Bästa studentförsäkringen 2022 – Stort test

25 december 2021
wp-content/uploads/2021/04/bästa-studentförsäkringen-1.png

Bästa studentförsäkringen 2022

Vattenskada, stulen cykel eller tappad mobil. En bra studentförsäkring täcker sådana skador. En studentförsäkring ser till att både du och dina ägodelar är försäkrade och ger dig ersättning vid skada eller stöld.

Det skiljer stort i pris och villkor mellan olika studentförsäkringar. Vi har genomfört en objektiv jämförelse för att hjälpa dig välja den bästa studentförsäkringen.

Jämförelse studentförsäkringar

BolagPrisLösöreSjälvriskReseskyddDrulle
Hedvig991 000 000150045 dagarIngår
ICA89200 000150060 dagarIngår
Moderna45100 000VarierarEjEj
Folksam1141 500 000180045 dagarEj
Länsförsäkringar90Varierar140045 dagarIngår
IF1261 500 000150045 dagarEj
TryggHansa109200 000150045 dagarEj

Bästa studentförsäkringen 

1. Hedvig

Hedvig är ett modernt försäkringsbolag som vill utmana försäkringsjättarna genom en smidig digital upplevelse och schyssta villkor. 

Hedvig har kapat manuella och jobbiga steg för att anmäla skada och få ut ersättning. Det gör att bolaget sparar pengar som andra försäkringsbolag lägger på administration, samtidigt som det gör upplevelsen bättre för dig som kund. 

Hedvig är den bästa studentförsäkringen på marknaden. Försäkringen ger ett bra skydd till goda villkor och drulle ingår från början. 

Tabell för värdeminskning

Mobil, dator och cykel är vanliga föremål att nyttja en studentförsäkring för. Hedvig erbjuder bra villkor för de här föremålen där värdeminskningen ofta är mer fördelaktig jämfört med andra försäkringsbolag.

  • Från 79 kr / månad
  • Drulle ingår
  • Ingen bindningstid
  • Bra villkor för mobil och dator
  • Normal självrisk är 1500 kr
  • Smidigt att göra en skadeanmälan
  • Ingen förhöjd självrisk på cykel
  • Egendom försäkrad upp till 1 000 000 kr

Läs mer och teckna Hedvigs studentförsäkring.

2. ICA Försäkring

ICA erbjuder en komplett studentförsäkring där drulle ingår till ett bra pris. Om du betalar maten i deras butiker med ett ICA-kort så får du dubbel bonus på dina inköp, 2% istället för 1% när du har en ICA-försäkring.

ICA har en förhöjd självrisk på cykel om 20% av skadekostnaden, till skillnad från Hedvig, som inte har någon förhöjd självrisk på cykel. Det kan vara bra att känna till då cykel är ett vanligt föremål för försäkringsärenden.

Tabell för värdeminskning

  • Från 89 kr / månad
  • Drulle ingår
  • Normal självrisk är 1500 kr
  • 60 dagars reseskydd
  • Olycksfallstillägg ingår
  • Få dubbelbonus när du handlar i ICA-butiker

Läs mer och teckna ICAs studentförsäkring.

3. Länsförsäkringar

Länsförsäkringar är ett av Sveriges äldsta och största försäkringsbolag. Länsförsäkringar erbjuder en i grunden bra studentförsäkring för 90 kr / månaden. 

En nackdel gentemot Hedvig är att Länsförsäkringar har högre värdeminskning på föremål som t.ex. datorer och mobiler. Det gör att du får mindre ersättning desto äldre dina prylar är. Ytterligare en nackdel med Länsförsäkringar gentemot Hedvig är att de tar ut en högre självrisk för cyklar. För stulna cyklar tar Länsförsäkringar ut 25% av skadebeloppet, vilket kan bli dyrt för en fin cykel.

Tabell för värdeminskning

Hos Länsförsäkringar får du mindre pengar tillbaka om du blir av med t.ex. din mobil, dator eller cykel efter 1 år jämfört med Hedvig på grund av villkoren för värdeminskning.

  • Från 90 kr / månad
  • Normal självrisk är 1400 kr
  • Drulle ingår

Läs mer och teckna Länsförsäkringars studentförsäkring.

Viktigt att tänka på

  1. En studentförsäkring är ett viktigt grundläggande skydd. En grov skada som t.ex. en vattenskada kan bli ruskigt dyr utan. En bra studentförsäkring skyddar även dig själv samt täcker dina vanligaste prylar såsom mobil, dator och cykel.
  1. Välj en försäkring med drulle. 

Drulle skyddar dig och ger ersättning när oturen är framme. Kortfattat kan man säga att den ersätter skador som inträffat genom en plötslig och oförutsedd händelse. Om du till exempel

  • tappar mobilen i marken 
  • råkar sätta dig på dina glasögon
  • spiller kaffe i din nya soffa
  1. Pris är inte det enda du ska titta på –  även villkoren är viktiga.

De flesta studentförsäkringar kostar runt 100-lappen per månad. Men det kan skilja stort i villkoren! En vanlig orsak till att nyttja studentförsäkringen är en stulen mobil. Om du har köpt en iPhone för 10 000 kr och den efter 1,5 år blir stulen får du följande tillbaks från följande bolag:

  • Hedvig 7000 kr
  • ICA Försäkringar 4000 kr
  • Länsförsäkringar 5000 kr

Måste man ha en studentförsäkring?

Det finns inget som tvingar dig som student att ha en hemförsäkring. Det är dock en viktig försäkring som de allra flesta är noggranna med att teckna. Anledningen är att det kan bli dyrt utan.

Du behöver en egen studentförsäkring när du flyttar hemifrån eftersom att du då inte längre omfattas av föräldrarnas hemförsäkring.

Totalt inträffar fler än 1 miljon skador inom hem-, villa-, fritidshus-, båt-, företags- och fastighetsförsäkring varje år i Sverige. För dessa skador utbetalades sammanlagt 18,4 miljarder kronor från försäkringsföretagen år 2019. Den värdemässigt största skadan för hushållen var vattenskador i bostaden. 

Den vanligaste anledningen till att studenter får en utbetalning från studentförsäkringen är en allriskskada, vilket täcks av en allriskförsäkring eller drulleförsäkring. En sådan försäkring ingår i vissa studentförsäkringar. Se därför till att välja en studentförsäkring med drulle.

Vad ingår i en studentförsäkring?

En hemförsäkring är ett paket av försäkringar som består av många viktiga delar. En hemförsäkring skyddar ditt hem och dina saker. Den ger dig dessutom ett reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd.

1. Egendomsskydd – skyddar dina saker och ägodelar

Kan ge dig ersättning om dina saker blir stulna eller skadas i brand- eller vattenskada. Med egendom menas till exempel möbler, kläder och elektronik och andra föremål som du har hemma. Ett begrepp som ofta används för dessa föremål i försäkringsvillkoren är “lösöre”.

Du behöver kunna visa försäkringsbolaget att du ägt det som du har blivit av med samt vilket värde det har. Det finns inget krav om att visa upp ett kvitto men ofta är det ett bra bevis. Har du inget kvitto kan fotografier, kartong eller kontoutdrag räcka.

För vissa föremål finns ett maxbelopp, det högsta belopp du kan få i ersättning. Maxbelopp ses i försäkringsbolagens villkor. För t.ex. en cykel finns ofta ett maxbelopp angett i försäkringsbolagens villkor.

2. Ansvarsskydd – skydd om du blir krävd på skadestånd

Kallas även ansvarsskydd. Om du blir krävd på ersättning från någon som anser att du orsakat dem skada kan du få hjälp av ansvarsskyddet. 

Vanliga orsaker till att använda ansvarsskydd:

  • Du tar sönder ett handfat i din hyreslägenhet
  • Du har orsakat en vattenskada som orsakat skada i grannens lägenhet
  • Din hund har bitit en katt

3. Rättsskydd – skydd om du hamnar i tvist och behöver anlita advokat

Om du hamnar i tvist kan rättsskyddet ersätta dina kostnader för att anlita en advokat. Det måste vara ett så kallat tvistemål som prövas i tingsrätt, hovrätt eller högsta domstol för att försäkringen skall täcka. Arvstvister och fel i fastigheter är exempel på vanliga tvister där du kan få rättsskydd via studentförsäkringen.

4. Överfallsskydd – om du råkar ut för misshandel

Om du blir utsatt för misshandel eller sexualbrott kan du få ersättning genom överfallsskyddet. Ersättning betalas ut med ett så kallat schablonbelopp. 

5. Reseskydd – skydd om det händer dig eller dina saker något under resa

Ger ersättning för de viktigaste händelserna du kan råka ut för på en resa. Gäller oftast 45 dagar, i vissa fall upp till 60 dagar.

6. ID-skydd

Ingår i de flesta studentförsäkringar, men inte i alla. Du får rådgivning och ersättning om du blir utsatt för ID-stöld eller ID-kapning.

*Drulle

Ingår i vissa studentförsäkringar. Ger skydd vid plötsliga och oförutsedda händelser.

Den vanligaste anledningen till att nyttja en studentförsäkring. Se därför till att ha med drulle i din studentförsäkring. 

Skyddar mot oturshändelser och kallas även allriskförsäkring. Ger dig t.ex. ersättning om

  • Du råkar sätta dig på dina glasögon
  • Du spiller kaffe på din dator
  • En ficktjuv tar din mobil ur fickan när du åker buss

Vanliga tillägg

Sjuk- och olycksfall

En olycksfallsförsäkring skyddar dig vid sjukdom och olyckor och är i många fall ett bra tillägg till studentförsäkringen. Ett vanligt exempel är att en olycksfallsförsäkring t.ex. ger dig ersättning om du får ett ärr inom vissa villkor. Om dina föräldrar har tecknat en barn- och ungdomsförsäkring åt dig brukar den gälla tills du är 25 eller 30 år gammal. Kolla med dina föräldrars försäkringsbolag. 

Livförsäkring

Som student har du oftast inget större behov av livförsäkring, om du bor själv. En livförsäkring är till för dina nära anhöriga om du går bort. Ett typexempel där en livförsäkring är nyttig är där ett par äger en dyr villa och har stora lån. Där kan det bli svårt för den som lever vidare att betala lånen om den ena personen går bort. Studenter befinner sig sällan i sådana situationer vilket förklarar varför livförsäkringen oftast är överflödig för studenter. Det är sällsynt att anhöriga är beroende av en student ekonomiskt.

Hur stor är självrisken?

En vanlig grundsjälvrisk ligger på mellan 1400 kr och 1800 kr hos de stora försäkringsbolagen. Det är den summa du betalar om du behöver nyttja din försäkring. För vissa föremål gäller andra belopp för självrisk. För t.ex. cyklar gäller ibland andra belopp för självrisk hos försäkringsbolagen.

Villkor för studentförsäkring

Villkoren för en studentförsäkring skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen och uppdateras löpande. Därför är det bra att läsa igenom villkoren innan du tecknar en försäkring. När villkoren uppdateras brukar bolagen meddela via e-post med de nya försäkringsvillkoren.

Nedanstående punkter är viktiga att kontrollera i villkoren.

  • Självrisk. Hur mycket du betalar för att nyttja försäkringen. Oftast mellan 1400 kr och 1800 kr. 
  • Undantag. Specifika saker som försäkringen inte täcker. Det kan t.ex. vara stöldbegärliga föremål som t.ex. dyra klockor. 
  • Beloppsgränser för särskilda föremål. Det belopp som försäkringen täcker för särskilda föremål. T.ex. så är det vanligt att ersättningsbeloppet för cykel skiljer sig åt.
  • Bindningstid. De flesta försäkringsbolag har bindningstid. Hedvigs studentförsäkring har ingen bindningstid.
  • Värdeminskning över tid. Varje försäkringsbolag har en egen tabell för hur mycket de betalar ut efter att föremål åldras. Du får t.ex. tillbaka mindre för en cykel som är 2 år gammal än en helt ny cykel. 

Nedan följer ett exempel på hur mycket det kan skilja på ett vanligt försäkringsärende mellan tre olika bolag:

En vanlig orsak till att använda studentförsäkringen är en stulen mobil. Om du har köpt en iPhone för 10 000 kr och den efter 1,5 år blir stulen får du följande belopp tillbaks från följande bolag:

  • Hedvig 7 000 kr (70%)
  • ICA Försäkringar 4 000 kr (40%)
  • Länsförsäkringar 5 000 kr (50%)

Vem kan teckna en studentförsäkring?

En studentförsäkring är en hemförsäkring särskild anpassad för studenter. Vanligtvis räcker det inte att vara inskriven på högskolan för att få teckna en studentförsäkring. De flesta försäkringsbolag har flera villkor för att du ska få teckna en studentförsäkring.

Följande villkor behöver oftast uppfyllas för att kunna teckna en studentförsäkring:

  • vara inskriven på universitet, högskola eller folkhögskola
  • studera på minst 50%
  • vara 18-29 år
  • hyra eller äga ditt boende 
  • ha en bostadsyta som inte överstiger 50 kvadratmeter

Ovan nämnda villkor är de vanligaste men de kan variera mellan försäkringsbolagen. Om du inte uppfyller villkoren får du helt enkelt teckna en hemförsäkring som inte är anpassad för studenter. Skillnaden är att de är lite dyrare i pris än studentförsäkringar.

Vad kostar en studentförsäkring?

En studentförsäkring kostar från 45 kr / månaden till cirka 126 kr / månaden. Moderna Försäkringar erbjuder den billigaste studentförsäkringen på månaden för 45 kr / månaden men där ingår inte drulleförsäkring. ICA försäkringar erbjuder den billigaste studentförsäkringen där drulle ingår för 80 kr / månad. Läs prisjämförelsen om hemförsäkringar för studenter.

Fallgropar studentförsäkring

Nedan följer viktiga saker som kan vara lätt att missa.

  • Flyttar du hemifrån gäller oftast inte dina föräldrars hemförsäkring längre
  • Studentförsäkringens reseskydd täcker oftast endast 45 dagar
  • Bil ingår inte i studentförsäkring
  • Tecknas för sent. Tänk på att teckna din studentförsäkring redan innan du flyttar. Om du missat det, teckna en så snabbt du kan.

Vanliga frågor om studentförsäkringar

Vad är en studentförsäkring?

En studentförsäkring är en hemförsäkring särskild anpassad för studenter. Den största skillnaden är oftast att priset är lägre än andra hemförsäkringar.

Hur betalar man en studentförsäkring?

Hos de flesta försäkringsbolagen betalar du via autogiro. Det innebär att pengarna dras automatiskt från ditt konto när den ska betalas. Vanligtvis kan du välja om den ska betalas varje månad, varje halvår eller en gång per år.

Måste man ha en studentförsäkring?

Det finns ingen lag som tvingar dig att skaffa en studentförsäkring. Det är dock en mycket viktig försäkring som alla studenter borde skaffa. En studentförsäkring ger dig ett grundläggande skydd, både för dig själv och för dina ägodelar.

Måste man ha studentförsäkring när man bor i hyresrätt?

Du behöver teckna en studentförsäkring oavsett om du bor i bostads- eller hyresrätt.

Behöver man en studentförsäkring med drulle?

Drulle täcker för oförutsedda och plötsliga händelser som t.ex. om du spiller kaffe på din dator. Drulle är en mycket vanlig orsak till att nyttja sin studentförsäkring och därför är det bra att teckna en försäkring med drulle.

När ska man teckna en studentförsäkring?

Skaffa en studentförsäkring så snart du bestämt att du ska börja plugga. Du kan teckna försäkringen innan du flyttar och välja vilket datum den ska börja gälla.

Bästa valet

Hedvig är det bästa valet tack vara bra pris, en vass digital tjänst och schyssta villkor. Läs mer om Hedvigs studentförsäkring och teckna här.


Artikel skapad: 09 april 2021
Senast uppdaterad: 25 december 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 − 3 =


Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.