Varje år startas cirka 70 000 nya företag i Sverige. Att starta eget konsultbolag är en häftig resa och något som kräver mod samt planering. För dig som ska starta eget konsultbolag finns särskilda utmaningar och saker som är viktiga att känna till. För att guida dig som vill starta eget konsultbolag har vi satt ihop en guide med handfasta tips. Guiden är skriven av Pontus som har erfarenhet av att starta två egna konsultbolag.
Parapedias #1 bästa tips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort
Det finns flera fördelar med att starta eget konsultbolag.
Du har möjligheten att tjäna mer pengar i ett eget konsultbolag jämfört med om du är anställd. Inte ens riktigt välbetalda jobb brukar kunna mäta sig med vad du kan tjäna i ett eget konsultbolag.
Du är din egna chef och styr själv över hur, när och (oftast) med vilka du jobbar. Många som driver konsultbolag trivs med den friheten.
Att driva eget konstulbolag är förenat med risk och kräver ansvarstagande. Du ställs inför nya, ofta svåra situationer vilket för många är synonymt med utveckling.
Givetvis finns det nackdelar med att driva eget konsultbolag.
Du kan inte förlita dig på någon annan som i vissa fall när du är anställd utan måste själv se till att du har uppdrag och kunder för att kunna betala ut lön. Det kan även vara tufft att driva eget konsultbolag om du blir sjuk längre perioder.
Vill du ha inspiraton på andra affärsidéer? Läs artikeln 10 ovanliga affärsidéer.
Guide från Parapedia: Sätt ditt sparande på autopilot
I det mycket enkla räkneexempel nedan räknar vi med att du tar ut en lön om 40,000 kr / mån innan skatt. Och att du fakturerar i snitt 120 timmar i månaden till ett timpris på 800 kr.
Intäkter / mån
Konsultarvode: 120 timmar x 800 kr = 96,000 kr
Kostnader / mån
Lön innan skatt: 40,000 kr
Lokal: 5,000 kr
Omkostnader (marknadsföring, försäkring, arbetsgivaravgifter, pension mm) 20,000 kr
Tot: 65,000 kr
Intäkter per år: 1 056,000 kr (om du är ledig en månad på sommaren och fakturerar elva månader).
Kostnader per år: 780 000 kr.
Resultat: 276 000 kr per år.
I fåmansbolag kan du ta ut viss utdelning till 20 procent i skatt. I fallet ovan skulle du då t.ex. kunna ta ut 100,000 kr i utdelning och spara resten av vinsten i företaget.
Med det enkla räkneexemplet ovan kan du alltså ge dig själv en lön på 40,000 kr i månaden samtidigt som du tar ut 100,000 kr i utdelning per år.
Räkneexemplet ovan är jämförbart med om du som anställd tjänar 40,000 kr / månaden, får en bonus på 100,000 kr per år samt sparar ytterligare bonus (ej utdelad vinst) till framtiden.
Enligt mig pratar man generellt sätt för lite om vikten av sälj när det gäller att starta konsultbolag.
Många lägger stor vikt vid det administrativa och oroar sig över hur man sköter ekonomin i ett eget bolag.
Om du är duktig på sälj och leverans i de projekten du jobbar med kan du betala ett annat företag för att sköta ekonomi och administration. Du måste helt klart skapa dig en förståelse för företagets ekonomi men du kan ta hjälp med de bitarna du inte vill lägga tid på.
Så hur mycket behöver du sälja med ett eget konsultbolag?
Det beror helt på vilken typ av uppdrag du säljer in.
Vissa konsultbolag säljer in sina konsulter på 100% beläggning på långa uppdrag som pågår i år eller flera månader. Du och kunden kan då t.ex. komma överens om att du jobbar som konsult åt företaget för en betalning om t.ex. 100,000 kr / månaden i 1,5 år.
Det är även vanligt att man konsultar åt flera företag samtidigt och att uppdragen är mycket kortare än så.
I båda fallen är sälj en viktig faktor.
Om du t.ex. har fyra uppdrag där du fakturerar 25,000 kr / månaden och uppdragen i snitt varar tre månader så är det mycket viktigt att du hela tiden jobbar med sälj och fyller på med nya uppdrag.
Gör en tydlig plan för vilka företag du vill sälja till och hur du ska göra det. Avsätt tid för försäljning.
Du kan räkna med att det tar cirka 1-2 månader från det att du skickar in dina första uppgifter tills att ditt företag är igång.
Det är inte svårt att komma igång med ett eget konsultbolag.
Om du känner dig trygg med sälj och leverans i uppdragen så kommer det administrativa lösa sig. Du kan alltid betala ett annat företag för att hjälpa dig med ekonomin.
Börja med att bestämma i vilken företagsform du vill driva ditt företag inom. Om du ska driva det på heltid rekommenderar många att driva det som ett AB. Här kan du läsa Verksamt.se:s jämförelse av företagsformer.
Jag rekommenderar dig att anlita en redovisningsekonom som hjälper dig med ekonomin löpande.
Om du vill gör mer själv gör du följande:
Varje månad
Varje kvartal
Varje år
Jämför olika banker och sträva efter att få en kontaktperson som du är nöjd med. Jag använder själv SEB och är nöjd.
Samla på dig god erfarenhet innan du kör igång med eget konsultbolag. Det kan vara värt att ta en anställning på ett riktigt bra konsultbolag för att först lära dig hur det går till där.
När du är beredd på att jobba riktigt hårt och känner att du kan erbjuda bättre tjänster eller åtminstone minst lika bra tjänster som de som finns på marknaden så kan det vara en god idé att köra igång med eget konsultbolag.
Lycka till!
Parapedias #1 Spartips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort
Parapedias #2 Spartips – Sätt ditt sparande på autopilot
Parapedias #3 Spartips – Köp fonder till lägre avgift
Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Lämna ett svar