Fello eller Vimla – Bästa mobilabonnemanget 2022

25 december 2021
wp-content/uploads/2020/10/40G09koP55fYh86yZDnX-11.png

Fello och Vimla är två populära operatörer som både erbjuder bra abonnemang till låga priser. Vad skiljer abonnemangen åt och vilket är bäst? Här korar vi vinnaren mellan Fello och Vimlas mobilabonnemang.

Under mina fyra års studier på Handelshögskolan i Göteborg så jobbade jag extra i en Telenor-butik. Jag har därför bra koll på vad som är viktigt och vad man ska leta efter när man letar det bästa mobilabonnemanget.

Pris

Fello och Vimla är två uppstickare på svenska marknaden och erbjuder båda låga priser. 

Fellos abonnemang kostar från 95 kronor / månad och där ingår 2 gb surf. Det största abonnemanget hos Fello kostar 245 kronor och där ingår 44 gb surf. 

Vimlas abonnemang kostar från 100 kronor / månad och där ingår 3 gb surf. Det största abonnemanget hos Vimla kostar 350 kronor och där ingår 100 gb surf.

Vinnare: Vimla på det lilla (3 gb 100 kr / mån) och det största (100 gb 350 kr / månad) abonnemanget. Fello på abonnemang mellan 8 gb och 44 gb surf.

Surf

Surf och täckning är enligt mig de två viktigaste egenskaperna i ett mobilabonnemang. Surfen har blivit enormt billig om man jämför med bara för några år sedan. 

Fello erbjuder 2, 14, 28 och 44 gb surf i sina abonnemang.

Vimla erbjuder 3, 8, 18, 50 och 100 gb surf i sina abonnemang.

Om du streamar och/eller internetdelar mycket eller gör av med mycket surf på annat sätt så är Vimla abonnemanget du ska gå för. 100 gb surf för 350 kronor är riktigt bra.

Om du är en storsurfare men inte når upp till 100 gb, utan snarare klarar dig på 44 gb surf så ska du välja Fello som kostar 245 kronor.

Det är enkelt att byta abonnemang hos både Fello och Vimla, så du behöver inte vara rädd att välja fel abonnemang.

De allra flesta klarar sig på 14 gb surf och då är Fellos abonnemang för 145 kronor i månaden det bästa valet.

VinnareVimla på det lilla (3 gb 100 kr / mån) och det största (100 gb 350 kr / månad) abonnemanget. Fello på abonnemang mellan 8 gb och 44 gb surf.

Täckning

Täckning är det som riskerar att göra kunder mest missnöjda med sina mobiloperatörer. När jag jobbade i Telenor-butik så tog jag emot mängder med kunder som var missnöjda med täckningen.

Dålig täckning kan bero på flera saker. Om du bor i en bunker 50 meter under marken så har du ingen täckning oavsett operatör. Om du bor långt ut på landet så har vissa operatörer sämre täckning än andra.

Dagens mobilnät är komplexa. Flera olika frekvensband används och olika stora områden täcks av master. Det är många faktorer som påverkar faktiska hastigheten och täckningen – beroende på tidpunkt, vart man befinner sig och vilken mobil du använder.

Bor du i en småstad, mellanstor eller stor stad så har du oftast mycket bra täckning med både Fello och Vimla. Så vad skiljer egentligen täckningen åt mellan Fello och Vimla?

Fello ingår i Telias nät och har således bra täckning i nästan hela Sverige. Här kan du se Fellos täckningskarta för att se vilka områden som har mycket bra till bas-täckning.

Vimla ingår i Telenors nät och har således också bra täckning i nästan hela Sverige. Här kan du se Vimlas Fello i Norra Sverige och lika i övriga Sverige.

Sparas surf?

Att kunna spara surf till nästa månad är perfekt och något som både Fello och Vimla erbjuder. En lång tågresa med streamad film kan t.ex. förbruka en vanlig månads totala surfmängd och då kan du räddas av sparad surf.

Med Fello kan du spara upp till 25GB av din oanvända surf. Perfekt för dig som ena månaden använder sparsamt med surf, för att nästa behöva lite extra.

Med Vimla kan du spara surf (max 100 GB) på de fyra lägsta surfnivåerna (upp till 50 GB) i 12 månader. På deras högsta nivå, 100 GB i månaden, kan du alltså inte spara någon surf.

Vinnare: Vimla

Välkomsterbjudanden

De flesta operatörer erbjuder välkomstrabatt de första månaderna, så även Fello och Vimla. 

Fello erbjuder halva priset de tre första månaderna.

Vimla erbjuder 75% rabatt de två första månaderna.

Vinnare: Fello

Senior/barn/student

Är du under 18 år, student eller över 55 år så kan du få rabatt hos både Fello och Vimla.

Hos Fello får du som student över 18 år mer surf för pengarna och du får även sex månader med halva priset istället för 3 månader som det vanligtvis är. Som student kan du t.ex. få 6 gb surf för 95 kronor / månad och dessutom sex månader med halva priset, det är riktigt bra! Fello erbjuder även bättre pris på abonnemang för dig under 18 år eller dig som är äldre än 55 år.

Vimla erbjuder liknande rabatter för både studenter, de under 18 år och de över 55 år. Hos Vimla kan du som student t.ex. få 6 GB surf för 100 kr / månad och 75% rabatt de två första månaderna.

Fellos abonnemang med 20 GB surf är svårslaget, 125 kr / månaden för student och 145 kr / månad för barn och seniorer.

Vinnare: Fello

Bindningstid och uppsägningstid

Snart finns det ingen mobiloperatör kvar med bindningstid. Trenden går helt klart mer mot frihet. Du slipper bindningstid och uppsägningstid hos både Fello och Vimla.

Utomlands

Fello har obegränsade SMS och MMS till alla i hela världen när du skickar från Sverige. Dessutom kan du använda din mobil som hemma (surfa, ringa, SMS:a) när du är inom EU. Där tillkommer inga extra kostnader för roaming.

För att kunna ringa och surfa från utlandet med Vimla så behöver du aktivera tjänsten utlands- och betalsamtal på mitt Vimla. När du väljer att abonnemanget ska vara öppet för Utland- och betalsamtal gör de en kreditupplsyning. Även Vimla kan användas fritt inom EU, eftersom att det kom nya lagar år 2017.

Priser för länder utanför EU skiljer sig åt mellan Fello och Vimla. I vår jämförelse kollade vi på priser i USA och där är Vimla bättre som erbjuder lägre pris på samtal och lägre pris på surf med sina paket. 

Om du vet med dig att du ringer mycket till ett land utanför EU eller att du reser ofta till ett land utanför EU så är det bäst att kolla upp villkoren respektive operatör erbjuder.

Vinnare: Vimla

Kundtjänst

Finns det något mer tröttsamt än att försöka få tag på en kundtjänst för att få löst något som man inte vill lägga tid på? 

Många föredrar att chatta. 

Fellos chatt har öppet vardagar mellan 09-17.
Vimlas chatt har öppet vardagar mellan 09-16.

Om inte chatten fungerar så är ofta telefon det bästa alternativet. 

Fellos kundtjänst över telefon har öppet 09-17 med lunch mellan 12 och 13.

Vimla erbjuder ingen support över telefon vilket är ett stort minus.

Vinnare: Fello

Mobiler

Både Fello och Vimla fokuserar på att erbjuda så bra mobilabonnemang som möjligt och säljer inga mobiler. 

Ett bra alternativ är att köpa en begagnad mobil med garanti hos Swappie.com. Det gör att du kan hålla ner din totala kostnad för mobil plus abonnemang. 

Vinnaren

Vimla eftersom att de har bäst pris på det lilla (3 gb 100 kr / mån) och det största (100 gb 350 kr / månad) abonnemanget.


Artikel skapad: 05 oktober 2020
Senast uppdaterad: 25 december 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.