Fundler eller Lysa – Bästa fondroboten 2020

28 september
wp-content/uploads/2020/09/40G09koP55fYh86yZDnX-9.png

Fundler och Lysa har lägst avgift i Sverige. De båda slåss nu om att bli Sveriges bästa fondrobot. Innan du väljer fondrobot så är det några saker du behöver ha koll på.

Sammanfattning Fundler vs Lysa

FundlerLysa
PlattformMobilapp + WebbWebb
FunktionerPlacerar pengar, rebalanserar & utvärderar fonderPlacerar pengar & rebalanserar
PortföljAktier & räntorAktier & räntor
Kapital placeras iSju portföljer med
olika risknivåer
Två fonder. Lysa aktier och Lysa räntor.
Underliggande instrumentFonderFonder & ETF:er
Avgift0,15% – 0,84 %0.30 – 0.41 %
Lanserades20152016

Fundler eller Lysa – Bästa valet 2020

 • Fundler har över 50 000 kunder i Sverige och lägst förvaltningsavgift med sina 0,20%.
 • Lysa har över 37 000 kunder i Sverige och låg förvaltningsavgift med sina 0,24%*.

*förvaltningsavgiften blir lägre med över 200 000 kr i startkapital

Vad är en fondrobot

En fondrobot hjälper dig med följande:

 • Gör det enkelt att komma igång med ett månadssparande
 • Hjälper dig välja bra fonder 
 • Hjälper dig göra en fördelning mellan aktie- och räntefonder 
 • Balanserar om så att fördelningen hålls över tid

Den stora skillnaden

På många sätt är Fundler och Lysa lika. De båda har låga avgifter, de är enkla att komma igång med och är därför Sveriges bästa fondrobotar i vår bok. Men vad är egentligen den stora skillnaden på fondrobotarna?

Den stora skillnaden mellan Fundler och Lysa är portföljerna de erbjuder. Fundler har tillgång till hela marknadens över 36 000 fonder. Deras förvaltare väljer ut de bästa fonderna till deras sju olika portföljer anpassade för olika sparmål och risknivåer.

Lysa består utav fonderna Lysa Aktier, Lysa Sverige Aktier, Lysa Räntor, Lysa Global Aktier Hållbar och Lysa Räntor Hållbar. De fonderna i sin tur investerar i underliggande fonder. 

Fundlers Smart Index-fonder liknar Lysa. De består utav indexfonder till låga avgifter. Den stora skillnaden mellan Fundler och Lysa består utav Fundlers utbud med sina övriga tre portföljer: Real Vision, Högutdelande och Global Framtid. De fonderna passar enligt Fundler själva “vana sparare”. 

Fundlers Global Framtid är en portfölj med tungt fokus på framtidsbranscher såsom ny teknik, medicin och miljö. 

Fundlers övriga två avancerade fonder heter Real Vision Stabil och Högutdelande Potential och för att investera i dem måste du kontakta Fundler.

Avkastning Fundler vs Lysa

Lysa startade är 2016. För att kunna återspegla historisk avkastning så har företaget låtit simulera tjänstens tidigare resultat. 

Fundlers avkastning de senaste 3 åren.

Det är svårt att säga om Fundler eller Lysa ger bäst avkastning i framtiden. Historiskt avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som det så fint heter.

Generellt sett så kan man säga att en avkastning på 8 % per år är bra avkastning över lång tid, det är ungefär vad Stockholmsbörsen gett i årlig avkastning över lång tid. Tänk på att avkastning per år varierar stort. Det kan vara -30% ena året och +30% andra året. Över tid kan du dock räkna med att din portfölj presterar bra om den ger 8% avkastning per år, jämfört med Stockholmsbörsen.

Avgifter Fundler vs Lysa

Avgifter är inte helt enkelt då den beror på flera faktorer.

Fundlers totala avgifter är cirka 0,15% – 0,84 %.

Lysas totala avgifter är cirka 0.27% – 0.40 %.

Det låter som att Fundler är billigare – och visst Fundler har en förvaltningsavgift från 0,15% om du har 25 miljoner kr, men vem har det? Faktum är att Lysa faktiskt är marginellt billigare i många exempelportföljer.

Avgifter Fundler

Den avgift du betalar till Fundler beror på hur mycket du investerar, vald portfölj och din risknivå. Med Fundlers höga risknivå får jag avgifterna enligt nedan. I min exempelportfölj så är kapitalet 100 procent allokerat mot aktiemarknaden på såväl små som stora börsbolag runt om i världen.

Totala avgifter Fundler: 0,38% per år:

 • Fundlers avgift: 0,20%
 • Förvaltningsavgift: 0,18%

Avgifter Lysa

Den avgift du betalar till Lysa beror på hur mycket du investerar och din målfördelning. Desto mer du sparar hos Lysa desto lägre blir procentuella avgiften. Därutöver tillkommer avgifter för underliggande fonder och transaktionsavgifter.

Med min portfölj (hög risk: 100% aktier, 0% räntor) får jag följande avgifter hos Lysa.

Total avgift Lysa – 0,376 % per år:

 • Lysa – 0,240%
 • Fonder – 0,124%
 • Transaktionsavgifter – 0,012% 

Att komma igång

På både Fundler och Lysa loggar du in med mobilt bank-id. Det går snabbt att registrera sig och du får förslag på en portfölj som passar dig efter att ha svarat på frågor om mål med ditt sparande och vilken risk du är beredd att ta. Du kan vara igång med ditt sparande på 5 minuter hos både Fundler och Lysa. 

Portfölj

Fundler har tillgång till över 36 000 fonder på marknden. Deras förvaltare väljer ut de bäst lämpade fonderna som tillsammans ingår i någan av Fundlers sju olika portföljer. Om du väljer högst risk hos Fundler så får du en portfölj med enbart aktier. Genom att svara på några frågor om ditt sparande kommer Fundler med förslag på passande portfölj.

Lysa erbjuder en fördelning mellan aktier och räntor. 100% räntor innebär lägst risk och 100% aktier innebär högsta möjliga risk. Precis som Fundler så kommer Lysa med ett förslag på din portfölj efter att du svarat på några frågor.

Användbarhet

Fundler finns som app för iOS och Android samt i webbläsaren. Lysa kan användas på dator eller i mobila webbläsaren. Både Fundler och Lysa är mycket enkla att använda.

Alternativ till Fundler & Lysa

Det finns flera alternativ till Fundler och Lysa, ingen av alternativen är bättre än Fundler eller Lysa i vår bok. Anledningen är att Fundler och Lysa erbjuder lägre förvaltningsavgifter än sina konkurrenter.

Avanza Auto är specialfonder där du får en smart och automatisk förvaltning av dina pengar. Total avgift är 0.40% – 0.50%.

Opti är en fondrobot som finns som mobilapp med totala avgiter om ca 0.82% – 0.88 %.

Robosave är en fondrobot från Nordnet med totala avgifter om ca 0.90% – 0.98%.

Better Wealth är en fondrobot med totala avgifter om ca 0.94% – 1.04%.

Fundler vs Lysa – Bästa valet

 • Både Fundler och Lysa är två riktigt bra fondrobotar tack vare sina låga avgifter.
 • Fundler är det bästa valet om du även vill kunna spara på mobilen.
 • Fundler är det bästa valet om du vill ha ett större utbud av avancerade portföljer att välja på. Hos Fundler kan du t.ex. välja en portfölj med tungt fokus på framtidsbranscher såsom ny teknik, medicin och miljö.

Ekonom bosatt i Göteborg och grundare av Parapedia. Vill hjälpa människor ta bra beslut med sina pengar.

Läs mer
Hur mycket kostar en hund? Är du sugen på att skaffa hund men osäker på vad det faktiskt kostar? I den här artikeln går vi igenom hur mycket olika hundraser kostar att köpa samt vad det kostar …
SAVR och Avanza är två rebeller i svenska finansbranschen. Båda företagen jobbar för att sänka avgifterna som storbankerna tar av småspararna.  SAVR är en plattform med över 1 300 fonder med ra…
Fello och Vimla är två populära operatörer som både erbjuder bra abonnemang till låga priser. Vad skiljer abonnemangen åt och vilket är bäst? Här korar vi vinnaren mellan Fello och Vimlas mobilabo…

Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.