Så fungerar börsen – Enkel förklaring för nybörjare

wp-content/uploads/2020/08/markus-spiske-5gGcn2PRrtc-unsplash-scaled.jpg

Vi har alla hört om börsen. Men hur fungerar den? Och hur kommer man igång med att köpa sina första aktier eller fonder?

Börsen är en plats där aktier köps och säljs. Börsen fungerar som en auktionssajt där aktier säljs när köparen accepterar säljarens pris. Stockholmsbörsen drivs av Nasdaq och är den största börsen i Sverige.

Efter att ha lärt mig mer om börsen har jag insett att den inte behöver vara så blodig att förstå sig på. Här ska jag på ett enkelt sätt förklara hur börsen fungerar.

Så fungerar börsen

Aktiebörsen är helt enkelt en handelsplats där du kan köpa och sälja aktier. På Stockholmsbörsen kan du köpa aktier såsom Volvo, H&M och Skanska. På världens största börs, NYSE, kan du köpa aktier i bolag såsom Ford, Coca Cola och VISA.

Börsen fungerar som en auktionsplats där själva köpet av en aktie går igenom när köpare accepterar säljarens pris. Handeln sker digitalt och i stora bolag läggs mängder sälj- och köpordrar varje dag.

Ett köp av en aktie går igenom när köparen betalar det priset som säljaren kräver. När fler vill köpa aktier än vad de finns aktier att köpa trissas priset upp. När fler vill sälja aktier än vad de finns köpare så sjunker priset. Populära aktier stiger på så vis i pris och de aktier folk vill bli av med sjunker i pris.

När ett företag vill att dess aktier ska börjas handla på börsen ansöker företaget om att få noteras. I förarbetet inför en notering går företagets verksamhet igenom för att ta reda på om de lever upp till kraven som ställs för att bli noterade. För att ett bolag ska få bli noterade på börsen förbinder de sig sedan till att förse marknaden med särskild information om sådant som kan påverka aktiekursen. Företaget måste dela med sig av resultat och stora händelser inom bolaget. Kravet finns till för att alla som köper aktier skall ha tillgång till samma information. 

Aktier som är listade på börsen kan handlas hos storbankerna eller hos nätmäklare som Avanza och Nordnet.

Stockholmsbörsen

Nasdaq Stockholm driver Sveriges största börs och den kallas för Stockholmsbörsen. Börsen är en marknadsplats för handel med värdepapper och förutom aktier handlas här bland annat även med optioner, terminer, obligationer, förlagsbevis, premieobligationer och warranter. 

Stockholmsbörsen är en så kallad reglerad marknad vilket innebär att det ställs höga krav på företagen som noteras där. Det är tryggare för dig som investerare att köpa aktier på en reglerad marknad som Stockholmsbörsen eftersom att du vet att företagen måste leva upp till de minimikrav som ställs samt att handeln övervakas så att det går rätt till.

Det finns cirka 400 noterade bolag på Stockholmsbörsen och här hittar du de flesta svenska kända börsbolagen. Stockholmsbörsen är uppdelad i tre listor:
Large Cap – bolag med ett börsvärde över 1 miljard euro
Exempel på bolag: AstraZeneca, Atlas Copco, Investor, Ericsson, Volvo

Mid Cap – bolag med ett börsvärde på 150 miljoner – 1 miljard euro
Exempel på bolag: Sinch, Lundin Gold, Bure Equity, Clas Ohlson, Cloetta, Scandic

Small Cap – bolag med ett börsvärde mindre än 150 miljoner euro
Exempel på bolag: Lime Technologies, Rejlers, eWork Group, Semcon, Starbreeze, Björn Borg

Stockholmsbörsens historia

Nasdaq Stockholm kallas Stockholmsbörsen och är Sveriges största börs. Börshuset byggdes i Gamla stan i Stockholm och stod klart redan 1778. I början handlades med fler varor än dagens värdepapper i börshuset. Varje eftermiddag samlades stadens köpmän, handelsmän, bankirer och borgare för att göra affärer med varandra. Det handlades med alltifrån växlar till sjöförsäkringar och varukontrakt. Staden utsåg mäklare som förmedlade affärerna. Handel förekom även i aktier, även om den omfattningen var begränad till en början. Under 1850-talet fanns bara tio noterade värdepapper att handla med, fyra obligationer och sex aktier. 

Den första fonsbörsauktionen hölls 1863 och det räknas som den officiella tillkomsten av Stockholms Fondbörs. Vid telefonens genombrott i början av 1900-talet ökade handeln då personer inte längre behövde vara på plats i börsen för att handla.

Den amerikanska börsen Nasdaq äger Stockholmsbörsen. Stockholmsbörsens tidigare ägare OMX gick samman med Nasdaq och ingår sedan 2008 i Nasdaq Inc. Nasdaq driver även börserna i Helsingfors och Köpenhamn.

NYSE & NASDAQ

New York Stock Exchange (NYSE) är världens största börs och har sin huvudbyggnad på Wall Street i New York. Börsen grundades år 1792 och på marknadsplatsen handlas runt 2800 företag. 

Varje listat företag måste följa tuffa restriktioner och krav. Exempel på företag som är listade på NYSE:

 • Ford Motor
 • Wells Fargo 
 • Boeing
 • Verizon
 • Coca Cola
 • Jp Morgan Chase
 • VISA

Den näst största börsen i USA är National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ). Exempel på bolag som är listade på NASDAQ:

 • Google
 • Apple
 • Facebook
 • Microsoft 
 • Amazon 

Varför finns börsen?

Börsen finns till för att företag skall kunna finansiera sin verksamhet och för att investerare ska kunna sälja och köpa aktier. Både investerare, företag och samhällen kan tjäna på att börsen finns.

För samhället brukar man prata om att börsen bidrar till något som kallas en effektiv resursfördelning. Det innebär att pengar fördelas till dem som har bäst användning för dem. Företag som har bra idéer men saknar kapital kan gå till börsen och presentera sina idéer. Om du och andra investerare gillar idéerna köper ni aktier i bolaget som på så vis får in kapital. 

Den vanligaste sortens aktieaffär är när en investerare säljer en aktie till en annan investerare. Det händer mycket mer sällan att företag säljer sina aktier till nya aktieägare.

Hur fungerar aktier?

Aktieintresset ökar bland svenskarna och idag äger över 1,8 miljon svenskar aktier. Vill du också ta steget in på börsen och köpa dina första aktier? Aktier behöver inte vara krångligt och svårt att förstå.

Sparare investerar i aktier för att tjäna pengar. Aktier är en ägarandel i ett bolag. Aktier kan ge avkastning på två sätt, i värdeökning och i utdelning. Stockholmsbörsen har historiskt gett avkastning om 7-8% per år. Om du alltså hade ägt alla aktier på Stockholmsbörsen de senaste åren så hade du i snitt fått 7-8% avkastning varje år. Det blir mycket pengar med ränta-på-ränta effekten.

Företag säljer aktier för att skaffa finansering. De säljer andelar av sitt bolag för att de behöver få in pengar. I gengäld får aktieägarna delägarskap i bolaget och kan få ta del av vinsten.

Hur köper man aktier?

Aktier går att köpa hos storbanker eller hos nätmäklare som Avanza och Nordnet. Här kan du se en lista över de mest ägda svenska aktierna på Avanza.

Hur kommer man igång? 

På Avanza kan du skapa ett konto och börja köpa dina första aktier samma dag. Om du väljer ett ISK-konto behöver du inte deklarera köp och försäljningar av aktier, utan betalar istället en årlig schablonskatt. De flesta svenska småspararna föredrar ISK-konto. Om du inte vill välja ut aktier själv kan du istället köpa fonder, då får du aktier i flera olika bolag genom ett enda köp.

Här är en lista över 20 bra fonder med låg avgift. Fonderna kan ge dig aktier i några utav världens största bolag som t.ex. Apple, Facebook och Amazon.


Artikel skapad: 05 augusti 2020
Senast uppdaterad: 06 maj 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.