Opti är en fondrobot som automatiskt investerar dina pengar baserat på dina mål. Fondroboten är smidig att använda men de höga avgifterna drar ner betyget.
I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.
Betyg | 2/5 |
Totala avgifter | Cirka 0,9 % per år |
Portfölj | Aktiefonder, Räntefonder & Råvaror |
Opti är en fondrobot som finns som mobilapp för iOS och Android. Fondroboten är enkel att använda men Opti är inte det bästa valet när du är ute efter en fondrobot. Totala avgifter uppgår till cirka 0,9% per år vilket är högt.
Lysa (annonslänk) är Sveriges mest använda fondrobot. Lysas totala avgifter uppgår till cirka 0,4%. De lägre avgifterna gör Lysa till ett bättre val än Opti.
Läs mer: Lysa omdöme
Opti | Lysa | |
Betyg | 2/5 | 5/5 |
Totala avgifter | Cirka 0,9 % | Cirka 0,4 % |
Portfölj | Aktiefonder, räntefonder & råvaror | Aktiefonder, räntefonder & ETF:er |
Läs mer: Jämförelse: Lysa vs Opti
Opti är en fondrobot med onödigt hög avgift om cirka 0,9 % per år. Avgiften är viktig eftersom att den påverkar ditt sparade kapital stort, särskilt på lång sikt.
Lysa är en minst lika bra fondrobot till en avgift om 0,4 % per år.
Läs mer på lysa.se. (annonslänk)
Minsta insättning | 200 kr |
Total avgift | Cirka 0,9 % per år |
Förvaltningsavgift | 0,5 % per år |
Insättningsavgift | 0 kr |
Portfölj | Opti ger dig ett förslag på fördelning mellan aktiefonder, räntefonder samt råvaror. Högsta risk (9/9) ger dig 100 % aktier. Opti analyserar ett stort urval av fonder (cirka 4000) innan de ger en rekommendation. Opti investerar i svenska såväl som globala fonder. Exempel på aktiefonder som Opti investerar i: Swedbank Robur Access Global, SPP Emerging Markets, SEB Hållbar Sverige Indexnära, Handelsbanken Global Småbolag Index. Exempel på räntefonder som Opti investerar i: Öhman Obligationsfond, Danske Invest Globala Realräntor, JPMorgan Funds – Global Corporate, Goldman Sachs Global High Yield. Exempel på råvarufond som Opti investerar i: Vontobel Fund – Commodity HI. |
Typer av konton | Hos Opti får du som privatperson ett investeringssparkonto (ISK). Det är ett smidigt konto för långsiktigt sparande. |
Skatter | Opti ger dig ett investeringssparkonto (ISK) där du enbart betalar 0,375 % i skatt och slipper dessutom krångel med deklarationen. |
Automatisk balansering | Aktier och räntor balanseras om månadsvis så att önskad fördelning hålls över tid. |
Mänsklig rådgivning som val | Opti tjänst sker utan val till mänsklig rådgivning. Opti erbjuder dock en Wealth Management-tjänst för de med minst fem miljoner kronor i investerat kapital. |
Kundsupport | Erbjuder support över mail och telefon. |
Optis mobilapp är användarvänlig och det är enkelt att öppna konto då registrering sker med BankID.
Opti skapades för att göra sparande enkelt och det märks i appen. Fondroboten börjar med att ställa frågor om din ekonomi och dina sparmål. Det tar mindre än fem minuter att svara på frågorna som sedan ger dig ett förslag på din portfölj.
Frågorna rör bland annat din inkomst, hur mycket pengar du får över varje månad, om du har familj, samt hur du ser på risk. Optis utformning av tjänsten gör att du snabbt kan vara igång med ditt sparande.
När Opti plockar ihop portföljer så har de ett brett utbud att välja på, cirka 4 000 stycken fonder. Opti genomför analyser av olika typer av fonder löpande för att välja ut de som bäst representerar de önskade tillgångsklasserna. Opti undviker för det mesta aktivt förvaltade fonder eftersom att forskning visat att majoriteten av aktivt förvaltade fonder underpresterar mot sitt jämförelseindex varje år.
I Optis portfölj ingår aktiefonder, räntefonder samt råvarufonder.
Optis portföljer innehåller fonder i följande fondkategorier:
Opti är en oberoende rådgivare. Enligt Finansinspektionens föreskrifter får oberoende rådgivare enbart lämna rådgivning på oberoende grund och får inte heller rekommendera och lämna råd till dig om egna eller närstående företags produkter. En oberoende rådgivare får inte heller ta emot provisioner från företag vars produkter man ger råd om.
Till skillnad från banker driver Opti inga egna fonder. De tjänar inga pengar på att du placerar i den ena fonden istället för den andra. Därför kan deras portföljförvaltare välja helt fritt mellan fonderna när de sätter ihop portföljer. Opti tar inte heller emot några provisioner och kan därför kalla sig oberoende rådgivare.
Många av bankernas rådgivare är egentligen säljare som rekommenderar sina egna fonder. Så är inte fallet med Opti.
Många fondrobotar ger dig bara ett förslag på portfölj efter att du svarat på frågor om ditt sparande. Hos Opti blir du tilldelad en portfölj (Opti 1-9) efter att du svarat på frågor om din ekonomi. Fördelen här är att du själv kan välja att byta portfölj om du vill ta mer eller mindre risk än det Opti föreslår. Om du t.ex. får förslaget Opti 6 och önskar en portfölj med högre andel aktiefonder och därmed högre risk så kan du själv byta till en sådan portfölj.
Opti finns som mobilapp för iOS och Android. Du kan inte använda Opti på datorn. Användarupplevelsen i mobilappen är mycket bra vilket är en styrka.
Tre av tio svenskar kollar inte på avgifter när de väljer fonder till pensionen enligt Collectum och det kan få stora konsekvenser den dag det är dags att ta ut pengarna.
Avgiften är en av de absolut viktigaste faktorerna för att ge dina pengar möjlighet att växa över tid. Ju lägre avgift desto mer avkastning till dig.
Totala avgifter för Optis portfölj är cirka 0,9 % varav 0,5 % är förvaltningsavgift. Opti har mycket högre avgifter än fondrobotarna Fundler (från 0,32 %) och Lysa (cirka 0,4 %). Den höga avgiften är Optis enskilt största nackdel.
Oprti har på de flesta punkterna gjort det enkelt för sina kunder. Det är för det mesta lätt att hitta information och den beskrivs i de flesta fall på ett enkelt sätt. Märkligt då att det är krångligt att hitta information om vilka fonder som Opti faktiskt investerar i. Du kan söka i Optis fondlista på webbplatsen, men där finns över 3 000 listade och det framgår inte vilka av fonderna som ingår i en viss portfölj. Information om vilka fonder olika portföljer innehåller borde vara lätt att hitta. Opti hade t.ex. kunnat visa upp exempelportföljer med de vanligaste fonderna.
Opti stoltserar med att de investerar mycket bredare än alternativen. Som måttstock visar Opti att de investerar i 47 länder i deras aktiefonder. Det finns ingen distinkt forskning som säger att det skulle vara bättre att äga aktier från världens alla hörn av världen, som Opti försöker göra, jämfört med t.ex. Lysa eller Fundlers som redan diversifierar mycket brett.
Opti marknadsför sig som Sveriges bredaste portfölj. Stort frågetecken kring om det verkligen behövs något bredare än vad t.ex. Lysa och Fundler redan erbjuder. Fler länder innebär inte automatiskt bättre portfölj.
Opti är en helt automatiserad tjänst. Det ligger i en fondrobots natur. Du matar in information och algoritmer ger dig förslag på placeringar. Det förslag du får på portfölj efter att du matat informationen är därför mycket viktig. Här brister Opti.
Trots att vi vid ett test svarar att vi har en stabil inkomst, får flera tusen kronor över varje månad och sparar på mycket lång sikt så ger oss Opti risknivån 6/9 med 48% aktier, 45% räntor, 8% råvaror. Här hade vi önskat en högre risknivå eftersom att sparandet sker på mycket lång sikt. Lysa och Fundler föreslår en högre risknivå med större fördelning aktier vid liknande svar.
Nej. Opti är inte i närheten av de bästa fondrobotarna i Sverige. Avgiften är hög.
Lysa erbjuder en minst lika bra tjänst, dessutom till lägre avgift. För kunder som vill ha ett smidigt sparande till låg avgift så är Lysa ett bättre val. Läs mer på lysa.se. (annonslänk)
En fondrobot är en tjänst som automatiserar ditt fondsparande. De kallas även robotrådgivare. Fondroboten hjälper dig att fördela dina investeringar i fonder baserat på den inriktning och risknivå du väljer genom att besvara ett antal frågor. Det ger dig ett automatiserat sparande på ett smidigt sätt.
Problemet med att välja en fördelning av aktier och räntor är att den förändras över tid på grund av att marknaden rör på sig. Om dina aktiefonder går upp och dina räntefonder går ner leder det till att du får större andel aktiefonder än planerat vid start. För att se till att du håller önskad fördelning över tid jobbar fondrobotar med automatisk rebalansering. Det gör så att du slipper tänka på att balansera om din portfölj.
Förvaltningsavgift är den avgift som fondrobotar tar för att bland annat administrera sparandet, informa dig, göra analyser av marknader och företag, placera pengarna, depå samt tillsyn. Förvaltningsavgiften anges på årsbasis, men tas ut dagligen och räknas av från fondens andelsvärde.
Genom att titta på hur hög avkastning är i förhållande till portföljens risk får man fram den riskjusterade avkastningen. Sparare vill uppnå en så hög avkastning som möjligt, till så låg risk som möjligt. Riskjusterad avkastning kan mätas i vad som kallas sharpekvot. Hög avkastning och låg risk ger en hög sharpekvot. När du vill mäta hur en fondrobot lyckats med sina investeringar så är det den riskjusterade avkastningen som är intressant och inte enbart fondrobotens avkastning.
Opti får lågt betyg på grund av höga avgifter. Lysa är en fondrobot som erbjuder en minst lika bra tjänst, till lägre avgift. Om du är ute efter en fondrobot så är Lysa ett bättre val. Läs mer på lysa.se. (annonslänk)
Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Lämna ett svar