Svenska bostadspriser ökar under coronakrisen

wp-content/uploads/2020/12/Croods-Living-Room.png

Hur påverkas bostadspriser av coronakrisen? 

Arbetslösheten stiger och en sättning i ekonomin sker till följd av coronakrisen. Hur påverkar det bostadspriser och utvecklingen på bostadsmarknaden?

Prisutvecklingen på bostadsmarknaden brukar hänga samman med utvecklingen av den större ekonomin i ett land. Vid stigande arbetslöshet, avstannande löneutveckling och en dämpad konjunktur brukar bostadsmarknaden dämpas.

Trots att arbetslösheten stiger och ekonomin gått ner i Sverige så stiger bostadspriserna. Priserna för bostadsrätter i riket har stigit med 5.47% under perioden mars till oktober 2020. Hur kommer det sig?

I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.

Räntorna håller nere priserna

Räntorna är en av de viktigaste variablerna för bostadspriserna och krisen kommer förmodligen hålla nere räntorna. Det gör paradoxalt nog att coronakrisen kan bidra till ökade bostadspriser, åtminstone på kort sikt. 

Prisutveckling bostadsrätter i Sverige

Trots coronakrisen så är priserna för bostadsrätter på rekordhög nivå i riket.

Prisutveckling Centrala Stockholm

Priserna för bostadsrätter är uppe på rekordnivåer i centrala Stockholm.


Prisutveckling Centrala Göteborg

Priserna för bostadsrätter nådde rekordnivåer i augusti för att sedan sjunka något.

Prisutveckling Centrala Malmö

Priserna för bostadsrätter är uppe på rekordnivåer i Malmö.

Vad händer nu?

Kommer coronakrisen försätta landet i en djup ekonomisk kris som håller nere räntorna vilket i sin tur fortsatt bidrar till stigande bostadspriser? Eller hamnar vi en mardrömssitutation där vi både får hög arbetslöshet och stigande räntor? Ett sådant scenario skulle tala för sjunkande bostadspriser.

Det är svårt att sia om framtiden men det vi vi kan konstatera hittills är att bostadspriserna för bostadsrätter stigit under coronakrisen.

Vad tror du om utvecklingen på bostadsmarknaden? Kommentera gärna nedan.

Statistik till den här artikeln har hämtats från mäklarsstatistik.se. Jag är ingen expert på bostadsmarknaden. Jag vill med den här artikeln belysa prisutvecklingen på bostadsrätter i Sverige under coronakrisen.


Artikel skapad: 30 december 2020
Senast uppdaterad: 16 juni 2023
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × ett =


Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.