Vad kostar hemförsäkring för en student? – Prisjämförelse

11 april 2021
wp-content/uploads/2021/04/Namnlös-design-15.png

Vad kostar hemförsäkring för en student?

En hemförsäkring för en student kostar mellan 500 kr och 1500 kr per år.

Det skiljer stort i pris mellan olika hemförsäkringar för studenter. Men priset är inte det enda du bör kolla på när du väljer hemförsäkring.

Priser – Hemförsäkring för student

BolagPris / månadLösöreSjälvriskReseskyddDrulle
HedvigFrån 79 kr1 000 000150045 dagarIngår
ICAFrån 89 kr200 000150060 dagarIngår
ModernaFrån 45 kr100 000VarierarEjEj
FolksamFrån 114 kr1 500 000180045 dagarEj
LänsförsäkringarFrån 90 krVarierar140045 dagarIngår
IFFrån 126 kr1 500 000150045 dagarEj
TryggHansaFrån 109 kr200 000150045 dagarEj

Priserna i tabellen avser lägsta möjliga kostnad hos respektive bolag. Kostnaden varierar beroende på vilken stad du bor i, hur gammal du är, försäkringshistorik, hur stor boyta du har samt hur många i hushållet försäkringen ska täcka.

Glöm inte villkoren

Pris är inte det enda du ska titta på när du väljer hemförsäkring – även villkoren är viktiga.

De flesta hemförsäkringar kostar runt 100-lappen per månad för en student. Men det kan skilja stort i villkoren! 

En vanlig orsak till att nyttja hemförsäkringen är en trasig mobil. Om du har köpt en iPhone för 10 000 kr och den efter 1,5 år går sönder så kan du få tillbaka följande belopp från respektive försäkringsbolag givet att försäkringens villkor uppfylls:

 • Hedvig 7000 kr
 • ICA Försäkringar 4000 kr
 • Länsförsäkringar 5000 kr

Det är därför viktigt att läsa villkoren och inte bara gå på bästa pris när du väljer försäkring. Vi har jämfört alla försäkringsbolag och korat den bästa hemförsäkringen för studenter.

Bästa hemförsäkringen för student 

1. Hedvig

Hedvig är ett modernt försäkringsbolag som utmanar de stora försäkringsbolagen genom en smidig digital upplevelse och schyssta villkor. 

Hedvig har kapat tidskrävande manuella steg för att anmäla skada och få ut ersättning. Det gör upplevelsen smidigare för dig som kund samtidigt som det sparar Hedvig pengar på onödig administration.

Hedvig är den bästa hemförsäkringen för studenter. Försäkringen ger ett bra skydd till goda villkor och drulle ingår från början. 

Hedvig erbjuder bra villkor på vanliga föremål som mobil och datorer där värdeminskningen ofta är mer fördelaktig jämfört med andra försäkringsbolag.

 • Från 79 kr / månad
 • Drulle ingår
 • Ingen bindningstid
 • Bra villkor för mobil och dator
 • Normal självrisk är 1500 kr
 • Smidigt att göra en skadeanmälan
 • Ingen förhöjd självrisk på cykel
 • Egendom försäkrad upp till 1 000 000 kr

Läs mer och teckna Hedvigs hemförsäkring för student.

2. ICA Försäkring

ICA erbjuder en komplett studentförsäkring där drulle ingår till ett schysst pris. Om du betalar mat i deras butiker med ett ICA-kort så får du dubbel bonus på dina inköp. när du har en ICA-försäkring.

 • Från 89 kr / månad
 • Drulle ingår
 • Normal självrisk är 1500 kr
 • 60 dagars reseskydd
 • Olycksfallstillägg ingår
 • Få dubbelbonus när du handlar i ICA-butiker

Läs mer och teckna ICAs hemförsäkring för student.

3. Länsförsäkringar

Länsförsäkringar är ett av Sveriges äldsta och största försäkringsbolag. Länsförsäkringar erbjuder en bra studentförsäkring för 90 kr / månaden. 

En nackdel gentemot Hedvig är att Länsförsäkringar har högre värdeminskning på föremål som t.ex. datorer och mobiler. Det gör att du får mindre ersättning desto äldre dina prylar är. Ytterligare en nackdel med Länsförsäkringar gentemot Hedvig är att de tar ut en högre självrisk för cyklar. För stulna cyklar tar Länsförsäkringar ut 25% av skadebeloppet, vilket kan bli dyrt för en fin cykel.

Hos Länsförsäkringar får du mindre pengar tillbaka om du blir av med t.ex. din mobil, dator eller cykel efter 1 år jämfört med Hedvig på grund av villkoren för värdeminskning.

 • Från 90 kr / månad
 • Normal självrisk är 1400 kr
 • Drulle ingår

Läs mer och teckna Länsförsäkringars hemförsäkring för student.

Läs mer om bästa studentförsäkringen 2021 här.

Viktigt att tänka på

 1. En hemförsäkring är ett viktigt grundläggande skydd för både dig och dina ägodelar. 
 1. Välj en försäkring med drulle. Drulle är den vanligaste anledningen till att nyttja sin försäkring. Drulle gäller t.ex. om du.
 • tappar mobilen i marken 
 • råkar sätta dig på dina glasögon
 • spiller kaffe i din nya soffa
 1. Gå inte bara på pris –  även villkoren är viktiga.

De flesta studentförsäkringar kostar runt 100-lappen per månad. Men det kan skilja stort i villkoren! En vanlig orsak till att nyttja studentförsäkringen är en stulen mobil. Om du har köpt en iPhone för 10 000 kr och den efter 1,5 år blir stulen får du följande tillbaks från följande bolag:

 • Hedvig 7000 kr
 • ICA Försäkringar 4000 kr
 • Länsförsäkringar 5000 kr

Måste man ha en hemförsäkring som student?

Det finns inget som tvingar dig som student att ha teckna en hemförsäkring. Det är dock en viktig försäkring som de allra flesta är noggranna med att teckna. Anledningen är att det kan bli dyrt utan.

Du behöver en egen hemförsäkring när du flyttar hemifrån eftersom att du då inte längre omfattas av föräldrarnas hemförsäkring.

Vad ingår i en hemförsäkring?

En hemförsäkring är ett paket av försäkringar som består av många viktiga delar. 

Egendomsskydd 

Kan ge dig ersättning om dina saker blir stulna eller skadas i brand- eller vattenskada. Med egendom menas till exempel möbler, kläder och elektronik och andra föremål som du har hemma. Ett begrepp som ofta används för dessa föremål i försäkringsvillkoren är “lösöre”.

Ansvarsskydd 

Kallas även ansvarsskydd. Kan ge skydd du blir krävd på ersättning från någon som anser att du orsakat dem skada kan du få hjälp av ansvarsskyddet. 

Rättsskydd 

Om du hamnar i tvist kan rättsskyddet ersätta dina kostnader för att anlita en advokat. Det måste vara ett så kallat tvistemål som prövas i tingsrätt, hovrätt eller högsta domstol för att försäkringen skall täcka. 

Överfallsskydd 

Om du blir utsatt för misshandel eller sexualbrott kan du få ersättning genom överfallsskyddet. 

Reseskydd

Ger ersättning för de viktigaste händelserna du kan råka ut för på en resa. Gäller oftast 45 dagar, i vissa fall upp till 60 dagar.

ID-skydd 

Ingår i de flesta studentförsäkringar, men inte i alla. Du får rådgivning och ersättning om du blir utsatt för ID-stöld eller ID-kapning.

Drulle* – ingår i vissa hemförsäkringar 

Ger skydd vid plötsliga och oförutsedda händelser. Den vanligaste anledningen till att nyttja en hemförsäkring. Se därför till att ha med drulle i din studentförsäkring. 

Hur stor är självrisken?

En vanlig grundsjälvrisk ligger på mellan 1400 kr och 1800 kr hos de stora försäkringsbolagen. Det är den summa du betalar om du behöver nyttja din försäkring. För vissa föremål gäller andra belopp för självrisk. För t.ex. cyklar gäller ibland andra belopp för självrisk hos försäkringsbolagen.

Bästa valet – Hemförsäkring för student

Hedvig kostar från 79 kr / mån och är det bästa valet tack vara bra pris, en vass digital tjänst och schyssta villkor. Läs mer om Hedvigs studentförsäkring och teckna här.


Artikel skapad: 11 april 2021
Senast uppdaterad: 11 april 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 3 =


Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.