Hur mycket ska man spara varje månad? Enkel guide

29 december 2020

Hur mycket ska man spara varje månad? Det är en av de vanligaste frågor som vi ekonomer får. Vi djupdyker i frågan och ger dig det enkla svaret.

Ett bra riktmärke är att spara minst 10 % av din lön efter skatt varje månad. Genomsnittslönen i Sverige är 34 600 eller cirka 26 000 efter skatt. Det motsvarar ett sparande på minst 2600 kr varje månad.

Hur mycket du bör spara beror dock på vad du vill uppnå. Vissa vill bli ekonomiskt oberoende, andra sparar till hus och vissa vill ha en trygg pension. Här ska vi gå igenom hur mycket du behöver spara beroende på vad du vill uppnå.

Hur mycket man bör spara varje månad

Det enkla och tråkiga svaret på frågan är att du bör spara så mycket som du kan. I olika skeden av livet kan man spara olika mycket varje månad. Nedan ska vi gå igenom några exempel för hur du kan lägga upp ditt sparande i olika skeden i livet.

Så mycket ska du spara om du pluggar vid högskola

Om du pluggar vid högskola är det bra om du sparar minst 10 % eller cirka 1100 kr varje månad.

Du kämpar för att få pengarna att räcka till. CSN gör dig inte förmögen. Du kanske drygar ut kassan med ett extrajobb? Sparar du ihop till en kontantinsats för ett boende? Då krävs ofta många timmar på extrajobbet och en högre sparkvot än 10 %. De flesta studenter kan dock vara nöjda om de sparar 10 % av vad de får ut i CSN och eventuell lön varje månad. Det är bra att sätta ett sparande i vana redan när du pluggar. Du får bättre koll på din ekonomi och är van att spara pengar när du sedan börjar jobba.

Jobbar och har inte skaffat barn

Om du jobbar och inte har skaffat barn är det bra att spara minst 30 % varje månad. Det motsvarar 7,800 kr räknat på en genomsnittslön på 34,800 kr varje månad. Ta chansen och spara mycket pengar nu. I det här skedet sparar många till ett boende och du har ofta chansen att spara ett högre belopp varje månad.

Jobbar och har barn

Om du har barn är det bra att hålla en sparkvot på 10 till 30 %. Det motsvarar 2,600 kr till 7,800 kr varje månad med en genomsnittslön. I början när en av föräldern är hemma så är det ofta svårt att hålla en hög sparkvot. Lyckas ni hålla en sparkvot på upp mot 30 % med barn så gör ni ett mycket bra jobb!

Jobbar och barn har flyttat ut

Här har du chansen att spara mycket pengar. Sikta på en sparkvot över 30 %. Dina barn har flyttat ut och ni har bara er själva att försörja. Kanske flyttar ni till ett mindre boende för att sänka era boendekostnader? 

Vilken sparkvot du håller är direkt avgörande för hur mycket du kan spara ihop. Nu ska vi kolla närmare på vad de olika sparkvoterna innebär.

Sparkvot 50-80 %

Med en månadslön på 34 600 kr sparar du med den här sparkvoten hela 13,000 till 20,800 kr varje månad. Med en sådan sparkvot kan du definitivt bli ekonomiskt oberoende. 

För att lyckas med en sådan sparkvot krävs ett enormt billigt boende samt i princip inga onödiga utgifter förutom mat och det allra viktigaste. Få personer i Sverige klarar att leva på en sådan sparkvot över tid. Det är dock inte ovanligt att folk klarar en sparkvot på 50 % under några månaders tid när de t.ex. sparar ihop de sista slantarna till en resa eller till ett boende. Det kan vara bra att träna en månad för att se hur hög sparkvot du tål. Många klarar fler än de faktiskt tror, särskilt när man har ett tydligt mål i sikte.

Här krävs en enorm dedikation och ett tydligt mål för att lyckas. Om du börjar spara 13,000 kr / månaden, får 8 % avkastning och ökar ditt sparande med 2 % per år så sparar du ihop över 8 miljoner kr på 20 år. Det är nära gränsen för vad många kallar att vara ekonomiskt oberoende. Vilket belopp som krävs för att bli ekonomiskt oberoende varierar beroende på vilka utgifter du har. Enkelt uttryckt är du ekonomiskt oberoende när du har tillräckligt med pengar för att aldrig behöva jobba en dag till i ditt liv. Siffran ligger ofta på cirka 8-12 miljoner kroner beroende på levnadsstandard.

Sparkvot 30 %

Med en svensk genomsnittslön och en sparkvot på 30 % sparar du 7,800 kr varje månad. Det är en riktigt bra sparkvot som de flesta klarar av om de verkligen anstränger sig. Här gäller det att ha bra koll på sina utgifter varje månad. För att lyckas är det bra att göra upp en budget där du följer upp dina kostnader.

Med ränta-på-ränta effekten växar dina pengar över tid. Om du t.ex. börjar spara 7,800 kr varje månad, ökar ditt sparande med 2 % varje år, får 8 % avkastning så sparar du ihop närmare 5 miljoner kr på 20 år. 

Sparkvot 5 – 15 %

Med en sparkvot mellan 5 och 15 procent sparar du 1,300 kr till 3,900 kr varje månad med en svensk genomsnittslön. Det här bör vara en absolut miniminivå för ditt sparande. Det räcker oftast för att skaffa dig en bra och trygg pension, men inte till mycket mer än så. 

Har du ditt sparande på annan bank och vill flytta pengarna till Avanza?
Flytta ISK/fonder/aktier från SEB till Avanza
Flytta ISK/fonder/aktier från Nordea till Avanza
Flytta ISK/fonder/aktier Swedbank till Avanza

Hur kommer man enkelt igång med sitt sparande?

Anta att du bestämt dig för att spara 30 % av din lön varje månad och tjänar som genomsnittssvensken, 34 600 kr varje månad. Du ska nu spara 7,800 kr varje månad. Hur kommer man enkelt igång med sitt sparande? Börja med att avgöra hur stor del av ditt sparande som ska vara långsiktigt. Se först till att du har en buffert som motsvarar två månadslöner för oförutsedda händelser. Dela upp ditt sparande i tre delar, ett målsparande för bostad eller bil, ett för resor samt ett för långsiktigt sparande.

Exempel på hur ett sparande kan se ut när du sparar 7,800 kr varje månad:

  • 4000 kr till framtida bostad
  • 3000 kr till långsiktigt sparande
  • 800 kr till resor

För att komma igång med den långsiktiga delen av ditt sparande kan du enkelt öppna konto hos Avanza:

  1. Öppna ett ISK-konto hos Avanza
  2. Välj billiga indexfonder för ditt sparande på lång sikt
  3. Aktivera automatiska överföringar

Tänk på att sätta tydliga mål för ditt sparande. Börja spara så snabbt du kan och håll dig till en så bra sparkvot som du klarar av.


Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 29 december 2020
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.