Lysa vs Opti – Bästa valet 2023

13 juli 2023
wp-content/uploads/2020/08/lysa-vs-opti-2021.png

Jämförelse: Lysa vs Opti

Lysa och Opti är pionjärer på svenska marknaden för fondrobotar. Du får ett enkelt sparande som sköter sig själv. Även om tjänsterna är mycket lika så skiljer de sig åt på en viktig punkt.

Den största skillnaden mellan Lysa och Opti är avgiften. Lysa har väsentligt lägre avgift än Opti.

Här är en översikt över Lysa och Opti för att hjälpa dig göra det bästa valet.

I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.

Sammanfattning

LysaOpti
Betyg5/52/5
Totala avgifterCirka 0,4 %Cirka 0,9 %
PortföljAktiefonder, räntefonder & ETF:erAktiefonder, räntefonder & råvaror

Lysa är bäst för

  • Låga avgifter
  • Automatiskt sparande
  • Långsiktigt sparande
  • Målbaserat sparande

Läs vår recension av Lysa.

Översikt av Lysa

Minsta insättning1 000 kr
Total avgiftCirka 0,4 % per år
Förvaltningsavgift0,24 % per år
Insättningsavgift0 kr
PortföljLysa ger dig ett förslag på fördelning mellan aktie- och räntefonder.

Fördelningen sträcker sig mellan 100% räntefonder och 100% aktiefonder.

Lysa investerar i sina egna fonder: Lysa Aktier, Lysa Räntor, Lysa Sverige Aktier, Lysa Global Aktier Hållbar och Lysa Räntor Hållbar. 

Lysas egna fonder investerar i sin tur i andra fonder. Exempel på fonder som Lysa placerar i: Öhman, Vanguard, iShares Core och Lyxor Core.
Typer av kontonHos Lysa får du som privatperson ett investeringssparkonto (ISK). Det är ett smidigt konto för långsiktigt sparande.
SkatterLysa ger dig ett investeringssparkonto (ISK) där du enbart betalar 0,375 % i skatt och slipper dessutom krångel med deklarationen.
Automatisk balanseringAktier och räntor balanseras om månadsvis så att önskad fördelning hålls över tid.
Mänsklig rådgivning som valDet går ej att välja mänsklig rådgivning.
KundsupportLysa erbjuder support över mail och telefon.

Opti är bäst för

  • Dig som vill spara på mobilen

Läs vår recension av Opti.

Översikt av Opti

Minsta insättning200 kr
Total avgiftCirka 0,9 % per år
Förvaltningsavgift0,5 % per år
Insättningsavgift0 kr
PortföljOpti ger dig ett förslag på fördelning mellan aktiefonder, räntefonder samt råvaror.

Högsta risk (9/9) ger dig 100 % aktier.

Opti analyserar ett stort urval av fonder (cirka 4000) innan de ger en rekommendation.

Opti investerar i svenska såväl som globala fonder.

Exempel på aktiefonder som Opti investerar i: Swedbank Robur Access Global, SPP Emerging Markets, SEB Hållbar Sverige Indexnära, Handelsbanken Global Småbolag Index.

Exempel på räntefonder som Opti investerar i: Öhman Obligationsfond, Danske Invest Globala Realräntor, JPMorgan Funds – Global Corporate, Goldman Sachs Global High Yield.

Exempel på råvarufond som Opti investerar i: Vontobel Fund – Commodity HI.
Typer av kontonHos Opti får du som privatperson ett investeringssparkonto (ISK). Det är ett smidigt konto för långsiktigt sparande.
SkatterOpti ger dig ett investeringssparkonto (ISK) där du enbart betalar 0,375 % i skatt och slipper dessutom krångel med deklarationen.
Automatisk balanseringAktier och räntor balanseras om månadsvis så att önskad fördelning hålls över tid.
Mänsklig rådgivning som valOpti tjänst sker utan val till mänsklig rådgivning. Opti erbjuder dock en Wealth Management-tjänst för de med minst fem miljoner kronor i investerat kapital.
KundsupportErbjuder support över mail och telefon.

Avgifter

Avgifter är viktigt att kolla på, särskilt när det gäller långsiktigt sparande. Små skillnader i avgifter blir mycket pengar över tid. Hur värdet på din portfölj utvecklas är omöjligt att säga på förhand, men avgiften kan du ta hänsyn till på förhand.

Lysas totala avgifter uppgår till cirka 0,4 % per år vilket är bland de lägsta avgifterna för en fondrobot i Sverige. Optis totala avgifter uppgår till cirka 0,9 %. Stor skillnad.

Lysa kan erbjuda låga avgifter eftersom att de har en låg förvaltningsavgift om 0,24 %. Optis förvaltningsavgift ligger på 0,5 %. Förvaltningsavgiften är den avgift som fondrobotar tar för att bland annat administrera sparandet, informa dig, göra analyser av marknader och företag, placera pengarna, depå samt tillsyn. 

Förutom låg förvaltningsavgift så investerar Lysa främst i indexfonder som i sin tur har låga avgifter. Det gör att de totala avgifterna blir låga för dig som sparar med Lysa.

Vinnare: Lysa

Investeringar

Lysa investerar i sina egna fonder: Lysa Aktier, Lysa Räntor, Lysa Sverige Aktier, Lysa Global Aktier Hållbar och Lysa Räntor Hållbar. Lysas egna fonder investerar i sin tur i andra fonder, främst indexfonder. Exempel på fonder som Lysa placerar i är fonder från Öhman, Vanguard, iShares Core och Lyxor Core.

Även Opti investerar till stor del i indexfonder. Stora skillnaden mot Lysa är att Opti inte har några egna fonder, utan investerar direkt i fonderna, samt att Opti även investerar i råvarufonder. 

Vinnare: Lika

Funktioner

Lysa och Opti har snarlika funktioner. Den största nyttan en fondrobot som Lysa och Opti ger dig är att de gör det enkelt för dig att spara pengar i bra fonder. Både Lysa och Opti hjälper dig välja bra fonder och rebalanserar om innehaven i din portfölj så att du behåller önskad fördelning mellan aktier och räntor över tid.

Vinnare: Lika

Vilken är bäst för dig?

Både Lysa och Opti erbjuder en liknande tjänst som investerar i liknande tillgångar, därför blir avgiften det som avgör. Lysa är det bästa valet tack vare avsevärt lägre avgift om cirka 0,4 % kontra Optis avgifter om 0,9 %.

Vinnare: Lysa

Läs mer och kom igång på Lysa.se (annonslänk)


Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 13 juli 2023
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.