Leasa eller köpa bil? Spara 50.000 kronor

16 augusti 2020
wp-content/uploads/2020/08/Spring-Seasonal-Outfits-28.png

Privatleasing blir allt mer populärt och över 250,000 bilar är nu privatleasade i Sverige. Valet mellan att leasa eller att köpa bil är inte enkelt. Det är smidigt att leasa men det kan bli dyrt i längden. Att köpa en bil kräver ofta handpenning och fler oförutsedda kostnader kan uppstå.

Det bästa valet rent ekonomiskt är oftast att köpa bilen istället för att leasa. Att leasa bilen kan vara rätt val om du vill ha det så smidigt som möjligt då service ingår och du inte behöver sälja bilen efter att leasingavtalet är slut.

Här ska jag på ett enkelt sätt förklara fördelarna och nackdelarna med att leasa respektive köpa bil.

Ska du leasa eller köpa en bil?

BilÅrsmodellFinanseringKostnad efter 3 år (om du säljer)Månadskostnad
Volkswagen Golf2020Leasing140 868 kr3 913 kr
Volkswagen Golf2020Köp123 908 kr7 053 kr
Volkswagen Golf2016Köp (beg)91 396 kr4 761 kr

Valet mellan att leasa eller att köpa en bil handlar om dina prioriteringar. För vissa bilköpare är det här enbart ett val om kronor och ören och i de fallen är svaret nästan alltid detsamma, köp bilen istället för att leasa. För andra handlar det om att ha ett så smidigt bilägande som möjligt, och då kan leasing vara det bästa alternativet.

Det ekonomiska valet: Köp en begagnad bil

Det ganska dyra valet: Köp en ny bil

Det smidigaste men dyraste valet: Leasa en bil

Att leasa en bil

Att leasa en bil innebär i princip att du hyr bilen från bilåterförsäljaren på en förutbestämd tid. I Sverige är ofta tidsperioden 36 månader. När tidsperioden är slut så har du möjligheten att antingen lämna tillbaka bilen till bilåterförsäljaren eller att köpa bilen för ett förutbestämt belopp. Beloppet som det kostar att köpa loss bilen står angivet i leasingavtalet. 

Att leasa en bil innebär en stor skillnad från att äga bilen:

  • De månatliga betalningarna med leasing är ofta lägre jämfört med om du lånar pengar och köper en ny bil
  • Du förlorar pengarna du betalar varje månad i leasingavgift tillskillnad från om du exempelvis amorterar på ett billån
  • Du kan köpa bilen till ett förutbestämt pris efter leasingavtalet gått ut

Kostnader leasing

Leasing kostar från cirka 2 200 kr – 10 000 kr / månaden plus bränsle, parkering, trafikskatt och försäkring beroende på val av bil. En tumregel är att totala kostnaden för en leasingbil ofta blir dubbelt mot vad som står angivet, om du räknar med bensin- och parkeringskostnader. Exakt vad kostnaden blir beror såklart på flera faktorer.

Leasing betalas månadsvis och betalningarna är ofta mindre än om du köper en ny bil och tar ett billån. Kostnader som påverkar din leasingavgift är följande: 

  • Val av bilmodell: Det går att privatleasa mängder med olika modeller.
  • Tillval: Du kan ofta välja till vinterdäck och extrautrustning.
  • Längden på leasing: Vanligtvis 36 månader.
  • Förväntad körsträcka per år: Oftast ingår 1500 fria mil per år. Kör du mer än så kostar det med de flesta avtal extra.
  • Engångskostnad: I vissa leasingavtal kan du få ner månadskostnaden genom att göra en första engångsbetalning.

Fördelar med leasing

Privatleasing blir allt mer populärt i Sverige och det är enkelt att förstå varför. Här är de stora fördelarna med att leasa en bil.

Lägre månatliga betalningar

Du får ofta lägre månatliga betalningar när du leasar en bil jämfört med om du tar ett billån och köper en bil. Med ett billån betalar du både ränta och amortering, så är inte fallet när du leasar. 

En ny bil var tredje år

Många bilförare älskar känslan att köra runt i sin nya bil. När ditt leasingavtal går ut efter tre år kan du lämna tillbaka bilen till bilåterförsäljaren och hämta ut en ny bil på leasingavtalet.

Slipp oroa dig för underhåll

De flesta bilarna kommer med en tre års nybilsgaranti. Det innebär att de flesta nya bilarna du leasar täcks av den garantin. En av de största fördelarna med leasing är att du slipper oroa dig över de flesta oförutsedda kostnaderna.

Slipp oroa dig för att sälja bilen

Att sälja bilen på blocket eller att sälja tillbaka den till en bilåterförsäljare kan vara en omständig process. Med leasing slipper du sälja bilen och lämnar istället tillbaka den efter leasingavtalet gått ut. 

Nackdelar med leasing

Även om det är smidigt att leasa en bil så innebär det ändå ett par nackdelar jämfört med att köpa en bil.

Blir dyrare

Den största nackdelen med att leasa en bil är att du betalar pengar till bilåterförsäljaren som du inte får tillbaka. Det är lite som att hyra en lägenhet istället för att köpa. Du gör månatliga betalningar men har inget ägandeskap när leasingavtalet går ut. Det innebär att du inte kan sälja bilen eller byta in den för nästa bil du vill köpa.

Blir bunden i långt avtal

Leasingavtal är ofta på 36 månader. Om du vill komma ifrån avtalet tidigare än så får du antingen köpa dig ur eller sälja vidare leasingkontraktet. Det innebär inte samma flexibilitet som du får när du köper en bil.

Kostnader leasing vs köpa bil

Det är svårt att jämföra kostnader mellan att leasa och att köpa en bil eftersom att det finns så många osäkra faktorer som kan påverka priset. Osäkra faktorer handlar bland annat om hur många mil du kör och vilka reperationer som krävs. Vi har förenklat kalkylerna nedan för att kunna ge dig en fingervisning om vad det kostar. 

Det korta svaret på om det är mest ekonomiskt att leasa eller att köpa är nästan alltid att det är mest ekonomiskt att köpa en bil.

Räkneexempel

Volkswagen Golf är en av de mest populära bilmodellerna i Sverige. En ny Volkswagen Golf i enkelt utförande kostar cirka 210 000 kronor. I exemplet räknar vid med att man lägger 20 procent i handpenning, lånar till en rörlig ränta på 3,50 % med en återbetalning på tre år.

Att köpa en ny Volkswagen Golf i sitt enklaste utförande kostar cirka 210 000 kronor. Vi räknar med att man kan lägga 20 procent i handpenning, det vill säga 42 000 kronor och lånar 168 000 kronor till en rörlig ränta på 3,50 procent med en återbetalning på tre år.

Att köpa en begagnad Volkswagen Golf 2016 års modell kostar cirka 130 000 kronor. Vi räknar med att man kan lägga 20 procent i handpenning, det vill säga 26 000 kronor och låna 104 000 kronor till en rörlig ränta på 3,50 procent med en återbetalning på tre år.

I räkneexemplet tar vi inte med kostnader som bensin och parkering.

Utgifter vid köp av en ny Volkswagen Golf (pris 210 000 kr)

  • Amortering och ränta  i genomsnitt: 4 923 kr / månad
  • Handpenning: 1 167 kr/månad*
  • Genomsnittligt Ränteavdrag: –77 kr/månad
  • Halvförsäkring: 237 kr/månad
  • Reperation och servicekostnader 333 kr/månad***
  • Vinterdäck inkl. fälg och montering: 167 kr/månad**
  • Fordonsskatt: 303 kr/månad (3 636kr/år) *****
  • Summa månadskostnad vid köp: 7 053 kr/månad

Total kostnad under tre år om du säljer bilen= 253 908 (månadskostnad x 36) – 130 000 (försäljningspris) = 123 908 kr

Bilens värde efter tre år: 130 000 kr* msveriges kalkylator

Utgifter vid köp av begagnad Volkswagen Golf 2016 (pris 130 000 kr)

  • Amortering och ränta  i genomsnitt: 3 047 kr / månad
  • Handpenning: 722 kr/månad
  • Genomsnittligt Ränteavdrag: –47 kr/månad
  • Helförsäkring: 516 kr/månad
  • Reperation och servicekostnader 416 kr/månad***
  • Vinterdäck inkl. fälg och montering: –
  • Fordonsskatt: 107 kr/månad (1 284kr/år) *****
  • Summa månadskostnad vid köp: 4 761 kr/månad

Total kostnad under tre år om du säljer bilen= 171 396 (månadskostnad x 36) – 80 000 (försäljningspris) = 91 396 kr

Bilens värde efter tre år: 80 000 kr* msveriges kalkylator

Utgifter vid privatleasing Volkswagen Golf

  • Månadsavgift: 3 610 kr/månad****
  • Fordonsskatt: 303 kr/månad (3 636kr/år) *****
  • Summa månadskostnad vid leasing: 3 913 kr/månad

Total kostnad under tre år: 140 868 kr

*Handpenning delat på 36 månader
** Fyra vinterdäck inklusive fälg och montering kostar cirka 8 000 kronor och beräknas hålla i cirka fyra år. 
*** Reparationer och service: Kostar cirka 4 000 kr per år för Volkswagen 2020. Kostar cirka 5 000 kr per år för Volkswagen 2016. Källa: bilsvar.se.
**** I priset ingår halvförsäkring, 1 500 mils körsträcka per år samt vinterdäck, däckbyten och -förvaring.
*****Fordonsskatt: VW Golf 1,5 TSI – 3 640 kronor skatt / år enligt Transportstyrelsen. Volkswagen Golf (2016) 1 284 kr skatt / år enligt bilskatt.nu

Källor: Volkswagen.se, konsumenteras.se, msverige.se, Transportstyrelsen, Lasingoo, BilSweden, Autovista

Fotnot: Priser och avtal varierar mellan olika återförsäljare. Läs på och jämför innan du bestämmer dig.

Tre myter om leasing

1. ”Det uppstår inga oförutsedda kostnader”

Faktum är att den fasta kostnaden du betalar varje månad faktiskt kan ändras i de flesta fallen (avtalet bestämmer). Om det är så att räntan stiger får företaget som finansierar din leasing högre kostnader och kan därför höja månadskostnaden. Räntan har varit låg de senaste åren i Sverige så detta har inte hänt ännu. 


En annan oförutsedd kostnad som kan uppstå är att du utsatt bilen för slitage som inte räknas under “normalt slitage”. I det fallet måste du betala när du lämnar tillbaka bilen efter leasing-perioden.

2. “Det är knappt dyrare än att köpa”

Det är oftast mer ekonomiskt att köpa en bil istället för att leasa. Om du köper en begagnad bil så är det klart mer ekonomiskt än att leasa en bil.

3. “Man behöver inte ta hand om en leasing-bil”

Precis som när du äger en bil så behöver du ta hand om din leasingbil. Om slitade tillkommer som inte räknas som “normalt slitage” så får du betala extra när du lämnar tillbaka bilen.


Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 16 augusti 2020
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.