Tjäna pengar på fastigheter – 3 bra sätt

13 september 2021
wp-content/uploads/2020/08/Medi-14.png

Många miljonärer har byggt sina förmögenheter genom fastigheter. Men vilka är de vanligaste sätten att tjäna pengar på fastigheter och hur gör man för att komma igång?

Här går vi igenom de tre vanligaste sätten att tjäna pengar på fastigheter.

Hur du kan tjäna pengar på fastigheter

De vanligaste sätten att tjäna pengar på fastigheter:

  1. Renovera sin egna bostad för att den ska öka i värde
  2. Uthyrning
  3. Investera i fastighetsbolag

1. Värdeökning på din bostad

Bostadspriserna har stigit kraftigt i Sverige de senaste 30 åren. Många svenskar som har ägt sina bostäder under lång tid och sålt har därför tjänat pengar.

Priser / kvm – bostadsrätter 1996-2019

Om du äger bostad

Om du äger en bostad så har du redan investerat i fastigheter. Förutom att hålla tummarna för att bostadspriserna fortsätter stiga så finns det några saker du kan göra för att få bra betalt den dagen du säljer. Se till att vårda sådant som du själv kan fixa i bostaden som t.ex. golv och väggar. 

Var försiktig med att lägga pengar på renoveringar av din bostad som inte är absolut nödvändiga. “Vi får tillbaka pengarna av badrumsrenoveringen när vi säljer” hör man ofta, men det stämmer inte alls i många fall. En badrumsrenovering kan kosta långt över 100 000 kr så fundera en gång extra innan du lägger pengar på sådant som inte är absolut nödvändigt. 

Om du ska köpa bostad

De flesta sparekonomer tipsar om att köpa en bostad som du vill bo i på lång sikt och inte för att du tror att du ska kunna tjäna pengar på den om du säljer den om ett par år. 

Från 1996 till 2016 gick priserna för bostadsrätter upp stadigt varje år. De senaste åren har det dock inte vara lika tydliga uppgångar och flera som köpt bostäder 2016-2017 har faktiskt sålt sina bostäder med förlust. 

Det finns två huvudsakliga faktorer du kan påverka när du köper bostad

1. Köp i “fel tid”. I en ekonomisk nedgång kan priserna gå ner. När andra är rädda och inte vågar köpa bostäder av flera anledningar så kan det gå göra fynd då säljare kan vara oroliga och måste bli av med sina bostäder.

2. Läs på noggrant. Ha tålamod och kolla gärna på flera bostäder innan du lägger bud. Läs in dig på föreningens ekonomi om du köper bostadsrätt. Kolla särskilt efter bostadsrättsföreningens lån per kvadratmeter. 

Generella riktlinjer när du kollar på en bostadsrättsförenings lån:

  • 0 – 5.000 kr/kvm i skuld är mycket bra.
  • 5.000 – 10.000 kr/kvm är bra.
  • 10.000 – 15.000 kr/kvm är ok om fastigheten är i mycket bra skick.
  • 15.000 – 20.000 kr/kvm är en högt belånad fastighet.

Läs mer: Alternativa investeringar

2. Hyr ut bostad

Att hyra ut sin bostad är ett smart sätt att få in extra pengar varje månad. Här finns flera alternativ.

Köp en sommarstuga och hyr ut

Efter AirBnb:s intåg på svenska marknaden har det blivit smidigt att hyra ut sin sommarstuga. Du kan tjäna alltifrån några tusenlappar upp till hundratusen (stor, lyxig kåk) per månad på att hyra ut din sommarstuga. Hyrs oftast ut per vecka. En stor utmaning här med svenska sommarstugor är att sommaren är kort och det oftast bara är cirka 10-12 bra veckor att hyra ut sommarstugan på. 

Om du ska köpa en sommarstuga för att hyra ut så kan det vara en bra idé att köpa en stuga där det finns aktiviteter även på höst, vinter och/eller vår. På så vis kan du hyra ut stugan fler veckor om året vilket hjälper dig till en bättre kalkyl.

Hyr ut din lägenhet när du är borta

Du kan hyra ut din lägenhet på AirBnb och tjäna upp till 40 000 kr per år utan att du behöver skatta. Det blir alltså pengar rakt ner i fickan.

Om du redan nu vet att du kommer vara borta vissa helger eller veckor om året så kan du lägga ut din bostad på AirBnb och ta emot bokningar. Bra bilder hjälper dig att få mer betalt. Tänk på att du oftast behöver tillstånd från din förening för att få hyra ut din lägenhet. Många föreningar tillåter inte det här.

Hyr ut en stuga på din tomt

Precis som med en lägenhet så kan du hyra ut en stuga och tjäna upp till 40 000 kr per år innan du behöver skatta på pengarna. 

Hyresinkomster över fribeloppet 40 000 kronor beskattas med 30 procent. Om du tjänar mer än 50 000 på din uthyrning, eller hyr ut under mer än 113 dagar per år, ska du även betala moms på dina inkomster.

3. Investera i fonder

Med en fastighetsfond får du aktier i flera olika bolag som investerar i fastigheter. Exempel på stora fastighetsbolag i Sverige är Castellum och Wallenstam. Vi föredrar indexfonder med låg avgift. Tyvärr så finns det inga fastighetsfonder med låg avgift. 

Exempel på fastighetsfonder är:

  • Swedbank Robur fastighet (1,34% avgift)

Cirka 50% av fonden utgörs av amerikanska fastighetsbolag. Därefter kommer svenska bolag som utgör cirka 30% av fonden.

  • Länsförsäkringar Fastighetsfond A (1,51% avgift)

Främst Nordiska bolag. Cirka 90% svenska fastighetsbolag.

Investera i crowdfunding

Att investera i fastighetsprojekt genom crowdfunding är ytterligare en möjlighet för att investera i fastigheter. Tessin och Kameo är de största marknadsplatserna för crowdfunding av fastigheter i Sverige.

Du börjar med att leta reda efter ett fastighetsprojekt som du vill investera i. Du väljer hur mycket kapital du vill investera och du får sedan återbetalning av lån tillsammans med ränta om projektet går bra. Avkastningen är oftast cirka 8-11% per år. På det betalar du 30% skatt tillskillnad från om du investerar i aktier eller fonder. 

Fler tips? Läs guiden för att tjäna extra pengar.


Artikel skapad: 06 januari 2021
Senast uppdaterad: 13 september 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.