Ett bröllop i Sverige kostar i snitt 59 000 kr enligt Swedbank.
Det är mycket pengar men en förstålig kostnad när du lägger ihop allt som ett vanligt bröllop innehåller. När man betalar för lokalen, ringarna, bröllopsklänningen, maten, alkoholen och annat nödvändigt, så är det ganska enkelt att förstå varför det snabbt blir dyrt.
Det genomsnittliga brölloppet kostar 59 000 enligt siffror från institutet för Privatekonomi hos Swedbank.
59 000 kr!
Och faktum är att många bröllop kostar mer än så…
Hur kommer det sig att bröllop blir så dyra? Och vad kan du göra för att hålla kostnaderna nere?
Det allra flesta säger saker som “vi vill inte ha ett stort bröllop” och “det behöver inte kosta så mycket”. Men när man väl sitter där vid planeringen så vill man bara bjuda några till… och ha lite godare mat… och lite finare bröllopsklänning…
Så fort ni börjar planera bröllopet så hopar sig kostnaderna. För varje gäst som ni vill bjuda så ökar totalbeloppet. Vissa par har tur som får en del av bröllopet betalat av sina familjer, men många par får stå för hela kostnaden själva.
Ett lyxigt bröllop kan utan problem kosta det dubbla mot vad ett genomsnittligt bröllop kostar. Bröllop för över 100 000 kronor är inte ovanliga i Sverige. Det går att göra ett pampigt och lyxigt bröllop även till en billig penning, men det kräver kontakter och god planering.
I Swedbanks undersökning så angav elva procent av svenskarna att de lägger mer än 100 000 på sina bröllop.
Ett riktigt stort och lyxigt bröllop med bröllopskoordinator kan kosta ännu mer. Det är inte ovanligt att en välkänd bröllopskoordinator tar 300 000 kronor och uppåt för ett bröllop med 200 gäster, inklusive alla kostnader. Vid så stora bröllop kan det vara smidigt med en bröllopskoordinator som driver projektet och sköter allt från planering till den stora dagen.
Här är exempel på vanliga kostnader i samband med bröllop i Sverige. Priserna är ett snitt på vanliga kostnader. Ni kan komma både billigare undan och ni kan göra mer exklusiva val, vilket höjer priserna.
Själva festen är det som kostar mest på ett bröllop, drygt 35 000 kronor i genomsnitt, följt av ringen som oftast kostar runt 8 000 – 10 000 kronor.
Vigsel
Präst: 0
Vigselringar: 8 000
Solist: 3 000
Kläder och smycken
Bröllopsklänning 9000
Klädsel till brudgum 5000
Skor brudgum 1000
Skor bruden 1000
Klänning till brudtärna 1500
Kostym till bestman 3000
Smycken bruden 500
Blommor
Brudbukett 2000
Bukett till brudtärna 500
Utsmyckning 3000
Styling
Make up 1500
Håruppsättning frisör 2000
Manikyr och predikyr 1000
Bröllopsfesten
Catering, trerätters inkl dryck till maten och personal 700 / pers
Bröllopstårta 50 kr / bit
DJ 5000
Trubadur 7000
Alkohol 200 / pers
Foto och video
Bröllopsfotograf 7000
Videofotograf 12000
Trycksaker
Inbjudningskort 40 / st
Tackkort 50 / st
Bröllopsprogram 100 kr / st
Vigselprogram 30 kr / st
Bordsplaceringskort 20 kr / st
Transport
Till och från vigselplats 2000 kr
Present
Morgongåva 4000
Övernattning
Bröllopssvit 3000
Bjud så många som möjligt till vigselakten. Vigsel i den egna församling är kostnadsfri och det blir inte dyrare för att ni fyller kyrkan. Ös på med inbjudningar till vigseln, men bjud endast de närmaste till bröllopsmiddagen.
Vart ni gifter er spelar roll. På landet är oftast lokalerna billigare och på många ställen ingår porslin och möbler.
Skippa fri bar och kör bar till självkostnadspris. Det blir fortfarande en bar med bra priser och det här är oftast en av de stora kostnaderna på ett bröllop.
En DJ kan kosta från cirka 5000 kronor och uppåt att anlita en kväll. Be någon i din närhet att ansvara för musiken istället och använd Spotify. Det räcker att någon har koll på spellistan under festen, oftast räcker det att köra en enda lång spellista hela kvällen.
Chansen är stor att du har någon i din närhet som kan servera, som vill vara DJ och kanske tom som kan laga mat på ert bröllop. Använd kontakter och betala dem en mindre summa. Det blir bra mycket billigare än vad företag tar betalt för samma tjänster.
Be gästerna om bidrag till bröllopsresan eller festen, istället för dyra presenter.
Ni kan hitta bra designade klänningar och kostymer till lägre priser begagnat. Även lyxiga märken kan ligga bra i pris. Kolla även med butiker som hyr ut bröllopskläder.
Använd det som finns i naturen för att dekorera borden. Om ni inte har förmågan själva så kan ni fråga någon i er närhet som säkert blir glad att få hjälpa till.
Det här är nyckeln för att kostnaderna inte ska springa iväg.
Gör inbjudningskort och trycksaker själva istället för att beställa från ett företag. Om ni inte själva har förmågan så kanske ni har en vän som kan hjälpa till.
Det är oftast dyrare att gifta sig på sommaren – alla andra vill också göra det. Det är svårare att få tag på lokal och personal. Därför är priserna för ett bröllop oftast något lägre på vinterhalvåret.
Lördagar är den mest populära dagen för bröllop och hög efterfrågan kommer ofta med en hög prislapp. Fundera på om ni kan gifta er någon annan dag i veckan om ni vill spara pengar på ert bröllop.
En trerätters middag som ska serveras av personal är dyrare än en buffé. En buffé kan även vara trevligt då gästerna rör på sig och kan mingla vid matplocket. Ofta kan mataffärer catra ut fantastisk mat utan att kostnaden springer iväg.
Många av gästerna har redan hunnit äta sig mätta på middagen så fundera på om ni ska skippa desserten, särskilt om ni ska bjuda på bröllopstårta.
Fundera på vad som verkligen betyder något för er. Du måste inte ha allt som “brukar” finnas på ett bröllop. Sätt din prägel på bröllopet och dra ner på onödiga inköp.
Prisförslagen ni får från företag står inte skrivet i sten. Förhandla och fråga om de kan erbjuda enklare varianter av det dem föreslagit.
Med god framförhållning har ni mer att välja på. Bröllopslokaler med bra priser kan t.ex. bli uppbokade långt i förväg.
Börja med att skriva ned en lista på vad ni behöver köpa in. Nästa steg är att undersöka vilka företag som kan leverera önskat datum och hur mycket de tar betalt. Prata med vänner som nyligen gått igenom processen och se till att få prisförslag från flera olika företag, särskilt på posterna som står för stor del av totala kostnaden.
Notera vad som ingår när ni tar in prisförslag. Vissa företag vill göra hela paketet med mat, porslin, personal och andra företag levererar enbart vissa delar.
Om prisförslagen du får in känns höga så kan du alltid förhandla och be om ett lägre pris. Gör det respektfullt och fråga efter möjligheterna att dra ner på extratjänster som känns onödiga. Du kan t.ex. be fotografen att vara med tre timmar istället för sex timmar. Företag som är relativt nystartade kan ofta ge lägre priser än större etablerade företag.
Även med noggran planering kan överraskningar inträffa. Se till att ha en extra buffert om cirka 10% så slipper ni stressen om något oväntat inträffar. Det kan t.ex. vara så att DJ:n ställer in och att ni måste boka en ny eller att något annat händer kort inpå som gör att priset för tjänsten blir dyrare att boka in på nytt.
Oavsett om ni sparar till ett enkelt eller ett lyxigt bröllop för flera hundra tusen kr så kan ni följa tre enkla steg:
Det finns en stor risk att ert bröllop blir dyrare än vad ni först tänker er. Det första steget är att sätta en realistisk budget där ni läser på om kostnaderna för varje del av bröllopet. Genom att göra en lista på allt ni vill ha med på ert bröllop så kan ni ta bättre beslut och göra bättre köp fram till den stora dagen.
Sätt er ner och gör en realistisk budget. Ett bröllop kostar i genomsnitt 59 000 kronor i Sverige. Om ni vill ha ett enkelt bröllop så kan ni räkna med lite mindre och vill ni ha ett lyxigt bröllop så kan ni räkna med en högre totalkostnad.
När ni satt er budget så är det dags att börja spara. Även om ni så bara kan spara 500 kronor per månad så är det lika bra att börja direkt.
Känns budgeten för ert bröllop omöjlig att hinna spara ihop till? Oroa er inte. Det finns ofta saker ni kan dra ner på. Prata om era prioriteringar och vilka delar av bröllopet ni absolut inte vill dra ner på. För vissa par är maten viktigast och för andra par är det viktigare att ha en häftig lokal.
Ta som exempel att ni är 28 år gamla och vill gifta er när ni är 30 år. Då har ni två år eller 48 månader på er att spara. Om ni ska spara ihop 59 000 kr på 48 månader så krävs det att ni sparar 1229 kr per månad.
Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.