Vad kostar en hundförsäkring – 10 vanligaste raserna

09 januari 2021
wp-content/uploads/2020/08/Spring-Seasonal-Outfits-39.png

En hundförsäkring kan vara helt avgörande för att ha råd med en veterinär. Vi har jämfört vad de kostar att försäkra de tio vanligaste hundraserna. I jämförelsen kollar vi på priserna hos de två bolagen som toppar listan över de bästa hundförsäkringarna i Sverige.

En hundförsäkring kostar från cirka 119 kr till över 500 kr i månaden. Det skiljer stort i pris mellan olika försäkringsbolag och hundraser. Den viktigaste faktorn är att kolla på veterinärvårdsbeloppet. Beloppet avgör hur mycket försäkringen täcker vid ett besök hos veterinären, oftast 20 000 kr till 120 000 kr.

Det kan skilja stort i pris mellan olika försäkringsbolag. Vi har därför gjort en utförlig sammanställning med priserna för de 10 vanligaste hundraserna i Sverige. Vi har valt att ta fram priser från försäkringsbolagen ManyPets och Moderna Djurförsäkringar eftersom att de toppar listan över de bästa hundförsäkringarna i Konsumenteras Försäkringsbyrås jämförelse.

Parapedias Spartips – Sätt ditt sparande på autopilot

Vad kostar en hundförsäkring – 10 vanligaste raserna

Priser i SEK per månad.

ManyPets Standard är bästa valet enligt oss. Tack vare ett bra pris och en försäkring som täcker veterinärskostnader upp till 60 000 kr.

De två viktigaste faktorerna när du väljer hundförsäkring är att kolla på veterinärvårdsbelopp samt månadskostnad. Du vill såklart ha en låg månadskostnad och ett högt veterinärvårdsbelopp. Veterinärvårdsbeloppet är det belopp som försäkringen täcker vid ett besök hos veterinären och uppgår max till 120 000 kronor hos de flesta försäkringsbolagen. En annan viktig faktor är att kolla på självrisken, den delen du själv måste betala när du besöker veterinären.

På listan över de 10 vanligaste raserna i Sverige så är chihuahua billigast och fransk bulldogg dyrast att försäkra. Det beror på att fransk buldogg är utsatt för fler sjukdomar än chihuahuan statistiskt.

Läs vår jämförelse över de billigaste hundförsäkringarna.

Så gick jämförelsen till

Vi har valt de 10 vanligaste hundraserna enligt Svenska Kennelklubbens statistik 2019. Faktorer som hundens ålder, bostadsort och om hunden är kastrerad påverkar priserna. För att få jämförbara priser har vi angett att hunden är 1 månad gammal, är registerad i SKK, bor i Göteborg samt att de inte är kastrerade. 

Vi har gjort så lika val som möjligt när det gäller försäkringsbelopp samt rörlig och fast självrisk. Fast självrisk betyder att man betalar en fast avgift hos veterinären, oavsett hur stor den är. Rörlig självrisk betyder att man betalar en procentsats av den resterande kostnaden.

Vi har valt försäkringsbolagen ManyPets och Moderna Djurförsäkringar eftersom att de toppar Konsumternas Försäkringsbyrås lista över de bästa hundförsäkringarna i Sverige. 

Bästa hundförsäkringarna 

Konsumenteras Försäkringsbyrå jämför varje år försäkringsbolag och den senaste listan toppas av ManyPets och Moderna Djurförsäkringar. I jämförelsen kollar de på flera punkter i respektive försäkring såsom veterinärvårdsbelopp, självrisk, livsförsäkring och begränsningar. 

ManyPets

ManyPets toppar Konsumenteras Försäkringsbyrås lista över de bästa hundförsäkringarna i Sverige. De är ett brittiskt bolag med över 500 000 kunder. Företaget startade 2012 som en reaktion mot dyra och krångliga djurförsäkringar. 

Så mycket täcker försäkringarna i veterinärkostnader:

 • ManyPets Bas: 30 000 kr
 • ManyPets Standard: 60 000 kr
 • ManyPets Premium: 140 000 kr

Fördelar

 • Låga priser
 • Toppar Konsumenternas lista 
 • Högst ersättningsbelopp på marknaden
 • Samma ersättning när hunden blir äldre
 • Låg självrisk

Nackdelar

 • Nya på hundförsäkringar i Sverige

Moderna Djurförsäkringar

Moderna Djurförsäkringar är tvåa på Konsumenternas Försäkringsbyrås lista över bästa hundförsäkringarna i Sverige. Företaget är kända för att erbjuda trygga hundförsäkringar till ett lågt pris.

Så mycket täcker försäkringarna i veterinärkostnader:

 • Moderna Enkel: 30 000 kr 
 • Moderna Dubbel: 60 000 kr
 • Moderna Trippel: 90 000 kr

Fördelar

 • Heltäckande villkor i paketen Dubbel eller Trippel
 • Samma försäkringsnivå för äldre hundar

Nackdelar

 • Inte funnits lika länge som stora etablerade bolag

Faktorer som påverkar kostnad

Priserna varierar mellan försäkringsbolagen och styrs av en rad faktorer.

Hundras

Friska hundraser har lägre premie och raser med mer sjukdomar har högre premier. Försäkringsbolagen utvärderar kostnader för sjukdomar och skador och justerar priser därefter. Jämthund är exempel på en ras som ofta har låga premier och fransk bulddogg är ett exempel på en hundras som ofta har högre premier.

Veterinärvårdsbelopp

Det belopp som försäkringen täcker kostnader för hos veterinären. Ofta mellan 20 000 kronor och 120 000 kr. Högt belopp ger högre månadskostnad.

Vart du bor

Stockholm är dyrast i landet och där kan en hundförsäkring kosta cirka 15% mer än i en svensk småstad.

Hane eller tik

Tikar har högre veterinärvårdskostnader, främst på grund av risken för livmoderinflammation. Hos de flesta försäkringsbolagen så har tikar något högre premier än hanar.

Självrisk

En högre självrisk ger en lägre månadskostnad.

Tillval

Du kan ofta göra tillval som t.ex. en livförsäkring eller försäkring för medicin. 

Vanliga sjukdomar och skador på hund

Kräkningar och diarré

Den vanligaste anledningen till ett besök hos veterinären. Kan bero på att hunden ätit något den inte ska, som en strumpa eller en fågel men kan även bero på andra saker som infektioner eller allergier.

Rörelseapparaten

Problem med ryggen, hälta och patella är tre exempel på den näst vanligaste orsaken till ett besök hos veterinären. Alla hundens delar i rörelseapparaten är beroende av varandra för att rörelser skall fungera normalt.

Hudtumör

Ett samlingsnamn för olika hudförändringar. Vanliga exempel är fettknölar, talgkörtelinflammation och vårtor – som oftast är godartade. Mastocytom är ett exempel på en elakartad tumörer – som kan växa både snabbt och långsamt. 

Hudskador

Om hunden hamnar i slagsmål kan den få bitskador från den andra hunden och de är viktiga att kolla upp då det kan infekteras. Andra vanliga hudskador är skärsår, slitsår och sticksår. Det är viktigt att rengöra såret ordentligt och ibland kan det krävas dränering, eller att det sys ihop.

Öroninflammation

Det är viktigt att hålla kolla på hundens öron eftersom att de lätt blir inflammerade. Ett bra sätt för att upptäcka problemen är att lukta och titta i öronen noggrant. Allergi är ofta den bakomliggande orsaken till öroninflammation hos hundar.

Statistiken kommer från Agria Breed Profiles som för statistik över hundars hälsa och sjukdomar.

Vad kostar det utan hundförsäkring?

Cirka 9 av 10 hundägare i Sverige väljer att försäkra sin hund för att slippa dyra oförutsedda kostnader. 

Ett besök hos en veterinär kan för en avancerad operation kosta alltifrån 15 000 upp till 30 000 kronor beroende på skada, ibland tillochmed mer än så. Enklare operationer kan kosta från cirka 3 000 kronor till 8 000 kronor beroende på flera faktorer. Utöver det tillkommer kostnader för rehabilitering, medicing och eventuellt ytterligare omkostnader. 

Ett eller flera veterinärbesök är vanligt under hundens liv och eftersom att en olycka kan ske när som helst så kan det vara dyrt att chansa utan försäkring. En hundförsäkring gör att du alltid kan ta ett beslut för hundens bästa och inte behöver basera ett beslut på om du har råd med en operation.

Bästa hundförsäkringen för olika raser

Har ni fler djur i familjen? Läs artikeln om den billigaste kattförsäkringen.

12 saker att tänka på när du väljer försäkring

Månadskostnad

Den första faktorn du vill kolla på är månadskostnaden. Högre självrisk ger lägre månadskostnad. 

Veterinärvårdsbelopp

Det maxbelopp som försäkringen ersätter när du besöker veterinären. Beloppet är ofta mellan 20 000 kr – 120 000 kr beroende på försäkringsbolag och valt paket. Vi rekommenderar att välja försäkringar som täcker minst 60 000 kr, vilket ofta motsvarar bolagens mellanpaket.

Självrisk

Vår rekommendation är att välja en hög självrisk så att du får en lägre månadskostnad. Självrisken är det belopp du själv måste betala för veterinärvården. Självrisken finns i två delar, en fast och en rörlig. Den fasta delen är oftast mellan 1200 kr och 3000 kr. Den rörliga delen avser en procentsats av kostnaden för veterinärbesöket utöver den kostnaden och är oftast mellan 15% och 25%.

Självriskperiod

Den period där du enbart betalar den fasta delen av självrisken. Självriskperioden brukar börja från det att du besöker veterinären. ManyPets erbjuder 365 dagar och Moderna Hundförsäkringar 180 dagar i självriskperiod.

Rehabilitering

Täcker om hunden behöver rehabilitering. Vi rekommenderar att inte välja till. De har ofta maxbelopp som är så låga att de inte är värda att betala extra för. Ingår i vissa försäkringar. 

Medicin

Täcker om hunden behöver medicin. Vi rekommenderar att inte välja till. De har ofta maxbelopp som är så låga att de inte är värda att betala extra för. Ingår i vissa försäkringar. 

Livsförsäkring

Vi rekommenderar inte att välja till livsförsäkring. Det belopp du får om hunden måste avlivas hjälper föga när hunden är borta.

MR & CT-undersökningar

Vanlig undersökningsform för att reda på om hunden har en särskild sjukdom eller om det var en olycka som åstadkom skadan den dragit på sig. 

Dolda fel

En sjukdom som uppkommit innan du köpt din hund som du inte kan upptäcka. De flesta försäkringar täcker det här.

Krav

Tänk på att kolla om försäkringen har några speciella krav som t.ex. om den kräver att särskilda veterinärer undersöker hunden som Agria hundförsäkring.

Reservationer

Kolla efter särskilda reservationer som inte gäller för din hundras. Det kan t.ex. vara specifika sjukdomar. Du hittar reservationerna i ditt försäkringsbrev.

Ålder

Vissa försäkringsbolag har krav på att hunden måste vara minst 6 veckor. Det finns även övre gränser och bland vissa bolag slutar livsförsäkringen att gälla vid cirka 8 års ålder.

Sammanfatning

 • En hundförsäkring kostar från cirka 119 kr / mån till över 500 kr / mån beroende på hundras och flera andra faktorer
 • ManyPets och Moderna Djurförsäkringar toppar Konsumenternas Försäkringsbyrås lista över bästa hundförsäkringarna i Sverige
 • Vi rekommenderar att välja en hundförsäkring som täcker minst 60 000 kr i veterinärkostnader
 • Vi rekommenderar inte att välja till livförsäkring

Parapedias #1 Spartips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort
Parapedias #2 Spartips – Sätt ditt sparande på autopilot
Parapedias #3 Spartips – Köp fonder till lägre avgift


Artikel skapad: 16 augusti 2020
Senast uppdaterad: 09 januari 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.