag även en blogg inom privatekonomi som är väl värd ett besök.

Författare: Marcus Hernhag och Arne Talving
Passar
: Dig som vill bli rik genom aktier
Läs mer: Adlibris

2. Mer pengar för pengarna

Grundarna bakom bloggen Småspararguiden har äntligen släppt sin bok. Efter ha tröttnat på korruption och fulspel inom finansbranschen fick de nog, sade upp sig och startade Småspararguiden där de varje dag hjälper svenskar att ta bättre beslut om privatekonomi. Exempel på ämnen de tar upp är vilka fonder du ska välja, vilka försäkringar du behöver och vilka du borde hoppa över. Författarna skriver enkelt och roligt om de viktigaste delarna inom privatekonomi. Den här boken kommer hjälpa många svenskar till en bättre privatekonomi. Läs!

Författare: Andreas Runnemo, Patrick Siegbahn och Elisabeth Wass
Passar
: Dig som vill lära det viktigaste om privatekonomi på ett enkelt sätt.
Läs mer: Adlibris

3. Så här blir du miljonär i hängmattan

Per H Börjesson har varit VD för Investment AB Spiltan sedan 1986. I boken ger han dig grundkundskaper och enkla råd för att lyckas på börsen. Han förklarar varför banker, finansbolag och försäkringsbolag försöker få dig att tro att investeringar är något svårt som du måste betala höga avgifter till experter för att lyckas med. Per förklarar hur du också kan bli miljonär genom att vara långsiktig på börsen.

Författare: Per H. Börjesson
Passar
: Dig som vill sätta upp ett långsiktigt sparande för att bli ekonomiskt fri.
Läs mer: Adlibris

4. Rich Dad, Poor Dad

En klassiker! Utmanar den traditionella synen på pengar och sparande. I boken får vi följa Robert som växer upp med en pappa som jobbar hårt men inte särskilt smart rent ekonomiskt samt Roberts kompis pappa som jobbar desto smartare ekonomiskt. Att jobba hårt och spara pengar kanske inte är den rätta vägen till att bli ekonomiskt fri? Robert Kiyosaki slår hål på myten om att du måste ha en hög inkomst för att bli rik och argumenterar för att det är viktigare vad du faktiskt gör med de pengarna du tjänar. Bra bok som utmanar det tradtionella sättet att se på pengar.

Författare: Robert Kiyosaki
Passar
: Dig som vill ha en härlig berättelse om hur du lär dig de viktigaste pusselbitarna för att bli ekonomiskt fri.
Läs mer: Adlibris

5. MONEY Master the Game

Författaren, coachen och filantropen Tony Robbins visar hur du kan skapa ekonomisk trygghet i sju enkla steg. Förbered dig på att den här boken är mastig! Boken har kallats den bästa boken om investeringar som någonsin har skrivits (Forbes). MONEY Master the Game baseras på mängder med research och intervjuer med några utav de bästa investerarna i världen såsom John Bogle, Warren Buffet, Paul Tudor Jones, Ray Dalio och många andra.

Författare: Tony Robbins
Passar
: Dig som vill få en utförlig förklaring på det viktigaste om privatekonomi.
Läs mer: Adlibris

6. Your Money or Your Life

Författarna ger dig 9 enkla steg till ekonomisk frihet. Boken utreder förhållandet mellan pengar och tid och visar hur du genom att mäta pengar i timmar av ditt liv kan spendera mer meningsfullt. Intressant vinkel och annorlunda från många andra böcker i ämnet.

Författare: Vicki Robin, Joe Dominguez och Monique Tilford
Passar
: Dig som vill ha en praktisk väg till ekonomisk frihet.
Läs mer: Adlibris

7. The Behavior Gap

Underbar titel! Den här boken ger utförliga förklaringar till varför människor tar dåliga beslut med sina pengar. Och det är tyvärr många! Författaren tipsar läsarna om att hålla känslorna borta när det kommer till ekonomiska beslut.

Författare: Carl Richards
Passar
: Dig som vill lära dig ett nyttigt mindset om ekonomi
Läs mer: Adlibris

8. Bygg en förmögenhet

Författaren Joel är en småbarnspappa som började lägga stort fokus på ekonomin under sin föräldrarledighet. När han skaffade familj kändes det viktigt att bygga en stabil och ekonomisk grund och nu vill han lära andra göra samma sak. Boken är praktisk och inspirerande om hur man bygger upp en ekonomisk trygghet för familjen.

Författare: Joel Bladh
Passar
: Dig som vill förbättra din egna och hela familjens ekonomi.
Läs mer: Adlibris

9. Personal Finance for Dummies

Eric Tyson förklarar på ett enkelt sätt de vanligaste frågorna om att sätta en budget, hur du kan spara pengar, hur du kan investera samt om försäkringar. Läs hela boken för att få en omfattande förståelse för det viktigaste du behöver veta om privatekonomi, eller läs de kapitel du är särskilt intresserad av. Boken är som ett uppslagsverk om privatekonomi.

Författare: Eric Tyson
Passar
: Nybörjare som vill förstå det viktigaste inom privatekonomi.
Läs mer: Adlibris

10. The Little Book of Common Sense Investing

En riktig klassiker. Förklarar hur börsen fungerar, pekar på myter och ger tips om hur du kan navigera dig fram gällande investeringar. Bogle argumenterar för en strategi som handlar om att investera i indexfonder och det är en strategi som alla kan ta till sig och börja använda.

Författare: John C. Bogle
Passar
: Nybörjare såväl som avancerade investerare
Läs mer: Adlibris


Artikel skapad: 22 augusti 2020
Senast uppdaterad: 27 juli 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.