Sveriges populäraste fondrobot mot Sveriges populäraste nätbank. Vilken är bäst och vad ska du välja?
Lysa är det bästa valet om du vill ha ett smidigt sparande och inte själv vill välja aktier och fonder. Avanza är det bästa valet om du vill ha lägst avgifter.
Både Lysa (annonslänk) och Avanza erbjuder riktigt bra tjänster för att enkelt spara i aktier och fonder. Det finns dock några skillnader som är bra att känna till innan du väljer. Här förklarar jag på ett enkelt sätt skillnaderna mellan Lysa och Avanza.
Sponsrade länkar förekommer.
Guide från Parapedia: Sätt ditt sparande på autopilot
Lysa | Avanza | |
Plattform | Webb | Webb & Mobil |
Tjänst | Fondrobot | Nätbank |
Avgift | 0,30-0,41% | 0,10% – |
Lanserades | 2017 | 1999 |
Portfölj | Globala indexfonder | Välj fonder själv |
Lysa är en svensk fondrobot som hjälper dig att månadsspara på ett enkelt sätt. Lysa hjälper dig att välja bra och billiga aktie- och räntefonder utifrån målen med ditt sparande. En viktig del i ditt sparande är vilken fördelning mellan aktier och räntor du har. Större andel aktier innebär högre risk och större potentiall avkastning. Fondroboten hjälper dig med den här fördelningen mellan aktier och räntor och balanserar din portfölj. Lysa är den fondroboten i Sverige som har lägst avgift.
Avanza är en svensk nätbank som gör det enkelt och billigt att spara i aktier och fonder. Deras fokus har sedan dag ett varit att utmana de traditionella bankerna och hjälpa småsparare att få högre avkastning på sitt sparande. Med Avanza väljer du själv ut dina aktier och fonder och skapar din egna portfölj. Det ger dig möjligheten att få lägre avgifter än med Lysa.
Med Lysa får du en portfölj med bra spridning av aktier i bolag över hela världen. Lysa aktier innehåller indexfonder i bolag från USA, Sverige, Europa, Japan, Asien, Australien och på tillväxtmarknader. Med Lysa får du bland annat indexfonden Vanguard som är kända för att skapa indexfonder med låg avgift. Lysa innehåller även aktiefonden Öhman Sverige Marknad Hållbar A som ska följa utvecklingen på den svenska aktiemarknaden. Fonden består av cirka 50-80 bolag och har särskilda kriterier för att välja in bolag så att det ska kvala in som hållbara. Lysa aktier ger dig alltså en fördelning mellan många olika indexfonder som följer flera olika index.
Lysa räntor består av svenska stats- och bostadsobligationer, företagsobligationer samt internationella obligationer. Lysa räntor innehåller bland annat XACT Obligation, SPP Obligationsfond, Öhman Realobligation och Vanguard Global Bond EUR.
Hos Avanza väljer du din egna portfölj. En globalfond med låg avgift som Avanza Global tillsammans med ett sparkonto med insättningsgaranti ger dig något som kan sägas motsvaras ett sparande i Lysa. Avanza Global innehåller över 1500 värdepapper på marknader som USA, Kanada, Europa och Asien. Avanza Global har över 60% av sitt innehav i Amerikanska bolag. Om du vill ha större viktning mot Sverige, som med Lysas portfölj, så kan du köpa till Avanza Zero, en svensk indexfond utan avgift.
Med Lysa får du räntor i olika fonder. Räntor ses generellt sätt som en “säker” placering med låg risk och därmed låg avkastning. Räntorna är nu på mycket låga nivåer och därför tycker jag lika gärna att du kan ha den delen av ditt sparande på ett sparkonto med insättningsgaranti. Faktum är att år 2020 har visat att räntor inte är så säkra som banker vill få oss att tro. Den tidigare populära räntefonden Spiltan Räntefond Sverige fick t.ex. problem och man kunde under en kort period inte sälja sitt innehav i fonden. Du kunde alltså inte ta ut pengarna du hade placerat där. Du löper inte samma risk med pengarna på ett sparkonto och jag tycker inte den risken är värd att ta till den låga räntan som nu erbjuds.
Fondrobotar blir alltmer populära men behövs dem och vad gör dem egentligen?
Det är lätt att tro att fondrobotar gör magiska saker som är omöjliga för en vanlig småsparare att utföra på egen hand. Så är det inte.
En fondrobot fyller i huvudsak två viktiga funktioner:
1. Den hjälper dig att välja ut bra och (förhoppningsvis) billiga aktier, räntor och fonder.
2. Den ser till att hålla fördelningen mellan aktier och räntor.
Fördelningen mellan aktier och räntor är en mycket viktig faktor i ditt sparande. En tumregel är att du vill ha 10% aktier för varje år du har kvar tills du ska använda pengarna. Om du sparar på 10+ års sikt ska du alltså enligt tumregeln ha 100% aktier. Om du ska använda pengarna om 5 år ska du ha 50% aktier och 50% räntor enligt samma tumregel. Orsaken är att aktier ger dig störst möjlighet till hög avkastning över tid. Samtidigt innebär aktier högst risk och du vill inte ha alla dina pengar i aktier och råka ut för en börskrasch samma år som du behöver pengarna. Det som ligger i räntor innebär lägre risk och ger därmed lägre avkastning. Du vill inte ha större del än nödvändigt i räntor då det innebär att du går miste om potentiell avkastning. Fördelningen mellan aktier och räntor är alltså viktig.
Så Lysa hjälper dig alltså att välja bra och billiga aktier, räntor och fonder samt hjälper dig att balansera fördelningen mellan aktier och räntor. Kan man inte göra det här själv kanske du undrar?
Faktum är att du kan göra i stort sätt samma sak som Lysa gör utan varken stor kunskap eller att behöva lägga mycket tid på det. Välj en globalfond med låg avgift som Avanza Global och välj sparkonto med insättningsgaranti för den delen du vill ha i räntor.
Räntor är på mycket låga nivåer nu och därför kan du lika gärna välja ett sparkonto för den delen av din portfölj. Du har nu klarat det första steget som en fondrobot utför, att välja bra och billiga placeringar. För nästa steg, att sköta ombalanseringen så räcker det att du går in och ändrar om fördelningen mellan Avanza Global och sparkontot en gång per år. Om du exempelvis första året har 10 år tills du vill använda pengarna så ska du enligt tumregeln ha 100% i Avanza Global. Nästa år har du 9 år kvar tills du ska använda pengarna och går in och ändrar om så att du har 90% i Avanza Global och 10% på ett sparkonto med insättningsgaranti.
Lysa har avgifter om cirka 0.30-0.41% per år. Avgifterna bestäms av din fördelning mellan aktier och räntor samt hur mycket du sparar. Jag har 0,397% i avgift med en portfölj med 100% aktier hos Lysa.
Hos Avanza kan du köpa flera olika fonder till olika avgifter. Avanza Global, som är Sveriges billigaste globalfond har 0,10% avgift och om du kombinerar den med ett sparkonto med insättningsgaranti har du något som motsvarar ett sparande på Lysa, fast till lägre avgift.
Små skillnader i avgifter har stor inverkan på din avkastning över tid. Skillnaden kan innebära flera hundra tusen kr över tid. Skillnaden efter 20 år i avgifter mellan Lysa (0,391% avgift) och Avanza Global (0,10%) avgift, allt annat lika, om du investerar 1,000,000 kr.
Lysa aktier | Avanza Global | Skillnad | |
Värde efter 20 år | 4 304 508 SEK | 4 568 618 SEK | 264 111 SEK |
Avkastning efter 20 år | 430.45 % | 456.86 % | 26.41 % |
Totala avgifter 20 år | 187 135 SEK | 48 836 SEK | 138 299 SEK |
Lysa är väldigt smidigt på det sättet att du själv inte behöver välja ut vilka aktier och fonder du ska spara i.
När du signar upp på Lysa svarar du på frågor om mål med ditt sparande och vilken risk du är beredd att ta. Du får sedan en fördelning mellan aktier och räntor utifrån dina svar och pengarna placeras sedan automatiskt varje månad. Det går snabbt att komma igång även för den som inte är van vid aktier. Lysa är dessutom smidigt för att den balanserar om din fördelning mellan aktier och räntor utan att du behöver göra något. En annan bra grej med Lysa är att du kan ha olika sparanden för olika mål. Du kan t.ex. ha ett sparande till pensionen och ett annat till bostadsköp.
Avanza skapades för att göra det enkelt och billigt att spara i aktier och fonder. De har lyckats väldigt bra. Skillnaden här mot Lysa är att du själv behöver välja ut dina aktier och fonder. Det behöver inte vara svårt. Välj en globalfond med låg avgift som Avanza Global och kombinera med ett sparkonto med insättningsgaranti så har du ett riktigt bra sparande uppsatt.
Om du väljer en globalfond med låg avgift som Avanza Global hos Avanza så får du lägre avgift än med Lysa. Det talar för att du kan få högre avkastning hos Avanza över tid eftersom att båda portföljerna i viss mån speglar utvecklingen bland globala storbolag. Hur det blir i praktiken är däremot omöjligt att säga.
Med Lysa får du en högre exponering mot svenska bolag än med Avanza Global. Avanza Global i sin tur har högre exponering mot amerikanska bolag än Lysa. Innebär det att Avanza Global har högre risk eftersom att så stor del av portföljen ligger i Amerikanska bolag? Inte nödvändigtvis. De amerikanska bolagens ekonomi hänger nämligen i hög utsräckning ihop med världsekonomin. Många av de Amerikanska bolagen har hög andel försäljning globalt vilket medför att om det t.ex. går dåligt i Asien så går det även dåligt för vissa av de Amerikanska bolagen.
Generellt sätt så kan man säga att en avkastning om cirka 8% per år är bra över tid med en portfölj med 100% aktier. Stockholmsbörsen har historiskt gett avkastning om 7-8% per år för att ge dig något att jämföra med.
Läs mer om Lysas avkastning.
Experter inom ekonomi är inte helt eniga kring om fondrobotar är bättre än att själv sätta ihop sin portfölj.
Jan Bolmesson som driver en av Sveriges största ekonomibloggar är en förespråkare för Lysa. “Lysas fondrobot efterliknar världsmarknaden på ett extremt billigt sätt.”
En annan stor ekonomiblogg i Sverige, Småspararguiden, är inte lika positiva till fondrobotar: “vi tycker att robotrådgivning är en helt onödig produkt för de allra flesta.”
Samma blogg fortsätter dock:
“Ska man nödvändigtvis ha ett robotsparande skulle vi i dagsläget rekommendera Lysa. Vi har pratat en del med dem, har bilden av att de är vetenskapliga och seriösa och de har framförallt priser som är så låga att det bara blir marginellt dyrare än kombinationen sparkonto + billig global aktiefond.”
Pensionsmyndigheten skriver i sin rapport om robotrådgivare att de är onödiga för sparande på lång sikt: För långsiktigt sparande till pension är det enligt Pensionsmyndighetens uppfattning bra att spara i aktiefonder. ”Om man inte vill välja själv anser vi att globala aktiefonder med låg avgift är ett bra alternativ. I denna situation blir en robotrådgivare onödig.“
Vissa experter tycker alltså att fondrobotar är onödiga och att man lika gärna kan välja en billig globalfond själv. Andra experter tycker att fondrobotar underlättar för småsparade och fyller en viktig funktion. Jag kan verkligen förstå båda sidorna här. Visst kan du få lägre avgifter och därmed större chans till högre avkastning om du själv väljer en globalfond som Avanza Global men samtidigt så tror jag att många bara vill ha ett så smidigt sparande som möjligt, vilket Lysa faktiskt erbjuder. Om det är så att Lysa kan hjälpa småsparare som annars inte hade sparat lika mycket, eller kanske inte alls, att komma igång med sitt sparande så är det mycket bra.
De två viktigaste aspekterna för hög avkastning är att du väljer en rimlig fördelning mellan aktier och räntor samt att du väljer fonder med låg avgift. Det här kan både Lysa och Avanza hjälpa dig med även om en av tjänsterna är lite bättre när det kommer till avgifter…
Både Avanza och Lysa (annonslänk) är två riktigt bra tjänster för ett smidigt månadssparande. De är båda enkla att använda och har relativt låga avgifter. Det går snabbt att bli kund och du behöver inte ha några förkunskaper om aktier och sparande för att komma igång.
Välj Avanza och en globalfond med låg avgift som Avanza Global och kombinera med ett sparkonto med insättningsgaranti för att få lägst möjliga avgift. Välj Lysa om du vill ha det så smidigt som möjligt och inte själv vill välja fonder att investera i.
Parapedias #1 Spartips – Så sparar du 2 000 kr per år med bonuskort
Parapedias #2 Spartips – Sätt ditt sparande på autopilot
Parapedias #3 Spartips – Köp fonder till lägre avgift
Tänk på att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.