Svenska bostadspriser ökar under coronakrisen

wp-content/uploads/2020/12/Croods-Living-Room.png

Hur påverkas bostadspriser av coronakrisen? 

Arbetslösheten stiger och en sättning i ekonomin sker till följd av coronakrisen. Hur påverkar det bostadspriser och utvecklingen på bostadsmarknaden?

Prisutvecklingen på bostadsmarknaden brukar hänga samman med utvecklingen av den större ekonomin i ett land. Vid stigande arbetslöshet, avstannande löneutveckling och en dämpad konjunktur brukar bostadsmarknaden dämpas.

Trots att arbetslösheten stiger och ekonomin gått ner i Sverige så stiger bostadspriserna. Priserna för bostadsrätter i riket har stigit med 5.47% under perioden mars till oktober 2020. Hur kommer det sig?

Räntorna håller nere priserna

Räntorna är en av de viktigaste variablerna för bostadspriserna och krisen kommer förmodligen hålla nere räntorna. Det gör paradoxalt nog att coronakrisen kan bidra till ökade bostadspriser, åtminstone på kort sikt. 

Prisutveckling bostadsrätter i Sverige

Trots coronakrisen så är priserna för bostadsrätter på rekordhög nivå i riket.

Prisutveckling Centrala Stockholm

Priserna för bostadsrätter är uppe på rekordnivåer i centrala Stockholm.


Prisutveckling Centrala Göteborg

Priserna för bostadsrätter nådde rekordnivåer i augusti för att sedan sjunka något.

Prisutveckling Centrala Malmö

Priserna för bostadsrätter är uppe på rekordnivåer i Malmö.

Vad händer nu?

Kommer coronakrisen försätta landet i en djup ekonomisk kris som håller nere räntorna vilket i sin tur fortsatt bidrar till stigande bostadspriser? Eller hamnar vi en mardrömssitutation där vi både får hög arbetslöshet och stigande räntor? Ett sådant scenario skulle tala för sjunkande bostadspriser.

Det är svårt att sia om framtiden men det vi vi kan konstatera hittills är att bostadspriserna för bostadsrätter stigit under coronakrisen.

Vad tror du om utvecklingen på bostadsmarknaden? Kommentera gärna nedan.

Statistik till den här artikeln har hämtats från mäklarsstatistik.se. Jag är ingen expert på bostadsmarknaden. Jag vill med den här artikeln belysa prisutvecklingen på bostadsrätter i Sverige under coronakrisen.


Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × fyra =


Läs mer
Vad kostar hemförsäkring för en student? En hemförsäkring för en student kostar mellan 500 kr och 1500 kr per år. Det skiljer stort i pris mellan olika hemförsäkringar för studenter. Men pri…
Bästa studentförsäkringen 2021 Vattenskada, stulen cykel eller tappad mobil. En bra studentförsäkring täcker sådana skador. En studentförsäkring ser till att både du och dina ägodelar är försäk…
Gör inte som alla andra. Starta ett företag som inget annat i din stad. Sno idéer som fungerar i andra länder och gör till dina egna.Här är 10 ovanliga affärsidéer att starta i Sverige 2021. …

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.