Tjäna extra pengar – 10 bästa idéerna för sidoprojekt

04 oktober 2021
wp-content/uploads/2020/09/header.png

Tjäna extra pengar genom sidoprojekt

Det finns mängder med möjlighter att tjäna extra pengar genom att starta ett sidoprojekt. Idag är det enklare än någonsin att starta ett sidoprojekt.

Några av strategierna nedan hjälper dig att tjäna pengar snabbt medans andra sidoprojekt tar längre tid att bygga upp. Det viktigaste är att du väljer ett sidoprojekt som du tycker verkar roligt och som ger dig energi. I slutet av dagen så är det viktigaste att du gör något du tycker är roligt – pengarna kommer tids nog.

10 idéer på sidoprojekt som du kan starta idag

1. Bygg hemsidor med Squarespace

Idag har nästan varje småföretag sin egna hemsida. Med Squarespace kan du enkelt lära dig skapa snygga hemsidor utan att du behöver kunna skriva någon kod. Squarespace är visuellt och pedadogiskt uppbygt så att du snabbt kan lära dig bygga hemsidor. Ta betalt för att bygga hemsidor åt småföretag i din stad.

Börja med att göra en hemsida till dig själv. Det finns mängder med instruktionsfilmer på Youtube där du kan lära dig. Välj en nisch för vilka hemsidor du ska bygga. Förslagsvis en nisch som du själv är intresserad av och som du känner folk inom som exempelvis yoga, mat eller bygg. 

Hör sedan av dig till de du känner i branschen och erbjud att bygga den första hemsidan gratis. Du har nu en hemsida att visa upp och kan börja ta betalt för hemsidor till nästa kund du vill sälja till. Fortsätt att bygga hemsidor i samma bransch så lär du dig snabbt hur du ska göra för att skapa nöjda kunder.

Passar: Dig som vill lära dig att bygga hemsidor
Så mycket kan du tjäna: Cirka 5 000 kr – 50 000 kr / månad

2. Sköt sociala medier för småföretag

Många småföretag behöver hjälp med sina sociala medier. Om du är vass på LinkedIn, Facebook eller Instagram så är chanserna goda att du kan göra stor nytta för många småföretag. 

Välj en bransch som du känner till och är intresserad av som exempelvis bygg eller frisörsalonger. Gör ditt första uppdrag gratis och använd som referens när du säljer in dina tjänster till nästa företag i samma bransch. Paketera dina tjänster så att det är enkelt att köpa. Exempelvis så kan du ta betalt 5 000 kr / månad för att hjälpa ett byggföretag synas för sina drömkunder på LinkedIn.

Passar: Dig som är bra på sociala medier
Så mycket kan du tjäna: Från 5 000 kr till över 20 000 kr / månad

3. Bli en dogwalker

Att få betalt för att gå ut med andras hundar låter som en dröm i en hundälskares öron. Faktum är att du kan tjäna riktigt bra extra pengar som dogwalker. Att lämna in sin hund på hunddagis är dyrt, särskilt i storstäderna. Om du har möjlighet att gå ut med folks hundar runt lunchtid när hundägarna är på sina jobb så kan du tjäna dig en bra hacka. 

Det är inte orimligt att ta 2 000 – 3 000 kr / mån för att gå ut med en hund varje lunch måndag – fredag. Om du passar flera hundar blir det snabbt mycket pengar med ett sådant upplägg. Sätt upp lappar i trappuppgångar eller skriv i Facebook-grupper för att få dina första uppdrag. 

Passar: Dig som älskar hundar
Så mycket kan du tjäna: Cirka 1 000 kr – 10 000 kr / mån

4. Kör saker på TipTapp

Har du tillgång till bil eller kan låna en skåpbil billigt så kan du tjäna bra extrapengar genom att utföra transporter på TipTapp.

Du vet de där jobbiga grejerna som folk behöver ha hjälp att köra till tippen, det löser TipTapp. Du tar uppdragen direkt i appen. Du väljer själv vilka uppdrag du utför och ser vad beställaren betalar för att få uppdraget utfört. Exempel på uppdrag är sängar som ska transporteras, vilket oftast betalar mellan 500 och 1000 kr eller att köra skräp till tippen, vilket oftast betalar cirka 250 till 1000 kr. Tar du flera stora uppdrag på en dag så kan du köra in över 5 000 kr på bara en dag. Hårt jobb men det kan bli bra extrapengar.

Passar: Dig som har bil eller kan låna en skåpbil billigt
Så mycket kan du tjäna: Cirka 1 000 kr till 20 000 kr / månad

5. Passa barn

Är du bra med barn så kan barnvakt vara det perfekta sättet att tjäna extra pengar. Många föräldrar behöver hjälp med barnpassning på kvällar och helger när de själva ska iväg på event och aktiviteter. 

Börja med att fråga runt bland vänner och familj om de känner någon som behöver hjälp med barnpassning. Om du inte hittar uppdrag i din närhet så kan du använda tjänsten Hey Kiddo Nanny för att hitta uppdrag. Barnpassning betalar ofta från cirka 50 kr till 200 kr per timma.

Passar: Dig som är bra med barn
Så mycket kan du tjäna: Cirka 500 kr – 5 000 kr / mån

6. Starta en blogg

Vill du ha stor frihet och kunna jobba när du vill, från vart du vill? Tycker du dessutom om att skriva? Då kan en blogg vara ditt perfekta sidoprojekt.

På Youtube finns mängder med bra videos där du kan lära dig hur du startar en blogg som du tjänar pengar på. De flesta bloggare tjänar pengar på affilliate-länkar (du får betalt när någon klickar på dina länkar och köper produkter eller tjänster), annonser och egna kurser.

En bra utgångspunkt är att hitta ett ämne som du tycker är intressant att skriva om och som en stor massa är intresserad av. Obs! För att lyckas med en blogg så måste du vara intresserad av ämnet. Du ska skriva många blogginlägg så tänk långsiktigt här. Exempel på ämnen för en blogg är inredning, entreprenörskap och böcker.

Räkna med att det tar lång tid innan du börjar tjäna pengar. Oftast tar det minst ett år för att komma upp till att tjäna 10 000 kr / månad på att blogga, men hur mycket du tjänar och hur snabbt varierar kraftigt beroende på dina färdigheter och vilket ämne du väljer.

En stor fördel med att blogga är att du bygger värde över tid till skillnad från när du t.ex. passar en hund och får betalt per timma. En blogg är din och du äger den. Om du är långsiktig och har tålamod så kan en blogg tjäna dig stora summor över tid.

Passar: Dig som tycker om att skriva och vill ha frihet
Så mycket kan du tjäna: Cirka 1 000 kr – 100 000 kr / mån. Det första året kommer du förmodligen inte tjäna mycket alls.

Läs mer: Så tjänar du pengar på en blogg

7. Bli lokal tour-guide

Älskar du att visa människor platser och berätta historier? Då har du perfekta förutsättningar för att sätta ihop dina egna guidade turer. Varje stad behöver sina egna tour-guider.

Gör en lista över de mest attraktiva turistattraktionerna i din stad och skriv ned vad du vill berätta om varje plats. Lägg upp din alldeles egna guidade tur på AirBnb:s avdelning för upplevelser. Sätt ett lågt pris i början så att du får kunder och betyg. Höj priset efterhand. 

Att få visa upp sin hemmastad för turister kan låta som en dröm för vissa. Fördelen är att du väljer själv vilka dagar och tider du vill jobba.

Passar: Dig som vill guida turister
Så mycket kan du tjäna: Cirka 1 000 kr – 5 000 kr / mån

8. Skriv en ebok

Idag är det enklare än någonsin att skriva och ge ut sin egna bok. Det finns mängder med verktyg som hjälper dig att skapa din alldeles egna ebok. Kolla in verktyg som Kitaboo eller Epubeemaker

Det svåra är att få folk att faktiskt läsa din bok. Välj ett ämne som du har stor kunskap inom och som folk är intresserade av att lära sig mer inom. 

Passar: Dig som vill ge ut din egna bok
Så mycket kan du tjäna: Från några hundralappar till över 5 000 kr / månad

9. Bastuflotte

Det här var mitt allra första sidoprojekt som hjälpte mig att tjäna extra pengar. Tillsammans med en vän köpte jag en bastuflotte som levererades till oss på en lastbil från Norrland. 

Vi hade ingen aning om vad vi gett oss in på men bra blev det. Vi byggde en enkel hemsida och började hyra ut flotten för över 2 000 kr per tillfälle till fester och event. Många svensexor och möhippor blev det.

Driftkostnaden för att hyra ut en bastuflotte är i princip bara lite ved till varje tillfälle så du kan snabbt tjäna igen priset för bastuflotten. I vårt fall betalade vi runt 100 000 kr för bastuflotten som var 10×4 meter och hade en bastu samt badtunna med plats för totalt 20 personer.

Passar: Dig som vill ha ett stort sidoprojekt som kan generera en stor extra inkomst
Så mycket kan du tjäna: Från 10 000 kr till 30 000 kr / månad

10. Starta en yogastudio

Yogan växer snabbt i Sverige. Är du bra på yoga och vill lära ut till andra? Starta din alldeles egna yogastudio och tjäna lite extra pengar samtidigt som du får göra något du älskar och som är bra för både dig själv och deltagarna.

Att starta en egen yogastudio behöver inte vara så svårt. Du kan börja med att hyra in dig i en befintlig yogalokal en kväll i veckan. Lägg ut en annons på Facebook, skriv till vänner och familj och fyll din första lilla kurs. 

Exempel på hur du kan lägga upp din första kurs: en 10-veckors kurs med 15 deltagare som kostar 1 000 kr per deltagare. Totala intäkter vid full kurs blir 15 000 kr och dina kostnader för lokal kan bli cirka 5 000 kr. Det ger dig en förtjänst på 10 000 kr för en sådan kurs.

Passar: Dig som vill lära ut yoga
Så mycket kan du tjäna: Från 2 000 kr till över 10 000 kr / månad

Vill du ha mer inspiration? Läs artikeln 10 ovanliga affärsidéer.

Läs mer: Bästa sparappen 2021


Artikel skapad: 19 september 2020
Senast uppdaterad: 04 oktober 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.