Hur man köper aktier – Guide för nybörjare

27 december 2021

Att köpa aktier är inte så krångligt som det verkar. Innan du gör din första investering är det dock bra att göra lite research och lära sig de vanligaste termerna.

Börja med att välja en nätmäklare, Avanza och Nordnet är det mest populära i Sverige. Gör research om vilka aktier du vill köpa, välj hur många andelar du vill ha och genomför din första investering. 

Innan du köper dina första aktier så är det några saker du behöver ha koll på. Här ska vi på ett enkelt sätt förklara vad du behöver veta innan du köper dina första aktier.

Hur köper man aktier?

Även om det kan kännas krånligt i början så är det inte svårt att köpa aktier online. Här är 5 steg för att köpa dina första aktier.

1. Öppna konto hos en nätmäklare

Det enklaste sättet att köpa aktier är att öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet. När du sedan fört över pengar till ditt konto så kan du köpa dina första aktier.

Att öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet är enkelt. Avanza och Nordnet har liknande avgifter och båda företagen erbjuder tjänster som är lätta att använda. När du öppnar ett konto så får du välja mellan att köpa aktier med ett investeringssparkonto (ISK), aktie- och fondkonto eller kapitalförsäkring. ISK är det populäraste kontot för att köpa aktier. Det är utan avgift och du slipper deklarera dina aktieaffärer. ISK är således ett perfekt val för nybörjare, men även många experter köper aktier på ett ISK.

2. Läs på om aktier du vill köpa

Nu är det dags att läsa på om aktier du vill köpa. En bra start är att läsa på om företag som du redan köper produkter av. Exempel på bolag som många svenskar använder produkter och tjänster från dagligen är Spotify, Netflix, Volvo och Facebook. Du kan även få tips på aktier genom att lyssna på aktiepoddar.

Gör det inte komplicerat i början. Warren Buffet, världens mest kända investerare, tipsar om att köpa aktier i bolag som du verkligen vill bli delägare i.

Nu när du har en lista på aktier av bolag vars produkter och tjänster du använder så är det dags att göra research. Börja med företagets årsredovisning, googla “företag + årsredovisning”. Det ger dig en första överblick över bolagets ekonomi. Du kan sedan använda grafer på Avanza eller Nordnets hemsidor för att göra djupare analyser och kolla på hur företagets aktie utvecklats över tid. 

Tänk på följande när du väljer dina första aktier:

  • Köp aktier i bolag som du förstår dig på, gärna bolag vars produkter och tjänster du själv använder.
  • Köp aktier för att äga dem på lång sikt, helst i minst fem år.
  • Köp aktier i flera olika bolag för att sprida riskerna.

Vill du ha hjälp att välja aktier? Kolla in Avanzas aktieinspiration: avanza.se/aktier/aktieinspiration.html Här kan du läsa om årets kursvinnare, aktierna med högst direktavkastning, investmentbolag och se listan över de populäraste aktierna hos Avanza.

3. Köp din första aktie

Du behöver inte köpa flera andelar på en gång – börja smått och köp mer allt eftersom du lär dig. En bra start kan vara att köpa en enda andel i några olika bolag bara för att testa på hur det är. En andel kan kosta från några ören till flera tusen kronor beroende på bolag. Gå inte i fällan och tänk att en aktie är “billig” bara för att priset på en aktie är lågt. Det är bättre att köpa en aktie som kostar 100 kronor och går upp till 120 kronor än att köpa en aktie som kostar 2 kronor och går ner till 1 krona. 

Bästa aktierna för nybörjare

En av de svåraste uppgifterna är att välja vilka aktier man ska investera i. Det optimala är att sätta sig in i bolag man är intresserad av, läsa deras årsrapporter och djupdyka i statistik. Det kan dock kännas överväldigt första gången man ska välja aktier att investera i.

Vi på Parapedia är starka förespråkare för att spara i indexfonder med låg avgift. En indexfond består utav flera olika aktier vilket hjälper dig att sprida risk. Exempel på indexfonder med låga avgifter är globalfonden Länsförsäkringar Global Indexnära och Sverigefonden SEB Sverige Indexfond. Med indexfonder får du aktier i flera olika bolag i ett enda köp och du slipper att själv välja bolag.

Om du ändå vill köpa aktier så finns tre bra alternativ för nybörjare:

1. Köp aktier i bolag vars produkter och tjänster du själv använder. T.ex. Spotify, Netflix och Volvo om du kör Volvo och gillar att streama musik och film.

2. Välj populära aktier.

Här är en lista över de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder. Det betyder inte automatiskt att de är de bästa aktierna för nybörjare men det visar att många av Avanzas kunder tror på bolagen. På så sätt tar du rygg på den stora massan.

3. Köp aktier i investmentbolag. Investmentbolag har som affärsidé att äga aktier i andra bolag. Genom att köpa aktier i ett investmentbolag tar du därmed rygg på erfarna investerare som har som heltidsjobb att välja bolag att investera i. Investors aktie är det investmentbolag som är mest populärt att investera i bland Avanzas kunder.

Hur mycket pengar behöver jag för att köpa aktier?

På Avanza och Nordnet finns inga krav för hur mycket pengar du ska investera. Du kan göra en första investering på alltifrån 1 krona till flera tusen kronor om du så önskar. 

När ska man köpa aktier?

Det kan vara lockande att tänka att man ska köpa aktier när aktiekurserna står lågt, t.ex. efter en finanskrasch eller en pandemi. Det är dock mycket svårt att tajma marknaden och det är därför bättre att köpa lite aktier hela tiden. Då köper du aktier till en snittkurs, ibland till lägre pris och ibland till högre. 

Ett bra tips är därför att sätta upp ett månadssparande där du varje månad köper aktier för en bestämd summa. 

ISK, aktie- och fondkonto eller kapitalförsäkring?

När du öppnar konto hos Avanza eller Nordnet så får du välja vilken typ av konto du vill handla aktier i. Du kan inte ha aktier i ett sparkonto utan behöver ett speciellt handelskonto för att köpa aktier.

De allra flesta väljer att öppna ett investeringssparkonto (ISK). Med ett ISK sparar du enkelt i aktier och du behöver inte tänka på att deklarera, Avanza eller Nordnet löser det åt dig. 

Avgifter

Vad kostar det egentligen att köpa aktier? Avgiften du betalar till mäklaren kallas courtage. På Nordnet är den avgiften 0 kr för alla som har mindre än 80 000 kr på sitt Nordnet-konto. Hos Avanza är det avgiftsfritt upp till 50 000 kr. Avgifterna därefter ligger på från 1 krona per aktieköp till 99 kr per köp beroende på vald courtageklass.

Som nybörjare kan du alltså handla aktier utan avgift hos både Avanza och Nordnet.

När ska jag sälja mina aktier?

Om du köper aktier så bör du vara trygg med att inte röra dina pengar på åtminstone fem år. Det eftersom att marknaden är volatil, aktier går upp och ned i pris – det är möjligt att dina aktier går ner i värde innan de stiger. 

Det kan vara minst lika viktigt att tänka på när du inte ska sälja aktier. När marknaden går dåligt och dina aktier faller i pris så kan du bli lockad att sälja. Problemet med att sälja då är att du då gör en förlust. En bättre strategi är att hålla aktierna på lång sikt, även när de går ner, och istället satsa på långsiktiga vinster när marknaden vänder tillbaka. 


Artikel skapad: 15 augusti 2020
Senast uppdaterad: 27 december 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.