Bästa försäkringen för en mops – Jämförelse

wp-content/uploads/2020/11/Skärmavbild-2020-11-22-kl.-13.54.30.png

Bästa försäkringen mops

Mopsen är en populär hund i Sverige. Ett besök hos veterinären kan bli dyrt och 9 av 10 svenskar väljer därför att försäkra sin hund. Men vilken är egentligen den bästa hundförsäkringen för just en mops?

ManyPets är den bästa hundförsäkringen enligt konsumternas.se, som ger oberoende vägledning om försäkringar i Sverige. Det kostar från 182 kr/mån att försäkra en mops hos ManyPets.

Det kan skilja mycket i pris mellan olika försäkringsbolag och det är därför viktigt att läsa på innan du väljer hundförsäkring för din hund.

Bästa hundförsäkringen för en mops

ManyPets är enligt oss den bästa hundförsäkringen för mopsar i Sverige. Försäkringen toppar konsumternas.se, som ger oberoende vägledning om försäkringar, lista över hundförsäkringar.

ManyPets hundförsäkring ger bra veterinärskydd till ett bra pris. Två på listan är Moderna djurförsäkringar.

*Konsumenternas.se topplista över bästa hundförsäkringar. Webbplatsen ger dig som konsument oberoende och kostnadsfri fakta och vägledning i försäkringsfrågor.

1. ManyPets

ManyPets är en av Storbritanniens populäraste djurförsäkringsbolag och finns nu även i Sverige. Bolaget bytte nyligen namn från Bought By Many. Företaget fokuserar enbart på djur och grundades 2012 till följd av dyra och krångliga djurförsäkringar. Företaget har över 500 000 kunder och ligger i topp på listor över mest nöjda försäkringskunder.

Pris: från 182 kr/mån för en mops

Fördelar

  • Lågt pris för en mops
  • Bäst försäkring enligt Konsumenternas
  • Marknadens högsta ersättningsbelopp
  • Samma ersättning när hunden blir äldre
  • Låg självrisk

Nackdelar

  • Nya på hundförsäkringar i Sverige

2. Moderna djurförsäkringar

Två på konsumternas.se lista om de bästa hundförsäkringarna i Sverige är Moderna Djurförsäkringar som erbjuder en trygg hundförsäkring till ett lågt pris. Företaget har funnits i flera år men det var inte längesen de började erbjuda försäkringar för hundar. 

Pris: Från 314 kr/mån för en mops

Fördelar

  • Heltäckande villkor om du väljer Dubbel eller Trippel
  • Samma försäkringsnivå för äldre hundar

Nackdelar

  • Inte funnits lika länge som etablerade aktörer

Vad kostar en hundförsäkring för en mops

ManyPets

  • Bas – 182 kr / mån – 30 000 kr i veterinärvård
  • Standard – 305 kr / mån – 60 000 kr i veterinärvård – BÄSTA VALET
  • Premium – 405 kr / mån – 140 000 kr i veterinärvård

Moderna Djurförsäkringar

  • Enkel – 314 kr / mån – 30 000 kr i veterinärvård
  • Dubbel – 543 kr / mån – 60 000 kr i veterinärvård
  • Trippel – 757 kr / mån – 90 000 – 120 000 kr i veterinärvård

Försäkringsbolagens priser kan variera stort mellan olika hundraser.

Sveriges bästa hundförsäkring enligt konsumternas.se är ManyPets och deras försäkring för en mops kostar från 182 kr / månaden. Det lägsta priset avser en basförsäkring. En standardförsäkring kostar från 305 kr / månaden och en premiumförsäkring kostar från 405 kr / månaden hos samma bolag. Bolaget erbjuder således mycket prisvärda försäkringar för just mops.

Sveriges näst bästa hundförsäkring enligt konsumternas.se är Moderna Djurförsäkringar och deras försäkring för en mops kostar från 314 kr / månaden. Det lägsta priset avser en basförsäkring. Moderna Djurförsäkringars Dubbel veterinärvård kostar från 543 kr / månaden och deras Trippel veterinärvård kostar från 757 kr / månaden. Här skiljer det mycket i pris mot ManyPets priser.

Se vad en hundförsäkring kostar för andra raser.

Ska man välja bas, standard eller premium?

Försäkringsbolag erbjuder ofta tre olika nivåer där mellannivån brukar räcka gott och väl. ManyPets, som toppar konsumternas.se lista över bästa hundförsäkringar har en mellannivå som kostar 305 kr / månaden för en mops. Den täcker veterinärkostnader upp till 60 000 kr och är enligt oss den bästa hundförsäkringen för en mops.

Blir det dyrt utan hundförsäkring?

Om din hund råkar ut för en olycka så kan en vanlig operation kosta mellan 15 000 kr och 30 000 kr. Enklare operation kan kosta från cirka 3000 kr till 8000 beroende på omständigheter. Utöver det kan det tillkomma kostnader för medicin, rehab och ytterligare omkostnader.

9 av 10 hundägare tecknar hundförsäkring i Sverige för att slippa dyra oförutsedda kostnader.

Vad ingår i en hundförsäkring?

Följande ingår i ManyPetss basförsäkring:

  • Veterinärvård – 30 000 kr per år
  • Tandskador vid olycksfall
  • Rehabilitering
  • Dolda fel
  • Beteenderubbningar
  • Fri användning av FirstVet

Följande ingår i Moderna Djurförsäkringars basförsäkring:

  • Veterinärvård – 30 000 kr per år

I bolagens större paket ingår fler saker och försäkringarna täcker då högre belopp för veterinärkostnader.

En hundförsäkring ersätter generellt kostnader för undersökning och behandlingar när hunden blir sjuk eller skadad. Med en hundförsäkring slipper du betala dyra veterinärskostnader som kan uppgå till över 10 000 kr beroende på olycka eller sjukdom. 

En hundförsäkring täcker veterinärkostnader:

  • När din hund blir sjuk
  • När din hund blir skadad

Du får stå för en del av kostnaden själv, den delen kallas självrisk.

Vissa billigare hundförsäkringar täcker enbart olyckor men det framgång isåfall i villkoren. Undantag och begränsningar för sjukdomar är oftast specifika för varje hundras. Läs villkoren för att se vilka undantag och begränsningar som gäller för den försäkringen du överväger.

Livsförsäkring är den vanligaste tilläggsförsäkringen och ger ersättning om hunden avlider av sjukdom eller en olycka. Försäkringen brukar minska vid en viss ålder och oftast slutar den gälla vid cirka 8 års ålder. Andra vanliga tilläggsförsäkringar som du kan teckna är medicin, rehabilitering, MR/CT-undersökning samt användbarhetsförsäkring.

Sjukdomar som drabbar mopsar

Mops är generellt sett en frisk hund men precis som andra hundraser så drabbas rasen av särskilda hälsoproblem. Vissa mopsar blir aldrig sjuka men det är viktigt att veta vilka sjukdomar och hälsoproblem som kan uppstå. 

Mjäll

En hudåkomma som orsakas av små kvalster. Kontakta veterinären om du ser mycket mjäll, särskilt på mitten av ryggen. Kvalstren som orsakar detta är smittsamma.

Hjärnhinneinflammation

En dödlig inflammatorisk nervsjukdom som är unik för mopsen. Det går tyvärr inte att behandla sjukdomen och den kan enbart fastställas efter hundens död. Även om den är ovanlig så är den bra att känna till.

Epilepsi

Kan göra att din hund får ett anfall utan känd anledning. Ring veterinären om det uppstår.

Nervdegenerering 

Kan uppstå hos äldre mopsar som då börjar släpa bakdelen, vacklar eller har svårt att hoppa upp och ner. Sjukdomen utvecklas oftast långsamt. Då frambenen oftast förblir starka köper vissa ägare kärror som hjälper mopsen att förflytta sig.

Ögonproblem

Mopsens ögon är stora och framträdande vilket gör att de lätt skadas eller utvecklas sår på hornhinnan. Kontakta veterinären om din mops skelar eller om ögonen ser röda ut. Andra ögonproblem mopsen kan drabbas av är torra ögon, att ögongloben förflyttas från ögonhålan och ögonlocket kläms bakom det och att ögonfransarna skaver mot ögat.

Allergier

Vissa mopser lider av allergier såsom kontakt- och matallergier. Vanliga tecken på att din mops är allergisk är att den slickar sina tassar eller gnuggar ansiktet.

Vad ska du tänka på när du väljer hundförsäkring?

Månadskostnad

Den första faktorn du vill kolla på är månadskostnaden. Det kan skilja stort i pris mellan försäkringar som erbjuder i princip samma ersättningsnivåer.

Veterinärvårdsbelopp

Nästa steg är att kolla på vilket veterinärvårdsbelopp försäkringen täcker. Beloppet är ofta mellan 20 000 kr – 120 000 kr. 

Självrisk

Den tredje saken du vill leta efter är självrisken. Det är det beloppet du själv måste betala när du uppsöker veterinärvård för hunden. Självrisken delas ofta upp i två delar, en fast del och en rörlig del. Den fasta delen brukar vara mellan 1200 kr och 3000 kr. Den rörliga delen avser en procentsats av kostnaden för veterinärbesöket och är oftast mellan 15% och 25%.

Självriskperiod

Självriskperioden är den tid då du enbart betalar den fasta delen av självrisken. Perioden brukar börja från det att du besöker veterinären. ManyPets ervbvjuder 365 dagar och Moderna Hundförsäkringar erbjuder 180 dagar i självriskperiod.

Rehabilitering

Vissa försäkringar täcker det från början och i andra går det att lägga till.

Medicin

Vanligt att den ingår eller så går den att lägga till.

Livsförsäkring

Det belopp du får om hunden måste avlivas. 

MR & CT-undersökningar

Vanlig undersökningsform för att reda på om hunden har en specifik sjukdom eller om det var en olycka som åstadkom skadan. 

Dolda fel

Ett dolt fel är en sjukdom som uppkommit innan du köpt din hund som du inte kan upptäcka. De flesta hundförsäkringar täcker dolda fel.

Krav

Kolla om försäkringen har några speciella krav som t.ex. om den kräver att särskilda veterinärer undersöker hunden (Agria hundförsäkring).

Reservationer

Kolla efter reservationer för olika fel och sjukdomar som inte täcks av försäkringen. Det kan t.ex. vara rasspecifika sjukdomar. Du hittar reservationerna i ditt försäkringsbrev.

Ålder

Vissa försäkringsbolag har krav på att hunden måste vara minst 6 veckor. Det är även vanligt att livsförsäkringen slutar gälla vid cirka 8 års ålder.

Få prisförslag för din hund

Läs om Manypets tre olika försäkringsnivåer och se ditt pris för att försäkra din mops.


Artikel skapad: 22 november 2020
Senast uppdaterad: 26 juli 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.