Hur mycket lön får man när man är mammaledig?

05 september 2020
wp-content/uploads/2020/09/croods-11.png

Så mycket lön får du som mammaledig

Många blivande mammor oroar sig för hur mycket lön de kommer få när de får barn. Hur mycket lön du får baseras på tre huvudsakliga faktorer. I den här artikeln ska vi visa exakt hur det fungerar och ge dig exempel på hur mycket lön du kommer få ut som mammaledig.

Som mammaledig får du ut 80% av din nuvarande lön (upp till en lön på 39 417 kr / mån) + eventuellt 10% om din arbetsplats har kollektivavtal. Det kan ge dig en ersättning om 90% av din nuvarande lön som mammaledig, om du tar ut föräldrarledighet 7 dagar i veckan.

Flera faktorer påverkar exakt hur mycket du får i ersättning när du är föräldrarledig. Här ska vi på ett enkelt sätt förklara hur mycket du kommer få i föräldrarpenning när du är hemma med ditt barn.

Det som styr din lön när du är mammaledig

Exakt hur mycket föräldrarpenning du får beror huvudsakligen på din nuvarande lön, om du har kollektivavtal, hur länge du ska vara hemma och om du vill sparar föräldrardagar till att barnen blir äldre. Om du har delad eller ensam vårdnar påverkar även.

Nuvarande lön 

Lön / mån (innan skatt)Föräldrarpenning / mån (innan skatt)
25 000 kr19 140 kr
30 000 kr22 950 kr
35 000 kr26 790 kr
40 000 kr 30 180 kr
45 000 kr30 180 kr
Du får cirka 80% av din lön om du tjänar upp till 39 417 kr / månad (före skatt). Efter den gränsen påverkas inte föräldrarpenningen.

Du får ut knappt 80% av din inkomst om du tar ut föräldrarpenning 7 dagar i veckan. Du får cirka 80% av din lön om du tjänar upp till 39 417 kr / månad (före skatt). Efter den gränsen påverkas inte föräldrarpenningen. Det maximala du kan få i föräldrarpenning är 30 180 kr / mån (före skatt). Du får alltså 30 180 kr / mån (före skatt) i föräldrarpenning oavsett om du tjänar 39 500 kr eller om du tjänar 50 000 kr / mån.

Vi räknar på att du tar ut 100% av din föräldraledighet. Om du tar ut färre än 7 dagar i månaden så får du lägre föräldrarpenning. Anledningen till att ta ut färre dagar är för att man vill vara hemma under en längre period med sitt barn.

Utöver föräldrarpenning så har du även rätt till barnbidrag på 1250 kr/mån för ditt barn.

Om du har kollektivavtal

Om företaget du arbetar hos har kollektivavtal så har du i stort sett alltid rätt till föräldralön. Det är en extra lön från arbetsgivaren som du får utöver föräldrarpenningen som försäkringskassan betalar ut. Hur mycket föräldrarlön du får styrs av vilket kollektivavtal du omfattas av samt av hur länge du varit anställd.

Med ett kollektivavtal har du rätt till utfyllnad med 10 procent av din lön. Den här utfyllnaden får du utöver föräldrarpenningen. Avsikten med föräldrarlönen är att den tillsammans med föräldrarpenningen ska ge ersättning om 90% av din lön när du är föräldrarledig, om du tar ut 7 dagar i veckan.

Knegdeg.se kan du se exempel på hur mycket föräldralön du får om din arbetsplats har kollektivavtal. Reglerna om hur länge man får föräldrarlön, när man får den utbetald och hur många perioder man kan ta ut föräldrarlön skiljer sig åt mellan olika kollektivavtal.

Hur länge du ska vara hemma

Hur länge du ska vara hemma påverkar hur mycket du får ut i lön när du är mammaledig. Om du vill vara hemma längre tar du ut färre än 7 dagar föräldrarpenning i veckan, det gör att du får ut lägre föräldrarpenning per månad.

Så påverkas din föräldrarpenning av hur många dagar du tar ut

Lön / mån (innan skatt)Antal dagar du tar ut per veckaFöräldrarpenning / månad innan skatt
30 000 kr7 dagar22 950 kr
30 000 kr5 dagar16 290 kr
30 000 kr3 dagar9 630 kr

Föräldrapenning betalas ut i totalt 480 dagar för ett barn (16 månader). I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (cirka 80% av lön). De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag, de kallas dagar på lägstanivå. 

5 tips till dig som ska vara mammaledig

1. Ta ut föräldrardagar på rätt sätt

Innan barnet fyllt ett år kan du ta ut föräldrardagar som du vill. Efter första året måste du dock ta ut fem dagar i veckan, om du ska vara föräldrarledig från arbetet, annars förlorar du din sjukpenninggrundade inkomst. Det är viktigt eftersom att beloppet styr hur mycket pengar du får om du exempelvis blir sjuk.

2. Var inte ledig utan ersättning 

Många kvinnor tar ut föräldrarledighet utan att ta ut föräldrarpenning. Exempelvis så tar man bara ut fyra dagar i veckan fast man är ledig samtliga sju. Det innebär att man kan vara ledig längre men får ekonomiska konsekvenser. Dels påverkar det direkt den inkomst du får varje månad men det får även konsekvenser på lång sikt som t.ex. löneutveckling och påverkan på din pension.

3. Ha koll på “snabbhetspremien”

Om du blir gravid innan första barnet blivit ett år och nio månader så får ni som föräldrar behålla den tidigare föräldrarpenningsnivån. Det gynnar er sjukpenninggrundande inkomst.

4. Se upp så att dagar inte brinner inne

Det kan vara svårt att förstå syftet med lägstanivådagarna. Det är dagarna som oftast brinner inne, de försvinner utan att föräldrarna hunnit ta ut dem. Dagarna hette tidigare garantidagar vilket speglar vad de var tänkta för – att garantera rätten att vara ledig.

5. Använd kassakollen

I Försäkringskassans tjänst Kassakollen kan du se ungefär hur mycket du kan få när du är mammaledig.

Sammanfattning

Om du tar ut 7 föräldrardagar i veckan så kan du räkna med en föräldrarpenning på 80% av din nuvarande lön upp till 39 417 kr / mån (innan skatt). Om du dessutom omfattas av kollektivavtal på din arbetsplats så kan du räkna med att du får cirka 90% av din nuvarande lön som mammaledig.

Använd Försäkringskassans tjänst Kassakollen och skapa en plan för din föräldrarledighet.


Artikel skapad: 05 september 2020
Senast uppdaterad: 05 september 2020
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.