Bästa försäkringen för en Golden retriever

wp-content/uploads/2020/11/Namnlös-design-14.png

Försäkring Golden retriever

Golden retriever är den näst mest populära hundrasen i Sverige. Ett besök hos veterinären kan bli dyrt och 9 av 10 svenskar väljer därför att försäkra sin hund. Men vilken är egentligen den bästa hundförsäkringen för just en Golden retriever?

ManyPets är den bästa hundförsäkringen enligt konsumternas.se, som ger oberoende vägledning om försäkringar i Sverige. Att försäkra din Golden retriever hos ManyPets kostar från 141 kr / mån.

Golden Retriever är en relativt frisk hundras vilket gör att det finns försäkringar till överkomliga priser. Det kan skilja mycket i pris mellan olika försäkringsbolag och det är därför viktigt att läsa på innan du väljer hundförsäkring.

Bästa hundförsäkringen för en Golden retriever

ManyPets erbjuder enligt oss den bästa hundförsäkringen för en Golden retriever. Försäkringen ger bra veterinärvård för ett bra pris. Bolaget bytte nyligen namn från Bought By Many på den svenska marknaden.

*Konsumenternas.se topplista över bästa hundförsäkringar. Webbplatsen ger dig som konsument oberoende och kostnadsfri fakta och vägledning i försäkringsfrågor.

1. ManyPets

ManyPets är en av Storbritanniens populäraste djurförsäkringsbolag och finns nu även i Sverige. Företaget fokuserar enbart på djur och grundades 2012 till följd av dyra och krångliga djurförsäkringar. Företaget har över 500 000 kunder och ligger i topp på listor över mest nöjda försäkringskunder.

Pris: från 141 kr/mån för en Golden retriever

Fördelar

 • Lågt pris för en Golden retriever
 • Bäst försäkring enligt Konsumenternas
 • Marknadens högsta ersättningsbelopp
 • Samma ersättning när hunden blir äldre
 • Låg självrisk

Nackdelar

 • Nya på hundförsäkringar i Sverige

2. Moderna djurförsäkringar

Två på konsumternas.se lista om de bästa hundförsäkringarna i Sverige är Moderna Djurförsäkringar som erbjuder en trygg hundförsäkring till ett lågt pris. Företaget har funnits i flera år men det var inte längesen de började erbjuda försäkringar för hundar. 

Pris: Från 222 kr/mån för en Golden retriever

Fördelar

 • Heltäckande villkor om du väljer Dubbel eller Trippel
 • Samma försäkringsnivå för äldre hundar

Nackdelar

 • Inte funnits lika länge som etablerade aktörer

Vad kostar en hundförsäkring för en Golden retriever

ManyPets

Bas – 141 kr / mån – 30 000 kr i veterinärvård
Standard – 236 kr / mån – 60 000 kr i veterinärvård
Premium – 314 kr / mån – 140 000 kr i veterinärvård

Moderna Djurförsäkringar

Enkel – 222 kr / mån – 30 000 kr i veterinärvård
Dubbel – 388 kr / mån – 60 000 kr i veterinärvård
Trippel – 540 kr / mån – 90 000 – 120 000 kr i veterinärvård

Försäkringsbolagens priser kan variera stort mellan olika hundraser. Golden är en relativt frisk ras, vilket hos de flesta försäkringsbolagen betyder lägre månadskostnad.

Sveriges bästa hundförsäkring enligt konsumternas.se är ManyPets och deras försäkring för en Golden retriever kostar från 141 kr / månaden. Det lägsta priset avser en basförsäkring. En standardförsäkring kostar från 236 kr / månaden och en premiumförsäkring kostar från 314 kr / månaden hos samma bolag. Bolaget erbjuder således mycket prisvärda försäkringar för just Golden retrievers.

Sveriges näst bästa hundförsäkring enligt konsumternas.se är Moderna Djurförsäkringar och deras försäkring för en Golden retriever kostar från 222 kr / månaden. Det lägsta priset avser en basförsäkring. Moderna Djurförsäkringars Dubbel veterinärvård kostar från 388 kr / månaden och deras Trippel veterinärvård kostar från 540 kr / månaden. Här skiljer det mycket i pris mot ManyPets priser.

Ska man välja bas, standard eller premium?

Försäkringsbolag erbjuder ofta tre olika nivåer där mellannivån brukar räcka gott och väl. ManyPets, som toppar konsumternas.se lista över bästa hundförsäkringar har en mellannivå som kostar 236 kr / månaden för en Golden retriever. Den täcker veterinärkostnader upp till 60 000 kr och är enligt oss den bästa hundförsäkringen för en Golden retriever.

Blir det dyrt utan hundförsäkring?

Om din hund råkar ut för en olycka så kan en vanlig operation kosta mellan 15 000 kr och 30 000 kr. Enklare operation kan kosta från cirka 3000 kr till 8000 beroende på omständigheter. Utöver det kan det tillkomma kostnader för medicin, rehab och ytterligare omkostnader.

9 av 10 hundägare tecknar hundförsäkring i Sverige för att slippa dyra oförutsedda kostnader.

Läs mer: Billigaste hundförsäkringen 2021

Vad ingår i en hundförsäkring?

Följande ingår i ManyPets basförsäkring:

 • Veterinärvård – 30 000 kr per år
 • Tandskador vid olycksfall
 • Rehabilitering
 • Dolda fel
 • Beteenderubbningar
 • Fri användning av FirstVet

Följande ingår i Moderna Djurförsäkringars basförsäkring:

 • Veterinärvård – 30 000 kr per år

I bolagens större paket ingår fler saker och försäkringarna täcker då högre belopp för veterinärkostnader.

En hundförsäkring ersätter generellt kostnader för undersökning och behandlingar när hunden blir sjuk eller skadad. Med en hundförsäkring slipper du betala dyra veterinärskostnader som kan uppgå till över 10 000 kr beroende på olycka eller sjukdom. 

En hundförsäkring täcker veterinärkostnader:

 • När din hund blir sjuk
 • När din hund blir skadad

Du får stå för en del av kostnaden själv, den delen kallas självrisk.

Vissa billigare hundförsäkringar täcker enbart olyckor men det framgång isåfall i villkoren. Undantag och begränsningar för sjukdomar är oftast specifika för varje hundras. Läs villkoren för att se vilka undantag och begränsningar som gäller för den försäkringen du överväger.

Livsförsäkring är den vanligaste tilläggsförsäkringen och ger ersättning om hunden avlider av sjukdom eller en olycka. Försäkringen brukar minska vid en viss ålder och oftast slutar den gälla vid cirka 8 års ålder. Andra vanliga tilläggsförsäkringar som du kan teckna är medicin, rehabilitering, MR/CT-undersökning samt användbarhetsförsäkring.

Vanliga sjukdomar Golden retriever

Golden retriever är den näst mest populära hundrasen i Sverige, efter Labradoren. Golden räknas allmänt som en frisk hundras och många hundar blir över 10 år gamla. 

De tre vanligaste orsakerna till veterinärbesök för en Golden

 • Mage eller tarm
 • Rörelseapparaten
 • Tumörer

Även om Golden retriever är en relativt frisk ras så finns det områden som orsakar problem mer än andra. 

Jämfört med snittet för alla hundraser så har Golden även några fler veterinärbesök för sjukdomar i öronen som t.ex. öroninflammation och blodöra. Golden kan även få problem med hudtumörer och klåda. Tikar drabbas även oftare av livmoderinflammationer jämfört med snittet för alla hundraser. Ytterligare sjukdomar som drabbar Golden retrievers oftare än genomsnittet för andra hundraser är bakteriella infektioner.

Räds inte sjukdomar som kan drabba en Golden. Hunden är extremt populär, oftast frisk och en typisk familjehund.

Vad ska du tänka på när du väljer hundförsäkring?

Månadskostnad

Den första faktorn du vill kolla på är månadskostnaden. Det kan skilja stort i pris mellan försäkringar som erbjuder i princip samma ersättningsnivåer.

Veterinärvårdsbelopp

Nästa steg är att kolla på vilket veterinärvårdsbelopp försäkringen täcker. Beloppet är ofta mellan 20 000 kr – 120 000 kr. 

Självrisk

Den tredje saken du vill leta efter är självrisken. Det är det beloppet du själv måste betala när du uppsöker veterinärvård för hunden. Självrisken delas ofta upp i två delar, en fast del och en rörlig del. Den fasta delen brukar vara mellan 1200 kr och 3000 kr. Den rörliga delen avser en procentsats av kostnaden för veterinärbesöket och är oftast mellan 15% och 25%.

Självriskperiod

Självriskperioden är den tid då du enbart betalar den fasta delen av självrisken. Perioden brukar börja från det att du besöker veterinären. ManyPets erbjuder 365 dagar och Moderna Hundförsäkringar erbjuder 180 dagar i självriskperiod.

Rehabilitering

Vissa försäkringar täcker det från början och i andra går det att lägga till.

Medicin

Vanligt att den ingår eller så går den att lägga till.

Livsförsäkring

Det belopp du får om hunden måste avlivas. 

MR & CT-undersökningar

Vanlig undersökningsform för att reda på om hunden har en specifik sjukdom eller om det var en olycka som åstadkom skadan. 

Dolda fel

Ett dolt fel är en sjukdom som uppkommit innan du köpt din hund som du inte kan upptäcka. De flesta hundförsäkringar täcker dolda fel.

Krav

Kolla om försäkringen har några speciella krav som t.ex. om den kräver att särskilda veterinärer undersöker hunden (Agria hundförsäkring).

Reservationer

Kolla efter reservationer för olika fel och sjukdomar som inte täcks av försäkringen. Det kan t.ex. vara rasspecifika sjukdomar. Du hittar reservationerna i ditt försäkringsbrev.

Ålder

Vissa försäkringsbolag har krav på att hunden måste vara minst 6 veckor. Det är även vanligt att livsförsäkringen slutar gälla vid cirka 8 års ålder.


Artikel skapad: 14 november 2020
Senast uppdaterad: 26 juli 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.