Hur köper man fonder – Guide för nybörjare

14 september 2020
wp-content/uploads/2020/08/nick-chong-N__BnvQ_w18-unsplash-scaled.jpg

Fonder är ett bra val för långsiktigt sparande. Med en fond får du aktier i flera olika bolag och det hjälper dig att sprida din risk. Fondsparandet har de senaste åren skjutit i höjden i Sverige. Men hur köper man fonder?

Du kan köpa fonder genom en nätmäklare såsom Avanza eller hos de tradtionella storbankerna och det är inte svårt. För att köpa en fond behöver du ett konto att ha fonden på. I Sverige är det vanligast att ha fonden på ett investeringssparkonto (ISK) och ett sådant är gratis hos Avanza. 

Innan du köper din första fond är det några saker du behöver ha koll på. Här ska jag på ett enkelt sätt förklara hur du köper fonder och vad du behöver veta.

Hur köper man fonder?

Enkel sammanfattning:

1. Välj bank att spara igenom. Vi rekommenderar Avanza.
2. Välj fondtyp. Aktiefond eller räntefond.
3. Välj fonder. T.ex. Avanza Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära..

Vart köper man fonder?

Du kan köpa fonder hos en traditionell storbank som Handelsbanken, Nordea eller SEB. Sveriges största nätmäklare Avanza och Nordnet har större utbud av fonder och därför väljer många svenskar att köpa sina fonder där.

Det är vanligt att ha både en traditionell bank och en nätmäklare där man t.ex. har sitt bolån hos Handelsbanken och sparar i fonder hos Avanza. Fördelen är att du med Avanza får ett större utbud och därmed kan välja mellan fler fonder. 

Så köper man fonder på Avanza

1. Börja med att skapa en användare

Registera dig med mobilt-bank ID.

2. Välj ett konto

ISK är det mest populära kontot för att spara i fonder i Sverige. Med ett ISK-konto behöver du inte själv fylla i någon deklaration utan betalar istället en årlig skatt på ditt innehav. 

3. Köp din fond

Hur väljer man fonder?

Ett enkelt sätt för att få hjälp att välja fonder är att använd Avanzas portföljgenerator. Generatorn hjälper dig att välja fonder på bara några klick och tjänsten kostar inget.

För sparande på lång sikt, över 10 år, bör du välja aktiefonder. För sparande på kort sikt väljer du räntefonder eller ett sparkonto med insättningsgaranti. Du kan dela upp ditt sparande där du exempelvis har ett sparande på ett sparkonto för huset du vill köpa om tre år, och ett sparande med aktiefonder för pensionen.

Att välja aktiefonder kan vara lurigt. En dyr fond kan det kosta dig tusentals kronor i onödiga avgifter varje år. Bankerna försöker sälja på dig deras egna fonder med onödigt höga avgifter. Men det behöver inte vara svårt att välja rätt fonder.

En bra utgångspunkt är att välja aktiefonder med låg avgift, passiv förvaltning och global spridning. Välj olika typer av fonder så att du får en bra riskspridning. Ett exempel på en bra och enkel fondportfölj för ett sparande på lång sikt är att äga en globalfond, en tillväxtfond, en småbolagsfond och en svensk indexfond. Genom att äga fonder i de kategorierna får du aktier i flera av de största bolagen i världen.

Du kan tänka på samma sätt när du väljer räntefonder som när du väljer aktiefonder, leta efter låg avgift.

Tumregler för att välja fonder:

  • Välj aktiefonder för sparande på lång sikt
  • Välj sparkonto eller räntefonder för sparande på kort sikt
  • Välj aktiefonder med låg avgift, helst under 0,40%
  • Sprid risk. Välj fonder från minst tre olika marknader, t.ex. en globalfond, en småbolagsfond och en tillväxtfond
  • Månadsspara och håll dig till din långsiktiga strategi

Bra fonder med låg avgift

Varför köper man fonder?

Svenska småsparare köper fonder för att det hjälper deras pengar att växa. Fondsparande är en bra sparform eftersom att det är ett enkelt sätt att placera sparpengar i både svenska och utländska aktier. Det kan vara svårt, tidskrävande och dyrt att köpa aktier på egen hand.

En fond placerar ofta i 20-30 olika aktier, ibland många fler, och på så sätt sprider man risken. 

Vad kostar det att köpa fonder?

Avanza tar inte ut någon egen avgift vid fondköp. Vissa andra banker kan göra det.

Fondavgifter betalas i en årlig procent av ditt innehav och de flesta fonderna tar inte ut någon avgift när du köper eller säljer andelar i fonden. Ersättningen som fondbolaget tar ut består istället oftast av förvaltningsavgiften som täcker kostnader för förvaltning, administration, förvaring, tillsyn och distribution av fonden.

Förvaltningsavgiften varierar mellan olika fonder. Passivt förvaltade fonder har lägre avgifter. Leta efter fonder med total avgift under 0,40%. Om du har 100,000 kr i en fond med en total avgift om 0,40% betalar du 400 kr för fonden det året. 

Hur mycket kan man tjäna på fonder?

De fem mest populära fonderna hos Avanza är Avanza Zero, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Avanza Global, Länsförsäkringar Global Indexnära och Swedbank Robur Access Asien.

  • Avanza Zero har gett 134% avkastning 2010-2020.
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag har gett 351% avkastning sedan den startade 2011.
  • Avanza Global har gett 7% avkastning sedan den startade 2018.
  • Länsförsäkringar Global Indexnära har gett 137% avkastning sedan den startade 2013.
  • Swedbank Robur Access Asien har gett 65% avkastning sedan den startade år 2015.

Stockholmsbörsen har historiskt gett en avkastning om cirka 7-8% per år. Om du exempelvis köper fonder för 5,000 kr / månad och får 8% avkastning per år så har du efter 20 år totalt sparat ihop drygt 730,000 kr.


Artikel skapad: 05 augusti 2020
Senast uppdaterad: 14 september 2020
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.