Hur man sparar pengar – 20 bästa tipsen

03 februari 2021
wp-content/uploads/2020/08/croods-2.png

20 bästa tipsen för att spara pengar

Det svåraste med att spara pengar är ofta att komma igång. 

Som tur är så finns det relativt enkla sätt att spara pengar på – oavsett om du vill spara några hundralappar eller flera tusen varje månad.

Vi har satt ihop en lisa med 20 beprövade metoder för att spara pengar, från att ändra dagliga vanor till att skära ner på räkningar, till att göra långsiktiga förändringar.

1. Skapa automatiskt sparande

Sätt upp ett automatiskt sparande som automatiskt för över en viss procent av din lön varje månad till ett sparkonto. Börja smått och öka efter hand. Fördelen blir att du sparar en viss summa varje månad och att du vänjer dig att klara dig på det som blir över. Läs om att spara i fonder eller aktier.

2. 500 kr-regeln

Fundera en gång extra innan du köper något för 500 kronor eller mer. Inför regeln att du måste fundera minst en dag innan du köper något över den summan. Det hindrar dig från att göra impuls-köp.

3. Dela på Spotify med Spotify Duo

Bor du tillsammans med någon? Då kan du använda Spotify Duo som kostar 139 kr / mån totalt för två personer (69,50 kr var) istället för 99 kr / mån som Spotify Premium kostar.

4. Dela på Netflix

Netflix kan delas med andra i hushållet. Med Netflix Premium som kostar 159 kr / mån kan ni vara fyra stycken samtidigt som kollar på Netflix. I Netflix villkor står det att användarna till samma konto ska bo i samma hushåll men det finns många exempel på användare som delar konto och bor i olika städer och det fungerar fortfarande utmärkt. 

Om ni är fyra personer som delar på Netflix så blir det bara 40 kr / mån per person, istället för 109 kr / mån som Netflix Standard kostar.

5. Gör matlådor

Lägger du mycket pengar på ute-luncher? Testa att göra matlådor en månad och se hur mycket du sparar.

6. Planera dina matköp

Mat är en stor post i mångas månadskostnader. Genom att planera dina matköp och handla i större affärer kan du spara spengar varje månad.

7. Upplev kultur gratis

Dra fördel av kultur som är gratis i din stad. Det kan vara museum, nationalparker eller festivaler.

8. Planera dina stora inköp

Gör en lista över stora planerade inköp under året, t.ex. soffa, balkongmöbler och vinterjacka. Sätt en plan och köp varorna när det är på rea. Köp inte dyra saker hastigt – låt de landa på listan innan du bestämmer dig.

9. Dra ner på online-shopping

Shoppar du mycket online? Det har blivit så smidigt att handla online att det knappt går undvika. Försök stå emot och köp bara det viktigaste.

10. Ge personliga gåvor

Presenter är ofta en stor utgiftspost under ett år. Genom att ge personliga gåvor som du själv knåpat ihop kan du både spara pengar och kanske ge mottagaren något de blir gladare över. Exempel är att sätta ihop en egen korg med goda saker istället för att köpa färdiga presenter. 

11. Byt mobilabonnemang

Hallon och Vimla är exempel på operatörer som erbjuder billiga mobilabonnemang. Med Vimla får du t.ex. fria samtal och sms samt 8 GB surf för 160 kr / månaden och med Hallon betalar du bara 149 kr / månaden för ett liknande abonnemang.

12. Köp en begagnad mobil

Hos Refurbly och Swappie kan du köpa en begagnad mobil med garanti, i bra skick till ett bra pris. Om du köper på Blocket.se så kan du hitta ännu billigare mobiler, men då har de oftast ingen garanti kvar.

Många svenskar har en mobilräkning på cirka 500 – 600 kr / mån hos Telia, Telenor eller Tre. Det inkluderar mobil + abonnemang. Om du istället köper en begagnad iPhone hos Swappie eller Refurbly och t.ex. använder Hallon 8 gb surf så hamnar du på en månadskostnad på cirka 250-350 kr / månaden istället. En stor besparing varje månad.

13. Jämför elavtal

En av världens tråkigaste saker kan vara att teckna elavtal och många är av den anledningen kvar i dyra avtal. Jämför pris på elskling.se och byt till ett billigare avtal. Dra ner på din el-konsumtion och byt till ett billigare avtal, ett enkelt sätt att spara pengar!

14. Säg upp onödiga prenumerationer

Gå igenom dina transaktioner två månader i rad och leta efter dragningar från prenumerationer som du inte längre använder. I många fall hittar man saker som man inte ens visste att man betalar för. Säg upp!

15. Håll koll på utgifter

Använd appen Tink för att hålla koll på dina utgifter varje månad. Se hur mycket du spenderar på t.ex. nöjen och mat. Ett bra första steg till att spara pengar är att få en översikt över vad du lägger pengarna på.

16. Förhandla om ditt bolån

Har du tagit ett bolån för ditt hus eller din lägenhet? Du kanske är i en bättre ekonomisk situation nu än när du tog lånet? Då är det ett bra läge att förhandla om räntan på ditt bolån. Om din nuvarande bank inte erbjuder en bra ränta så är det värt att förhandla med andra banker.

17. Sätt mål med ditt sparande

Sätt ett specifikt men realistiskt mål. Det kan t.ex. vara att spara 50,000 kr på ett år. Använd en kalkylator för att räkna ut hur mycket du behöver spara varje månad och håll koll på hur det går i ett dokument eller i ett block.

18. Ta cykeln 

Kör du bil eller betalar månadskort för att ta dig till jobbet? Skriv ned vad det kostar dig varje månad. Om du kan cykla samma sträcka så kan du potentiellt spara tusenlappar varje år. 

19. Hemmamiddag istället för restaurang

Restaurangbesök blir ofta dyra. Bjud hem polarna på en god middag istället för att käka ute. 

20. Låna böcker på bibblan

Älskar du att läsa? Med god planering kan du ofta låna böckerna på biblioteket istället. Det brukar vara kö på de populära böckerna men med framförhållning kan du se till att alltid ha bra böcker hemma – alldeles gratis.


Artikel skapad: 19 augusti 2020
Senast uppdaterad: 03 februari 2021
Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Indexfonder passar i de flesta placeringsportföljer. Med dem får du bra spridning av aktier till en låg avgift. Warren Buffet har sagt att de flesta småsparare bör spara i indexf…
Bloggande är den perfekta sidoinkomsten. Jag har tagit den här bloggen från 0 till över 10 000 läsare per månad på mindre än ett år.  Här ska jag förklara hur du kan tjäna pengar på att…
En globalfond är en bra bas i portföljen för sparande på lång sikt. De investerar i aktier på flera marknader världen över och ger dig bra riskspridning. I den här artikeln listar vi de fe…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.