Vill du också börja med aktier? Du är i gott sällskap, över 1,8 miljoner svenskar äger aktier. Här går vi igenom hur du börjar med aktier på ett enkelt sätt.
Det bästa sättet att börja med aktier är att skapa ett konto på Avanza eller Nordnet och köpa dina första aktier där. Om du inte vill välja dina aktier själv så kan du köpa en fond istället. När du köper en fond får du aktier i flera olika bolag.
Det behöver inte vara krångligt och svårt att komma igång med aktier. Innan du gör dina första köp så är det dock några saker du behöver tänka på.
I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.
Aktier är ägarandelar i ett bolag. Priset baseras på vilket värde marknaden sätter på bolaget. Om många personer vill sälja en aktie så sjunker priset och om fler vill köpa så ökar priset på en aktie. Du kan handla aktier i bolag över hela världen och på så sätt få en del i när bolaget går bra. Du kan tjäna pengar på aktier genom två sätt, antingen genom att aktiekursen stiger och du säljer av din aktie, då har du gjort en vinst. Du kan även tjäna pengar genom utdelning när ett bolag genererar vinst, så kallad aktieutdelning.
Det korta svaret är därför att det ger dig en bra möjlighet att tjäna pengar. Att spara i aktier är ett bra sätt att få avkastning över tid och är därför en populär sparform. Stockholmsbörsen har i snitt gett en avkastning om 7-8% per år. Om du tillexempel sparar 100,000 kr i aktier och får 8% avkastning per år så är din investering värd 433 000 kr efter 20 år.
Det enklaste sättet är att köpa aktier hos en nätbank som Avanza eller Nordnet. När du registerar ett konto hos nätbankerna så öppnar du en depå där du kan förvara dina aktier. Du kan välja mellan att skapa ett ISK-konto eller en traditionell depå. Välj ISK-konto, då behöver du inte göra något själv med skatten utan din skatt räknas ut automatiskt och dras av varje år i din deklaration.
Du betalar en avgift varje gång du handlar aktier, avgiften kallas courtage. Hos Avanza kan du handla aktier utan courtage upp till ett värde av 50,000 kr, därefter kan du handla aktier från 1 kr beroende på vilken börs du handlar på och hur mycket du ska köpa.
I en aktieportfölj är det viktigt att sprida risken. Du vill inte ha alla ägg i en och samma korg. Du behöver tänka på följande fyra punkter när du börjar med aktier.
Hälften av alla svenskar som äger aktier, äger bara aktier i ett och samma bolag. Problemet med det är att det blir väldigt riskfyllt. Om just det bolaget går dåligt så minskar värdet av hela din portfölj. Det är därför viktigt att sprida risken i din portfölj med aktier i flera olika bolag. En portfölj med aktier från 20 olika bolag ger exponering på 5% per bolag. Desto fler olika bolag du har desto större riskspridning. Effekten börjar avta när du kommer upp i 15 till 20 bolag. En rimlig siffra blir därför att ha minst 15 olika aktier i portföljen. Det är ingen helig siffra men sikta på att inte ha aktier i färre bolag än så. Det är en av anledningen till att aktiefonder måste ha minst 16 olika aktier i sin portfölj.
Om du köper aktier i 15 olika bolag som verkar inom samma bransch så tar du fortfarande hög risk. Om den branschen går dåligt så finns risken att alla dina aktier sjunker i värde. Som exempel så tog banker och fastighetsmarknaden extra mycket stryk vid finanskrisen 2009 och under coronakrisen 2019 drabbades rese- och turistföretag hårt.
Om du tillexempel bara har aktier i svenska bolag så är risken att alla dina innehav minskar i värde om en kris drabbar landet. Av den anledningen vill du ha aktier på flera olika marknader. Kolla även vilka länder bolagen du köper aktier i säljer till. Om alla bolag du köper aktier i har majoriteten av sin försäljning till USA så vill du förmodligen köpa aktier i ett bolag som primärt säljer till något annat land också.
Du bör tänka på fördelningen mellan stora och små bolag när du köper aktier. Mindre bolags aktier kan svänga mer.
Första gången är det svårt att veta vilka aktier man ska välja. Det finns många olika strategier och metoder inför aktieköp.
Den enkla strategin innebär att köpa aktier i bolag som du förstår och som du tror på. Ställ dig följande frågor innan du köper aktier i ett bolag:
Om du svara ja på alla frågor så verkar det vara ett bolag som passar in för köp i den enkla strategin.
På Nordnets Shareville kan du följa andra personer och se deras exakta innehav. Ett tips är att välja en expert som du följer. Om du försöker följa flera olika experter så är risken att du får motsägelsefulla råd och det kan bli svårt att veta vem av dem du ska följa. Shareville har över 200 000 investerare och där kan du se vilka aktier deras användare har.
En annan populär strategi är att köpa bolag som har hög eller starkt växande aktieutdelning. Du kan kolla på hur mycket ett bolag delat ut historiskt och med den här strategin försöker du hitta de bolag som delar ut mest. Aktieutdelning fungerar som så att den vinst som bolaget gör, och som inte återinvesteras i verksamheten, kan delas ut till aktieägarna. Oftast så är det stabila och stora företag som delar ut mycket pengar och strategin kan därför ses som aningen defensiv eftersom att de bolagen oftast inte förknippas med stor risk.
En annan strategi är att köpa bolag som växer snabbt, tillväxtbolag. Den här strategin kan vara svår då du behöver förutse framtida tillväxt i ett bolag, vilket inte är enkelt. Det som kännetäcknar ett tillväxtbolag är att det har möjligheten att växa mycket under lång tid framöver. Om ett bolag skall vara ett tillväxtbolag måste det antingen verka på en marknad som växer eller vara en liten aktör som tar marknadsandelar av sina konkurrenter.
Värdeinvestering bygger på teorin om att priset och värdet på en aktie är olika saker och därför ska skiljas åt. Med strategin ska du försöka hitta aktier som handlas till lågt pris i förhållande till företagets egentliga värde. Det här är en svår strategi eftersom att du behöver förutse bolagets framtida vinst.
Läs mer: 20 bästa aktiepoddarna
Aktiekursen är det pris som säljare och köpare kommer överens om för stunden. Om du loggar in på Avanza ser du den aktuella kursen för en viss aktie. Priset stiger när fler vill köpa och priset faller när fler vill sälja. Om både säljare och köpare är villiga att sälja respektive köpa en aktie för 100 kr så sätts priset vid det tillfället till just 100 kr. Av den här anledningen kan aktiekursen röra sig både och upp ner.
Ett bra sätt om du inte själv vill välja ut aktier kan vara att köpa aktier i ett investmentbolag. Investmentbolag har ägande i flera olika bolag och du kan på så sätt sprida risken över flera bolag och branscher. Några utav de största investmentbolagen på Stockholmsbörsen är Investor, Kinnevik och Industrivärden.
Läs mer: 5 anledningar att investera i investmentbolag
Om du inte vill välja dina egna aktier så kan du köpa en fond. En fond innehåller flera olika aktier och det finns flera olika typer av fonder som inriktar sig på olika marknader. Du kan t.ex. köpa en globalfond där du får aktier i flera olika globala bolag, en sverigefond där du får aktier i svenska bolag eller småbolagsfond där du får aktier i småbolag.
En fördel med en fond är att du får bättre riskspridning än om du hade köpt aktier i ett fåtal bolag själv. En fond kan innehålla aktier i över 1000 olika bolag. Ett exempel på en globalfond med låg avgift är Avanza Global.
En fondrobot är ett mycket enkelt sätt att börja med aktier. En fond består utav aktier i flera olika bolag. En fondrobot hjälper dig välja ut sådana fonder. Sveriges mest populära fondrobot heter Lysa. Lysa har låg avgift om cirka 0.30-0.41 % / år och genom att spara i Lysa får du aktier i flera olika bolag. Det här skulle jag säga är det absolut enklaste sättet att börja med aktier.
När du skapar en användare på Lysa så får du frågor om målen med ditt sparande och vilken risk du är villig att ta. Om du sparar på lång sikt och är villig att ta risk så får du en hög andel aktier i din portfölj. Om du sparar på kort sikt och/eller inte är villig att ta risk så får du en högre andel räntor i din portfölj.
På en fondrobot som Lysa ser du inte vilka aktier du har utan du ser bara vilka fonder du äger. Lysa placerar en stor del av pengarna i Vanguards fonder. Vanguard är en av världens största finansbolag och du blir genom deras fonder ägare i flera olika aktier i några utav världens största bolag.
Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.