Matbudget för 2 vuxna – Guide med exempel

06 februari 2021
wp-content/uploads/2020/09/40G09koP55fYh86yZDnX-7.png

En vanlig matbudget för 2 vuxna

Konsumentverket gör varje år kostnadsberäkningar på vad maten kostar för hushåll i Sverige. De beräknar matkostnader som ska täcka dagsbehovet av vad du behöver få i dig när det gäller näring och energi. 

I den här artikeln ska vi gå igenom exakt hur stor en matbudget bör vara för två vuxna och ge dig exempel. Vi kommer även ge dig konkreta tips på hur du kan sänka din matkostnader.

Parapedias #1 bästa spartips – Lär dig spara i fonder

Matbudget för 2 vuxna

  • 2 vuxna som lagar all mat hemma: 4 980 kr – 5 900 kr / mån
  • 2 vuxna som lagar all mat hemma förutom luncherna: 3 780 kr – 4 480 kr / mån
  • 2 vuxna som lagar all mat hemma förutom luncherna som de äter på restaurang och betalar själva samt äter ute två kvällar: 10 580 kr – 11 500 kr / mån

Konsumentverket har tagit fram en budget för matkostnader för vuxna baserat på en 4-veckors matsedel.

Enligt Konsumentverket så kan en vuxen som lagar all mat hemma räkna med matkostnader på 2 490 kr – 2 950 kr per månad, beroende på ålder. Det ger en total matbudget på 4 980 kr – 5 900 kr per månad för 2 vuxna som lagar all sin mat hemma och aldrig äter ute på restaurang. 

För 2 vuxna personer som lagar all mat hemma förutom luncherna på vardagarna blir kostnaden 1 890 kr – 2 240 kr per person för maten i hemmet.

Matbudget med restaurangbesök

Om du äter lunch på restaurang 20 vardagar i månaden, lunchen kostar 100 kr och du betalar den själv så lägger du totalt 3 890 kr – 4 240 kr på mat den månaden. 2 240 kr för maten hemma och 2 000 kr för luncherna på restaurang. 

Det ger en matbudget på 7 780 kr – 8 480 kr per månad för 2 personer som lagar all mat hemma, utom luncherna på restaurang som de betalar 100 kr var för, 20 dagar i månaden.

De allra flesta äter även ute på restaurang någon eller några kvällar per månad.

Ett par som äter ute på restaurang två kvällar i månaden för 400 kr per person, äter luncher på restaurang samt äter all annan mat hemma kan räkna med en total matbudget på cirka 10 000 kr för två personer.

Guide från Parapedia: Sätt ditt sparande på autopilot

Matbudget 2 vuxna 2 barn

  • En rimlig matbudget för en familj med 2 vuxna och 2 små barn (upp till 9 år) är cirka 7 000 kr – 9 000 kr / månad.
  • En rimlig matbudget för en familj med 2 vuxna och 2 stora barn (10-17 år) är cirka 9 000 kr – 11 000 kr / månad.

Föreslagen budget baseras på konsumentverkets siffror. Det är stora spann eftersom att det är stor skillnad på om all mat lagas hemma eller om delar av, eller hela familjen äter lunch på annan plats.

Matkostnader för barn 6 månader – 9 år

Siffror från konsumentverket

Matkostnader för barn 10–17 år

Siffror från konsumentverket

Matbudget 2 vuxna 1 barn

  • En rimlig matbudget för en familj med 2 vuxna och 1 litet barn (upp till 9 år) är cirka 5 000 kr – 8 000 kr / månad.
  • En rimlig matbudget för en familj med 2 vuxna och 1 stort barn (10-17 år) är cirka 7 000 kr – 9 000 kr / månad.

Föreslagen budget baseras på konsumentverkets siffror. Det är stora spann eftersom att det är stor skillnad på om all mat lagas hemma eller om delar av, eller hela familjen äter lunch på annan plats.

Exempel från Konsumentverkets matsedel

Konsumentverket har gjort sina kostnadsberäkningar utifrån en matsedel med 4 veckors kost som täcker behoven för näring och energi. Tänk mindre oxfilé och mer gröt.

Nedan följer ett exempel på hur en dag ser ut i matsedeln.

Frukost Havregrynsgröt med sylt och mjölk, mjukt fullkornsbröd med ost och paprika, kaffe/te med mjölk

Mellanmål fm Frukt

Lunch Broccoli- och risgratäng med honung- och chilimarinerad kyckling, grönsallad med morotsstrimlor, pumpafrön och vinägrett

Mellanmål em Fullkornsbröd med mjukost och paprika, kaffe/te med mjölk

Middag Spenatsoppa med kokt ägg, mjukt fullkornsbröd med ost och paprika, grönsaksstavar, morot, paprika, kålrabbi och gurka

Kvällsmål Frukt, kaffe/te med mjölk

Total matbudget 

För att räkna på din totala matbudget ska du även inkludera restaurangbesök. Om ni är två vuxna som lägger 8 480 kronor på mat per månad och dessutom äter på restaurang för 800kr per person och månad så har ni totala matkostnader på cirka 10 000 kr, eller 5 000 kronor per person.

Ni bör ställa er totala matbudget i förhållande till er lön. Om ni t.ex får ut en lön på 25 000 kronor per månad efter skatt och lägger 5 000 kronor på mat per person så spenderar ni 20% av er disponibla inkomst på mat varje månad. 

Vad är en lagom matbudget för dig

Du bör spendera pengar på det som betyder mycket för dig och ger ett stort värde tillbaka, de andra kostnaderna ska du dra in hårt på. Om du är en person som uppskattar mat, älskar restaurang-besök och ser det som ett viktigt inslag i livet så är det inte konstigt om du lägger över 20% av din disponibla inkomst på mat varje månad.

Om du är en person som inte bryr dig särskilt mycket om mat och mest vill äta nyttigt och bli mätt så kan du komma undan betydligt billigare. De allra flesa kan komma ner till en matbudget på under 3 000 kronor per månad om de så vill. 

Köpa mat vs äta ute

I kalkylen för dina totala matkostnader bör du ha en post för mat du köper i affären och en post för mat du köper ute på restauranger. Den totala kostnaden blir din totala matbudget. I Sverige är priserna för mat ute på restaurang ofta höga och om du är en person som äter ute ofta så är det en god idé att räkna på vad du lägger på dina restaurang-besök under ett kvartal för att få en rättvis bild över dina matkostader.

Tips för att sänka din matbudget

Först och främst. Om du älskar mat och ser stort värde i restaurang-besök, fortsätt med att lägga pengar på mat. Kanske är det något annat område som du inte bryr dig lika mycket om som du kan skära ner på? 

Om du verkligen vill sänka din matbudget så finns det flera bra sätt att göra det på. Du kan sänka dina matkostnader utan att offra kvalitet eller smak på din mat. 

Planera för veckan

Genom att planera veckans måltider så kan du se till att ha rätt mängd mat hemma. Innan du åker till mataffären så behöver din lista vara specifik – inga spontanköp! Kolla efter recept som innehåller samma ingredienser för att spara pengar. Du kan även laga storkok så att du slipper laga så många olika rätter.

Matlåda

En lunch för 100 kronor kanske inte känns som mycket, men 20 gånger på en månad blir 2 000 kronor per månad, bara på lunch. Du kan få din matbudget att räcka längre om du tar med matlådor till jobbet, alla eller några dagar i veckan. 

Köp matbutikens egna varor

Du kan köpa samma vara till ett bättre pris om du köper matbutikens egna varor. Matbutiken kan oftast hålla bättre priser på sina egna varor vilket du har chans att spara pengar på. Även om besparingen på en enda vara kanske inte är stor så kan det bli en stor besparing i slutet av månaden.

Handla på billigare matbutiker

Vilken matbutik gör du dina stora inköp på? Går du på lokala ICA så är chansen stor att det finns en billigare butik i närheten. Kolla efter de största matbutikerna i området och testa att handla i en större butik. Att köpa storpack av varor som du använder regelbundet kan hjälpa dig spara pengar. 

När du har en matbudget som fungerar för dig så kommer du känna en större kontroll över dina pengar och ditt sparande. Med en uppsatt matbudget för månaden så har du en bra plan för varje månad och kan planera för stora mål och drömmar, som ett hus eller den den där resan du alltid drömt om.

Parapedias #1 Spartips – Lär dig spara i fonder
Parapedias #2 Spartips – Sätt ditt sparande på autopilot
Parapedias #3 Spartips – Köp fonder till lägre avgift


Artikel skapad: 21 september 2020
Senast uppdaterad: 06 februari 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Kommentarer (2)

  • Hej Pontus,
    Grym artikel!

    Hur ska man göra för att hantera denna budget som ett par? Jag har en budget på 5000-6000kr med min festmö. Men det blir rörigt att hålla koll på pengarna pga att vi har olika bankkonton och ibland använder olika kort när man handlar. Dessutom så räknar vi bara med mat som vi köper hem till oss in i budgeten, medan någon ute kaffe eller smörgås räknar vi inte med. Det kan göra det lite luddigt om vi har lyckats hålla månadens budget

    • Hej Adam,

      Tack! Jag och min sambo har löst det genom att vi har ett separat konto för mat som båda har tillgång till. Två olika kort är kopplade dit så vi har varsitt. Det hjälper oss hålla koll på våra matkostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 2 =


Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.