Hur mycket pengar finns det i världen?

29 november 2020
wp-content/uploads/2020/09/croods-10.png

Total summa pengar i världen

Är du nyfiken på hur mycket pengar det finns i världen? Håller någon ens reda på hur mycket pengar det finns?

Som tur är så finns ett svar.

Det finns drygt 66 biljoner SEK i världen. Utskrivet i siffror blir det 66 000 000 000 000 SEK. Svaret hittas i informationen som publiceras av U.S. Federal Reserve. 

Vad räknas som pengar?

När folk ställer frågan hur mycket pengar det finns i världen så tänker många på faktiska pengar i sedlar och mynt. Men faktum är att den största delen av världens pengar inte är fysiska mynt eller sedlar.

Fördelning av världens pengar efter land/kontinent

Mynt och sedlar

Världens pengar räknat i mynt och sedlar uppgår till 66 biljoner SEK år 2020. Utskrivet i siffror blir det 66 000 000 000 000 SEK. Användandet av kontanter minskar dock snabbt i Sverige och stora delar av världen så svaret kan bli missvisande om man även syftar på pengar som finns tillgängliga på bankkonton.

Narrow Money

På engelska definerar man mynt, sedlar och pengar som finns tillgängliga på sparkonton som “narrow money”. Eftersom att den här definitionen även inkluderar sparkonton där man kan ta ut pengarna så finns det mycker mer “narrow money” än vad det finns pengar i form av mynt och sedlar av världen. År 2020 finns det 352 biljoner SEK i världen. Utskrivet i siffror så blir det 352 000 000 000 000 SEK. 

Broad Money

Det finns ytterligare en definition av pengar. Begreppet “broad money” är den bredaste definitonen för att mäta mängden pengar och inkluderar pengar i någon form på bank eller i form av mynt eller sedlar. Begreppet inkluderar certifikat, utländska valutor, säkerheter, statsskuldväxlar och annat som lätt kan växlas till pengar. “Broad money” inkluderar inte aktier.

Det totala värdet av “broad money” uppgår till 957 biljoner i världen. Utskrivet i siffror så blir det 957 000 000 000 000 SEK. 

Hur mycket pengar finns i Sverige?

Det fanns sedlar och mynt till ett värde av 63 miljarder SEK i cirkulation i Sverige i slutet av år 2019 enligt Riksbanken. Det inkluderar sedlar till ett värde av 60 miljarder SEK och mynt till ett värde av 3 miljarder SEK. 

Varför är det svårt att beräkna mängden pengar?

Att beräkna totala summan pengar i världen är svårt eftersom att mängden pengar växer, dels eftersom saker vi köper blir dyrare och dels eftersom ekonomier växer. Vi blir allt fler människor på jorden som handlar mer för varje år som går och då behövs helt enkelt mer pengar.

Varför finns inte en universell valuta?

Konceptet global valuta började diskuteras redan på 1500-talet och var nära att bli verklighet efter andra världskriget. Förespråkare för en global valuta menar att det skulle eliminera kriser med hyperinflation som t.ex. Zimbabwe fått genomlida. En global valuta skulle inte vara känslig för valutaväxling då ingen sådan skulle behöva förekomma.

Det här skulle dock kräva att hela världen gick samman och enades om en och samma valuta – vilket är en enormt svår process som är långt ifrån att bli till verklighet.

De fem rikaste i världen

Det finns över 2000 dollarmiljardärer i världen. Över 30 av dem är svenskar. Rikast av de svenska dollarmiljardärerna är alltjämt Stefan Persson, storägaren i H&M. Nedan följer en lista på de fem rikaste i världen hösten 2020. Listan uppdateras dagligen.

Jeff Bezos

Världens rikaste man – Jeff Bezos är god för över 207 miljarder dollar. Bezos är 56 år gammal och har byggt sin förmögenhet genom Amazon som han startade i ett garage i Seattle med ett fåtal anställda. Webbsidan amazon.com publicerades den 16 juli 1995. Början på en otrolig resa!

Bill Gates

Grundare till Microsoft där han än idag är styrelseordförande. Har en förmögenhet på nära 127 miljarder dollar. Han har lämnat det dagliga arbetet på Microsoft för att arbeta heltid inom Bill & Melinda Gates Foundation.

Mark Zuckerberg

Facebooks grundare är god för 114 miljarder dollar. Byggt sin förmögenhet på det sociala nätverket vi alla känner till.

Elon Musk

Teslas grundare är god för 105 miljarder dollar. Föddes i Sydafrika och har medborgarskap i både Sydafrika, Canada och USA. Började lära sig programmering som nioåring. 

Bernard Arnault

Inte lika känd som Gates och Bezos. Arnault är en fransk affärsman med en förmögenhet på över 70 miljarder dollar. Han har gjort pengarna genom att bygga upp världens största lyxvaruimperium – LVMH. LVMH äger ett 60-tal bolag inom vin och sprit, mode, parfym och kosmetika, klockor och smycken samt detaljhandel. De mest kända varumärkena inom LVMH består av Louis Vuitton, Dior, HUBLOT och Sephora. 

Sammanfattning

Det finns drygt 66 biljoner SEK i världen, räknat i sedlar och mynt.

Siffrorna i den här artikeln ändras dagligen. Artikeln är skriven 3 september 2020.


Artikel skapad: 28 november 2020
Senast uppdaterad: 29 november 2020
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.