Fondrobot eller inte – Så tycker experterna

13 juli 2023

En fondrobot som Lysa (annonslänk) ger dig ett automatiskt sparande till låga avgifter. Du slipper lägga tid på ditt sparande och kan känna dig trygg med att dina pengar förvaltas på ett bra sätt.

Men vilka är nackdelarna med en fondrobot och vilka alternativ finns det? Vi reder ut och svarar på frågan: fondrobot eller inte?

I den här artikeln förekommer sponsrade länkar.

Vad är en fondrobot?

En fondrobot hjälper dig att automatisera ditt fondsparande. Utifrån frågor om mål och risk får du förslag på fonder som passar dig. Med autogiro överförs pengarna varje månad och placeras automatiskt utifrån fondrobotens förslag.

En fondrobot gör det enkelt för dig som inte vill lägga tid på ditt sparande. Så vilka är nackdelarna med en fondrobot? Och vilka alternativ finns?

Vi vänder oss till experterna.

Vad säger experterna om fondrobotar

Åsikterna går isär bland svenska experter.

Pensionsmyndighetens åsikt

“För långsiktigt sparande till pension blir en robotrådgivare onödig.”
– Pensionsmyndighetens rapport om robotrådgivare

Här syftar förmodligen Pensionsmyndigheten på att du på lång sikt, över tio år, lika gärna kan spara i en global indexfond som har lägre avgift än en fondrobot.

Småspararguidens åsikt

“Vi tycker att robotrådgivning är en helt onödig produkt för de allra flesta och att Nordnet och Avanza har en svansföring i marknadsföringen som är helt omotiverad.”
– Småspararguiden.se

Småspararguiden rekommenderar en global indexfond istället för en fondrobot för de allra flesta, tack vare lägre avgifter.

Å andra sidan lyfter andra experter fram fondrobotar som mycket smidiga och något som hjälper småsparare. 

Rikatillsammans.se:s åsikt

“Fondrobotar är bra, alla borde ha en. En fondrobot hjälper dig att få rätt på de viktigaste sakerna i sparandet.”
– Jan Bolmesson, Rikatillsammans.se

Experter som förespråkar fondrobotar lyfter ofta fram att de är smidiga och hjälper småsparare som annars kanske inte hade sparat alls.

De som kritiserar fondrobotar attackerar ofta deras avgifter och pekar på att billiga globala aktiefonder gör ett bättre jobb.

Så vilka är egentligen fördelarna med en fondrobot?

Fördelar med fondrobot

  • Gör sparande enkelt
  • Hjälper dig välja fonder
  • Hjälper dig välja rätt risknivå i ditt sparande
  • Hjälper dig hålla önskad fördelning mellan aktie- och räntefonder

Med en fondrobot är det enkelt att komma igång med sitt sparande. Det här är något som vi tror att många småsparare lockas av. Svara på några frågor när du signar upp och få en rekommendation på fonder som passar dig. Sätt upp autogiro och du har ett automatiskt sparande.

Fondroboten hjälper dig hålla önskad fördelning mellan aktie- och räntefonder. En tumregel är att ha en så stor del i aktier som du har sparhorisont (i år), i tiotal procent. Så om du ska använda pengarna om sju år ska du enligt tumregeln ha 70 % i aktier och således 30 % i räntor. En fondrobot sköter den omfördelningen åt dig.

Nackdelar med fondrobot

  • Avgifter
  • Du får inte själv välja fonder

Du betalar högre avgifter än om du själv köper de underliggande aktierna eller fonderna. Du betalar alltså fondroboten en liten avgift för att välja åt dig. Avgifter spelar stor roll över tid. Även om skillnaden i avgifter mellan en global indexfond som t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära (0,22% i avgift) och Lysas fondrobot (cirka 0,40 % i avgift) inte låter så stor, så blir det skillnad över tid.

En fondrobot väljer fonder åt dig. Om du är intresserad av investeringar och fonder så kan det vara tråkigt att inte själv bestämma hur dina pengar ska placeras. 

Alternativ till fondrobot

Lysa fondrobotAvanza Global
Avgift0,40%0,11%
Värde efter 20 år2 815 913 kr2 923 421 kr
Skillnad efter 20 år-107 508 kr+107 508 kr
Exemplet ovan utgår från sparbelopp 5 000 kr / mån och 8% avkastning per år

För att kunna ge ett bra svar på frågan fondrobot eller inte måste vi först gå igenom de bästa alternativen.

Ett bra alternativ till en fondrobot är att köpa en global aktiefond med låg avgift. För sparande på under tio års sikt kan du kombinera innehavet i din globala aktiefond med en räntefond. 

Vi påminner om ovan nämnda tumregel. Ha en så stor del i aktier som du har sparhorisont (i år), i tiotal procent. Så om du ska använda pengarna om nio år ska du enligt tumregeln ha 90 % i aktiefonder och således 10 % i räntefonder. 

Alternativ på globala aktiefonder med låga avgifter:

Läs mer: Placera pengar

Vårt svar

Välj fondrobot om du inte vill lägga tid på ditt sparande samt om du inte själv vill välja ut fonder. Välj inte att spara med en fondrobot om du vill ha lägsta möjliga avgift samt själv vill välja ut fonder.

Bästa svenska fondroboten

Lysa är enligt oss den bästa fondroboten i Sverige. Lysa har låga avgifter och tjänsten är enkel att använda.

Lysa har en avgift på cirka 0.30-0.41 % / år vilket gör att de bara blir marginellt dyrare än om du väljer räntefond + global aktiefond.

Läs mer: Omdöme om Lysa
Läs mer: Fundler vs Lysa

För dig som själv vill välja ut fonder att investera i kan det vara värt att kolla på fondplattformen SAVR som erbjuder fonder med rabatt.

Läs mer: Vår recension av SAVR
Läs mer: Jämförelse mellan SAVR och Lysa

Sammanfattning – fondrobot eller inte

  • En global indexfond som t.ex. Avanza Global tillsammans med en räntefond ger något lägre avgift än en fondrobot.
  • Fondrobotar är bra om du inte vill lägga någon tid på ditt sparande.
  • Fondrobotar är bra om du inte själv vill välja ut fonder.
  • Lysa (annonslänk) är Sveriges mest använda fondrobot.

Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 13 juli 2023
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.